COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 879
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 8 985
Имаше една приказка, че българинът само празния хладилник може да го изкара на улицата. Е, вече няма да може. Мисля, че ми е време да се оттегля от темата, да се поуспокоят хората от тази "невидима заплаха", да забележат видимата, и пак ще си говорим. Налагам си карантина. Бъдете здрави!

# 8 986
Не знам,само преди седмица тук -в темата всички роптаеха за цените на маските,спирта и т.н.и искаха да се вземат мерки срещу спекулата..
Мен пряко не ме засяга-така или иначе при нас маски няма..Ама дори и тук,(Белгия)дето са без правителство от една  година  -постигнаха някакво съгласие заради кризата а във БГ -всеки си дърпа към него чергата и си прави изявления и т.н.

Как е положението в Белгия? Моя работодател е белгийски и само до преди седмица ходиха болни в офиса, че и децата си водеха. После малко се стегнаха и почнаха на смени, но май не са много-много стресирани. Става въпрос за Фландрия.

# 8 987
  • БГ
Със сигурност няма да умрем от глад, ако оставят хората да си гледат селското стопанство. 
А ценообразуването трябва да е под контрол, защото иначе се превръща в спекула. Спекулата е по-страшна от вируса, преживяли сме я в зората на демокрацията, хората по време на война също са я преживявали.

Естествено,че няма. Отиваш  купуваш семена за моркови и след 3 седмици имаш прясна храна на масата.

Елфичка, гледала ли си някога моркови? Особено от семена от магазина в пликче?

# 8 988
Скрит текст:
Определено българският НОЩ се престарава.

Тук във Виена имаме право да се разхождаме с хора, с които живеем заедно, без да шетаме по други квартали с цел разходки. При нарушения глобяват. От епидемиологична гледна точка това не повишава риска за нас и за останалите. Има области под карантина и там е друго положението.
Скрит текст:
Разрешено е да ходиш на работа, ако не можеш да я вършиш от вкъщи. Не работят кафета, ресторанти, театри, кина, фризьори и козметици. На училище и градина могат да ходят само децата на заетите в критични структури. Останалите сме в платен извънреден отпуск(заплатите ни ще се възстановят на фирмите от държавата на 100%).

За много хора обаче ще е много трудно. Доста хора познавам, които са вече освободени или с предизвестие.

Тонът, с който ни говорят при обръщения е коренно различен-Тийм Австрия, трябва да издържим, ще успеем, на прав път ме, подготвяме се активно, няма да оставим никого сам с финансовите му проблеми....

В Австрия заразените са 336 на милион, а у нас 23
Вие кой вариант предпочитате?

Тоя с тестовете, който показва реалната картина.

Масовите тестове не показват реална картина.. това е заблуда. Те не стават за ден или два. За да тестваш всички, ще ти трябват седмици. Докато свършиш последните, първите отдавна може да са пипнали заразата след теста. Числата горе дават реално съотношение при различни мерки. И да ги умножиш по 10, пропорцията е същата..

# 8 989
Цитат

Преди малко проф. Хинков разказа за епидемията от 2009 г. когато за месец в България са умрели 4000 души за месец. Предимно млади хора, бременни и малки деца. Тогава нещо някой да е седял вкъщи, да е ревал по форумите за крути мерки.
Не знам за проф.Хинков-аз 2009 съм била бременна със първото си дете и за такова нещо нито съм чувала,нито имам спомен..Та освен просто да са го криели от всички,друго обяснение нямам..
Епидемията от 2009 от H1N1(свински грип). Не са крили за нея, пак имаше национална грипна ваканция тогава.

Ето малко статистика от САЩ, за пандемията 2009 година.
https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/2009-h1n1-pandemic.html
Ето линк за грипните сезони в САЩ последните 10 години.
https://www.cdc.gov/flu/about/burden/past-seasons.html
Търсих за Италия, но не открих инфо.

# 8 990
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ухан като град е 9.5 милиона, цялата провинция Ухан е 56 мил. нселение. Китайците приложиха мерките с изолацията, но и там не се чува с какво са се лекували. Освен, че много бързо се организираха и построиха болници, командироваха си специалисти от други краища и се справиха. Пренасянето на вируса по света обаче не се спря.  Но пък сега целия свят ще изпита последиците от това чисто икономически. Нарича се нарушена верига на доставките.

Интересно ми е как вируса достигна за толкова кратки срокове до такива територии като Аляска примерно. Едва ли е туристическа дестинация.
Корона-вирусите отдавна са разпространени глобално и повсеместно. Не могат да бъдат "спряни" тъй като се срещат навсякъде.

# 8 991
  • Русе

Преди малко проф. Хинков разказа за епидемията от 2009 г. когато за месец в България са умрели 4000 души за месец. Предимно млади хора, бременни и малки деца. Тогава нещо някой да е седял вкъщи, да е ревал по форумите за крути мерки.

Този професор Хинков, подозирам че няма представа от статистика.
Световната Здравна Организация - статистика за 2009-2010 година
https://www.who.int/csr/don/2010_02_5/en/

За целият период 2009-2010- At least 15174 в целия свят.
За Европа - WHO Regional Office for Europe (EURO) At least 3605
  Освен от статистика, английски, най-вероятно и от география янма понятие, доколкото мисли, че Европа и България е едно и също и месец и време за което е активна епидемия е едно и също.

# 8 992
  • БГ
И аз искам на село, но си имаме КПП и не ни пускат да излезем. А аз си имам и двама пенсионери над 70г налични, дето са затворени от 13.03 и ми е по- трудно да ги удържам и от децата.  Ще си претна филмов маратон с анимационни филми. Успех момичета ..

# 8 993
С моите математически познания, очаквам до седмица Италия да влезе във фаза Плато.

# 8 994
  • София

Този професор Хинков, подозирам че няма представа от статистика.
Световната Здравна Организация - статистика за 2009-2010 година
https://www.who.int/csr/don/2010_02_5/en/

За целият период 2009-2010- At least 15174 в целия свят.
За Европа - WHO Regional Office for Europe (EURO) At least 3605
  Освен от статистика, английски, най-вероятно и от география янма понятие, доколкото мисли, че Европа и България е едно и също и месец и време за което е активна епидемия е едно и също.
Всъщност за цялата епидемия България била докладвала 700 или 800 на СЗО- имаше го пуснато някъде веднага след интервюто му. Не 4000 за месец а 5 пъти по-малко за цялата епидемия. Би следвало да го подведат под съдебна отговорност за fake news.

# 8 995
  • тук и там
Цитат
Как е положението в Белгия? Моя работодател е белгийски и само до преди седмица ходиха болни в офиса, че и децата си водеха. После малко се стегнаха и почнаха на смени, но май не са много-много стресирани. Става въпрос за Фландрия.

Да,точно така си е .Повечето останаха изненадани за затварянето на училищата.До вчера виждах хора и в офисите,(аз съм в къщи,но отсреща има офис сграда)-но много по-малко.Малко по малко започнаха да се осъзнават хората,още повече че казаха че и полицията ще се включва в контрола и ще има глоби..Налагаше се да обясняват че това НЕ Е ВАКАНЦИЯ! по повод хората по полянките и парковете..Аз обаче не съм излизала от две седмици,така че нямам преки наблюдения..До преди два дни звъняха съседчета на вратата да викат моите деца на площадката да играят заедно,(белгийчета-кои фламанци,кои франкофони),та явно родителите им не са  били много притеснени и  не виждаха противоречие в това децата да не ходят на училище,ама да се събират с други деца на  площадката..Но тези дни никой не е звънил-вървят към осъзнаване явно..

# 8 996
За мен днешната проява на Президента е абсолютно неадекватна.  "Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията, се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза" Dizzy Face Ама разбира се, по-добре да се образува някой орган/комисия, който да обмисли стратегия за решаване на проблема с липсата на кадри - ето това ще намали напрежението и самата криза в момента.
Само кара депутатите да губят още време да прегласуват, и без друго са скандални, дето не спазват никакви изисквания за дистанция.

По btv имаше включване на Райна Кабаиванска от Модена - все още посрещала ученици у тях, "нелегално", докато не й наложели солена глоба Astonished

# 8 997
Голяма излагация от  Кабаиванска. Булгаристан.

# 8 998
В България доколкото разбрах целта вече не е изглаждане на кривата и преболедуване от повечето, а стопиране и изкореняване и вероятно след това строго следене да не дойде отново, тестване, строги карантини за контактните, гасене на малки огнища и т.н. както в момента успешно се справят в Китай, Сингапур, Корея и т.н. А колкото повече държави, особено в Европа, следват този път, толкова по-лесно ще бъде за всички след това да не допуснат повторни огнища на местна почва.
Аз поне така разбрах от БАН и от изявленията на щаба. Планират всичко да приключи за 2-3 месеца, а генералът каза, че със сигурност пикът няма да е през септември, а април/май.
Така че всеки, който в момента саботира тези планове, не спазва указанията, иска да боледува и т.н. в името на някаква икономиката, реално ще направи така че да не приключим за 2 месеца, а за много повече и да пострадаме икономически и физически много повече.
Вариант, при който вдигаме мерките, докато вирусът все още тиктака и продължаваме както досега, все едно нищо не се случва - няма.

# 8 999
Някой да ми обясни какво значи това вето на закона.

Общи условия

Активация на акаунт