COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 728
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 9 030
На мен ми е интересно как се справя Швейцария, при положение, че е след Италия по брой случаи на милион население.

Веднага ти казвам. От началото на седмицата са на пълен локдаун. Нямат право да излизат от апартаментите си. Ни кучета, ни деца се разхождат. Всеки излязъл навън му мерят температурата и го питат къде отива.

Това не е истина, защо сте го написали? Брат ми живее до Цюрих, не ми е казал такова нещо. Ето сега му писах да го питам, да не би да съм изпуснала нещо, копирам отговора му:
"Няма такова нещо.
Забраниха на хората да се събират на групи от повече от 5 човека, като ако да 5 то трябва и да се държат на дистанция един от друг ( ако не са от едно семейство).
Аз вчера бях навънка, тичах, разхождах се и прочее.
На рисковите групи ги призоваха да не излизат, но не са им забранили
Никой не мери температура, поне засега, но идната седмица може да затегнат нещата. Министъра на здравеопазването бе заявил , че разходките и спорта са препоръчителни за здравето на хората, но трябва да се спазва необходимата дистанция
За църквите важат абсолютно същите правила. Те са напрактика затворени. Това го казвам, защото ей-сега ми пратиха линк към видео как старци в българска църква се редят да целуват една и съща икона. После същите ще пълнят леглата в арена Армеец

Написаното в бг-мама е пълна глупост 😃
Секунда да изровя източниците. Ето първият директно от МЗ
https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epid … rwN0kzqiutJ9VevCA

На английски е.
Тоест препоръчват да си седим в къщи, но ако излизаме само ако се държим на разстояние. Хората това го спазват стриктно по мое наблюдение

Тук пише, че каране на колело, разходки, тичане са позволени ако си сам
https://www.aargauerzeitung.ch/schweiz/wandern-ist-erlaubt-tenni … 5DK-RFUNE4qRq_Tts

# 9 031
Интересна гледна точка, за мерките, неяснотите в тях, начинът им на спазване и последствията до които могат да доведат. "Управлението на кризата с коронавируса – организация по български"
https://www.actualno.com/actualno/upravlenieto-na-krizata-s-koro … news_1443277.html

# 9 032
Добре де, какво сега става, че май изтъпях съвсем((
Уж слушах президента, ама той така "гълта" думите, за Анди е да го пооправи и му разбирам трудно изказа.
Но и не му разбрах речта, признавам си. За спекула, за икономика, общи неща, това и преди говори.
Сега за болниците, че нямат екипировка, че са имали време правителството да вземе мерки, че лекарите трябва да са защитени абсолютно е прав и това, което дават и става там е безумие направо. Но..какво предложи той не разбрах. Какво вето иска, щото до края нещо се ядосах да слушам внимателно. Търси ли се отговорност за това, че пак сме по "голо дупе", от кой, какви мерки подкрепя. Аз чух и разбрах, че е против твърдите мерки, а това не ми хареса да ни пускат да пасем и кой люцерна, кой трева, пък който оцелее. Ми тъй де. Какво сега предлага и ще става?

# 9 033
Някой има ли инфо за Полша? Полша си затвориха границите, но няма локдаун. Как се справят?

# 9 034
...а в болниците сега откриват, че нямат маски, ръкавици, предпазно облекло, апаратура...
Имат, но не достатъчно. Това е положението по целия свят. Никъде не стигат маски, апаратура, лекари и т.н. Затова са ограниченията. Няма държава, която да може да приеме 70% от народа си и да го сложи на машина.
Намериха им малко, защото персоналът заплаши с напускане. Въпросът е, че се хвалиха и успокояваха, как всичко е подготвено, но при първите появили се случаи и цъфнаха.

# 9 035
  • София
Моментът на реакция е от решаващо значение, но на някои хора е изключително трудно да им се обясни какво е това превантивна мярка. Непрекъснато питат отново и отново защо реагираме толкова силно при 200 случая, вместо да изчакаме да станат 200,000 (Жокер: защото целта е именно да не станат 200,000).
Реагираме, друг път. Всички рестрикции са насочени към съвестните граждани, в гетата ги "информират" и прибират от цяла Европа за да сеят зараза тук. И ще вземат на босия цървулите като глоба, много му пука на бай М-л. Ако ще следваме успешни примери - да сложат всички прибиращи се под принудителна карантина на посочено от властите място - общежитие/хотел/каквото и да е. А не вкъщи и я провери кварталния я не. Не може такова безхаберие към наистина опасното, а тревичките повърхност и зараза.

# 9 036
  • Пловдив
Нашите мерки са абсолютно адекватни и навременни. Остава само да се спазват!
Но ако още ден два продължават свободно разходките , наистина е време за локдаун и тук, иначе няма да можем да спрем масовото заразяване и съответно смърт...

# 9 037
  • Там,където се събуждам щастлива.
Много интересно предаване гледам в момента по холандската телевизия. Пълно нарушаване на екологичните системи, което спомага за преминаване на вируси от вид на вид. Това в комбинация с идеята на човек, че всичко може да прави с природата (като прокарване на пътища), масов туризъм (до отдалечени точки, където до скоро е нямало хора) и т.н. Направо си е положението да се събудим и да осъзнаем, че нещата трябва да се променят.

В добавка : хората трябва да се научат да живеят, че ще има повече рискови ситуации и не се знае всичко. (Казаха и , че е било възможно да се създаде ваксина, но коронавирусите не са били в приоритетите на никоя страна допреди три месеца.)

# 9 038
Мен ме е страх, че в момента Света губи ценно време и човешки животи, в опит да спасява финансите и държавните икономики. В световен мащаб не се оценява колко сериозно е положението и колко още по сериозно може да стане. То сега е само като шамар дошъл изневиделица от който не можеш да се отърсиш, но шамара е само началото и колкото по бързо се отърсим от него и спрем да мислим за парите, които ще изгуби Света и в частност всяка Държава и се обединим да преборим тая гадост, толкова по бързо ще я пресечем, ще спасим живота си, а така и пустите световни пари. Това е война, урок по човек и природа, трябва да се вслушаме в Природата и нейния измъчен вопъл да ни покаже грешките, които са поправими, ако оцелеем и успеем да си вземем поука. Така или иначе Природата е по силна от нас, това, че ни търпи, не означава, че е слаба.

# 9 039
Някъде качват ли се записите от брифингите на оперативния щаб? Търсих на много места, но не можах да ги намеря.

# 9 040
  • София
Президента налага вето върху закона посягащ на свободата на словото и върху този на ценообразуването. Като втория би ударил много зле върху джоба на всички - ток, вода, парно.
Ама не вие защо не сме в лок даун,президента иска да пречи за това,  защо не карантинирахте всички.
Еми овца в стадо е масовия българин.

+1, цитирам мнението за неразбралите за какво е ветото...

# 9 041
Дезинфекцията и домашните животни

Искам вече да започна не само да чистя вкъщи, но и да ползвам дезинфектанти. Като начало вероятно ще направя разтвор от водка(нямам спирт) и вода. Със шише за миене на прозорци ще пръскам обувките на мъжа ми, който излиза навън и около входната врата. Имам и това, с което пръскат улиците и фирмите. Обаче имаме котка. Тя постоянно се навира в обувките и ходи и до външната врата. Посреща всеки, който влиза. Опасно ли е за нея от тези дезинфектанти, а на спиртна основа?дзинфекцирате тези ,които имате и домашни любимци?

# 9 042
  • София
Добре де, какво сега става, че май изтъпях съвсем((
Уж слушах президента, ама той така "гълта" думите, за Анди е да го пооправи и му разбирам трудно изказа.
Но и не му разбрах речта, признавам си. За спекула, за икономика, общи неща, това и преди говори.
Сега за болниците, че нямат екипировка, че са имали време правителството да вземе мерки, че лекарите трябва да са защитени абсолютно е прав и това, което дават и става там е безумие направо. Но..какво предложи той не разбрах. Какво вето иска, щото до края нещо се ядосах да слушам внимателно. Търси ли се отговорност за това, че пак сме по "голо дупе", от кой, какви мерки подкрепя. Аз чух и разбрах, че е против твърдите мерки, а това не ми хареса да ни пускат да пасем и кой люцерна, кой трева, пък който оцелее. Ми тъй де. Какво сега предлага и ще става?

С голяма мъка се старах да схвана какво иска да каже. В крайна сметка нищо не разбрах, освен че е съгласен с фалшивите новини и спекулата. Нищо не предложи. Бла, Бла. Колкото да се покаже, че го има.
Браво на сърбите. Няма да се учудя, ако не допуснат лавинообразно заболяемост.

# 9 043
Много им е лесно на тези, които могат да работят от вкъщи и имат достатъчно спестявания и добри заплати.
Много е лесно като си в такова положение да призоваваш да си седят хората вкъщи. На чужд гръб и сто тояги са малко.
Но има хора взимат средни заплати и като цяло всяка заплата стига за месец.
На доста им се налага да ходят на работа и да рискуват да се заразязят + и останалите около тях.
Та приказките "стойте си вкъщи" са смешни. Ами почвайте да раздавате пари и храна на хората и ще си седят вкъщи.
Държавата не го прави. Няма и да го направи. Ние не сме Франция и никога няма да бъдем.
Жертвите на вируса няма да са само от самия вирус. Доста хора от глад ще умрат. Може и самоубийства да има.
Явно ни чака дежа вю на 97 година.

# 9 044
  • 1st floor
Някъде четох, че спиртът трябва да е над 60градуса, за да умори вируса. Водки и пр. Алкохол не вършат работа.

Общи условия

Активация на акаунт