COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 065
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 17 730
  • София
Около края на април очаквам народът най-накрая да осъзнае, че финансите далеч не са най-големият проблем. Назад писах за психиката, "набиха ми канчето" как младите били лигльовци и не можели да се адаптират, как трябвало да ядат филии с олио и да не хленчат за киноа и чия. След 20 дена ще си говорим пак.
Само да ви кажа, че в някои от най-жестоките затвори изтезават... с музика. И то не с някакво стъргане на тебешир по черна дъска или на нокти по стъкло, а с музика, с песни. И сред песните, които се използват, са Кристина Агилера (да, онази русата), песента от "Улица Сезам" и дори с класики като Queen - We Will Rock You. И има затворници, дето си избождат очите при 24 часа слушане на Кристина Агилера.
А сега се обърнете към България и вижте какво ни причини непрестанно слушане на апокалиптични прогнози и си представете, че има поне още 20-30 дена още от същото. Повярвайте ми, няма финансов въпрос, който да е толкова страшен. А пък вие си пейте, че са "глезотии" и че трябва да се учим овреме да ядем хляб с олио.
А генералът си пее по поръчка, много ми е симпатичен, но си личи, че му диктуват. И не говоря за "Грип Б е, безобидно е". Говоря за "Младите боледуват също толкова тежко" vs. "Младите са само преносители". Или "Всеки, който е интубиран, умира" vs. "Двама от ВМА вече не са критични". Средната възраст на загиналите падна - ами, да, средноаритметично пада. Един ден вика "Няма легла вече", Бойко му се накара, изведнъж заима легла.
И за да не звуча като тотален хейтър - за мен планът, който Бойко лансира, е адекватен - чакаме да мине пикът и почваме масово с тестове. Просто не виждам друг изход от кризата.

# 17 731
Чакай малко, щом държавата си позволява да ми нарежда "стой си вкъщи", значи трябва да е помислила и да даде нещо насреща. Не говоря за себе си, а за хората, които ги храни бизнесът им. А не да ми казва - ми харчи си спестяванията и не ме занимавай. Абе алооо, откъде накъде? Лили тука си изпуска нервите, щото хората почнаха малко да се позамислят - аджеба пазят ни от някакъв въображаем убиец, а ни отнемат работата, спестяванията, свободата... Защо?
Според мен Лили си "изпуска нервите", защото смятате, че мерките са прекалени за 350 заразени и 8 починали, а не успявате да схванете, че са толкова малко заразените и починалите именно заради мерките.

# 17 732
Скрит текст:

Че те вече го казаха. Някой назад упорито обясняваше, че човек бил ДЛЪЖЕН да има спестявания за 6 месеца. Иначе в България Бойко си бетонира мандат пореден, а в края на 2021 г. любимият генерал-секси става президент и ще има още пет години въздишки. Всичко това под слогана "Ние ви спасихме" - не че някой е спасил някого де...
ама вярно е секси Генералът Blush , малко е големичък, но айде сега кусури Grinning

Ми това за спестяванията си е реч на мин.председателя. Имало не знам си колко милярда спестявания в банките, да си ги теглим и живеем.
Другия генерал днес с предложение - можело с СМС като синя и зелена зона да го направят за излизане от домовете. (Дано СМС-сите поне не са платени)
Мерките за "маргиналите" бърз кредит от банката, може да разрешат.
Скрит текст:
Иначе ще е само за тези в неплатен..

Иначе само Синода не им клъвнаха и на днешната среща и няма да затворят църквите за Великден, май са отстъпили само да служат от вън. Като то по принцип литургията си е от вън. Полицията ще съблюдава разстоянието между миряните. Явно извънредното положение ще се удължава щом се преговаря за Великден
Интересно, след целия този хаос, ще трябват месеци/години да се възстанови бизнеса.
И след като няма да има работа, как точно ще си връщат бързите кредити?И откъде?
Те банките, това чакат, да раздават пачки милосърдно.....

# 17 733
  • София
Чакай малко, щом държавата си позволява да ми нарежда "стой си вкъщи", значи трябва да е помислила и да даде нещо насреща. Не говоря за себе си, а за хората, които ги храни бизнесът им. А не да ми казва - ми харчи си спестяванията и не ме занимавай. Абе алооо, откъде накъде? Лили тука си изпуска нервите, щото хората почнаха малко да се позамислят - аджеба пазят ни от някакъв въображаем убиец, а ни отнемат работата, спестяванията, свободата... Защо?

И кое му е въображаемото?

Спестяванията са въпрос на финансова култура, не на доходи.
Целият свят ще се възстановява месеци и години, не знам защо очаквате нещо различно за нас.

# 17 734
Интересно, след целия този хаос, ще трябват месеци/години да се възстанови бизнеса.
И след като няма да има работа, как точно ще си връщат бързите кредити?И откъде?
Те банките, това чакат, да раздават пачки милосърдно.....

Това е като задължинието на безработните да плащат здравни осигуровки.

# 17 735
  • София
Ако това с масовия мор беше вярно, нямаше да пишем тук в момента...

# 17 736
Според мен Лили си "изпуска нервите", защото смятате, че мерките са прекалени за 350 заразени и 8 починали, а не успявате да схванете, че са толкова малко заразените и починалите именно заради мерките.
Толкова малко са "заразените", защото не се тества, не заради "мерките". Няма човек - няма проблем...

# 17 737
И за да не звуча като тотален хейтър - за мен планът, който Бойко лансира, е адекватен - чакаме да мине пикът и почваме масово с тестове. Просто не виждам друг изход от кризата.
То на хартия добре звучи, само дето, заради тази изолация и забавеното разпространение на вируса, вместо да достигнем пика за един месец и да мислим за оправяне на ситуацията, сега ще чакаме най-малко 3 месеца за да достигнем пика. Щото нали сме се изолирали и вируса напредва бавно, бавно и пика ще се влачи поне до септември месец.

# 17 738
Скрит текст:
Всички вие с мантрите за грипа, въображаемия убиец е ужасяващото бездействие ни натикахте в тази катастрофа и ни отнехте работата, свободата и спестяванията. Факт. А на хората в Бергамо и други по-засегнати места, отнехте и много повече от това.

# 17 739
Спестяванията са въпрос на финансова култура, не на доходи.

Много точно казано.

# 17 740
Каква карантина 12-18 месеца ви гони любителите на конспирацията?
Карантина ще има още месец, месец и малко.

Ако парите са ви по-важни от здравето организирайте си простест, гражданско неподчинение и после носете последствията. Ама ако може без оплаквания, че са пълни болниците.

За мен е нормално човек да има спестявания от месец до три месеца да живее. Иначе кой ви издържа ако останете без работа?
Нека дадем и др. гледна точка

"Днес, заедно с много хора, изгледахме презентацията на доктор Румен Хичев, който ръководи едно от звената в антикризисното реагиране на пандемията в Министерството на здравето на САЩ. Оставям настрана естествената гордост от това, че този български учен е намерил признание и уважение, щом са му поверили в този момент да участва,на висока позиция, в усилията за спасяване на Америка от „китайския“ вирус.

Толкова богата и стегната презентация досега българските зрители на бяха виждали. Това не е моя оценка, но и на професионалисти. Виждаме всякакви реалити конференции, цунами от данни и мерки, без контекст, стратегия и най-тревожното – не ражда увереност.Чувстваме се като информационни бройлери, които консумират все по-високи цифри на заразени и починали.

За това ще обобщя най-важното, заедно с размислите.

Първо, цялата теория на плато и пик, в интерпретацията на властите, е по-скоро инструмент за кризисно реагиране и отлагане на проблемите, отколкото стратегия, която да ни отведе до спасителен бряг. На фона на чутото и видяното в презентацията, приказките за „плато“ срещу „пика“ изглеждат по-скоро пиар наративи, през които се контролират обществените възприятия. Правят се ограничен брой тестове, те дават ограничени резултати и така наративът е контрол на информационния отпечатък на заразата – през данните за заразените.

До този момент, по признание на Щаба, има извършенинад 7000 теста, при това голяма част от тях двойни. Разбрахме, че премиера редовно си прави тестове, лукс, който обикновеният човек няма. Тестираните обаче са 4000 души, огромната част от тях, в процеса на диагностика предшестваща или съпътстваща лечение. На фона на 7000000 българи това прави под една десета от процента!? Тоест статистически пренебрежимо малка величина за да може да даде изобщо представа за каквото и да било. Като тестирате 300 души на ден, то и логически няма как да получите повече от 300 души заразени. И когато те са 20 или 30, можете да представите това на обществото, като доказателство че нещата са под контрол.

И тук опираме до местните интерпретации на теорията на платото и на пика. Доктор Хичев изрично подчерта, математическия модел не престава да бъда валиден, независимо от ограничеността и непредставителността на входните данни и непознаването на спецификата на местния алгоритъм на заразата, защото е построен въз основа на предишни, достатъчно добре и изучени пандемии.

Проблемът е в упованието върху „плато“, базирано на тези ограничени тестове, с което да се оправдават мерките до този момент. Технологията на управлението на кризата през управление на наративите е данни, тревожни данни, репресия, данни, тревожни данни, повече репресия.

Няма как с 0,05 от процента познания базирани на съотношението обхват на тестове и население, да внушавате друго освен че нямате представа нито за полезността на мерките, нито за мащаба на бедата. Наративът за платото просто е по-скоро психотерапия, отколкото управленски инструмент. Актюерите и статистиците ще ви кажат, че с такива пренебрежимио малки величини те не боравят.

Следователно, извън зоната на нашето познание, заразата се развива по свои закони, по своя логика, която изобщо не се интересува от притчите за „пик“ и „плато“. Нито е сигурно че сме в „плато“, нито че сме избягали или ще избегнем „пик“. И след това ще кажат – „направихме каквото можахме“.

В модела, който пред зрителите разигра доктор Хичев, и който беше оригинално разработен за Америка, той вложи общоизвестните ни нам данни, за население, за диагностицирани, за тествани, за починали, за заболели и т.н. в България. Резултатът беше стряскащ, няма да видим пик още 200 дни!? Измамно се радваме, че сме премахнали пъпките по лицето, а проказата върлува в организма, това което наричаме грешна преценка, целеполагане и приоритизация."

# 17 741
  • на пистата
Скрит текст:
Всички вие с мантрите за грипа, въображаемия убиец е ужасяващото бездействие ни натикахте в тази катастрофа и ни отнехте работата, свободата и спестяванията. Факт. А на хората в Бергамо и други по-засегнати места, отнехте и много повече от това.
Точно така.И се радвам,че още януари осъзнах какво ще стане и предприех някой мерки.Накупих си маски,някой хранителни продукти,свих си разходите до минимум и т.н...

# 17 742
Цитат

А познайте сега, чии са веригите ? И къде ще отиде завишения им оборот?
А бюджета ще ги компенсират, за извънредните натоварвания. (изкл. мед персонал, на тях и двойно да им платят все е тая)

Аз не мога да позная чий са веригите. Може и на лични да ми напишете ако не желаете да споделите тук.

# 17 743

Не си представяйте, че допълнителен кислород се подава единствено посредством интубация. Това е последния вариант. До тогава допълнителен кислород може да се подава посредством палатка(каска), в която се подава минималното количество кислород, необходимо да се поддържа оптимално съдържание на кислород в кръвта. При повишени нужди и при проблеми с дишането, се минава на Ципап, който освен, че подава въздух с повишено кислородно съдържание, подпомага дихателните движения на болния. Чак след това идва механичната вентилация, от която излизането и трудно...
В повечето болници в които съм била, над всяко легло има извод на кислородната инсталация.
[/quote]

За болници в България ли става въпрос?

# 17 744
  • При семейството си
Никога не съм била на принципа, взимам си заплата и цялата я харча, да малко по висока е от средностатистическата за Бг, но почти всеки месец ми остават допълнителни пари. Моето семейство има спестявания и може да си позволим да не работим няколко години.
Всички мои познати имат спестени пари, но явно зависи от сферата, образованието, дали имаш кредити или не. Преди години имахме 7 кредита, всичко изплатихме , кое предсрочно, кое не. И да добавя , че не сме на по 50г., аз съм на 36г., мъжът ми на 41.

Браво! Значи се карантинирайте до откриването на ваксина.
Семейството на нашата детегледачка: тя работи за нас, няма други доходи, дъщеря студентка, работеше в заведение, снаха маникюристка, син ел. техник, има и ученик в картинката. Всички са под наем. За момента единственият им “сигурен” доход е обещаната от мен сума за нея, но докога ще имам и аз тази възможност да плащам?

Общи условия

Активация на акаунт