COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 182
  • 22 670
  •   2
Отговори
# 165
Бяха споменали по тв, че се очаква края на тази седмица вече да затихне Б - грипа, но мнозина карат такъв точно след като вече уж са затихнали епидемиите.

# 166
Смисълът на затворените граници е да не се внася и изнася още от вируса, а да се помогне локално да се намали броя. Какъв е смисъла от карантина, ако в страната постоянно влизат нови заразители, които щъкат навън?

Иначе чета на Швеция причините да не затваря училища и градини. Щяло да причини огромни щети на икономиката и обществото. Само тия със симптоми да си стоят у дома. Странна логика, ама ще видим как ще се развият нещата там.

В Норвегия всички първични случаи са били от лица, които са внесли вируса от Северна Италия и Австрия и един от Иран. След това са започнали да се заразяват хора и локално.

# 167
Това споделено от лекар във фейсбук. Не е лъжа и в профила си го е публикувал, лекар е , бе изобщо пълна проверка направих.
Та...лекарите нямат защитно облекло и се страхуват. Прави са, Май сме единствената държава , която не осигури защита на медиците. Чета обаче и че много доброволци са се записали в Александровска болница, дано е вярно, ще ни трябват такива хора. Има надежда донякъде, винаги сме изплували и обединявали в тежки моменти. Дано да е така и сега.
Но този лекар сякаш отива на ....

Скрит текст:
Йордан Петров обнови състоянието си.
4 часа ·
Мили мои приятели !!!

Искам да знаете ,че за мен беше чест да дружим и се забавляваме във ФБ и в живота.В понеделник отивам на работа без никакви предпазни пособия в лекарския ми кабинет,освен обикновенна неефективна маска,защото няма от къде да се снабдим с такива,което означава почти сигурно заразяване и не дай Боже смърт.Напускам утре семейството си докато не отмина тази зараза.Ще живея сам.Искам да се обърна към вас да бъдете дисциплинирани и отговори,да носите маски и да спазвате указанията на щаба за извънредни ситуаций.Така ще запазите вашия живот,на вашите близки и на нас хилядите лекари който съвсем съзнателно ,испълнявайки дълга си в понеделник отиваме да се изложим на инфекцията.Много от нас лекарите ще загинат ,но това е нашата съдба.Клели сме се пред Бог да се борим за живота на нашите пациенти.Утре ще отида в нашата черква с костюм и бяла риза да ме опее свещеника приживе,както нашите четници са отивали преди почти сигурна смърт в бой с поробителя.Облечени в бели ризи и с най - хубавите си дрехи.Защото не дай боже при смърт от Коронавуруса нито някой ще те облече нито ще те види .Сандъците са запечатани.Прощавам на всички който са ме мразили и ви моля и вие да ми простите.Ако нещо се случи с мен помогайте на семейството ми поне с отношение.
Бог да бъде с нас лекарите и с вас пациентите!!! Гороко на обречените и Бог да се смили над душите им.Молете се непрестанно на Бог ,само той има силата да ни спаси.Правете молебени и всеки в себе си да се помоли за спасението на нас ,на света ,на България.Амин !!

Прав е. Положението ще се влоши. В Норвегия сред първите заразени бяха лекари и сестри в очната поликлиника в една голяма болница. Лекарят бил на почивка в Италия и искал да се тества, но не му позволили (!) и докато развие достатъчно симптоми, за да си остане вкъщи, вече е заразил няколко колеги в поликлиниката. После от болницата се извиниха, че са му отказали тест, но късно. Този лекар е бил сред първите заразени в страната. Един мъж, който се върнал от сватба на роднини в Иран, беше също от първите.

# 168
  • На остров
Основният проблем, че ако се затворят училища и градини в Швеция е не само икономически, а и че голяма част от медицински персонал, полицаи, пожарникари и т.н ще си останат вкъщи да си гледат децата.

Коя е правилната тактика никой не знае.

# 169
Казаха ли кога ще заседава мин. съвет за новите мерки, които Мутафчийски ще предложи?

# 170
  • Варна
Първо да благодаря за темата, после да си пожелая  много скоро тази тема да бъде само една минала лоша  статистика... с поучителен характер.

В Израел е обявено извънредно положение, картинка там е подобна на нашата.
Германия има много болни, но по това което разбирам все още го карат,, айляк,, не са се трогнали особено.
Англичаните са решили да развиват масов имуните...или мор
Българите... такова безстрашно,, джювотно,, няма. В болницта за която имам информация  маски и предпазни облекла няма. Носят маски само ако обявят, че пристига болен със съмнение за covid19.......

# 171
Жената на премиера на Испания е заразена с вируса. В Англия взимат мерки кралица Елизабет да не се зарази с вируса, и тя напуска Бъкингамският дворец.

https://nova.bg/news/view/2020/03/15/281350/съпругата-на-испанския-премиер-е-заразена-с-коронавирус/
https://nova.bg/news/view/2020/03/15/281351/драстични-мерки-срещу-covid-19-кралица-елизабет-е-напуснала-бъкингамския-дворец/

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 08:02 от Анонимен

# 172
Ох, страшна паника ме гони. На мъжът ми му стана зле тази вечер, звънна на ЛЛ, тя каза, че по телефона нищо не може да му каже, по симптомите не може дс прецени какво е (естествено). Каза му да ходи във Военна болница. Сега, ние естествено не се юрмахме там, звъннахме на разкрития телефон на РЗИ. С тях не успяхме да се свържем много време. Звъннахме на 112, защото намерих информация, че и към тях може да се обръщаме в момента. Сега, да уточня, мъжът ми не е много зле, болен е, но е сравнително добре. На работа обаче работи с доста хора, като голяма част от тях са над 50-годишни. (При тях няма възможност за работа пт вкъщи). Та, именно това ни беше притеснението-ако е корона, да се знае, да се изследват и тези хора и т.н. Да се ограничи заразата. Пт 112 казаха, че ще изпратят екип. Дойде един млад лекар, много спокоен, прегледа го, каза че има симптоми на ОВИ, но не може да каже повече. Каза, задължителна карантина 14 дни и да се обадим н РЗИ да изпратят мобилен екип да го тества. Тъй като не е зле, обясни, че няма смисъл да се претоварват болниците като се карат там хора, които могат да се лекуват у дома. Чудно. От РЗИ обаче твърдят, че нямало такова нещо, да ходел някъде да се изследва, ако много се притеснява! Ами, бясна съм! Чудя се как да постъпим сега. Ако някой е бил в сходна ситуаьия-моля за помощ.
Вижте, така се затвърждава сценария, че всичко е паника претоварване на икономиката. Какво му е?
Преценете!
Стигнах до това мнение, някой може да го е писал, но
при наличие на грипоподобни симптоми се стои вкъщи, не се излиза! Това бяха указания още от самото начало.

# 173
  • София
Четох предната тема само. Тук реших да се запиша, за следя публикуваното инфо по-лесно (благодаря на списващите).

Мъжът ми беше изумен вчера, излезе по работа за малко. Пред блока ни се била заформила стандартната седянка. На едната  пейка по-младите пият, децата играят, на другата пейка пенсионерите клюкарят.
Яд ме е, че хората неглижират така положението...

# 174
Редица европейски държави затварят границите си. В Испания се въвежда строг режим на придвижване. Словения спира общественият транспорт. Столицата на Филипините Манила е под пълна карантина. Напускането на града е забранено.
https://nova.bg/news/view/2020/03/15/281348/редица-европейски-държави-затварят-границите-си/

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 08:01 от Анонимен

# 175
Основният проблем, че ако се затворят училища и градини в Швеция е не само икономически, а и че голяма част от медицински персонал, полицаи, пожарникари и т.н ще си останат вкъщи да си гледат децата.

Коя е правилната тактика никой не знае.

Като тактиката на Норвегия. 15 ключови професии ще имат деца в градина и на училище, за да могат родителите да работят. Безотговорно е да не се затварят.

# 176
  • На остров
Фенрис за момента е трудно реализуемо.
Във всяка градина да кажем има едно или две деца на родители, които трябва да работят.

Вероятно ще затворят но изчакват правилният момент.

# 177
Ох, страшна паника ме гони. На мъжът ми му стана зле тази вечер, звънна на ЛЛ, тя каза, че по телефона нищо не може да му каже, по симптомите не може дс прецени какво е (естествено). Каза му да ходи във Военна болница. Сега, ние естествено не се юрмахме там, звъннахме на разкрития телефон на РЗИ. С тях не успяхме да се свържем много време. Звъннахме на 112, защото намерих информация, че и към тях може да се обръщаме в момента. Сега, да уточня, мъжът ми не е много зле, болен е, но е сравнително добре. На работа обаче работи с доста хора, като голяма част от тях са над 50-годишни. (При тях няма възможност за работа пт вкъщи). Та, именно това ни беше притеснението-ако е корона, да се знае, да се изследват и тези хора и т.н. Да се ограничи заразата. Пт 112 казаха, че ще изпратят екип. Дойде един млад лекар, много спокоен, прегледа го, каза че има симптоми на ОВИ, но не може да каже повече. Каза, задължителна карантина 14 дни и да се обадим н РЗИ да изпратят мобилен екип да го тества. Тъй като не е зле, обясни, че няма смисъл да се претоварват болниците като се карат там хора, които могат да се лекуват у дома. Чудно. От РЗИ обаче твърдят, че нямало такова нещо, да ходел някъде да се изследва, ако много се притеснява! Ами, бясна съм! Чудя се как да постъпим сега. Ако някой е бил в сходна ситуаьия-моля за помощ.
Вижте, така се затвърждава сценария, че всичко е паника претоварване на икономиката. Какво му е?
Преценете!
Стигнах до това мнение, някой може да го е писал, но
при наличие на грипоподобни симптоми се стои вкъщи, не се излиза! Това бяха указания още от самото начало.
С една дума-самолекувайте се. Това не можем да кажем, онова не можем.
И какво излиза-добре че в България продават лекарства без рецепта.

# 178
За столицата видях телефони, а за провинцията? Към кого да се обърне човек, ако има нужда. Моят ЛЛ и преди не си вдигаше телефона в извънработно време, камо ли сега...

# 179
НОВИ:
1 Плевен
1 София
Общо 43-ма

Общи условия

Активация на акаунт