COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 264
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 19 080
Скрит текст:
Лошото е, че можехме да сме всички с маски, но свободни. Сега ще сме който иска с маска, но всички ограничени.
Свободни под условие, не е равно на свободни.
Свободни от гледна точка на свободно придвижване. Сега като се ограничи движението, по-свободни ли ще бъдем? Как не ви стана ясно досега, че колкото и да философствате, законите на природата и вселената няма как да излъжете.
Целта е да се ограничи вируса и това ще стане по един или друг начин. Вирусът няма крака, с които да се придвижва или крила да лети, той разчита вие да направите вместо него тези неща. Така че ограничаването на вируса, при липса на други средства, се свежда до ограничаване на вас самите. За мен лично вариантът с маските е много по-приемлив и свободен режим.

# 19 081
Затова някои хора стават лекари, а други - не. Когато вземаш решение да бъдеш лекар, знаеш с какво се сблъскваш - с неудобство, с носене на маски и защитни облекла, с излагане на риск от инфекции. Но си го направил доброволно
А нали е ясно, че това решение се взема от деца на 18 години.

И като си учил 12 години е късно да се откажеш като видиш, че пациентите ти не им пука за живота ти, защото маските им ограничават свободите, надират личицето и ги задушават...
И за това има лесно решение...пускаш си неплатен и чакаш да мине корона-истерията.
После, пак в чистото кабинетче.Без заразени.
Нали така съветват и от телевизора....пускате си неплатен и чакате.

# 19 082
Kseni-R, Доц. Мангъров какво е казал за заразността? Не съм запозната.
Цялото интервю по БТВ в предаването "Лице в лице":

Според мен си струва да се изгледа до край.

# 19 083
Kseni-R, Доц. Мангъров какво е казал за заразността? Не съм запозната.
Ставаше въпрос за маските и смисъла от тяхното носене, но ще цитирам направо г-жата, повярвала на "немските учени":
Ако е вярно това в линка за немските вирусолози, значи е добре да се носят маски. Пазят от въздушни капки.

Немските вирусолози пасти да ядат! Ние си имаме Мангъров:

"Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва. Все едно да сложиш метална решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи."

И наистина изгледайте интервюто и се опитайте да видите и друга гледна точка, а не като коне с капаци да поемате само това, което ви набива "ЩАБЪТ". Интелигентният човек имено затова е такъв- защото иска и може да приема вскякава информация и най-важното- да я анализира!

# 19 084

Някой, от немскоговорящите в темата, дали би могъл да намери източника на тази новина ? Наистина, би било много хубаво , ако  това е истина.

Няма такова проучване, или поне информация няма за такова извършено проучване все още.
Ще има, защото Професор Доктор вирусолог Щреек от университета в Бон, заедно със своите студенти, ще започват изследователско- нАучна дейност в община Хайнсберг, правят им лаборатория и изследователски център в момента. Това е общината, където започна всичко в Германия и, която е с поне три седмици напред с Короната от останалата част на страната.
 Самият професор има голям опит с вируса, и потвърждава, че е короната може да "нападне" и  в "червата",  затова и някои заразени се оплакват от стомашно разстройство и болки в корема. Също така, вирусът се намира и по тоалетната чиния.
Най-честите симптоми, обаче, поне при болни в Хайнсберг, са загуба на обоняние и вкус.
Професорът е работил и със SARS и споделя, че той е по-опасен от новата корона, защото той винаги достига до дробовете, за разлика от новият, който може да си остане само "високо" и не е задължително да се стигне до други усложнения.

Дростен казва, че числата смъртност за Германия ще нарастнат, имаме няколко старчески домове вече пълни с корона....

# 19 085
  • София
Мангъров не мога да го гледам, има нещо в него, което ми натиска някой бутон и агресирам Simple Smile НО, имам въпрос за масовото тестване по повод тази новина:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/03/30/404 … ePyU9aXQqcOT_kxFE

Появи ли се Гешев в картинката, антенките ми щръкват. Какво се случва и защо гестапото му е подхванало такава война срещу масовото тестване? Има нещо много мътно покрай отказа на щаба (който като цяло одобрявам от ден едно за всичко останало), но не мога да го схвана.
Първо мислех, че е просто защото нямаме пари и капацитет, вече не мисля така. Какво казва бегемамското ни общество по въпроса? (без ирония)

# 19 086
  • София
Аз искам да знам кога най-накрая ще спрат да гледат боязливо в очите представителите на Църквата и да им се молят. На нас ще ни налагат огромни глоби за самотна разходка в парка, а Църквата никой не я пипа с нейната лъжичка. Вярваща съм, но въпреки това твърдя, че трябва строг подход към Църквата. Иначе по Великден ще стане страшно и цялото седене в къщи ще е в голяма степен напразно. Защо правилата не важат за Църквата???
И аз същият въпрос си го задавам. Въобще, ама хич не е време сега за толерантност към всякакви публични прояви и ритуали, ако те са рискови по отношение разпространението на заразата. Господ вижда и чува всичко, така че ще приеме молитвите на вярващите и от домовете им, без да се налага да ходят на крака при попа и приемат причастието от лъжичката, в комплект с вируса, бутайки се с другите вярващи.
Аман от "свещени крави", за които не важат правилата, щото да не каже някой, че в България ограничават свободите...

# 19 087
  • Русе
Какво казва бегемамското ни общество по въпроса? (без ирония)

Имам подозрение, че сега подхранват стрес и ангажираност като обявават едни бройки. Те не намаляват, обаче не се казва, че от известно време се включи тестването в Пловдив, след седмица може да започне и тестване в Русе. Повече тестове- повече положителни проби естестевно. Обаче не се тълкува така, ами случаите механично нарастват или поне не намаляват. Народът не е послушен. Дебнете се взаимно. Мразете се. Ако обяват изведнъж масово тестване, ще се вземе предвид броят на тестовете

# 19 088
Отговорът на министъра беше, че тези родители могат да си вземат платен, а след това и неплатен отпуск. И много резонен беше въпросът на журналиста, а като си вземат неплатен отпуск с какви средства ще ги гледат тези деца? Бих добавила, а родителите, които сега остават без работа, с какви средства ще си хранят децата?

Това, разбира се, е най-големият проблем в тези времена на изолации и карантини и затворени бизнеси. Естествено, че е проблем, проблем е за всички, независимо дали имат или нямат деца, дали децата им ходят на градина или са студенти. И естествено, това е основната причина да не се наложи истинска карантина.
Мисълта ми беше, че този проблем не може да бъде решен по никакъв начин чрез издаване на болнични на хора, които не са болни.
Така е, просто журналистът отдалече го подхвана въпроса - през болничните - и стигна до същината. Помня кризите преди години, бях в майчинство точно тогава, 2 долара си спомням че беше на месец след хиперинфлацията. Някак го избутахме, оцеляхме, отгледахме си децата, но не помня хората масово да сме били така кредитно задължени. Сега не само ще останем без пари, а и ще се обзаведат доста от нас с нарастващи задължения по кредити, които доста време ще ни висят като воденичен камък. Лично мен това ме притеснява много повече, отколкото временното затягане на коланите. Аз повече хора с кредити познавам, отколкото със спестявания. Може просто да ми е лоша средата, не е някаква такава елитарна...

# 19 089
  • БГ
Аз искам да питам работещите в темата, имат ли частично може би намаление на заплатите?
Нали ББ каза че ще дадат по 1000 лв. на мед.специалист от засегнатите места. но вече от три познати семейства, работещи на държавна работа са им казали, че им намалят заплатите за да отидат в помощ на мед.сестри.
Извинете понеже и предния ми пост беше подобен, дано не сметнете че  за пари говоря, но с една заплата, ми е притеснено. Понеже и при нас се отрази, но нямаме такова обяснение....

По 1000 лева ще за тези, които са на първа линия. За останалия редови персонал май ще излезе друг проблем, за който не съм чула предложения. На практика има намаление на посещенията в болниците, планови въобще няма прием. И сега зависимите от т.н. пътеки ще се явят с анмалени заплати, защото един вид не са имали работа. Не че намалят заплатите, те основните си остават същите, но добавките от пътеки ги няма.
Не съм мед. персонал..

# 19 090
Мангъров не мога да го гледам, има нещо в него, което ми натиска някой бутон и агресирам Simple Smile
Няма и нужда. Във всичките си появи то ТВ казва едно и също, което не помага на никой.

Аз съм против масово тестване сега, но искам всеки, за когото има съмнения или има някакви респираторни оплаквания да се прилага тестване.
Сега тестват само хора със симптоми, които са рисковипо някакви причини  /дошли от вън, били някъде/ или са били контактни. Тестват и сериозни случаи.

# 19 091
  • София
Има някаква история с тези тестове - някъде се твърди, че Мангъров има частна лаборатория за изследване на такива, другаде се говори за голям конфликт между генерала и Костов, а неговият съвет настоява за бързите. Кой знае....

# 19 092
Между маската и живота, предпочитам маската. Не ме е грижа как изглеждам в момента в магазина и на улицата. Щом така ще спася някой, щом така може и себе си да предпазя. Това не е вечна мярка.
Не разбирам стоновете, воплите, тропането с краче и волните птици с подрязани крила сега уж.
За мен всички, които са против мерките, които не искат да ги спазват, които като стари моми едва ли не си пеят едно и също са вредни в момента. Не за себе си и семействата си. Тяхно право е и техен избор е как да живеят. Но не е тяхно право да заразяват хора , които ги обслужват, лекуват, съседи в блока (асансьор, общи помещения, стълбища) Не е тяхно право да се хабят пари после, за да останат инвалиди и да живеят, защото това са и наши пари в касата и наши мижави уж вложения. За нас после може да няма място, защото сме заразени от такива, но за тях видите ли може и да се намери, защото те имат права, те са по-ербап, те са демократи, те искат и налагат.
Вече не съм толерантна към такива, не само заради себе си, ами и заради тези дето продават хорица в магазините и имат семейства, заради аптекарите, заради лекарите (каквито и да са , но сега на тях разчитаме и се молим)
Не знам в тази тема някой май иска да се покаже по-хард, по-фешън или знам ли...Не минава номера, не става, вече всеки има позиция и поглед на нещата. Тези дето искат сега и петиция да падне ИП , това са такива дето са си вече внесли за себе си и семейството си лекарства, хора с пари , които няма да умират , но какво значи тук някакви мижави бели роби, за късче хляб да излезнат и да станат или инвалиди или да си затрият семействата.
Това минава границите на моя умствен капацитет. Не вярвах , че в такова положение има такива хора. Надявах се поне сега, като си знаем възможностите , капацитета на болниците, медикаментите, апаратурата, че дори и способностите на нашите медици (не всички, но..) да се стегнем, да сме единни, да имаме всички една цел, да сме по-добри и да се съобразяваме, да забравим драмите си, да дадем шанс да оцелеем и преминем. Но не... не ни е дадено, това ни е манталитета, няма да се промени никога.
Само това ще ви пусна от истински човек във фейса, българка е
И се извинявам, но много ми дойде четейки тук. Разочарована съм и дори отвратена.
Значи лекарите спасявайки ви могат да носят тежести, да се потят и задушават в маски, ама вие не можете за половин час да ги сложите и предпазите човечеца зад касата, дето работи да ядете.

"Здравейте българи. Пише ви една българка която живее в Испания - една от горещите точки на вируса. Чета вашите коментари и с повечето от тях не съм съгласна. И сега ще ви разкажа защо. 1-сърдите се че глобите са много висики, повече от другите страни и това не е вярно (тук са още по жестоки). 2 Това че стоите вкъщи и няма заплата, напълно съм съгласна с вас. Тук се плаща 75-80%от заплатата на всеки. На такива като мен (и те са много) които работим в къщите им и нямаме осигуровки, няма да ни платят нищо, даже ни разрешават да ходим на работа(пък от къщата в която ходиш ти се обаждат да си стоиш вкъщи). Затворен кръг,но въпреки това не хленчиме и спазваме всички правила за носене на маски и ръкавици, спазване на дистанция по опашките, без разходки (въпреки че има такива и после си плащат скъпо). И сега ще ви кажа защо го правим без да протестираме. Последните данни от вчера (днес вече са повече) в Испания. Четете внимателно и сами си направете изводи. Това не е фантастичен филм. Над 80'000 са заразените,повече от 7'000 починалите. 12'300 заразени медицински лица(някои вече починали). Един лъч на надежда - над 16'000 оздравели. Вчера се изписа момче на 20 години. Преди 3-4 почина 28годишна родилка заедно с току що родената си рожба. И много подобни случаи като тези. Вече е пълен Апокалипсис. Стига ли ви това да си дадете сметка и да престанете да си мислите, че всичко е измислица на правителството да ви ограничат свободата и уморят от глад. Стига ли ви да се замислите че това не е майтап, и да продължавате да се разхождате като биологично оръжие по улиците, да заразявате и убивате невинни хора които искат да живеят. Защо в България продължавате да мислите че сте Богопомазани и недосегаеми. Няма такова нещо. Никой не е безсмъртен. Стойте си вкъщи и не убивайте никой, така поне съвестта ще вие чиста."

# 19 093
Аз не съм съгласна с отменянето на Заповедта за носене на маски. Считам, че те предпазват от масово разпространяване на заразата. Не съм съгласна, заради няколко гласовити мрънкащи хора, обществото ни да бъде подлагано на висок риск. Не съм съгласна, заради някаква пусната в интернет Жалба, без доказателства, да бъде отменена Заповедта на Министъра.
Не съм съгласна да се проявяваме като първобитно и недорасло общество. Ние сме активни граждани и имаме право да защитим нашите законни права и интереси!
Затова изготвих ЗАЯВЛЕНИЕ, което всеки желаещ да може да изпрати до управляващите и до новинарските сайтове.  Постарах се да предоставя публични имейли за удобство.
Давам съгласие за разпространяването на текста навсякъде. Всеки, който не е съгласен с отмяна на  Заповедта за задължителното ползване на маски и иска да защити своите права и интереси, правото си на живот,  може да ползва този текст, или части от него и изпраща на  посочените и други имейли.
Текста е адресиран Основно до Министър Ананиев, Бойко Борисов и Томислав Дончев,  изпращайте до minister@mh.government.bg  с явно копие до всички останали имейли.
--------------------------------------
Адресати:
minister@mh.government.bg  - Кирил Ананиев - Министър на здравеопазването
r.dilova@government.bg - Политически кабинет на министър-председателя
office.donchev@government.bg  - Политически кабинет на заместник министър-председателя
MS_register@government.bg - Деловодство на МС

gis@government.bg -  Правителствена информационна служба
a.myhov@government.bg - Дирекция "Правителствена канцелария"

Новинарски имейли:
gledam@bnt.bg
novinite@ntv.bg
news@btv.bg
kanal3@kanal3.bg

----------------------------------------

Цитат
До Министъра на здравеопазването на Република България,
до Министър-председателя на Република България,
до Заместник Министър-председателя на Република България

ЗАЯВЛЕНИЕ
от.................................... /имена/, ЕГН..................,
с постоянен/настоящ адрес .......................
адрес за контакти .............................................

Уважаеми г-н  Министър на здравеопазването, г-н Министър-председател, г-н Дончев!

Моля незабавно да се възстанови действието на Заповед  РД-01-168/30.03.2020год. на Министъра на здравеопазването, с която се въвежда задължително носене на маски на закрити и открити обществени места.

Тази заповед е законосъобразна, правилна и навременна, постановена в условията на извънредно положение и представлява ефикасна мярка срещу разпространението на коронавируса в момента.  
Напомням Ви, че правото на живот и здравеопазване са висши права на всеки човек и отменянето на цитираната Заповед под натиска от една малка част от населението, провокирани от адвокат Хаджигенов https://hadjigenov.com/?p=4550&fbclid=IwAR0xkT0GWe7qkel_hiae … WIe5rGezM_RXkBZfQ , излага на повишен риск от разпространяването на инфекцията и в този смисъл нарушава човешки права на цялото население, за което вие, като управляващи, носите отговорност.  Законовите текстове, на които се позовават жалбите, държавата да осигури защитни маски, а именно чл. 63, ал.(4) от Закона за здравето, са стари, не са създадени в условията на здравна криза от такъв мащаб и се отнасят до здравни заведения, предвид ал. (3) на същия член.
Недопустимо е в условията на извънредно положение, да поставяте в такъв висок здравен риск цялото общество, множество хора, които ще загубят живота си, поради голямо ниво на разпространение на заразата,  да проявявате подобно "меко" поведение и да се поддавате на натиска на единици несъгласни. Такова поведение от страна на Правителството води до още по-голямо обществено разслояване и брожение, а обществото ни няма интерес от това сега.  Мерките трябва да са твърди и да не се отстъпва под натиск от тях.
В социалните мрежи вече много хора искат оставката на Министър Ананиев заради отмяна на Заповедта и излагането им с това на повишен риск.  Ще бъде удовлетворявано  и занапред всяко обществено искане, афиширано в социалните мрежи ? Тогава какъв е смисълът от  обявеното извънредно положение?

Не е вярно твърдението, че няма маски и, че държавата не е осигурила такива. Маски вече се намират, както в аптеки и магазини, така и онлайн продажби. Разпространени са и достатъчно клипове, статии, снимки за изработването на домашни маски от нетъкан текстил, или от памучен плат.

Всяко забавяне на адекватните мерки дори и с един ден, води до множество нови случаи на заразени, ще струва много животи. Не е възможно в обществото да има пълен консенсус по този въпрос, още повече, че непрекъснато ни заливаха съобщения, че маските не предпазвали, с които много хора бяха объркани. Това твърдение не е вярно. Доказано е, че има множество безсимптомни заразоносители в дълъг период, като е възможно дори и те да не знаят, че разнасят зараза. Маските предпазват именно такива хора да разпръскват заразата на голямо разстояние и да заразят още много други.  
В този смисъл се позовавам и соча като доказателство следната статия, в която са изложени множество доказателства за ползата на маските от разпространяване на сегашната инфекция:
https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71

Цитат
На молекулно ниво анализът показва , че вирусът SARS-Cov2 е активен и репликира вече в назофаринксаза разлика от други респираторни вируси, които живеят в по-дълбоки райони на белия дроб.
За да стигне до тези изводи, авторът изследва  логиката, механиката и биологията на разпространяване на инфекцията и се позовава на научни доказателства за масовото разпространяване  на вируса именно в назофаринкса.   https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20030502v1
Цитат
Изводи: Настоящото проучване показва, че COVID-19 често може да се прояви като често срещано заболяване, подобно на настинка. SARS-CoV-2 може активно да се възпроизвежда в горните дихателни пътища и се отделя за дълго време след края на симптомите, включително в изпражненията. Тези констатации предполагат коригиране на настоящите дефиниции на случаи и преоценка на перспективите за ограничаване на огнището.

Не искаме и у нас да се случи това, което става в Италия, Испания и много други страни!
Моля Правителството да прояви твърдост и да докаже, че е в състояние да управлява в условията на такава криза.

Дата .........
С Уважение: ................

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 15:07 от Diorela

# 19 094
  • БГ
Има някаква история с тези тестове - някъде се твърди, че Мангъров има частна лаборатория за изследване на такива, другаде се говори за голям конфликт между генерала и Костов, а неговият съвет настоява за бързите. Кой знае....

Скандала между генерала и Костов е стара вражда, доста вражда . Има из мрежата потърсете го, да не го преразкаваме.

Общи условия

Активация на акаунт