COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 287
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 9 015
  • София
Може и да не съм права, но и на мен ми идват малко в повече нещата. Особено тук с по-светците от Папата, които за всяко минимално излизане заклеймяват "ще умреш", "виж Италия" и тн. Нищо няма да ни подмине, нищо няма да изкореним, това са глупости. Къде другаде по света на под 200 случая са в толкова затегнато ИП от повече от седмица? Вече започвам да си мисля, че НОЩ и генералът са пионки, за да се възползва някой от ситуацията.
Който иска да се опази, се пази по един или друг начин. На който не му пука, и със забрани и с каквото и да е, какво ще му се набие в главата? Рестрикциите са пак за спазващите, те ще се съобразят и те ще плащат глоби ако им се наложат. Маргиналите с бирените сбирки и пенсионерите по градинките нито ще се впечатлят, нито има какво да им вземат. В тази връзка, наистина ми е в повече соченето с пръст от последните дни.

# 9 016
Гледахте ли вчера "Ничия земя", там дадоха кадри от филма "Заразяване" от 2011г. с режисьор Стивън Содърбърг.
Като цяло много странно пресъздава настоящата ситуация, само дето вируса беше компилация от прилеп и прасе. Остро респираторен. Разпространява се много бързо в целия свят, няма лекарство, няма ваксина, заразяването става по начина по който описват и сега. Хората масово се заразяват и умират, правителствата крият, за да не всяват паника.
Финансовите гиганти се опитват да трупат дивиденти от сриващата се  световна икономика.
Започнаха да ми идват наум разни конспиративни теории. Днес обаче гледах за земетресението в Хърватия - 5.3 по Рихтер и започнах да се чудя дали пък все пак Природата не иска да се отърве от човечеството. Rolling Eyes

# 9 017
Може и да не съм права, но и на мен ми идват малко в повече нещата. Особено тук с по-светците от Папата, които за всяко минимално излизане заклеймяват "ще умреш", "виж Италия" и тн. Нищо няма да ни подмине, нищо няма да изкореним, това са глупости. Къде другаде по света на под 200 случая са в толкова затегнато ИП от повече от седмица? Вече започвам да си мисля, че НОЩ и генералът са пионки, за да се възползва някой от ситуацията.
Затегнато е, защото здравеопазването ни е никакво. Хората се запасяват от февруари още, а в болниците сега откриват, че нямат маски, ръкавици, предпазно облекло, апаратура. На какво разчитате? Щом в богата Ломбардия се задъхват и изнемогват да се справят, ние какво да правим, освен да се ограничаваме?

# 9 018
Скрит текст:
Хич няма да го  ядат по-голям, защото други им свършиха работата в околовръст. Какво имам предвид:
Да предположим, че ЕС е Китай - така и така границите бяха отворени, ЕС беше като една голяма държава, особено Шенгенското пространство. В Китай какво направиха? Затвориха една провинция от 60 млн. души, която беше заразена и стопираха епидемията. Останалите части от Китай продължиха да си функционират нормално. В ЕС какво не направиха? НЕ затвориха и изолираха Италия, която е 60 млн. души, което е равно по население на същата тази провинция в Китай, която затвориха и изолираха там.
А сега всички групово ще ядем дървото.

За жалост още едно "доказателство", че при твърдостта на мерките е много важен моментът.

# 9 019
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Не доумявам вече, защо се гледат само умрелите и само това. В тая тема искате единствено и само пълна изолация, спиране на всичко и си вярвате, че така ще се оправят нещата. Сега ревете за безкомпромисни мерки, след два месеца ще ревете заради финансовите проблеми. Защото ако другите развити държави ще помогнат на народа си, тук той ще бъде доограбен и оставен да се оправя сам.
Сега уж му помагат да не умре от болест, но това за да не му плащат лечението, но после няма да се интересуват дали има какво да яде и как да живее. Сега са много загрижени за пенсионерите и тяхното здраве, а до преди месец не им пукаше как живеят и оцеляват.

Как си представяте, че ще върви икономиката при масово заболели? Когато половината ви колеги са болни, кой в болница, кой в двуседмична карантина? Или ще работите в един офис с потвърдено болни и кашлящи? Ще отидете ли да си напазарувате в магазин, в който персоналът е болен? Ще ходите по екскурзии с температура, отпаднали и храчещи? И ще продължите да кретате така, докато болниците се претъпкват, и умиращите се извеждат навън дакато са още живи, за да се освободят места за такива с по-добри шансове?

Ударът върху икономиката не може да бъде избегнат. Мерките, освен всичко друго, имат за цел да омекотят и него, дори в момента да не е толкова явно.

А как си мислите, че икономически може да оцелее само на жито населението. Българската икономика (наричат я отворена) ма тя се крепи на Ит сектора и аутсорсинга. Да произвеждаме зърнени култури, но за доста от секторите сме нетен вносител на суровини вкл. за хранителната промишленост. Веригите ще издържат на запаси колко, щото месо, млеко, яйца и прочие внасяме. Или мислите, че зеленчукопроизводство в БГ ще изхрани населението без евтиния внос от съседите. Който съвсем скоро няма да евтин.

Ззпознайте се с гласуваното от НС и размислете без политическо пристрастие какво каза Президента. Ветото не е върху целия закон, за върху част. Ма то и слушането, както и четенето следва да е с разбиране.

Пак обяснявам. Мерките, които се налагат сега, не могат да бъдат избегнати в тази ситуация. Напротив, пак ще опрем до тях, но тогава ще са по-тежки, ще продължат по-дълго, и ще излезем по-трудно от тях. Предложете вариант, в който икономиката да не се засегне. Аз такъв не виждам. Тези, които бяха решили да го дават на естествен подбор, вече се огъват и бият отбой. Обаче вече са много по-закъсали и ще го ядат по-голям. А междувременно хората сами се ограничават, защото виждат, че са оставени да се спасяват поединично.
Хич няма да го  ядат по-голям, защото други им свършиха работата в околовръст. Какво имам предвид:
Да предположим, че ЕС е Китай - така и така границите бяха отворени, ЕС беше като една голяма държава, особено Шенгенското пространство. В Китай какво направиха? Затвориха една провинция от 60 млн. души, която беше заразена и стопираха епидемията. Останалите части от Китай продължиха да си функционират нормално. В ЕС какво не направиха? НЕ затвориха и изолираха Италия, която е 60 млн. души, което е равно по население на същата тази провинция в Китай, която затвориха и изолираха там.
А сега всички групово ще ядем дървото.

Първо, карантината в началото беше за цял Китай. После остана само за Хюбей, като останалата част започна работа, но поетапно. В Ухан все още не е паднала карантината.

Какво е трябвало и можело да се направи е друга тема. И свършен факт. Нали коментираме как сегашните мерки щели да повлияят на икономиката и може ли да се избегне? Аз все още нe чувам за такъв вариант.

# 9 020
Още преди няколко дни писах, че целта на смислените държави не е просто да се изглади кривата, а да се сведат случаите (новите) до макс 200+ , които с тестване и изолиране да бъдат държани под контрол. Един вид рестартиране на инфекцията и наваксването на седмиците, които загубихме. Дали ще сработи или не, никой не може да каже в момента, зависи дали сме достигнали точката, от която няма връщане назад.
На теория, ако има малко случаи, отделните вериги на разпространение могат да се държат под контрол.

Затова, в момента е адски важно, всеки на когото не му се налага, ама наистина налага, да си налегне парцалите вкъщи, докато тези, които могат да направят нещо измислят лечение, ваксина или нещо друго. В момента, нашите социални контакти са горивото, с което вирусът набира скорост. Експоненциалното разпространение е експлозивно и в момента сме с гръб, опрян в стената. Останете си вкъщи!

# 9 021
Добре, икономиката е важна, тя движи живота, света, хората. Но, ако не останат хора, които да движат икономиката, все тая, че сме я пазили тая пуста икономика. Живите и здрави хора могат да се справят с всичко, те са икономиката, те са движещата сила. Умрелите не могат да вдигнат икономиката, а и няма да има нужда. Природата не се нуждае от Икономика.

Според мен Света трябва да се обедини в борбата с тази зараза, да зарежат всичко друго освен това, което е важно да оцелеем и да се справим. Оцелее ли човечеството, ще оцелее и икономиката.

# 9 022
Моментът на реакция е от решаващо значение, но на някои хора е изключително трудно да им се обясни какво е това превантивна мярка. Непрекъснато питат отново и отново защо реагираме толкова силно при 200 случая, вместо да изчакаме да станат 200,000 (Жокер: защото целта е именно да не станат 200,000).

# 9 023
Честно да ви кажа отначало се ядосах на президента, защото всеки ден и час е важен, за да не изтървем положението, но има и резон в част от това което каза той.
От моята позиция на лаик, единственото, което мисля, че може и трябва да се направи е: гарантиране на мин. базов доход за оцеляване на всички, недопускане на спекулата – за целта минимални надценки над световните борсови цени, с не повече от 10% печалба за търговците,  пълен локдаун, за да приключи разпространението за месец  и половина, повсеместни тестове на хората и после драконовски мерки на границите.

# 9 024
# 9 025
Мерна ми се новина, че италианците затварят всички производства без стратегическите. Предполагам в Ломбардия.

Това изглежда означава, че не са доволни от резултатите от карантината.

Накрая ще излезе, че само китайската стратегия е правилната, а в Европа хем ще изядем боя, хем солта....

# 9 026
  • София
то е ясно, че ще си налягаме парцалите, ние и сега си ги налягаме. Спазвам всичко стриктно както са го казали вече. Повече от това не мога да направя като съвестен гражданин. Искам и другите, дето щъкат насам-натам да си налегнат парцалите, особено ако са от "горещи точки" дошли.

# 9 027
Хотелите затворени,ама тези които дават Нощувки по сайтовете си работят и някой са вдигнали драстично цената на имота си  отпреди месец Persevere

# 9 028
...а в болниците сега откриват, че нямат маски, ръкавици, предпазно облекло, апаратура...
Имат, но не достатъчно. Това е положението по целия свят. Никъде не стигат маски, апаратура, лекари и т.н. Затова са ограниченията. Няма държава, която да може да приеме 70% от народа си и да го сложи на машина.

# 9 029
Аз не знам с кой акъл гледах “Заразяване” тези дни и се филмирах жестоко, малко е плашещо чак толкова съвпадения да има..

Общи условия

Активация на акаунт