COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 983 935
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 345
  • София - Рим и обратно
За първи път чувам, че прясната храна съсипва здравето. Но след като ни убедиха, че за респираторно заболяване е най-добре да не се излиза на чист въздух, очаквам да обяснят и че яденето на боб и консерви е най-здравословната диета на света.
Все повече се убеждавам, че след извънредното положение тази нация ще изпълзи от бърлогите в съсипано здравословно състояние, което ще задръсти болниците (и психиатриите) като COVID-19 по две. Но какво са високото кръвно и стеатозата - едно нищо пред коронавируса.
Не бе, искат да кажат, че да ядеш нещо недезинфекцирано е смъртоносно.

# 15 346
Скрит текст:
В България 80% от заразените НЕ били от рискова група.

Което всъщност е добра новина - така вирусът ще премине първо през тези, извън рисковата група, при което ще се създаде имунитет с по-малко критични случаи и необходимост от интензивни грижи. За мен най-логичната стъпка към изграждане на стаден имунитет продължава да бъде пълна изолация за срок от 3-4 месеца на рисковия контингент (хора над 60-65 години; хора с хронични болести и други рискови състояния). По този начин ще преболедуват всички останали, като от тях процентът сериозни или критични състояния ще е доста по-нисък и не би трябвало да затрудни здравната система. А икономиката ще може да продължи да работи, ако не с пълен, то поне с що-годе нормален капацитет.

П. п., имам чувството, че всички, влючително и тези от щаба не разбират разликата между позитивни и болни.
И на мен отдавна ми прави впечатление. Ама друго си е да кажеш после, че имаш "излекувани".

# 15 347
За ситуацията у нас се чудя в момента. Толкова малко сравнително случаи, което е добре (то ясно не изследват дотатъчно) Чудно ми е обаче, как така сме така уж добре спрямо другите държави, но колко мед. лица се заразиха и то от отделения някои , които не работят с болни от ковид. Да не ги изреждам всички, но четящите тук ги знаем.
Значи , това трябва да е повсеместно май и най-големият развъдник поне за мен излизат болниците. То толкова заразени лекари не знам при грип примерно да е имало и при тези мерки все пак. Така цели болници излизат поне за 24 часа извън строя, отделно карантина на част от персонала, за болните в досег с лекарите не ми се мисли.
Все повече чета за случаи и оплаквания, че се връщат хора със сериозни заболявания в нужда и не ги приемат. Били за ковид и нямало места. Това е страшно направо.
Та си мисля, съдейки по заразен мед.персонал -лекари, сестри и др. то...ние трябва да сме много зле направо. То остана ли болница да не е затворила вече си мисля за дезинфекция и открит неочаквано пациент с ковид.
Направо си е страшно да отидеш да се прегледаш.

Във Франция гледах по новините по БТВ , лекарите и там съветват да не се ходи без причина, но хора с проблеми и притеснени ЛЛ имат видеовръзка с тях и говорят, разпитват, виждат ги как изглеждат донякъде пациентите, не е по телефон като при нас. Защо не се помисли и тук така да стане. Дори имало все повече доброволци и да могат хората да споделят и обясняват симптомите си. При нужда вече се вика линейка и препоръка, ама поне се вижда човека, обяснява, показва, даваха точно това, лекарка-пациент. Сподели лекарката, че в началото им било трудно да различат ковид от грип, но вече повечето се ориентирали лесно кой от какво боледува.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 20:29 от Анонимен

# 15 348
  • Петрич
а Италия задържа вече положението на едно средно за 6 дни ниво,което си е повече от добре.Дай боже следващата седмица да започват и леко да спадат.Като цъкнеш на страната във таблицата/тези само със син цвят/,излизат таблици и разбивки по дни ,както и графики.Та там е най -точно.

# 15 349
  • София - Рим и обратно
Сега новото плашило е някакви снимки от поразен бял дроб, от злия вирус... Дали някой се сеща, че ВСЯКА вирусна бронхопневмония поразява дробовете по такъв начин. Явно не. Няма как да изчезнат тези пневмонии. Лично съм карала такава на 5 годишна възраст. На рентгенова снимка се виждат сраствания яко. Е, и? Жива съм, че и по-здрава от повечето хора.

# 15 350
Fanfanito отивай утре на тест в частна лаборатория, поне да се успокоиш, че имаш и др човек около теб, аз така бих постъпила.

# 15 351
  • Варна
Начи, първо, за да вържем, трябва преди това да сме цъфнали. Не обратното.
Второ, за пореден път... Не става да те тестват и ако си здрав, да тръгнеш на работа, защото може утре да не си здрав. Та, не си мислете, че днес тестват всички и утре тия с "-" рязко вдигат икономиката на крак.
Няма да е така елементарно, за жалост.

# 15 352
  • Mediterraneo
Ако правилно чух, планът на Щаба за масово тестване на българите включва по 1000 теста СЕДМИЧНО. С тези темпове до десетина години всички ще бъдат тествани.

# 15 353
Във фирмата на съпруга ми днес са съкратили 60 души. Сестра ми е в неплатен отпуск, аз в платен.. засега. Мой приятел е с намалена заплата на 50%. Ами пишете си каквото намерите за добре, това е моята реална ситуация! И да, притеснена съм, без да се филмирам с вашите конспиративни теории.

# 15 354
  • София
Ако правилно чух, планът на Щаба за масово тестване на българите включва по 1000 теста СЕДМИЧНО. С тези темпове до десетина години всички ще бъдат тествани.

С 1000 теста ще изтестват полицаи и шофьори на градския транспорт в София, за да си съставят някаква картинка по-мащабна. А след пика се предвижда да се правят масово тестове "като на избори", за да се види кой има антитела вече.

# 15 355
https://m.dnevnik.bg/evropa/2020/03/25/4045983_v_moment_kogato_e … pNZXZwU2RMQ2tNQi0.

А каква е целта на Швеция , защо те са с различен подход сред всички други страни ?
Безсмъртните явно са там, а Не при нас. Confused

# 15 356
Ще сме достигнали пика и ще разхлабят мерките. Ще живне икономиката, ще спасим много животи и ще се гордеем с това. Живеем в исторически времена. От нас зависи изхода от ситуацията като нация. Ще се адаптираме и ще се справим. Аз съм оптимист.

Може ли някой да ми обясни за този пик? Наистина не разбирам. Каква е гаранцията, че като се отхлабят мерките след пика пак няма да тръгне кривата нагоре - така е даже по-логично. Защо всички го спрягат този пик като най-страшното? Колко голям го очаквате да е този пик? С тези темпове с които се катерим най-много 10 000 да стигнем на пика. Аз мисля, че капацитета на вируса е много много по-голям.

# 15 357
Аз отдавна спрях да гледам Италия, която е една много различна от нас държава с много различни хигиенни навици, демография и начин на живот. Интересува ме в България какво става. В Банско какво става? Как пък в тоя град, където, пак казвам, е безподобна кочина и клоака, не чух един да е вдигнал температура, камо ли да капят като круши. Мистерия банскалийска някаква...
Ние (аз и приятелят ми) от две седмици излизаме само до магазина със стриктен списък за пазаруване. Много исках да използвам услугите на онлайн супермаркетите, за да елиминирам и това излизане, но, уви, не става. На мен дори би ми било приятно държавата да ми организира някой, който да ми мъкне пакети с храна до вратата, но това също не става, а и в Италия няма как да стане. Толкова за модела Ухан.
А като слушам нашият щаб как определя като "тежко състояние" двустранната бронхопневмония и плаши гаргите с нея, вече се отчайвам.
Най-адекватните мерки, за щастие, вече се чуха днес на обяд - минава пикът и се почва масово тестване. А който иска - да си седи зазидан, няма драма.

Ако си направите труда да прочетете няколко страници преди да пишете ще разберете какво става в Банско. Клоака. Интересно какво мислят банскалии за това определение за техния град.

# 15 358
Цитат
Ще увеличават капацитета на 1 000 на ден. Включват и сертифицират частни лаборатории за да почнат и те да помагат. Ами толкова е капацитетът на лабораториите в България, по колко теста да правят. То не става с магия. Трябва техника, лаборатории и обучен персонал. От оплакващите се в темата че капацитетът ни е малък, колко всъщност могат да допринесът за увеличаване на капацитета, лично, като обработват тестове, предоставят техника или отнякъде намерят обучен персонал. То не става с магия и с призиви трябват повече тестове, това всички го знаят но има незаобиколими реалности. Ние чакаме да пристигнат 1 000 000 теста, които сме поръчали. Така че каквото можем правим с оглед на световната ситуация.

# 15 359
Скрит текст:
Нали е инфо тема
https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/pokartitelno-pogr … i#anchor-comments
Който  е стресиран да не отваря . 500 погребения за един ден .

Интересно ми е обаче  как ги изкарват , само с маски и  ръкавици без защитни облекла . Талянците са маани , маани .
Баце поне за една седмица ще  обурудва мед. работници със защитни облекла . 
Морбидни новини не отварям да чета, начетох се два месеца. Но да допусна едно предположение защо са без специални облекла. Ами може да са хора с вече изграден имунитет. Днес попаднах на реклама на ол инклузив почивка в Турция през септември. Не съм ходила и не ми се ходи. Но ми направи впечатление, че е много евтино 335 лв за 7 дни 5звезден ултра ол инклузив на първа линия. Първата ми реакция беше: "Как ли пък не. Не е безопасно". Следващата: "А какво ако до тогава съм с имунитет?" Замислих се след това и на работа как ще се върна ако се опазя. Всеки клиент ли ще ми е потенциална заплаха, вместо възможност? Със страх ли ще ги посрещам или с усмивка? Такива мисли ме спохождат...

Общи условия

Активация на акаунт