COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 397
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 345
От НАП на баща ми (80годишен) са му пратили някакъв документ да представи пред НАП сума и документи относно получаване на рента от земеделски земи (които земи са 10 декара в трета глуха). В седем дневен срок трябвало да представи копия. Е добре де, тия нормални ли са. Тоя човек тепърва ще тръгва по банки да търси извлечения за 4 години назад, да търси договори, да търси арендатори и да се мотае по улиците. Звънях им, понеже баща ми е общо взето неадекватен и няма идея кои са НАП и за какво го търсят. Казаха ми до 7 дена трябва да представи всичко. Боже, боже до къде я докараха. Толкова спешно от 80 годишен човек с 300лв пенсия + още има няма 300лв от рента на земите, да им предоставя документи на минутата. Че и майка ми е с инсулт и се грижи за нея и се чуди как ще я остави сама. Маска няма и каза, че няма и да си купи. Ако бяха толкова стриктни с всички, нямаше настигане да имаме. Жалка работа.

# 18 346
  • София
Аз не мога да си обясня как е възможно човек да се зарази и да не развие никакви симптоми. Наистина не ми е ясно. Вероятно учените, лекарите знаят защо. Любопитно ми е да направят статистика и да обяснят (На обикновен език) за случаите, при които няма никакви симптоми.

Силен организъм. Как едни се сриват от грип и не могат да се вдигнат с дни, други само подсмърчат?
Иначе вие тези глоби май съвсем не ги схващате? Вие какво си мислите - спират този лош нарушител на "Витоша" и го цакат директно да даде 5000 лева кеш - това ли си представяте? Пък ако не ги даде - хиляда пръчки на голо? Спират се "нарушителите", съставя се акт... после е малко "от умрял - писмо". Да не говорим, че като свърши това извънредно положение и по-оправните могат да започнат да обжалват и ще настане чудо.
Това с ограничаването на излизането е поредният алогизъм от цяла лавина. Защо никой не пита генерал Секси какво му бъркат сметките десет човека, които все пак спазват необходимата дистанция? Защото не им изнася да признаят, че мерките им са ужасно хаотични.
Маска нося задължително, както казах, имам тежка пролетна алергия и не мога да си позволя да подсмърчам в лицето на хората. Генералът не носи - ясно, има да говори, да ни обяснява, че ще умрем, да ни обяснява колко е зле. Иди-дойди това. Но генералът (който, пак повтарям, иначе ми е симпатичен) непрекъснато се пипа по лицето, чеше се и дори си "захапва" очилата като се поразмисли на някой по-тегав въпрос. Той сам ли не се слуша какво приказва, или ние нещо не схващаме?
Иначе, както казах и преди, щом взехме респираторни заболявания да профилактираме с мерки ПРОТИВ чистия въздух - не са на добре нещата...

# 18 347
За маските от доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България.София. Предпазните маски не би трябвало да се носят от здрави хора.
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2753107
Ами сега?

# 18 348
И третият корона тест на Меркел е негативен, отдъхнах си!!

# 18 349
Защото ако някой си мисли, че не само ромите, а и част от по-светлите им братя спазват нещо, лъже се.

Мери Ан, ми че то и ромите се оказаха по читави, след като могат да се организират в махалата да си шият маски в един от градовете, както сподели някой. На нас все нещо ни пречи да направим каквото и да било, че да не би случайно да излезем роби, щото нали, по-добре е да се мре с вирнат нос.

# 18 350
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?

Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.

# 18 351
Ronald, по принцип, всяка година по това време изнасяме кораби с пшеница, всяка година.

# 18 352
Това с обжалването на актовете с глобите от скоро не е много удачно, промениха някои неща, и с право. Накрая може да се окаже, че ще си платиш като поп и глобата и още една сумичка хонорар на юрисконсулт, както е в нормалните държави всъщност. Бяхме свикнали за щяло и нещяло да обжалваме, сега малко ще ни се охлади този ентусиазъм.

# 18 353
Помощ за засегнатите няма. Познат, който се върна от Германия, (върти бизнес, не е бил на почивка) се почувства зле преди седмица - кашлица, температура, втрисане. Обадил се, където могъл, казали му да си стои вкъщи, да пие парацетамол и да се жабури със солена вода...
Ето го идеалния пример как точно стоят нещата във България! А уж всички, които се завръщат от рискови държави и имат симптоматика, ще бъдат тествани... Нямам думи! Сигурно, когато човека е вече в критично състояние, тогава ще го тестват? Хвърлят ни прах в очите с по 10-15 заразени, а реално тук просто НЕ СЕ ТЕСТВА!

# 18 354
За маските от доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България.София. Предпазните маски не би трябвало да се носят от здрави хора.
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2753107
Ами сега?

Четене с  разбиране. Миеш ръцете 20 сек. След това слагаш маската - да покрива устата и носа и да няма пробойни от които може да влиза въздух, ако може.

Веднъж сложена маската не се пипа, не се намества, не се сваля.

Когато я сваляш - с две ръце и гледаш външната част да не докосва нито лицето нито косата.

Така маската е тип топ.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 22:51 от Елфичка

# 18 355
  • При елфите ...
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?

Никой никого не е затварял! Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Тъй, де.. аз кавичкитИ затова съм ги сложила... нищо нИ гледам... чета само тази тема, която е пълна с експертни мнения като по-горното... Wink

# 18 356
И колко маски ми трябват за днес, ако си позволя някои човешки нещица - кафенце, обяд, цигара? Щото само тия неща са ми останали незабранени.

# 18 357
  • София
Тая работа с правилното слагане е мисията невъзможна. Като гледам колко трудно доста хора се оправят с последователни действия, изискващи внимание, смятай, че сто пъти са си обърсали лицето с набацилените пръстчета. Wink

# 18 358
Аз лично го намирам за много добра идея от епидемиологична гледна точка, идеята за задължително носене на маска. Това доказано спира вируса и намалява разпространението. Въпросът е че извън епидемиологичната гледна точка е страшна недомислица от страна на държавата, защото страшно много хора ще са недоволни и с право, защото когато ти правиш нещо задължително ти първо трябва да го осигуриш в пълна наличност. Иначе не правиш нищо. Не може ти да казваш маските са задължителни ама всеки сам да си ги осигури. Ами като няма в аптеките. Защото аз постоянно чета че в тая или оная аптека няма. Плюс това ти не можеш със закон да задължиш хората сами да си ги правят, защото държавата не може да осигури потребността от маски, когато станат задължителни. А в аптеките в които има сега цените ще скочат до небето като започне масовото изкупуване, за това мисли ли държавата. Аз като казах вчера при зачестяването на смъртните случаи да се готвите за по строги мерки (защото показват различна епидемиологична картина на разпространение), се оказах прав. Но държавата в този случай действа като мащеха а не като майка. Това което иска е правилно, но не и по начина по който иска да стане. Да не говоря че от юридическа гледна точка не съм запознат но как стои въпроса със закона на Валери Симеонов за бурките. Цитирам:
ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО

Чл. 2. (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.
(2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.

По тоя закон всяка глоба наложена за неносене на маска, ще пада в съда. Не знам дали съм прав, не съм юрист. Иначе според мен добра идея, но не издържана по много причини.

# 18 359
Последно говорят за множество случаи на заразяване вътре в семейството. Наричат го ефект "Diamond Princess"( като кораба).

Общи условия

Активация на акаунт