COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 861
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 17 745
  • БГ
Интересно, след целия този хаос, ще трябват месеци/години да се възстанови бизнеса.
И след като няма да има работа, как точно ще си връщат бързите кредити?И откъде?
Те банките, това чакат, да раздават пачки милосърдно.....

Това е като задължинието на безработните да плащат здравни осигуровки.

Ами такива са мерките в Бг-то. И към момента само обещания, още нищо черно на бяло.  То сега още не е мор. И едва ли мор ще настане, но ..
От чужбина се прибраха близо 200 хил наши сънародници, голяма част "братя" и то доста преди изв.опложение в БГ. Месец ще устискат с кой каквото е донесъл от чужбина, след месец чинно наредени на бюрата по труда ще се изненадат как ще получават по 9лева на ден (горе долу толкова е обезщетението) за кратък период. Защото основно такива се прибраха. Устроените и висококвалифицирани кадри си останаха по белите държави. 

А икономиката дето никаква я няма и в момента ще се възстановява. Без истински реформи, а такива не се задават на хоризонта, ще си е нищета в България.

# 17 746
  • Варна

Аз не мога да позная чий са веригите. Може и на лични да ми напишете ако не желаете да споделите тук.
Немски са всичките ни вериги доколкото знам.
Кауфланд, Лидл, метро, Била

# 17 747
  • БГ
И за да не звуча като тотален хейтър - за мен планът, който Бойко лансира, е адекватен - чакаме да мине пикът и почваме масово с тестове. Просто не виждам друг изход от кризата.

Колко е пика, който се очаква. Защо никой не може да даде отговор на този въпрос? Колко е бе хора  - 100,200 300;
Заразени, умрели ? Колко?
Масово тестуване тук няма да има.

# 17 748
  • Пловдив
Няма-няма и темата тръгне в посока "вие/Ганьо/българина/майчунгелите сте убийци и безхаберници, а аз съм толкова предвидлив и разумен, че ако ми стане нещо ще е само заради вас!" И после чакаме след пандемията свят, пълен с доброта.Grin

# 17 749
И за да не звуча като тотален хейтър - за мен планът, който Бойко лансира, е адекватен - чакаме да мине пикът и почваме масово с тестове. Просто не виждам друг изход от кризата.
То на хартия добре звучи, само дето, заради тази изолация и забавеното разпространение на вируса, вместо да достигнем пика за един месец и да мислим за оправяне на ситуацията, сега ще чакаме най-малко 3 месеца за да достигнем пика. Щото нали сме се изолирали и вируса напредва бавно, бавно и пика ще се влачи поне до септември месец.
Мисля, още в първата тема, зададох същия въпрос...Какъв е смисъла да се точим с месеци, като може за 1-2 месеца да се приключи?
Познай от три пъти, какви бяха отговорите.   Smiley
Явно доста хора си въобразяват, че като седят 1-2-3-10 месеца затворени в къщи, вируса просто ще се поразходи по празните улици и ще умре/ще хукне към други държави да си търси жертви.

# 17 750
  • Там,където се събуждам щастлива.
Сега гледах едно холандско предаване, което донякъде може да обясни бройката починали. Доказано е (научно), че интубирането само влошава положението на хората над 80 години със заболявания. Ще са интубирани две-три седмици, но първо много по-дълго време и второ след махане на интубацията никога няма да са същите хора. Дълги ревалидации, няма данни, че до края няма да се нуждаят от сериозни медицински грижи с минимално качество на живот.

Холандците доста философски приемат смъртта (бях преди години на погребение на 6 годишно дете, починало от мозъчен тумор, и цялата зала беше пълна с деца, които бяха дошли на сбогуването) и с това си обяснявам и как приемат (в други условия) мисълта за евтаназия. Не бих се изненадала, ако в момента с много възрастните и тежки случаи, заедно с пациента, се обсъжда какво би било бъдещето на един 85 годишен болен (от друго) човек след интубация и те да избират да не бъдат интубирани.

Аз затова гледам скептично на всички показани цифри от статистиката, защото нещата не се случват и регистрират при еднакви условия, което е съществено важно за реален анализ.

А иначе този генерал може да е симпатичен, но само мисълта, че генерал е начело е леко смущаваща за мен.

# 17 751
Скрит текст:
Скрит текст:
Чакай малко, щом държавата си позволява да ми нарежда "стой си вкъщи", значи трябва да е помислила и да даде нещо насреща. Не говоря за себе си, а за хората, които ги храни бизнесът им. А не да ми казва - ми харчи си спестяванията и не ме занимавай. Абе алооо, откъде накъде? Лили тука си изпуска нервите, щото хората почнаха малко да се позамислят - аджеба пазят ни от някакъв въображаем убиец, а ни отнемат работата, спестяванията, свободата... Защо?
Всички вие с мантрите за грипа, въображаемия убиец е ужасяващото бездействие ни натикахте в тази катастрофа и ни отнехте работата, свободата и спестяванията. Факт. А на хората в Бергамо и други по-засегнати места, отнехте и много повече от това.
Би ли била така любезна да не си позволяваш да хвърляш обвинения така смело за световни катастрофи на непознати хора в интернет? Мога да те обвиня в насаждане на паника, фалшиви преувеличения и вербална агресия. Чакаме го тоя убиец вече втори месец да ни избие, както предричаш от началото на тая тема. Не ти ли е малко неудобно?
Чудя се как на теб не ти е неудобно да развиваш конспиративните ти теории на фона на умиращите и страдащи хора. Rage
Изобщо не ме интересува ти какво си чакала, някои не чакахме, а взехме мерки. И ако смяташ, че резултатът от тези мерки сега ще го припишеш на болните ти фантазии, в голяма грешка си.
А иначе ако има справедливост, на много хора по принцип би трябвало да им се потърси отговорност, включително и съдебна за престъпно бездействие.

# 17 752

Аз не мога да позная чий са веригите. Може и на лични да ми напишете ако не желаете да споделите тук.
Немски са всичките ни вериги доколкото знам.
Кауфланд, Лидл, метро, Била

Немски, австрийски, български /Фантастико/

# 17 753
Скрит текст:
Чакай малко, щом държавата си позволява да ми нарежда "стой си вкъщи", значи трябва да е помислила и да даде нещо насреща. Не говоря за себе си, а за хората, които ги храни бизнесът им. А не да ми казва - ми харчи си спестяванията и не ме занимавай. Абе алооо, откъде накъде? Лили тука си изпуска нервите, щото хората почнаха малко да се позамислят - аджеба пазят ни от някакъв въображаем убиец, а ни отнемат работата, спестяванията, свободата... Защо?
Всички вие с мантрите за грипа, въображаемия убиец е ужасяващото бездействие ни натикахте в тази катастрофа и ни отнехте работата, свободата и спестяванията. Факт. А на хората в Бергамо и други по-засегнати места, отнехте и много повече от това.
Точно така.И се радвам,че още януари осъзнах какво ще стане и предприех някой мерки.Накупих си маски,някой хранителни продукти,свих си разходите до минимум и т.н...
Лошото е, че ако аз и вие сме предприели мерки, а други двама не са - то нашите взети мерки са абсолютно без значение. Защото трябва всички да ги предприемат. Едновременно, за 3 седмици само! Затова е права Лили. Защото заради тези, дето неглижират положението, мерките ще се проточат с месеци, и накрая и икономиката ще е интубирана и на реанимационната маса... Те ще убият икономиката, не щаба, който ви вика стойте си у дома.

# 17 754
Ново изследване за стабилността на вируса, проведено в Хонгконг, резултатите са публикувани днес:
""Вирусът е много стабилен при 34 градуса, но е чувствителен към горещина", се отбелязва в публикацията. При 4 градуса по Целзий вирусът е способен да съществува над две седмици, но при повишаване на температурата до 70 градуса той умира за 5 минути.
Съгласно представената към публикацията таблица, ако температурата е 22 градуса по Целзий, коронавирусът проявява активност поне седмица, но при 37 градуса - не повече от два дни, а при 56 градуса - по-малко от половин час.
Учените също така изясняват в публикацията си и колко време се задържа вирусът върху различни повърхности и стигат до извода, че той е способен да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).
Върху хартия вирусът се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - не повече от два дни, върху стъкло - по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица, показват резултатите от изследването./БТА/

Мисля, че нямаме шанс срещу това говедо! То на 70 градуса и аз ще умра за пет минути. А може и за по-малко.

Това е много интересно проучване, по-задълбочено от тези до момента. Може ли линк?

# 17 755
Нека дадем и др. гледна точка
"Днес, заедно с много хора, изгледахме презентацията на доктор Румен Хичев,
Скрит текст:
който ръководи едно от звената в антикризисното реагиране на пандемията в Министерството на здравето на САЩ. Оставям настрана естествената гордост от това, че този български учен е намерил признание и уважение, щом са му поверили в този момент да участва,на висока позиция, в усилията за спасяване на Америка от „китайския“ вирус.

Толкова богата и стегната презентация досега българските зрители на бяха виждали. Това не е моя оценка, но и на професионалисти. Виждаме всякакви реалити конференции, цунами от данни и мерки, без контекст, стратегия и най-тревожното – не ражда увереност.Чувстваме се като информационни бройлери, които консумират все по-високи цифри на заразени и починали.

За това ще обобщя най-важното, заедно с размислите.

Първо, цялата теория на плато и пик, в интерпретацията на властите, е по-скоро инструмент за кризисно реагиране и отлагане на проблемите, отколкото стратегия, която да ни отведе до спасителен бряг. На фона на чутото и видяното в презентацията, приказките за „плато“ срещу „пика“ изглеждат по-скоро пиар наративи, през които се контролират обществените възприятия. Правят се ограничен брой тестове, те дават ограничени резултати и така наративът е контрол на информационния отпечатък на заразата – през данните за заразените.

До този момент, по признание на Щаба, има извършенинад 7000 теста, при това голяма част от тях двойни. Разбрахме, че премиера редовно си прави тестове, лукс, който обикновеният човек няма. Тестираните обаче са 4000 души, огромната част от тях, в процеса на диагностика предшестваща или съпътстваща лечение. На фона на 7000000 българи това прави под една десета от процента!? Тоест статистически пренебрежимо малка величина за да може да даде изобщо представа за каквото и да било. Като тестирате 300 души на ден, то и логически няма как да получите повече от 300 души заразени. И когато те са 20 или 30, можете да представите това на обществото, като доказателство че нещата са под контрол.

И тук опираме до местните интерпретации на теорията на платото и на пика. Доктор Хичев изрично подчерта, математическия модел не престава да бъда валиден, независимо от ограничеността и непредставителността на входните данни и непознаването на спецификата на местния алгоритъм на заразата, защото е построен въз основа на предишни, достатъчно добре и изучени пандемии.

Проблемът е в упованието върху „плато“, базирано на тези ограничени тестове, с което да се оправдават мерките до този момент. Технологията на управлението на кризата през управление на наративите е данни, тревожни данни, репресия, данни, тревожни данни, повече репресия.

Няма как с 0,05 от процента познания базирани на съотношението обхват на тестове и население, да внушавате друго освен че нямате представа нито за полезността на мерките, нито за мащаба на бедата. Наративът за платото просто е по-скоро психотерапия, отколкото управленски инструмент. Актюерите и статистиците ще ви кажат, че с такива пренебрежимио малки величини те не боравят.

Следователно, извън зоната на нашето познание, заразата се развива по свои закони, по своя логика, която изобщо не се интересува от притчите за „пик“ и „плато“. Нито е сигурно че сме в „плато“, нито че сме избягали или ще избегнем „пик“. И след това ще кажат – „направихме каквото можахме“.

В модела, който пред зрителите разигра доктор Хичев, и който беше оригинално разработен за Америка, той вложи общоизвестните ни нам данни, за население, за диагностицирани, за тествани, за починали, за заболели и т.н. в България. Резултатът беше стряскащ, няма да видим пик още 200 дни!? Измамно се радваме, че сме премахнали пъпките по лицето, а проказата върлува в организма, това което наричаме грешна преценка, целеполагане и приоритизация."
Много хубав пост, мерси. Отразява адекватно реалността, липсата на тестове и пълната липса на информация относно истинското развитие на заразата.
Къде може да се види тази презентация?

# 17 756
  • София
Може ли някой любезно да ми обясни "мерките ще се проточат с месеци"? На всички е ясно, че няма кой да седи по къщите си с месеци, освен ако не искаме да стане гражданска война. И хич не си мислете, че ако държавата изкара армията по улиците, тази армия ще защитава пророците от Седмия ден на дивана, най-малкото защото съм напълно убедена, че половината нискочели ватници смятат, че коронавирусът е нещо за носене на главата. Хич не си мислете, че военните у нас са генерала Мутафчийски, който е преди всичко ерудиран медик и след това - всичко останало.

# 17 757
Ето още един материал показващ защо е нужно да се ползват в маски. В него изрично се казва, че НЯМА научни доказателства, че маските НЕ предпазват, а точно обратното. Има научни доказателства защо и как предпазват. Разпространението на информацията, че не предпазват е била, защото маски не е имало и са били нужни на медицинския персонал.
https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wea … nale-280e08ceee71

Извинявам се за главните букви, но съм страшно ядосана, че тия от щаба продължават да подвеждат цялото население с фалшивата новина (аз така бих я определила), че маските не предпазват. Поне да спрат да го повтарят това, да замълчат по тая тема.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 14:53 от lovely

# 17 758

Скрит текст:
Нека дадем и др. гледна точка

"Днес, заедно с много хора, изгледахме презентацията на доктор Румен Хичев, който ръководи едно от звената в антикризисното реагиране на пандемията в Министерството на здравето на САЩ. Оставям настрана естествената гордост от това, че този български учен е намерил признание и уважение, щом са му поверили в този момент да участва,на висока позиция, в усилията за спасяване на Америка от „китайския“ вирус.

Толкова богата и стегната презентация досега българските зрители на бяха виждали. Това не е моя оценка, но и на професионалисти. Виждаме всякакви реалити конференции, цунами от данни и мерки, без контекст, стратегия и най-тревожното – не ражда увереност.Чувстваме се като информационни бройлери, които консумират все по-високи цифри на заразени и починали.

За това ще обобщя най-важното, заедно с размислите.

Първо, цялата теория на плато и пик, в интерпретацията на властите, е по-скоро инструмент за кризисно реагиране и отлагане на проблемите, отколкото стратегия, която да ни отведе до спасителен бряг. На фона на чутото и видяното в презентацията, приказките за „плато“ срещу „пика“ изглеждат по-скоро пиар наративи, през които се контролират обществените възприятия. Правят се ограничен брой тестове, те дават ограничени резултати и така наративът е контрол на информационния отпечатък на заразата – през данните за заразените.

До този момент, по признание на Щаба, има извършенинад 7000 теста, при това голяма част от тях двойни. Разбрахме, че премиера редовно си прави тестове, лукс, който обикновеният човек няма. Тестираните обаче са 4000 души, огромната част от тях, в процеса на диагностика предшестваща или съпътстваща лечение. На фона на 7000000 българи това прави под една десета от процента!? Тоест статистически пренебрежимо малка величина за да може да даде изобщо представа за каквото и да било. Като тестирате 300 души на ден, то и логически няма как да получите повече от 300 души заразени. И когато те са 20 или 30, можете да представите това на обществото, като доказателство че нещата са под контрол.

И тук опираме до местните интерпретации на теорията на платото и на пика. Доктор Хичев изрично подчерта, математическия модел не престава да бъда валиден, независимо от ограничеността и непредставителността на входните данни и непознаването на спецификата на местния алгоритъм на заразата, защото е построен въз основа на предишни, достатъчно добре и изучени пандемии.

Проблемът е в упованието върху „плато“, базирано на тези ограничени тестове, с което да се оправдават мерките до този момент. Технологията на управлението на кризата през управление на наративите е данни, тревожни данни, репресия, данни, тревожни данни, повече репресия.

Няма как с 0,05 от процента познания базирани на съотношението обхват на тестове и население, да внушавате друго освен че нямате представа нито за полезността на мерките, нито за мащаба на бедата. Наративът за платото просто е по-скоро психотерапия, отколкото управленски инструмент. Актюерите и статистиците ще ви кажат, че с такива пренебрежимио малки величини те не боравят.

Следователно, извън зоната на нашето познание, заразата се развива по свои закони, по своя логика, която изобщо не се интересува от притчите за „пик“ и „плато“. Нито е сигурно че сме в „плато“, нито че сме избягали или ще избегнем „пик“. И след това ще кажат – „направихме каквото можахме“.

В модела, който пред зрителите разигра доктор Хичев, и който беше оригинално разработен за Америка, той вложи общоизвестните ни нам данни, за население, за диагностицирани, за тествани, за починали, за заболели и т.н. в България. Резултатът беше стряскащ, няма да видим пик още 200 дни!? Измамно се радваме, че сме премахнали пъпките по лицето, а проказата върлува в организма, това което наричаме грешна преценка, целеполагане и приоритизация."
И какво е предложението на д-р Хичев за да съкратим този период от 200 дни?

# 17 759
Истинските военни са на възрастта на лекарите.

Общи условия

Активация на акаунт