COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 002
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 075
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Щатите избухнаха с почти 4500 позитивни днес!
Видя се, че малките им бройки са просто защото не тестват!

Не знам някой да е коментирал противното,иначе да..цифрите те първа ще растат,защото тестването е мащабно и на национално ниво.Дори ми се струва,че ще надминем Италия по "инфектирани",голям огън разраства в Ню Йорк.
Проблема е,че са 10 милиона и трудно може да задържат тези 10 милиона вкъщи + местната икономиката да сложат на пауза.Дано ни се размине!

# 6 076
Щатите избухнаха с почти 4500 позитивни днес!
Видя се, че малките им бройки са просто защото не тестват!

То беше ясно, там намираха дори хора, които са починали от КВ преди седмици. САЩ и Европа новите епицентрове на пандемията - пълна излагация и откъм реакция и откъм тестове.

# 6 077
  • София
И това в 21 век, в Европа?
Европа преживя 75 в мир и без сътресения, обаче застраховка срещу такива неща няма. Докато Европа си благоденстваше в Югославия умряха 200 000 във война ... Хайде сега- можеха да ни се случат много много по-лоши неща от това- никой няма да умре да стои в дома си дори без да излиза месец два- по време на тия месец два лекарите почти няма да спят, ще се заразяват, някои ще умират. Ние които не сме лекари нямаме право да се оплакваме от нищо.

# 6 078
В Китай може и да са ги държали по домовете с оръжия, не съм се занимавала да се информирам обстойно как е протекла Короната там.

Но искам достоверни източници, че в Италия, Испания и Франция някой военен дрънка с оръжие, за да сплашва населението да си седи по домовете. И това в 21 век, в Европа?

Там няма военно положение. Имат карантина и полицията ги пазят да не я нарушават. Естествено, че никой не стреля по хората, но ако се правиш на тарикат ще те приберат. Наказанието е затвор и много голяма парична глоба.

# 6 079
В Италия се коментира, че вероятните причини в Бергамо да има толкова много болни е на първо място футболната среща Аталанта - Валенсия, която се е играла пред публика и на второ място факта, че там фирмите работят и хората ходят на работа.

# 6 080
Nameika , има отделна тема за маските и другите предпазни средства. Има добри кройки на маски.  Пускай в нея, че тук се губи информацията.  https://www.bg-mamma.com/?topic=1186228.msg40383388&utm_sour … tlink#msg40383388

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 02:34 от Diorela

# 6 081
В Китай може и да са ги държали по домовете с оръжия, не съм се занимавала да се информирам обстойно как е протекла Короната там.

Но искам достоверни източници, че в Италия, Испания и Франция някой военен дрънка с оръжие, за да сплашва населението да си седи по домовете. И това в 21 век, в Европа?

Там няма военно положение. Имат карантина и полицията ги пазят да не я нарушават. Естествено, че никой не стреля по хората, но ако се правиш на тарикат ще те приберат. Наказанието е затвор и много голяма парична глоба.
ако става въпрос за Италия, не е вярно. Там глобата е 206 Е + 3 месеца затвор за излизане от дома ей така, за разходка примерно. При нас санкциите за нарушаване на карантината са по-големи. От мой много близък човек е информацията.

# 6 082
Ами с военни и оръжие още не, но полицията - да. Мен (в Комо) ме спряха преди два дена да ме питат къде отивам (бях буквално на 15 метра от входа ми) и ме засилиха да се прибирам. Бяха много любезни и аз любезно се прибрах.

# 6 083
Ами с военни и оръжие още не, но полицията - да. Мен (в Комо) ме спряха преди два дена да ме питат къде отивам (бях буквално на 15 метра от входа ми) и ме засилиха да се прибирам. Бяха много любезни и аз любезно се прибрах.
Би ли написала, дали носят защитни маски, ръкавици?
А ти? Носиш ли и ако да, какво?

# 6 084
Би ли написала, дали носят защитни маски, ръкавици?
А ти? Носиш ли и ако да, какво?
Всички патрулиращи полицаи носят.
Аз не нося.
Когато отивам до магазина, има пазач, който следи да влизат единици хора и отваря и затваря вратата (не пипаме дръжката), той е екипиран. Веднага след входа има еднократни ръкавици за посетителите и пазаруваме с тях, после се хвърлят. Касиерите са с маски и ръкавици, имат и нещо като импровизирано защитно стъкло пред всяка каса. Докато има човек на касата, никой не може да се приближава до нея, изчаква се надалеч.
По улиците виждам най-вече хора, които трябва да си разхождат кучетата. Те излизат по един-два пъти на ден, така че са екипирани с маски и ръкавици.
От инцидентните излизащи като мен някои носят маска, някои не. Тук директивите са да не се носи на всяка цена маска, понеже не е чак толкова защитна за здрав човек, а и за да останат на разположение за истински нуждаещите се категории.

# 6 085
Тази вечер отидохме до близко магазинче за нещо за пиене и на връщане се разминахме с цяла тумба от поне 20 тийнейджъра, които отиваха развеселено на някъде, може би купон. Чудя се какво им е в главите на тия родители!? Това е страшна безотговорност! Как го пускаш това дете на купон или изобщо на вечерно събиране с приятели точно в тоя момент? Много се ядосах. После същите тия ще кихат по входовете, където хората искат не искат ще минат като излязат на пазар.

# 6 086
  • София
Добри, оптимистични новини... Поне някакво начало. Simple Smile

https://www.cnn.com/2020/03/19/us/fastest-supercomputer-coronavi … n-trnd/index.html

Идентифицирани са 77 химични комбинации, които имат шанс срещу вируса - не срещу симптомите, а директно върху вируса - иначе казано - екипите, които работят по ваксини имат начална точка. Колко от тях ще работят наистина е неясно, но без тези ранни симулации, има милиарди комбинации и този етап обикновено отнема месеци и години. Това ще помогне учените да не си губят времето с неща, които нямат шанс да успеят и да работят върху нещата с шанс. Да, само модели са и да - може и да няма решение от тях. Но вместо стотици учени да работят по тези модели и да изключват един по един и по групи, моделите извадиха отговор за няколко дни. И колкото повече данни има, толкова повече неща ще могат да се елиминират.
Което значи че ваксина през есента може и да има... Не е химера. А както се очаква цяла Америка да пламне, ще работят денонощно. Обаче предстои най-важното, да се открие 'нещото' (молекула, белтък, вирус за носител, някакво друго съединение), което да в комбинация с някоя от тези 77 комбинации да успее да направи две неща, за да извикат Еврика - да убие вируса, но да не убие човека. Simple Smile На практика може да има резултат до седмица или две, може обаче да се почне от нулата... Но това е голямо и реално откритие. Естествено след това ще трябват месеци време за тестове и да се види, че нямат страничен ефект за хората. Обикновено се чака с година или две, но в случая времето и живота на милиони хора ги притискат...
Да стискаме палци на науката, само тя може да ни спаси. Защото мечтаните от мен пълни карантини за 1 месец няма да ги има, а и вече май сме позакъснели (не ние, Европа като цяло). Китай се справи за 2 месеца. Европа можеше ако не за 2, да се справи за 3 месеца и без изобщо да се стига то тези сътресения.
Пълен провал ама пълен за Европа, САЩ и изобщо целия цивилизован свят.

# 6 087
Здравейте.. Имам въпрос относно пътувания в този карантинен период.. Понеже мк предстои пътуване до България със сигурност ще бъда под карантина но въпросът е дали когато се върна в Англия мога да съм отново под карантина??

# 6 088

Графиката на предвижданото развитие от  италианското правителство vs. реалната ситуация.
Предвиждали са 92 хил. случая на зараза до края на епидемията и пик на 18 март...

# 6 089
  • Русе
С всеки следващ ден прогресивно се раздразнявам все повече. Работя си днес от вкъщи, малко или много угнетен и потиснат, с леко дръпнати слушалки; в хора пуснали телевизора и си го приемам като фоново озвучение. В края на деня, скапан, осъзнавам, че цял ден (сигурно за кой ли пореден ден) тоя фон се изразява само в едно – вирус, вирус, вирус та вирус, до степен, до която пределно изтощен добивам усещането, че аз самият се превръщам в един голям вирус. Едва ли не дъх не спряха да си поемат и реклами сякаш не са пускали, все едно рояк оси бучи с насървение за вируси, кризи, упадъци, колапси, крах, смърт... Единственото излизащо извън мелодията нещо, което дочух, май бе как да си мият хората ръцете според препоръката на СЗО. Боже! И накрая се завърта пък студио, в което някакви тъкмо се натулумили цяла вечер доволно да ми обсъждат надлъж и нашир какъв ужасяващ постапокалипсис чака всички СЛЕД вируса. Всичко това в акомпаньон с мисирки кудкудякат насам, мисирки кудкудякат натам, мисирки в карантинирани зони (?!) и всякакви тъпотии. И комай това е плочата, дето се върти вече сякаш от началото на света и няма намерение да се сменя скоро. Направо ме хваща бяс и ми се иска чрез извънредното положение да се орежат всичките тези кретени и да им се наложи цензура!

То такова черногледство и жлъч, че да ти се отще да живееш, бе! Толкова ли ще им е трудно да минат малко на позитивна вълна, така поне за едното разнообразие. От тия платформи трябва да върви информираност, съчетана с позитивизъм и идеи!

Обсъждат се пакети с икономически мерки, вместо да се дават каращи се тъпи партийци, да разяснят на редовия гражданин какво означават съответните за него. Злобни младежи и свадливи баби обикаляли навсякъде, селяндури грабели магазините. Ами добре, да се захванат с тая публичност, дето им е всъщност работата... Младежите са с представата, че голям праз, нали „само старците ги ловял вирусът“, те ще кихнат два пъти и толкова. Рискът за животът им нека е пренебрежим, но биха си попроменили мнението, като разберат как съвсем реално могат да изкарат десет дни на легло с яка кашлица и 38 градуса, след което пък още седмици наред и те, и семейството им да бъдат в изолация. А бабите и дядовците им могат да ритнат камбаната заради тях. Има сума ти младежки идоли, които и без това са известни предимно заради присъствието и пеенето си по екраните, медиите да се обърнат към тях за по-лесно достигане до младежта. Пуберите може да са бунтари, човешка природа, но не са тъпанари! За самите старци пък – малко разяснителни кампании няма да навредят. Като се почне например оттам, че този вирус наистина е опасен за тях и ще го загазят, но не е гарантиращ смъртта им мор! И че ако се разболеят те, децата им също ще страдат.

Сума ти общини например са обявили набиране на доброволци на знайните си и незнайни сайтове, но по масмедиите няма нито думичка. Я да се хванат да публикуват, да популяризират, да правят информационни студиа с длъжностни лица къде и какво се търси, в какво ще се изразява дейността на тези доброволци, какво ще се очаква от тях и какво могат да очакват те самите. След като пък има вероятност да стигнем полицаи-пъдари да се грижат хората да спазват карантината, трябва да се обърне внимание на имиджа за полицейските сили. Интервюта с полицаи – млади и спретнати, не одърпани шопари с четина и шкембе равно на половината им телесна маса, актьори в униформа да наемат ако трябва, които да насърчат хората, че полицаят няма за цел да им навреди и да им се звери за кеф, а да помогне на тях и на близките им.

Маските! То вярно, че към момента ги няма никъде, ама разяснения какво е то маска, как се слага (колкото и абсурдно да звучи – виждам твърде много хора, дето са си ги кичнали като шал върху устата и половината гърло, а носът им е открит), кого колко пази и какъв ефект има. Респиратор! Що е то, какво е ffp1/2/3, каква е разликата, кому е нужно, какво е филтърът, може ли да се чисти, да се пере. Ръкавици и защо биха били полезни. Дезинфектанти – защо да НЕ се купуват в промишлени количества от сульо и пульо, а трябва да се оставят за болничните среди и домакинствата да узнаят, че за вкъщи пренебрегнатият добър стар сапун всъщност е далеч по-добър.

Още, хората киснат по домовете си и явно ще престояват там все повече за кой знае колко време. Окей, това е равно на застоял начин на живот. Интервюта с диетолози, какво можем да приготвим, какви продукти са полезни, достъпни и актуални за сезона, вкусни и здравословни. Как да ги сготвим. Може да се комбинира с готвачите от разните му там адски и прочие кухни. Висим си вкъщи? Супер, иде ред на фитнес инструктори, какви упражнения можем да правим вкъщи, как да ги правим, как се поддържа тонус, че то само една такава сесия може да заеме час ефирно време и да даде добър резултат! Майки с малки деца – в тяхна помощ  да идат възпитателки, учителки (за предпочитане млади) със съвети и насоки. Сесии с кинолози, които обясняват как да поддържаме тонуса на четириногите любимци вкъщи без обичайните разходки, с какви игри да се грижим за тях и себе си.

Психиката на хората следва да се разтовари и ангажира с „може да е лошо, но ще се справим; какво ни позволява ситуацията, какво МОЖЕМ да направим – ами нека действаме!“. А не само вой, писъци, разруха и апокалипсис без тоалетна хартия, сливащи се в някакво ш*бано, съсипващо здравето кресчендо „абе ще мрем, ама за сметка на това ще мрем бавно, пък и докато миргаме ето туй туй туй и онуй са ни забранени, а па ако оживеем, ехееее гледай само колко кофти ще е пък тогава“...

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 05:05 от Koronis

Общи условия

Активация на акаунт