COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 590
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 8 955
"Дарвинистите" ще бъдат едни от първите, които ще реват за "прекалените мерки" сега, ако се случи това, което искат. Но в живота няма бутон Replay.
Същите тези сега реват, че не е трябвало до допускаме да влизат болни тук и че е трябвало да се спазва строга карантина, но когато това беше възможно като мярка, всеки който повдигаше този въпрос беше "параноик, пречещ на икономиката и свободата на хората".
А в момента една от най-големите заблуди, които се тиражират е, че просто можем да вдигнем мерките и всичко, дори в икономически план да продължи както досега като няма и да разберем как ще го изкараме.

# 8 956
  • Пловдив
Момичета, копирам мнение, котето много добре обяснява причината за забраната да се ходи в паркове и градинки. И, не, не е заради разстоянието.
" Ще се опитам да обясня на всички, които възроптаха, защо се налага тъкмо парковете и градинките да бъдат затворени.

Казаха - не излизате в паркове, за да не сеете зарази. Точка. Контрааргументът беше, ама нали в парковете можем да спазваме дистанция. Изглежда логичен. Но не е.

Хората наистина не разбират, защо се налага парковете да се затворят! Всяка тревичка, всяко листо е повърхност. Огромна, огромна повърхност, върху която може да полепне микроб. Огромна повърхност, която не подлежи на реална дезинфекция. Повърхността на тревичките и листата в парковете е многократно по-голяма отколкото на всичко друго в един град. А сега е сезонът на активен растеж. Дори да дезинфекцираш, след ден има толкова много нова зеленина. Да изсечем дърветата ли? Не е ли по-добре да се пести финансов, времеви и човешки ресурс, за да се дезинфекцира по улици и тротоари? И най-вече вътре в сградите?

Ще допълня с един пример...
Случаите, когато съм губил контрол в работата си, не са толкова много. На пръсти ги броя. Винаги ще помня първия. Бях още съвсем млад и зелен, отскоро специализант. Лаборантките един месец ме гледаха на кръв. Учебната подготвителна лаборатория я бяха обърнали на оранжерия, едва ли не. Саксии и цветя навсякъде. Имаше саксии и в диагностичната лаборатория, слава богу, много далеч от лабораторните плотове. Побеснях, казвам ви. А винаги съм се считал за много толерантен човек.

Разберете, хора! Можем да дезинфекцираме подове и плотове. И трябва! Можем да си мием ръцете. И трябва!

Но не можем да дезинфекцираме цветя и растения! По никакъв начин!

Хората трябва да се научат, че цветя в болници е равносилно на зарази. А цветя в рискови отделения значи смърт. Микробите имат много начини да се закрепят по повърхностите особено ефективно, като образуват т.нар. биофилми. Но дори без да навлизаме в детайли, разберете, че цветята и всички растения практически не подлежат на реална дезинфекция. Работя срещу болница. Всеки път, когато видя хора с букети, ми се реве. Не от умиление! А от болка! От страх, какво може да ни донесе това. Защото знам после какви свръхрезистентни гадове изолираме, най-вече от реанимациите. Не помня, кога е последният път, когато съм подарявал цвете. Но е много, много отдавна. С риск да досъсипя цветарския бизнес, ви моля - не подарявайте цветя и букети! И това не е само заради прословутия лаф, че докторите цветя и бонбони не пием. Има толкова други начини да покажете любовта и ужавението си към някого, вместо с цвете.

Големият брой смъртни случаи от коронавирусната инфекция всъщност няма да се дължат само на вируса. Както при останалите вирусни пневмонии, се създават условия за наслагване на вторична бактериална инфекция. Всички говорят тия дни за прословутите хининови производни, а не обърнаха внимание, че протоколите за терапията включват и азитромицин, който е макролиден антибиотик и рутинно си се предписва при пневмония. Само с хинин няма да стане!

Пазете се! Мийте си ръцете! Дистанцирайте се! Стойте далеч от паркове! И не подарявайте цветя, ако милеете за близките си!"
На мен ми беше полезно.

# 8 957
  • София
Тази сутрин в софийска църква:

https://www.facebook.com/victor.stoyanov.353/videos/101631694950 … Q/?epa=SEARCH_BOX

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 13:08 от Alexandria*

# 8 958
Радев, не Радев...
Аз не знам кой как се панира и как и облъчват...до съвсем скоро и аз бях от безгрижните.
Не знам и точната цифра на смъртността, нито на заболеваемостта, нито на заразяемостта.
Знам само едно: ако беше нещо безобидно, китайците нямаше да вземат подобни чудовищни мерки за борба с епидемията. Последното нещо, в което могат да бъдат обвинени, е зачитането на човешкия живот. За тях няколко десетки хиляди по-малко не означават нищо, важно е обществото като цяло да оцелее. В това отношение не страдат от комплексите на западните цивилизации. За да се уплашат до такава степен, значи е нещо наистина страшно. Гледах няколко филма за тяхната карантина. Ами няма нищо общо с нашите мерки тип "мижи да те лажем". Лекарите живеят в болниците, не се виждат със семействата си с месеци. Не се внася и изнася нищо в  и от отделенията, дори мобилни телефони. Ако снимат, после киснат камерата в дезинфектант 24 часа. Носят по 3 чифта защитни облекла като космонавти, сменят горния слой след всяка манипулация. Пазарува се онлайн, доставките са до домовете, без пряк контакт или с някаква пръчка 2-3 метра дълга. Практически цялото население се проверява врата по врата за температура, симптоми и с бързи тестове, съмнителните веднага се изолират в карантинни центрове. Не като у нас - стойте си вкъщи на юнашко доверие. Дезинфекция повсеместно и многократно, с дронове, с хора, с нещо като водни оръдия. Къде сме ние? Къде са нашите вопли за седянки и разходки?

# 8 959
  • София
Не става въпрос за разчистване на сметки при Радев, това с пределните цени ще направи така, че много стоки ще изчезнат. Дезинфектантите например, защото в световен мащаб са се увеличили цените, тоест себестойността им е променена значително. Ако има забрана - просто няма да ги има. Има стоки, при които тази регулация не работи добре.
Милитана, +1
Ако цената на вносната суровина е по-висока от преди няколко месеца какво следва според предложения закон? Глоба за производителя / търговеца. Ами тези фирми или няма да продават, или трябва да го правят на загуба. Няма как да стане просто ... Уж се грижели за икономиката ...
Да не говорим колко поръчкови проверки ще има сега на "не-наши" фирми.

# 8 960
За мен адекватно е поведението на Сърбия. Още преди първия си смъртен случай помолиха китайците за помощ, вчера Китай им изпрати шестима лекари и материали и Вучич каза "ще слушаме всичко, което ни кажат". Вчера имаха 135 заразени и само един починал, ние имахме 163 и трима починали. Е, познайте с колко ще ги изпреварим в черната статистика следващите дни.

# 8 961
  • София
"Дарвинистите" ще бъдат едни от първите, които ще реват за "прекалените мерки" сега, ако се случи това, което искат. Но в живота няма бутон Replay.
Същите тези сега реват, че не е трябвало до допускаме да влизат болни тук и че е трябвало да се спазва строга карантина, но когато това беше възможно като мярка, всеки който повдигаше този въпрос беше "параноик, пречещ на икономиката и свободата на хората".
А в момента една от най-големите заблуди, които се тиражират е, че просто можем да вдигнем мерките и всичко, дори в икономически план да продължи както досега като няма и да разберем как ще го изкараме.
В този случай няма как да не се съглася ...
 Само нека не ги наричаме Дарвинисти, ами Малтусианци. Това което не схващат, че в техния вариант икономическите щети ще са 10 пъти по-големи, ако въобще има икономика.

# 8 962
  • София
Да, срам ме е и мен -а и аз  дори не съм гласувала за него..

Защо да те е срам? Защото е тъп и недомислен, изработен и гласуван от неграмотни хора. Като светът зарежда бензин за 80 стотинки, ти ще го купуваш за 2.50 лв., защото такива са били средноаритметичните цени за миналия период. Същото за тока и много други неща.

Засега смъртността при вируса не е по-висока средностатистически от другите щамове, които са върлували.
Но досега хората "възпитано" умираха в продължение на няколко месеца и на територията на цялата страна. Това за Италия. Сега има концентрация в една област и висока смъртност н рамките на няколко дни, а не месеци.
Никоя здравна система не може да издържи това.

Много ви моля, престанете вече с това кой е бил в началото на темата и кой е предупреждавал. "Аз нали ви казах" вече се повтори достатъчно много, та да донесе удовлетворение на доста хора.

Склонна съм и да простя това, че ни успокояваха, че няма нищо страшно.

Но не съм склонна да прощавам, че:
- епидемията не се управлява от професионалисти
- че изпълзяват някакви нереализирани пиночетовци, които още искат да негнетят обстановката и да се възползват максимално психически и икономически от ситуацията.
- че не мислят, че епидемия се управлява по няколко начина - медицински, логистичен и икономически.

Колкото и бездушно да звучи, трябва да има екипи, които да мислят за лечение, но трябва да има и специалисти, които да мислят за утрешния ден, за оцелелите.

# 8 963
  • на пистата
https://www.peticiq.com/256406?u=4756704&uv=21729705&utm_source=fb_share
Бютитата вече започнаха.Срамота е!Аз няма да подпиша.От преди 3седмици нашия бранш е сме най-засегнат,но стоя и търпя.Не е сега времето за това.Направо ме е срам.

# 8 964
  • София
тук не беше заради икономиката, а заради туризЪма - туроператорите и всички по веригата са вложили адски много пари и туризмът носи адски много пари! Иначе коридори за суровини и материали лесно могат да се направят. Проблемът е движението на хората, не на стоките. Хората разнасят вируса, а те си щъкаха необезпокоявани през границите, затова се разнесе и вирусът.

# 8 965
raptor, посочи ми една държава в Европа, която да го вижда? Къде говорят за унищожение на вируса, каквито бяха надеждите в Китай? Само двете криви се размахват - едната така, пък другата иначе. Да, надяваме се, че ще спечелим време за ваксина. През това време, ако е 6 месеца, година, по бункерите ли да стоим затворени? Дали да не си изям още сега котките, за да ми остане за по-натам малко котешка храна? Joy

# 8 966
Определено българският НОЩ се престарава.

Тук във Виена имаме право да се разхождаме с хора, с които живеем заедно, без да шетаме по други квартали с цел разходки. При нарушения глобяват. От епидемиологична гледна точка това не повишава риска за нас и за останалите. Има области под карантина и там е друго положението.
Скрит текст:
Разрешено е да ходиш на работа, ако не можеш да я вършиш от вкъщи. Не работят кафета, ресторанти, театри, кина, фризьори и козметици. На училище и градина могат да ходят само децата на заетите в критични структури. Останалите сме в платен извънреден отпуск(заплатите ни ще се възстановят на фирмите от държавата на 100%).

За много хора обаче ще е много трудно. Доста хора познавам, които са вече освободени или с предизвестие.

Тонът, с който ни говорят при обръщения е коренно различен-Тийм Австрия, трябва да издържим, ще успеем, на прав път ме, подготвяме се активно, няма да оставим никого сам с финансовите му проблеми....

В Австрия заразените са 336 на милион, а у нас 23
Вие кой вариант предпочитате?

# 8 967
Как 4000 починали, млади хора, бременни, родилки...нали ще е гръмнала държавата, нещо е добавил повече нули професорът.
Сега в  спортните новини по БНТ1 обявиха нещо като "глътка свеж въздух "- в Швеция си играят спорт като хокей, играчите не само се скупчват, ами и се прегръщат цялата група при отбелязана точка. Значи освен англичаните, нали и шведите ще ни помагат при изграждане на колективен имунитет, щом не сме ги спрели да влизат в България.

# 8 968
Радев ме разочарова.Отделно така замота изреченията , че половината трябва с фантазия да разбереш какво казва. Бях за него , ама това си е политическа реч за мен и не е полезна за никой в момента. Очаквах повече от него, загуби много с това изказване.
Гледах и американския лекар или какъв беше там , много хвали тези две лекарства, имат вече впечатления, много ефикасни били. Но...привършвали и май всички са се втурнали да поръчват за страните си.
Ние защо спряхме аналгин-хинина не знам. Евтино и ефикасно, да не би антибиотиците скъпи да са по-полезни и да не дават странични вреди. Четох (ама няма линк да давам, че пак ще ме почнете), че 2012 г е забранено у нас, само за износ го продаваме по времето на...една дето не харесвам, уж от Брюксел ни го наложили, те пък отричали.
Само си пишем, ама после трябва да се види кой крив и кой прав е от всички и защо сега нямаме лекарства, нямаме консумативи и т.н.
Вече все повече се обърквам. В Сърбия и Македония вечерен час и то много строго. На други места също в Европа. Американците изкупували оръжия масово, а не тоалетна хартия . Светът лудна. Дано оцелеем, то това и на филм да е пак е прекалено и не е за вярване.
Ванка, млад си, здрав си и май те бърка в джоба , затова и се нервиш. То много хора са така, ама ...старите са казали, че от здравето по-важно няма. Май са прави , другото се купува и оправя, не че е приятно , но..
Та Радев нещо...не ми хареса на мен. А да, да му пишат по-ясни изреченията, така се напрегнах да вникна в изказването, че... просто и ясно за народа трябва да е  в това положение.

# 8 969
  • София
Президента налага вето върху закона посягащ на свободата на словото и върху този на ценообразуването. Като втория би ударил много зле върху джоба на всички - ток, вода, парно.
Ама не вие защо не сме в лок даун,президента иска да пречи за това,  защо не карантинирахте всички.
Еми овца в стадо е масовия българин.

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 12:54 от trikitil

Общи условия

Активация на акаунт