COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 632
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 235
Пикът по мои сметки ще настъпи след 2 до 3 седмици. Пак аз лично очаквам болните да са между две и три хиляди. За смъртност няма да пиша.

# 11 236
Скрит текст:
Не знам болниците и спешните да се пръскат по шевовете в Германия, Южна Корея или ненавижданата Швеция.

За Германия и Южна Кореа не знам, през 9 седмица в интензивните отделения в Швеция имаше 0 пациенти с ковид-19.

3 седмици по-късно вече има 135 пациенти в критично състояние с ковид-19.

Тук можеш да видиш как графиката с пациентите с ковид-19 в интензивното започна рязко да се изкачва нагоре през последните дни.

Има и данни за пациентите по възраст, които са в интензивните отделения в страната.

Швеция е на последно място по брой интезнивни легла в ЕС - 572 легла. В Стокхолм са само 90 за 2,5 млн. души. Онзи ден казаха, че ще се постараят да ги направят 180 в Стокхолм.

https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

PURE, то не е само до брой легла за интензивни грижи, а и до нивото на самите грижи. А в България то е тотално сринато.
Ето едно прясно интервю с проф. Хинков, в което той изяснява колко е зле реанимацията у нас. Дори и да има легла, апаратура, няма подготвени лекари и медицински сестри, които да не убиват пациента, а да го връщат към живот.  Казва, че половината от малкото анестезиолози, не са работили реанимация. Няма реаниматори, няма инфекционисти, няма пулмолози, няма микробиолози, няма реаниманиционни сестри.
Години наред тези сфери са унищожавани в здравеопазването ни, защото  са губещи, а болниците са търговски дружества и развиват дейности, в които има печалба - кардиология, онкология.
Проф. Хинков казва, че никой не знае колко респиратори има у нас, а поне 100 са покрити с чаршафи. Ние нямаме нужда да купуваме респиратори, имаме нужда от лекари, които да работят с тях, за да не убият пациентите. Респиратор може да слага само добре обучен лекар, а това не става за седмица, две.
( Няма да забравя една бг доцентка, как я бяха осакатили в Англия при такова поставяне на обдишваща апаратура!)
Много качествени и евтини лекарства бяха спрени от производство.
България няма никакъв капацитет за справяне в тази криза.
https://www.bnt.bg/bg/a/trsyat-se-reanimatori-govori-prof-oleg-khinkov
Това интервю трябва да го изгледат от правителството, парламента и всички, които имат някаква власт в тази държава.

ПС
Видях и какво си писала за пулсовите оксиметри.  У нас и лекарите в болниците нямат такива, само в белодробните май имат. Те не са много точни. При мен все показваха кислород в норма, а като ми пуснат кръвно- газов анализ на артериална кръв, е излизало, че съм с доста дефицит на кислород .
Цитат
Скрит текст:
Сега прочетох, че в Щатите, във Вашингтон по-точно на болните, които са с леки симптоми и са на домашно лечение са им раздали по един пулсов оксиметър. Пулсовият оксиметър се използва за следене на пулса и нивата на кислород в кръвта. Ако се влошат и кислородът започне да пада под нормалните нива веднага звънят да ги хоспитализират.
https://www.cnbc.com/2020/03/13/hospitals-using-digital-tools-to … rus-crowding.html

Аз вече поръчах два пулсови оксиметъра за всеки случай, пък и не са скъпи.

Това устройство функционира, като предава дължини на вълните на светлината през тялото и след това записва тези показания с фотодетектор, след което може да изчисли сърдечната честота, както и насищането на кислород в кръвта, известен като SpO2.
Това неинвазивно устройство може да бъде прикрепено към пръста, или дори ушната мида и измерва непрекъснато и незабавно нивото на насищане с кислород в кръвта, както и пулс.
Широко използван в медицината и полезен за хора със сърдечни, респираторни или дори нарушения на съня, като сънна апнея и хипопнея.
Пулсовият оксиметър е достъпен и преносим начин за измерване на ценни медицински показания.

https://www.emag.bg/aparat-pulsov-oksimetyr-za-izmervane-na-puls … 253/pd/DC4SY5BBM/

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 06:01 от Diorela

# 11 237
  • на пистата
Децата от баскетболния отбор 4-ти ден нямат никакви симптоми а са + това е много успокоително.Съседно село на майка ми днес циганин нарушил карантината,кмета е взел мерки и полицията го е прибрала Simple Smile
В Карловската болница има една болна жена,входа се пази и пиле не може да прехвръкне,жената за сега е добре(има сърдечен проблем и белодробно заболяване)дано всичко е наред.
Успокойте се малко,гледайте по-ведро на нещата,щом си спазвате и стоите вкъщи..всичко ще мине.Аз имах 2 месеца да свикна и сега го приемам напълно нормално,ама мъжа вкъщи е психясал 🤣
Стига сте броили легла и респиратори,не сме се наредили всички на апарата за обдишване все пак.В момента детето реве от болка в ухото..и забравих за короната 🤣
(Между.лекарите упорито се говори,че починалия китаец в Банкско е бил болен от корона)
Живи е здрави и се пазете,всичко ще се оправи.

# 11 238
==
Предразположените към тромбоза трябва да внимават.
==
Диорела , винаги съм вярвала на нашите лекари . Не можах да прочета статията защото не зная какво става  ама на някои сайтове ми се отваря само първата страница и не ми позволява да чета нататъ.

Значи излиза че сърдечно болнитее правят тромбоза  ли?
И всъщмост не се умира от пневмонията а от тромбите?  
Ами  повечето от тях вземат лекарства за реазреждане на кръвта мисля ?
Как тоя вирус влияе на  правенето на тромби?  

Рорик, доц. Манев пише много и все важни неща, вкл. и това:
Цитат
На основата на публикуваните актуалните данни са доказани следните основни патологични и терапевтични проблема,които подлежат на незабавно и най-съвременно патогенетично лечение, а именно: 1 Средно тежък или тежък Т-клетъчен имунен дефицит. 2. Изразен възпалителен процес. 3. Силно повишен риск от тромбоемболизъм с развитие на високо рискови инсулти и инфаркти поради активиране каскадата на тромбоцитната агрегация. 4.Автоинтоксикация.
https://dnes.dir.bg/na-fokus/10-stapki-sreshtu-covid-19-i-rolyat … manev-pred-dir-bg

Тромбицитна агрегация е слепването на тромбоцитите, а каскадата е много сложен процес.
От написаното си правя извод, че вирусът активира и повишава най-грубо казано слепването на тромбоцитите, и от там се увеличава вероятността от високорискови инсулти, инфаркти, предполагам и другите съдови инциденти - белодробна емболия, венозна тромбоза.
Значи, ако се заразиш с КВ, се увеличава вероятността от съсирване на кръвта. Ако се случи и инцидент, свързан с тромб, вероятността да преживееш, става твърде малка.
Вече почина една жена у нас с инсулт и КВ. Кое точно е пряката причина за смъртта, няма такова значение, защото двете се оказват свързани.

Има хора, които са предразположени към сгъстяване на кръвта и образуване на тромби. Тези, които са преживели инциденти, са на антикоагуланти, но те не са 100% гаранция, че няма да получиш следващ инцидент. Иска се доста пазене, следене на кръвосъсирването. Едно от нещата е , да не се прекалява с вит. С и К - цитрусови, киви, зеленолистни, защото те съсирват кръвта. А сега препоръчват конски дози вит. С за предпазване.

Мисля, че е добре такива хора да се посъветват допълнително с лекарите си какво да правят, ако лекарите въобще могат да дадат съвет в тази ситуация. Както и да внимават много повече от останалите да не се заразят. Защото хората с такива заболявания, най-вероятно няма дори да ги приемат в болница при заразяване, като се препълнят болниците, защото е по-добре да лекуват хора, които имат по-голям шанс за преживяване.

ПС
Цитат
Сега трябва ли излишно да се притеснявам като съм с вродена тромбофилия и терапия имам само в случай на бременност,а сега дори спрях с инвитро опитите ...Може ли малко повече инфо,най-добре на ЛС,т.к.тук трудно изчитам всичко.Благодаря!

Не, аз бих помолила в темата да се разясни това, защото и аз съм по абсолютно същия начин, а тук списват  и медицински лица, които могат да коментират информацията.

Не виждам какво толкова има да се разяснява. Цитирах текст от интервю с доц. Манев, той го пише това. Всеки има лекар, прочетете, говорете си с лекарите какво да правите. Не очаквайте тук някой да ви даде отговор. Написах каквото аз съм научила. Прецених, че е важна информация и е добре хората да го знаят, ако могат да вземат предварителни мерки. Но не очаквайте в тази тема някой да даде решение на проблема.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 05:49 от Diorela

# 11 239
  • MI
Аз писах за тестването във Во', но мисля че го нарекох огнището във Венето (нали бяха 2, едно в Ломбардия и.едно във Венето в началото), предполагам оттам е тръгнало объркването. За мен много добра представа за реалните проценти този случай, както и какво се случва при масово тестване и ако не се направи.. Само че все пак това е малко градче, много по-бързо и лесно се е разпространил вирусът, отколкото в милионен град.

Уточнение и за въздуха в Италия, замърсен е много, но всъщност далеч не навсякъде а в планира Падана. Където се намират и най-заразените региони, всичките. Може би наистина смогът спомага разпространението на вируса, както твърдят.

# 11 240
  • София
Предпочитам да има брифинги по два пъти на ден и да излизат да говорят, отколкото да потънем в мълчание, за да не започнем с гадаенето. Сега поне щат-нещат, казват някакви неща.
Пирогов и ВМА не са инфекциозни болници, те имат много други отделения, не могат само с короната да се занимават. Трябва и другите болници да разкрият отделения.

ЧеКа, много хубаво си го обяснила! Аз затова започвам вече да се обърквам със статистиките, защото всяка държава, дори имам чувството, че всеки ден вече по различна методика сформират извадката. Дори един студент по статистика знае колко е важно как ще се направи извадката. Не зная и моделите им на каква извадка се базират, ама не ни и казват... май.

Ох, днес трябва да се покажа от дупката и да отида да свърша работа и да пазарувам. Обхваща ме тих ужас само като си го помисля.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 06:51 от Andariel

# 11 241
ВМА щяха да пригодят психиатрията още преди 10 дни поне....днес очаквам въпроси за това.. не как някой да си плати телефона...

# 11 242
КАпацитетът на ВМА бил изчерпан с 36 бр легла?Това ли е готовността на страната?
А уж имахме подготовка!

# 11 243
Интересно изказване от германски вирусолог:

Тъй като няма да сме способни да тестваме всички, статистиката ни ще бъде непълна. Равнището на смъртност също ще нарасне. Ще изглежда, че вирусът е станал по-опасен, но това ще бъде статистическо изкривяване. То просто ще отразява факта, че ние пропускаме все повече и повече случаи. Ще настъпи момент, в който случаите на заболяването ще се докладват само на базата на симптомите и тогава стастистиката ще започне да ги отразява.

И цялата статия: https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/izvunrednite … -da-trayat-godina

# 11 244
Това се случи в Италия.
А и според мен,лично мое мнение е,че това ,което казва проф.Хинков е било валидно и за  италианските болници,поради,което са били в пълна неподготвеност да обслужват такъв голям брой пациенти.

# 11 245
  • вкъщи
Момичета, снощи имахме тежка нощ, особено аз.Синът ми вдигна 38,4 температура, има лека кашлица от няколко дни. Естествено веднага си помислих за....Като му дадох парацетамол за 20 минути смъкна до 37,5, после се изпоти стабилно и не вдигна вече. Сега спи и няма. Диша си абсолютно нормално.
Много ме притеснява това състояние и веднага си мисля за ...., той също. Странното е ,че не почна с температура, а сега я вдигна. Иначе апетит има, енергия също. Други симптоми няма, освен леко главоболие като има температура. При корона температурата спада ли бързо?
Да го водя ли на лекар или да звъня?

# 11 246
Консултирайте с ЛК по телефона.
Възможно е просто да е настинка.

# 11 247
С грипоподобни симптоми се звъни по телефона, не се води на лекар. Лекарят ще прецени дали да отидете и ще ви каже.

# 11 248
Скрит текст:

Венето, където са тествали всички са установили още по голям дял безсимптомни. Там вируса е стигнал до 80% от цялото население, а от заразените безсимптомни са 62%. Аз затова винаги повтарям че всъщност ако вируса стигне до теб е по вероятно дори да не разбереш, защото аз ги виждам като 2/3ти до 3/4ти безсимптомни в света.
Е същото каза Мангъров за Ухан, а ти обясни, че това било конспирация и безумие Simple Smile И ти си един, Никола...
Ами конспирация и безумие е, бе. При 80к документирани случая (те са дори по-малко) дори още 3/4(демек още 240к) да сложиш отгоре асимптоматични пак няма как да ги докараш до близо 8 милиона за 70% стаден имунитет.
Да бяхте седнали да посмятате малко, ей така съвсем грубо, колкото да проверите дали това, което казва Мангъров е изобщо в границите на реалистичното.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 07:50 от LillyM

# 11 249
  • София
Но не сме проспали часовете по история. И по биология не сме ги проспали.

Общи условия

Активация на акаунт