COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 652
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 070
Ами хирургът от Бургас, преди колко време е бил на Пампорово, 1 седмица е бил на работа, тогава се е почувствал зле, та още една седмица е минала та е разбрал, че е с корона вирус... Излиза, точно да е било заразяването когато децата бяха в грипна ваканция... Със сигурност вирусът е от доста време преди първите случаи, които казаха.

# 11 071
Добре, хубаво, счетеш, че имаш наченки на корона, или се връщаш от рискова дестинация, или имаш контакт с болен и се изолираш за 14 дни. В тия 14 дни не се влошиш, подобриш се или въобще не възникнат симптоми и решиш, че всичко е наред и вероятно наистина всичко е наред. И пак тръгнеш на работа, или възобновиш контактите с близки хора поне. И така докога - до края на света? До следващия контакт с болен, или завърнал се от рискова дестинация. До следващия път, когато си въобразиш, че имаш симптоми на корона? Докога можем да го играем това упражнение? Докога може да се слага светът в изолация? Ако догодина по това време пак се развихри? И по-догодина? Или тогава вече ще се правим, че го няма и ще го третираме като всеки друг вирус? Ето такива въпроси ме интересуват.

Много е мъглява и често противоречива информацията за клиничната картина -  в началото беше почти невъзможно да имаш симптоми като хрема и диария, сега се оказва, че чак до загуба на обонянието  се стига и диарията също често се среща. Или все още малко знаят за заболяването и всичко идва на час по лъжичка, или пък спестяват информация.
Относно диагностиката - при пневмонията (вирусната)  почти няма хрипове и рядко се чува със слушалки, но на обикновен рентген се виждат измененията в дробовете  - не разбирам какво пречи  това поне да се прави, след като изобщо не е толкова скъпо като тестовете? 
201 болни по официални данни. Колко са във ВМА, колко в Пирогов и колко вкъщи? Има ли официална информация някъде?

Какво значение има. Важното е че всички събираме пари за Александровска болница
Сигурно знаете, че парите от даренията не отиват направо за нуждите на болниците, а са по сметка, от която 30% прибира държавата, а след това какво получават медиците и болните изобщо не е ясно т.е. даже и в тази критична ситуация пак има доста хрантутници по веригата.

# 11 072
Аз не знам защо като не могат да тестват масово, не направят едно извадково тестване, екстраполират данните и са готови. Най-малкото за София могат да го направят Grinning

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 22:59 от Не се сърди, човече

# 11 073
  • Варна
а, не, мерси! Вече някои психолози излязоха и започнаха да говорят глупости за преоткриване на ценностите, приятно време със семейството по време на карантина и да дишаме дълбоко!

Да, Мадлен Алгафари. Но аз нея не я смятам за психолог, това което трябва да се разбира като значение на тази дума.
Нейната работа е да се занимава по скоро с глезотиите на богатите хора, а не на средностатисически българин с реален проблем. В един форум за паническо разстройство потребителка разказваше че била върната, било и обяснено че Алгафари се занимавала с друга класа хора.
Иначе би трябвало да има психолози които да могат да успокоят хората в тази ситуация, но никой няма да ги покани в телевизията.
Но пък криминалният психолог Тодор Тодоров ми хареса...... такива като него да говорят.

# 11 074
  • София
Абсолютно! Банско вече е най-чистото място в България. Вирусоносителите сме ги изнесли през терминалите, а нашите вече отдавна са се разболели и оздравели. Затвориха няколко хиляди човека в града, които вече или изкараха вируса, или няма от кой да се разболеят...

# 11 075
Вече няколко чух. Дано не се стигне дотам да трябва на тях да разчитам за запазване на психиката.
В такъв случай ви остават клиничните психолози и психиатрите, но помощ ще е нужна.
Защо? За нещо по-леко от грип и с по-ниска смъртност от малария, тетанус и какво още беше?

Далеч съм от мисълта, че психолозите са с по-стабилна нервна система от всички останали. И че ще се справят с ужаса по-добре от нас и заради нас. И те са хора.

# 11 076
Япония дава над 20 млн. долара на Иран като помощ, а Русия вече е изпратила 14 транспортни самолета с общо 66 дезинфекциращи машини, 160 лекари, 20 тона -  тестове, дихателни апарати и лекарства.
Полша не била дала транспортен коридор за самолетите от Русия с помощ за Италия, ега ти и съюзниците по Нато, и са летели през Турция, Гърция и Албания.
ВУхан, Китай вече фирмите работят, пуснат е и общественият транспорт.
От сирийската агенция Сана, четох вчера, че Иран са обявили, че скоро ще си имат тяхно производство ваксина, някъде до около 8-10 дни.
Китай са изпратили до Етиопия помощ, предназначена за 54 африкански страни за епидемията.
Помощ са пратили и на Казахстан.
В Сърбия са пристигнали група китайски експерти на помощ.

# 11 077

Защо? За нещо по-леко от грип и с по-ниска смъртност от малария, тетанус и какво още беше?

Далеч съм от мисълта, че психолозите са с по-стабилна нервна система от всички останали. И че ще се справят с ужаса по-добре от нас и заради нас. И те са хора.

Същото може да се каже и за лекарите, както и за всяка друга професия.

# 11 078
" Единствената горе долу реална картинка е от круизния кораб."
[/quote]
Само не забравяй, че заболелите от кораба са лекувани в Япония. Нашата картинка ще е доста по-различна...

# 11 079
  • на пъпа на Златията
===
Мисля, че китайците имат достатъчно стара цивилизация та тепърва за 100 години да им се налага да стават цивилизован народ по европейски разбирания. Ясно, че епидемията е тръгнала оттам и ветеринарният контрол явно им куца,
===
Явно тази стара цивилизация не е била тяхната .
Така че акъл от такива  не ни трябва. Казах и преди ако трябва да вземаме нещо то трябва да е от немците . От Азия нищо добро не е идвало за нас.

Ето ви тук за разведряване  за един дето предвижда  борси , история , епидемии , ..Нека ви прозвучи като  положително мислене . И да ви замести психитрични доктори . Споменава се и България .

https://www.youtube.com/watch?v=i87mOIzTFMs

# 11 080
Ами вижте тук, където уж гъстотата на населението е много по-ниска и има 5 човека на кръст как се бутат и се скупчват и ти се навират в лицето и то по време на карантина. И сам да съм, па че се бутам не е случайна поговорка. Не казвам, че не са нагъсто и че стоят на 2 метра един от друг, но само с маските вече доста са се дистанцирали един от друг. В Ухан по време на карантината не даваха на никой да излиза на улицата без маска, това по повод, че маските нямали значение.

# 11 081
  • Пловдив
rorik, щото от съюзи с германците само хубави неща сме видели...

# 11 082
  • София
За трябване - трябват психолози, но не и тези, които станаха медийни звезди и са от разните там позитивистки и прочие ню истории. Мен ако питаш, клинични психолози и психиатри ще трябват, специалисти по зависимости също, че ще се започне с ракията.

# 11 083
https://czpz.org/jurisprudence/judge-and-prosecutor/12346-2020-03-23-18-00-31

Цитат
Няма бързи тестове. ВМА изкупила последната голяма доставка
...........
Последната голяма доставка от 30 000 теста са били закупени от ВМА. Сделката е сключена вчера. Болницата обаче няма намерение да ги предоставя за ползване в страната.
...........
Защо ВМА изкупува всички тестове на пазара, след като нито може да ги използва, нито ще ги предостави за ползване на други лечебни заведения?
Защо ВМА купува огромно количество тестове, за които началникът началникът на болницата и на инфекциозната клиника твърдят, че са неподходящи за изследване на коронавирусна инфекция?

# 11 084

Същото може да се каже и за лекарите, както и за всяка друга професия.

Толкова векове в какви ли не кризи и войни е оцелял българина без психолози, ще се справи и сега. Пък, ако на някого толкова му трябват, има ги, ще ги намери.

Общи условия

Активация на акаунт