COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 662
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 9 000
Речта на Президента (днес) беше най-смисленото нещо, което съм чувала от дни. Отрезвил се е. От другите освен бла, бла друго не чух.

# 9 001
Не знам някой поствал ли е вече подобни графики.
Пунктирната линия е капацитетът на здравната система. Лилавото е какво ще стане без предпазни мерки. Ще е бързо и катастрофално. Синьото е с предпазни мерки. Хоризонталната стрелка е времето.

# 9 002
  • София
Скрит текст:
Не доумявам вече, защо се гледат само умрелите и само това. В тая тема искате единствено и само пълна изолация, спиране на всичко и си вярвате, че така ще се оправят нещата. Сега ревете за безкомпромисни мерки, след два месеца ще ревете заради финансовите проблеми. Защото ако другите развити държави ще помогнат на народа си, тук той ще бъде доограбен и оставен да се оправя сам.
Сега уж му помагат да не умре от болест, но това за да не му плащат лечението, но после няма да се интересуват дали има какво да яде и как да живее. Сега са много загрижени за пенсионерите и тяхното здраве, а до преди месец не им пукаше как живеят и оцеляват.

Как си представяте, че ще върви икономиката при масово заболели? Когато половината ви колеги са болни, кой в болница, кой в двуседмична карантина? Или ще работите в един офис с потвърдено болни и кашлящи? Ще отидете ли да си напазарувате в магазин, в който персоналът е болен? Ще ходите по екскурзии с температура, отпаднали и храчещи? И ще продължите да кретате така, докато болниците се претъпкват, и умиращите се извеждат навън дакато са още живи, за да се освободят места за такива с по-добри шансове?

Ударът върху икономиката не може да бъде избегнат. Мерките, освен всичко друго, имат за цел да омекотят и него, дори в момента да не е толкова явно.

А как си мислите, че икономически може да оцелее само на жито населението. Българската икономика (наричат я отворена) ма тя се крепи на Ит сектора и аутсорсинга. Да произвеждаме зърнени култури, но за доста от секторите сме нетен вносител на суровини вкл. за хранителната промишленост. Веригите ще издържат на запаси колко, щото месо, млеко, яйца и прочие внасяме. Или мислите, че зеленчукопроизводство в БГ ще изхрани населението без евтиния внос от съседите. Който съвсем скоро няма да евтин.

Ззпознайте се с гласуваното от НС и размислете без политическо пристрастие какво каза Президента. Ветото не е върху целия закон, за върху част. Ма то и слушането, както и четенето следва да е с разбиране.

Пак обяснявам. Мерките, които се налагат сега, не могат да бъдат избегнати в тази ситуация. Напротив, пак ще опрем до тях, но тогава ще са по-тежки, ще продължат по-дълго, и ще излезем по-трудно от тях. Предложете вариант, в който икономиката да не се засегне. Аз такъв не виждам. Тези, които бяха решили да го дават на естествен подбор, вече се огъват и бият отбой. Обаче вече са много по-закъсали и ще го ядат по-голям. А междувременно хората сами се ограничават, защото виждат, че са оставени да се спасяват поединично.

# 9 003
За мен днешната проява на Президента е абсолютно неадекватна.  "Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията, се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза"
Трупа политически дивиденти.

# 9 004
Някой да ми обясни какво значи това вето на закона.

Връща закона в парламента, където трябва наново да го гласуват, но с по-голямо мнозинство - с 51% от гласовете.

# 9 005
Някой знае ли каква е тая военна техника, която се струпва в последните дни около летището и Богров?

Ще обявяваме война на вируса.
Извинявам се за цитата, но за първи път от януари насам се посмях с глас😂

# 9 006
  • Пловдив
С моите математически познания, очаквам до седмица Италия да влезе във фаза Плато.
Бихте ли обяснили, не ви разбирам?

# 9 007
В България доколкото разбрах целта вече не е изглаждане на кривата и преболедуване от повечето, а стопиране и изкореняване и вероятно след това строго следене да не дойде отново, тестване, строги карантини за контактните, гасене на малки огнища и т.н. както в момента успешно се справят в Китай, Сингапур, Корея и т.н. А колкото повече държави, особено в Европа, следват този път, толкова по-лесно ще бъде за всички след това да не допуснат повторни огнища на местна почва.
Аз поне така разбрах от БАН и от изявленията на щаба. Планират всичко да приключи за 2-3 месеца, а генералът каза, че със сигурност пикът няма да е през септември, а април/май.
Така че всеки, който в момента саботира тези планове, не спазва указанията, иска да боледува и т.н. в името на някаква икономиката, реално ще направи така че да не приключим за 2 месеца, а за много повече и да пострадаме икономически и физически много повече.
Вариант, при който вдигаме мерките, докато вирусът все още тиктака и продължаваме както досега, все едно нищо не се случва - няма.
Лили,изключително ми е приятно да те чета ,вдъхваш ми някакво спокойствие .Радвам се ,че има и специалист в темата.Аз мисля ,че трябва много да слушаме епидемиолозите ,хората са учили 10 години.Ще се справим според мен добре ,затова така се затягат мерките непрекъснато .

# 9 008
Със сигурност няма да умрем от глад, ако оставят хората да си гледат селското стопанство. 
А ценообразуването трябва да е под контрол, защото иначе се превръща в спекула. Спекулата е по-страшна от вируса, преживяли сме я в зората на демокрацията, хората по време на война също са я преживявали.
Аз вече обясних, че за стоки, които са с висока себестойност, налагане на пределна цена означава липса на пазара и черна борса, просто търговецът ще го продава /ако изобщо/ под щанда. А за другите, които са изкуствено надути цени - да, полезна мярка. Вчера купих един литър олио на 3,50 лв, преди седмица беше 1,80 лв. Сто процента горе долу скок на цената си е жива спекула.

# 9 009
  • Bulgaria
Иновация: В Полша ползват един респиратор за двама пациенти.

https://www.actualno.com/world/inovacija-v-polsha-polzvat-edin-r … KhrL1VnMXCSSgQa-0

# 9 010
Преди няколко дни се шегувах с майка ми, че Радев най-много да вземе да наложи някое вето...ей така, да отчете дейност.
Той пък взе, че го направи Flushed

# 9 011
Някой да ми обясни какво значи това вето на закона.
Цитат от речта: "Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за "невярна информация". Затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно, според приетият Закон, това ограничение остава и след след приключване на извънредното положение".

За да се избегне злоупотреба с власт и произтичащите от това последици, аз така го разбирам.
А, какво точно е искал да ни каже Президента, до довечера по всички телевизии експерти ще ни разясняват, така че ще разберем. Аз не се наемам да го анализирам. Simple Smile

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 14:45 от Sysly

# 9 012
Скрит текст:
Не доумявам вече, защо се гледат само умрелите и само това. В тая тема искате единствено и само пълна изолация, спиране на всичко и си вярвате, че така ще се оправят нещата. Сега ревете за безкомпромисни мерки, след два месеца ще ревете заради финансовите проблеми. Защото ако другите развити държави ще помогнат на народа си, тук той ще бъде доограбен и оставен да се оправя сам.
Сега уж му помагат да не умре от болест, но това за да не му плащат лечението, но после няма да се интересуват дали има какво да яде и как да живее. Сега са много загрижени за пенсионерите и тяхното здраве, а до преди месец не им пукаше как живеят и оцеляват.

Как си представяте, че ще върви икономиката при масово заболели? Когато половината ви колеги са болни, кой в болница, кой в двуседмична карантина? Или ще работите в един офис с потвърдено болни и кашлящи? Ще отидете ли да си напазарувате в магазин, в който персоналът е болен? Ще ходите по екскурзии с температура, отпаднали и храчещи? И ще продължите да кретате така, докато болниците се претъпкват, и умиращите се извеждат навън дакато са още живи, за да се освободят места за такива с по-добри шансове?

Ударът върху икономиката не може да бъде избегнат. Мерките, освен всичко друго, имат за цел да омекотят и него, дори в момента да не е толкова явно.

А как си мислите, че икономически може да оцелее само на жито населението. Българската икономика (наричат я отворена) ма тя се крепи на Ит сектора и аутсорсинга. Да произвеждаме зърнени култури, но за доста от секторите сме нетен вносител на суровини вкл. за хранителната промишленост. Веригите ще издържат на запаси колко, щото месо, млеко, яйца и прочие внасяме. Или мислите, че зеленчукопроизводство в БГ ще изхрани населението без евтиния внос от съседите. Който съвсем скоро няма да евтин.

Ззпознайте се с гласуваното от НС и размислете без политическо пристрастие какво каза Президента. Ветото не е върху целия закон, за върху част. Ма то и слушането, както и четенето следва да е с разбиране.

Пак обяснявам. Мерките, които се налагат сега, не могат да бъдат избегнати в тази ситуация. Напротив, пак ще опрем до тях, но тогава ще са по-тежки, ще продължат по-дълго, и ще излезем по-трудно от тях. Предложете вариант, в който икономиката да не се засегне. Аз такъв не виждам. Тези, които бяха решили да го дават на естествен подбор, вече се огъват и бият отбой. Обаче вече са много по-закъсали и ще го ядат по-голям. А междувременно хората сами се ограничават, защото виждат, че са оставени да се спасяват поединично.

Хич няма да го  ядат по-голям, защото други им свършиха работата в околовръст. Какво имам предвид:
Да предположим, че ЕС е Китай - така и така границите бяха отворени, ЕС беше като една голяма държава, особено Шенгенското пространство. В Китай какво направиха? Затвориха една провинция от 60 млн. души, която беше заразена и стопираха епидемията. Останалите части от Китай продължиха да си функционират нормално. В ЕС какво не направиха? НЕ затвориха и изолираха Италия, която е 60 млн. души, което е равно по население на същата тази провинция в Китай, която затвориха и изолираха там.
А сега всички групово ще ядем дървото.

# 9 013
Кабаиванска може спокойно да си прослушва учениците онлайн, особено сега, че дори още повече ученици може да има, повече  пари да изкарва, страшна тъпотия е това на фона на случващото се в Италия, ако е истина де.
Че и по телевизията чак да се хвали? Луда работа. Кой знае още колко са като нея така "нелегални".

# 9 014
Никаква епидемия не е имало с толкова починали през 2009.
За първи път чувам, а не е като да не следя новини.

Общи условия

Активация на акаунт