COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 678
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 875
  • Пловдив
Ще се радвам ако генералът започне да съобщава бройката направени тестове за денонощие, а не само положителните. Едно е 10-12 случая при 40 теста, друго е 10 случая при 200-300 теста, при все, че тестват основно съмнителни за вируса и контактни лица.

Какви 200-300 теста, при капацитет на лаборатория 30 проби на ден......Имаме три лаборатории!

# 10 876
  • София
Добре де, за почитателите на конспирациите имам един въпрос. При положение, че навсякъде по света, където епидемията е в доста напреднал стадий, болниците и интензивните отделения се пръскат по шевовете до степен лекарите да трябва да решават кой да живее и кой да умре, как така решихте, че точно ние всички вече сме го изкарали и то без никой да разбере.

Не е "навсякъде по света", а на някои места. Ухан, Ломбардия и Иран не са правило. Те са места, където по една или друга причина епидемията е избухнала с особена сила. Това заивис от много неща - гъстота на населението, хигиена, възраст на населението, вътреболнични инфекции (малко се говори за тях, а всъщност една вътреболнична инфекция може да завиши многократно статистическите данни).

Не знам болниците и спешните да се пръскат по шевовете в Германия, Южна Корея или ненавижданата Швеция.

Съжалявам, но е много наивно да се мисли, че тоя вирус е излязъл на сцената най-късно през октомври, но някак е стоял само в Ухан и едва сега, по една злощастна случйност, изригва в Европа, донесен от някой виртално линчуван безотговорник, ходил на фестивала във Венеция (примерно). Това просто няма как да е вярно и възможно. Не и в днешния свят.

Просто сега го виждат, регистрират и истерясват покрай него. Ако китайците конспиративно си бяха затворили устите и бяха скрили всичко за nCoV-19, никой нямаше да изпада в истерии, ами шяхме да си говорим "брей, грипът много зъл тая година".

# 10 877
yovanka, ами аз се чудя тези хора как функционират в реалния живот, те никога ли не са имали стресови ситуации, никога ли не са преминавали през някакви трудности, как се справят в такива моменти? Плюс това не смятам, че е добра стратегия да преминеш през трудност като се самозалъгваш, така най-много да си влошиш и без това лошото положение. Ако искаш да ти стане по-леко, ще трябва да положиш усилия.

А апокалипсисът може да ни се размине, от нас зависи. Казах го толкова много пъти досега.

# 10 878
Ще се радвам ако генералът започне да съобщава бройката направени тестове за денонощие, а не само положителните. Едно е 10-12 случая при 40 теста, друго е 10 случая при 200-300 теста, при все, че тестват основно съмнителни за вируса и контактни лица.

Какви 200-300 теста, при капацитет на лаборатория 30 проби на ден......Имаме три лаборатории!

Е, нали над 4000 теста са направили...ако са по 90 на ден общо не излиза бройката

# 10 879
lovely 36 има с КОВИД, а другите?! Или другите болести и здравословни проблеми не съществуват вече?!

https://twitter.com/yaletung/status/1241637176099684352

Инфо за доктора от днес. Казва, че симптоматиката му намалява, това е добре. Възвърнало се е обонянието и мирисът.
Докторът е на терапия именно с двата медикамента, за които говорите тук от няколко дни.

# 10 880
  • Пловдив
Ами това, за 30 проби на ден, го прочетох за бъдещата нова лаборатория, която щяла да е със супер модерна апаратура.

# 10 881
Е, 36 с корона много ли са? Две от най-големите болници в БГ. Това означава, че София ще има капацитет около 150 души. Това е страшна трагедия. За провинцията да не говорим.

# 10 882
  • София
Дезинфекцията и домашните животни

Искам вече да започна не само да чистя вкъщи, но и да ползвам дезинфектанти. Като начало вероятно ще направя разтвор от водка(нямам спирт) и вода. Със шише за миене на прозорци ще пръскам обувките на мъжа ми, който излиза навън и около входната врата. Имам и това, с което пръскат улиците и фирмите. Обаче имаме котка. Тя постоянно се навира в обувките и ходи и до външната врата. Посреща всеки, който влиза. Опасно ли е за нея от тези дезинфектанти, а на спиртна основа?дзинфекцирате тези ,които имате и домашни любимци?
Високопроцентният спирт няма бактерицидно действие. 95% няма да ви свърши никаква работа, неслучайно в аптеките се продава предимно 70%, именно той има бактерициден ефект. И въпреки това, спиртът не е дезинфектант, дезинфекцира се с натриев хипохлорид, демек белина. Като минеш подовете с препарат за под и малко белина хем ще дезинфекцираш, хем нищо няма да му стане на домашния любимец Simple Smile
А на обувките по принцип не им е мястото вътре в коридора. Като влезете в коридора с обувки, сте приключили с дезинфекцията.
Извинете, бихте ли казали, че не разбрах - за лапите на домашен любимец, след разходка, вода с оцет (в какви части) препоръчвате ли? Че аз му ги мия с вода и сапун, но... не знам.
За белината - имаме 2 малки деца и не знам дали и доколко е удачно, затова мием с класическия препарарат за под.

# 10 883
Носорожска пикоч, тва е лека за пустия вирус....

# 10 884
Аз съм просто бясна и възмутена!!! Абсолютно за ограниченията съм, но липсата на точност как се постъпва в дадени случай дава воля на местните кметове и служители на МВР да злоупотребяват с власта си. Майка ми, баба ми и дядо ми са изолирани без достъп до храна и лекарства, а ММ е единственият човек, който ги снабдява с провизии, или поне до сега. На молба от майка ми към кмета на населеното да предостави бележка, че този човек ги снабдява с провизии и е отказано с довода, че е поискал справка от ИНСТАГРАМ!!! и от Инстаграм са му отговори, че няма основание да издаде такава бележка!!! Нямам думи, просто. Как може така да се подиграват с един възрастен човек, които не знае какво е Инстаграм!? Сега какво се очаква да ги оставя да умрат ли?! Баба ми вече втори ден кара без жизненоважни лекарства . Към кого мога да се обърна и да сигнализирам за този произвол? Кирил Ананиев призова местните власти да проявят гъвкавост относно снабдяването на възрастни хора с храна и лекарства. Питам аз къде е тази гъвкавост? Нали уж точно възрастните хора пазим?

_limonche_ , каква справка от инстаграм?!!! Какво общо има? Моля те, обясни по-подробно.

В тази ситуация действай така - входирай писмена молба от името на баща ти( в 2 екземпляра, единия е за вас) до Кмета на населеното място незабавно да се погрижи да им се осигуряват редовно храна и лекарства поради невъзможност те да си осигурят и тъй като до сега той е извършвал тази дейност, но сега е в невъзможност да я извършва, туй като му е отказано издаването на служебна бележка, с която да пътува и е спрян от полицията.
Включи допълнително искане, при невъзможност за незабавно осигуряване на грижа от Кмета, то да издаде такава служебна бележка на баща ти за пътуване.

# 10 885
Италия пак се бави с резултатите.

# 10 886
  • тук-там
Ясно беше, че строгите карантинни мерки са политически и целят да компенсират лиспата на здравен капацитет (и за тестове, и за лечение), ама чак пък при 10 човека в Пирогов да обявят запълнен капацитет?! В Александровка пък имали 2-ма положителни в кожния полигон с 2 доктори, 3 сестри и 2 санитари. То няма какво да се коментира ...

# 10 887
Не знам болниците и спешните да се пръскат по шевовете в Германия, Южна Корея или ненавижданата Швеция.

За Германия и Южна Кореа не знам, през 9 седмица в интензивните отделения в Швеция имаше 0 пациенти с ковид-19.

3 седмици по-късно вече има 135 пациенти в критично състояние с ковид-19.

Тук можеш да видиш как графиката с пациентите с ковид-19 в интензивното започна рязко да се изкачва нагоре през последните дни.

Има и данни за пациентите по възраст, които са в интензивните отделения в страната.

Швеция е на последно място по брой интезнивни легла в ЕС - 572 легла. В Стокхолм са само 90 за 2,5 млн. души. Онзи ден казаха, че ще се постараят да ги направят 180 в Стокхолм.

https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 20:48 от Анонимен

# 10 888
Banshee
Скрит текст:
Лимонче, според мен мъжа ви трябва да пробва и би трябвало да го пуснат на кпп то (както са казали и полицаите са хора, мм е полицай Blush), особено виждайки го с хапчета и храна, рецепти . Отделно тази сутрин социалната министъра даде някакъв номер (мисля по бтв беше), патронажна грижа, 0800 нещо си... Може  да звъннете на соц министерство на посочени номера, аз бих уведомила и  медиите, особено за частта с подигравка та и неточностите на новите ограничения, които до голяма степен зависят от преценката на хора на момента. Успех!

Вижте, много хора ще се окажат в това положение - не можем да обикаляме КПП-тата като разчитаме да попаднем на разбран човек,  а беше редно да има изготвен протокол как да се постъпва и в такива случаи, защото няма как да оставим близките си на произвола на съдбата без лекарства и храна. 
Ние успяхме да ги запасим с някакви количества, но те все някога ще свършат. Налагат се ограничения без изобщо да има създадена организация - раздаваме си телефонни номера само и звъннете тук, звъннете там и с това ни  се изчерпа организацията.   "Патронажна грижа нещо си " ... именно "нещо си"  ни е цялата работа до момента.
Не ме разбирайте погрешно - вас лично не ви упреквам в нищо, защото виждам, че се опитвате да помогнете.
Абсолютно съм съгласна, още като чух мерките, веднага си помислих, че ще има мн такива ситуации, защото няма ясни правила и има много неясноти. Трябва да си търси правата човек, иначе нищо не се случва.
 Както със "стойте си вкъщи и чакайте да се влошите, но да не е прекалено късно.. да не е прекалено рано, звънете на лл, ама на рзи.. Я някой вдигне, я не, я те вземе насериозно, я не..

# 10 889
  • На остров
За момента в Швеция не са обявили недостиг на легла за интензивна грижа но се подготвят с допълнителни легла при случай на нужда.

Общи условия

Активация на акаунт