COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 471
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 050
Близки са до вчера цифрите в Италия, поне това което разбрах с моя италиански, чакаме да публикуват таблицата след малко.

ПП.
683 починали.
3491 нови заразени.

Пак слизат надолу.

# 13 051
От страницата на Великотърновската болница относно детето на 4г.
Скрит текст:
Поради огромният обществен отзвук, който в последните два дни придоби разказът на разтревожени родители в социалните мрежи, които апелираха за помощ и потърсиха съдействие от медиите, споделяме с вас позицията на пряк свидетел на случилото се.

Отново апелираме всички да запазим спокойствие, да бъдем отговорни към възможността на всеки от нас да използва социалните мрежи и медиите, да не създаваме паника, да подхождаме с разбиране към хората, които работят на първа линия, и да им съдействаме да изпълняват спокойно дълга си! 

Споделяме свидетелският разказ без редакторска намеса:

Неуважаема г-жо @Marieta Tomova, отбелязвам и NOVA защото случайно попаднах на вашето сутрешно интервю с г-жата относно тази истерия с 4годишното й момиченце и коронавируса за който тя твърдеше, че то има, и й дадохте
ефирно време за поредните й панически изпълнения. За зла участ бях свидетел на цялата тази ситуация, която се разгира в Спешното отделение на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов на 23 Март. Ситуацията през моите очи е следната:
Попаднахме в Спешното отделение на цитираната по-горе болница към 14:00, тъй като приятелят ми имаше болки в сърдечната област. Пристигайки там се наредихме на опашка пред кабинета, като преди нас на опашката имаше двама възрастни господа и техните придружители. Дежурният доктор, ако не бъркам д-р Андреев около 5 мин след нашето пристигане излезна в коридора и попита всеки един от нас с какви оплаквания и проблеми е, за да може да прецени спешността на чакащите. Приятелят ми беше извикан в кабинета, като аз съответно останах в коридора да чакам. Искам да обърна внимание, че до 16:30ч аз бях там без да мърдам от въпросният коридор. Това на което станах свидетел е, че на майката и детето й беше обърнато цялото внимание от лекарите и сестрите в спешния кабинет !! Лично докторът ги заведе в съседен кабинет, където нямам представа дали им правиха снимка или анализи, но той остана там с тях. През това време от някъде се появи дядото на момиченцето (явно бащата на майката) който мъкнейки целият багаж се опита да влезне във въпросният кабинет, защото явно правилата за придружаващите хора да чакат в коридора не важат за него. След като приключиха каквито там манипулации са им правили, вас госпожо заедно с дъщеря ви, ви оставиха в отделна стая. Детето вървеше самостоятелно, а вие го бяхте хванали за ръка. И за да стане ясно, че говорим за вас, ще ви кажа, че вие бяхте с малка синя раница "Декатлон" на гърба, пуловер, косата-вързана на опашка, а детето беше облечено в розово. Дядото държеше якетата и ако не бъркам торба "Била". И ето тук започва вашето госпожо неадекватно поведение ! След като бяхте настанени в 4тата по ред врата след тази на спешното, вие започанхете да изпадате в истерия ! Излизахте в коридора и казвахте на господина (баща ви), който спокойно си седеше на пейката да направи нещо, да вика лекари, че детето се задушавало и умирало. Казахте на медицинския персонал "Вие какво искате, това да е единственото дето умряло от коронавирус в България ли?". Имахте абсолютно истерично и неадекватно поведение !!! Помолиха ви да се успокоите и да се държите по-адекватно в тази систуация. Вие постоянно повтаряхте "Ще го изпуснете това дете, детето умира" и всякакваи такива неща, при положение, че лекарите чакаха да излезнат резулататите, така както и ние чакахме нашите без да викаме в целият коридор, че получаваме инфаркт и умираме! Лекарят и сестрите бяха там и ви помолиха да се успокоите, и че няма никой да изпусне детето. Цялата тази ваша безочлива истерия която днес разбрах че е стигнала и до медиите и тръбите, че детето ви е с коронавирус и трябва да ви се дадат лекартствата които са осигурени от Домусчиев е тотален цирк на личното ви безхаберие !!!
Ако сте смятали, че детето ви е с коронавирус, защо нито Вие, нито детето Ви, нито продружаващият ви гоподин не бяхте с маски ???? Защо тръбите, по медиите, че не са ви обърнали внимание, при положение, че това не е истина и докторът който беше на смяна и сестрите бяха ангажирани с вас ?
По същото време на вашата истерия докараха тежко катастрофирало момиче на носилка, която лекарят прегледа и изпрати сестра да я закара да й направят скенер.
Наясно ли сте, че целият този медицински екип освен вас трябваше да обърне внимание и на останлите пациенти и че никой не ви е зарязал ей така като навсякъде вие тръбите.
Да ви кажа ли как на собствен ход вие и детето ви тръгнахте по коридора за да ви настанят, все така без маски или други предпазни средства, а пред вас вървеше медицинската сестра?! Все една от тези, които твърдите, че не са ви обърнали внимание ! Да ви разкажа ли за другите откачалки които минаха през кабинета на лекаря и сестрите докато вие истерясвахте и да ви питам, този медицински екип какви нерви и сили трябва да има за да може да оказва тази така нужна на всички ни медицинска помощ ?
Е госпожо, пожелвам ви крепко здраве на вас и детето ви и дано не си позволявате в бъдеще да създавате национална паника, истерия и да поднасяте невярна информация в медиите и обществото, защото аз бях там! Мъжът ви не беше, а разбрах, че той също е пускал призиви да бъдете спасени.
На вас ви беше оказана абсолютна адекватна и навременна медицинска помощ и лично аз съм безкрайно БЛАГОДАРНА на целият екип, който вчера беше на смяна в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов и на д-р Андреев!

P.S. аз бях тази опакованата в коридора в зелено яке с качулка, МАСКА, РЪКАВИЦИ и очила, вярвам сте ме забелязали, докато изкачахте с тръшканията си в коридора на отворена врата. Оставам и с усещането, че този яростен звън, който се разнесе из целият етаж и стресна всички ни, е било ваше дело Simple Smile
Без думи съм.

# 13 052
Младите хора ще имат право да се върнат към нормалния си начин на живот, след като се отмени обширната забрана. Главният канцлер Helge Braun каза това по време на едночасова сесия с въпроси и отговори в интернет платформата Jodel. "Следващата фаза е, разбира се, младите хора, които не са в рискова група, да могат отново да излязат на улицата", каза той, когато го попитаха как ще протичат ограниченията. "Но тогава трябва да тестваме последователно и да открием кои са контактите на заразени хора, така че залазените да не се увеличават отново експоненциално."

https://www.n-tv.de/panorama/17-57-Kanzleramtschef-Junge-Leute-d … icle21626512.html

# 13 053
  • в страната на чудесата

Великобритания има по-малко легла за интензивно лечение от Италия
Швеция има още по-малко. И какво ти говори това?
Ще ти кажа - нищо не ти говори без да познаваш съответната здравна система. Първо, леглата се смятат на глава от населението. Второ отмита се разпределението им. В Англия има една огромна болница, обслужваща няколкостотин хилядно население, почти липсва частен болничен сектор, интензивните легла са съсредоточени в тези огромни болници. Италия е с доста по-неравномерно разпределение, с малки хирургични клиники, които задължително имат по 1-2 легла за интензивно лечение.
С това не казвам, че УК е по-добре подготвена страна, а че не може да се сравняват ей така подхвърлени цифри.

# 13 054
  • Буркина Фасо
Добре де. Допускаме 70%да се заразят. 20% от тях се нуждаят от болнично лечение. По сметки (не помня проценти) излизаха стотици или хиляди, които ще се нуждаят от обдишване. Апарати няма толкова. Това е. Невъзможно е на здравната система да се справи. Виждаме го в Италия, тук ще бъде по-зле. Е, аз не съм за този стаден имунитет изграден удърно. Ще настъпи хаос.
по твоите сметки нали не смяташ, че всички 20 % нуждаещи се от болнично лечение ще имат нужда от такива апарати, и че всички ще се разболеят в един и същ момент. тогава няма да стигнат апаратите, да. Smiley

# 13 055
  • София
Мангъров още преди седмици обясняваше, че трябва да се тества населението.
Не зная как сте стигнали до изводите, че мангъров призовава и бил против това илонова, явно по различен начин възприемаме един и същ текст. За мен нещата са точно като по учебник - щем-нещем ще  я срещнем в един момент, трябва да се знае къде и как е положението.
Авторът каквото иска да каже - казва го. Нататък четящият и слушащият решават как да го интерпретират.

# 13 056
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/belgische-sneltest-voor-cor … keuring~ae0a5b44/

Белгийски бърз тест за корона вирус получава одобрение

В допълнение към молекулярните диагностични тестове в лабораториите, които се предлагат само в ограничено количество и които отнемат известно време, сега на пазара има напълно нов тест за корона, който дава резултати в рамките на 15 минути. Това съобщава Френскоезичният обществен оператор RTBF. Това е "антигенен" тест, който реагира на антигени, молекулите, които генерират реакция от имунната система. Откриването се осъществява чрез секрецията на дихателните пътища в носната-фаринкса на пациента.

Това е компанията Coris BioConcept от Gembloux (Намюр), която разработи теста заедно с Университетската лаборатория Брюксел, LHUB-ULB и други партньори, включително Лабораторията на Университета в Лиеж и Националния референтен център за патогени. Миналия уикенд тестът беше тестван на 250 пациенти в спешната помощ на болницата Sint-Pieters в Брюксел, болницата "Еразъм" в Андерлехт и Университетската болница в Лиеж. При седем от десет пациенти с повишен вирусен товар на Covid-19, бързият тест даде положителна диагноза.

Въз основа на тези резултати FAGG (Федерална агенция по лекарства и здравни продукти) реши да даде разрешение на Coris BioConcept да продава и разпространява тестовете. Важно е да се вземе предвид, че тестовете са по-малко точни от молекулярните диагностични тестове в лабораториите. Те обаче ще дадат възможност първоначално да се спечели време и да се започне по-бързо лечение.

Разработващите/откривателите се надяват, че Федералното Здравно Министерство ще въведе тестовете на национално ниво, за да намали разходите и да подобри лечението на пациентите. Брюкселските болници на мрежата на Iris и болницата „Еразъм“ вече отсега нататък ще използват бързите тестове, съобщава RTBF.

Марк Ван Ранст (главният вирусолог на Белгия) реагира положително на бързия тест за корона. "Този тест със сигурност ще докаже своята полезност", каза вирусологът. „Новият антигенен тест със сигурност ще ускори диагностиката в болниците, защото са нужни 15 минути, за да се получи резултат. Ако резултатът е положителен, със сигурност има заразяване. С отрицателен резултат остава несигурността, защото чувствителността е само 70 процента. За да се постигне сигурност, в редица случаи, като например в случай на прием в болница, в случай на отрицателен резултат тогава лабораторният тест все още ще се извършва “, казва Ван Ранст.

# 13 057
А какво общо имаме ние с Италия и Испания като развой на събитията, та постоянно се вайкате за това и правите такива сравнения?

Нищо, само дето вървим две-три седмици след тях.

Ето тук в Ломбардия колко малко случаи са имали само преди месец, 6 пъти по-малко от нашите сега.
https://news.bnt.bg/bg/a/bum-na-registriranite-sluchai-na-koronavirus-v-italiya

# 13 058
Добре де. Допускаме 70%да се заразят. 20% от тях се нуждаят от болнично лечение. По сметки (не помня проценти) излизаха стотици или хиляди, които ще се нуждаят от обдишване. Апарати няма толкова. Това е. Невъзможно е на здравната система да се справи. Виждаме го в Италия, тук ще бъде по-зле. Е, аз не съм за този стаден имунитет изграден удърно. Ще настъпи хаос.
Много елементарни сметки. Не го казвам аз, генералът каза, че са елементарни, когато днес ги обясни на брифинга. Той в хубавия смисъл на думата, аз в по-преносния. В страните, които обмисляха този подход, се предвиждаше изолиране на възрастните и рисковите групи. При това положение няма да са в никакъв случай 20%. Има статистика, има добре изразени рискови групи. При пациентите между 20 и 40 години пак ли са 20% критичните? А над 65 години със сигурност са повече от 20%. Така се получава това средно 20 за населението. Но при отделни групи варира доста. И никой не говори за масово, още повече и за "ударно" заразяване. Не са пуснали маслини, все пак. Това е лаф от комунизма, дано да си остане само лаф и да нямаме никога вече такива времена.

# 13 059
  • София
Близки са до вчера цифрите в Италия, поне това което разбрах с моя италиански, чакаме да публикуват таблицата след малко.

ПП.
683 починали.
3491 нови заразени.

Пак слизат надолу.
Това са реалните цифри, днес имат и ок. 1 000 оздравели. Починалите са почти колкото вчера и оня ден, но с всеки ден - по-малко починали и малко по-малко заразени.
Плато.
Испания и Германия  - лек спад, US - над 11 000.

# 13 060
  • София
Аз и преди предложих да сложим 2025 г. като оптимален вариант и да не си играем на години и месеци. Защото, както вече посочих, сутринта доктор Галина Кирова каза - ваксината може да отнеме и две до три години. Три години карантина - който е готов, да си ги кара. Както и 18 месеца, 12 месеца и прочее невъобразими срокове. Но е добре да приемем най-накрая, че има хора, които не са готови да си съсипят целия живот по този начин. Човекът е социално животно, днес Мутафчийски го каза.
Нека не забравяме, че с този толкова "смъртоносен" вирус хора карат със седмици ски в Банско, обикалят половин Европа по конференции и си живеят живота, докато не ги диагностицират. Защото като се каже "Ама вижте Италия" или "В Испания направиха пързалка на морга", хайде да гледаме и другата страна. Ами вижте Банско! Всъщност защо в Банско още не са окапали като круши? Последно съм била в Банско преди три години и беше толкова нагъчкано и нехигиенично всичко, че ми стана лошо. Сега сигурно е още повече "г*з до г*з", пък банскалии нещо се оказаха резистентни...
София как така не е пламнала още? По цялата логика "Италия, Испания" тук вече трябваше да е Венеция от времената на чумата, защото тук народът се спря реално чак около 16-17-ти. Преди това цял уикенд всичко живо се мота да пазарува и да набавя стоки от първа необходимост като сухи пасти, вафли и шоколад, а работодателите се кумеха за работата от вкъщи. Как още няма опашка за вентилаторите и никой не избира кой да живее и кой да умре? 40 в болници в цялата страна, една част деца, една част пред изписване и двама критични.
Ако си мислите, че още дълго народът ще се връзва на лъжи за изкривени криви и изправени прави, за пазене на здравната система и за "бедствие с невиждана ярост", а в същото време някой ще му обяснява, че на ден има по 20-тина заразени и половината гледат Нетфликс у тях, много се бъркате. Вървим стабилно към национална катастрофа и тя няма да е от коронавируса.

# 13 061

ПП.
683 починали.
3491 нови заразени.

Пак слизат надолу.

5210 нови общо, с 39 по-малко от вчера
683 починали, с 60 по-малко
1036 излекувани, повече
Молко по-добре.

https://scienze.fanpage.it/coronavirus-mappa-in-tempo-quasi-real … ezione-nel-mondo/

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 19:31 от unabella

# 13 062
Младите хора ще имат право да се върнат към нормалния си начин на живот, след като се отмени обширната забрана. Главният канцлер Helge Braun каза това по време на едночасова сесия с въпроси и отговори в интернет платформата Jodel. "Следващата фаза е, разбира се, младите хора, които не са в рискова група, да могат отново да излязат на улицата", каза той, когато го попитаха как ще протичат ограниченията. "Но тогава трябва да тестваме последователно и да открием кои са контактите на заразени хора, така че залазените да не се увеличават отново експоненциално."

https://www.n-tv.de/panorama/17-57-Kanzleramtschef-Junge-Leute-d … icle21626512.html
Абсолютно същото, за което говоря по-напред. След като в Германия ограничиха тестването, това се очакваше. Младите (които не са в рискова група) няма нужда да стоят в бункерите. Така го разбирам аз. Допълвам, че не съм против мерките в момента. Пик не трябва да се допуска рязък.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 19:31 от Бледолилава

# 13 063
А какво общо имаме ние с Италия и Испания като развой на събитията, та постоянно се вайкате за това и правите такива сравнения?

Нищо, само дето вървим две-три седмици след тях.

Ето тук в Ломбардия колко малко случаи са имали само преди месец, 6 пъти по-малко от нашите сега.
https://news.bnt.bg/bg/a/bum-na-registriranite-sluchai-na-koronavirus-v-italiya

Но пък в Лацио, където откриха първата заразена в Италия и е по население горе долу колкото са българите в БГ , има 1675 заразени, 131 хоспитализирани и 93 починали....

# 13 064
Онлайн информационна платформа на Столична община: въпроси и отговори относно COVID-19
 https://covidca77b26d.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_bxCwO80wz4V … vz9jzbHwZlv6g4doA

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 20:43 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт