COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 020 330
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 615
Скрит текст:
Хора, каква е тази жестокост към всички, които търсят медицинска помощ?  То вие ще ги убиете преди вируса. Защо ги хулите, че ходели по болници. Къде са ДжиПитата, които щели да си вдигнат телефона? Къде са спезиализираните екипи, които щели са отиват на адрес? Осъзнайте се, това е манипулация, за да не се патикьосате. Няма ДжиПи- та, няма проби за вирус, няма медицинска помощ. Нали правото на лечение е конституционно право?  Защо никой не приема болните и не се погрижи за тях?  Поне за първите?  Каквото е било тук, пак ще бъде. И преди приемаха избирателно и сега ще приемат избирателно. Да, ще има истински лекари и  ги е  имало. Но те нямат качествено ръководство, не са и имали.
Ти имам чувство, че нарочно се опитваш да създаваш паника. Нали се сещаш, че не може всички да се юрнат към болниците. Няма да стане по-добре така. Ако не се чувствате зле, няма нужда да ходите в болница, просто си останете вкъщи. Само в краен случай търсете лекарска помощ.

# 616
  • София
Не го правят единици, а точно обратното - единици НЕ го правят. Всеки път, когато съм била в църквата, повечето хора целуват иконата, понякога имам чувството, че само аз не я целувам. Дори не я докосвам, защото хиляди хора преди мен са я докосвали. И не ходя на големи празници именно заради струпването на хора. Ходя когато имам нужда да отида, тогава е почти празно.

# 617
  • София
Afrodita, целуването на икони не е традиция, а е забранено. Правят го единици. От дежурните просяци, пред църквите, може  ще хванете куп вируси и хепатити.
А целуването на кръста/ на ръка? А простотията да дават (нямам идея какво, може би светена вода) с една и съща лъжица на всеки? Това е безумие!!! А от постаните тук снимки виждам как някой е позволил да набутат такава лъжица в устата на детето му!!

# 618
Актуализирани нива на риск заради разпространението на COVID-19 по света, към 15.3.2020

Ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)- Китай, Иран.

Ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост) - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост) – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната) - САЩ, Гърция.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/24784

# 619
А защо хората са на църква днес?

# 620
Бременните жени се считат за група, изложена на риск от вирусни респираторни инфекции, като например инфекцията COVID-19 и сезонния грип. Възможни неприятни последствия може да се наблюдават както върху майката, така и при плода.

При сезоннния грип се препоръчва ваксина по време на бременност. При липса на ваксина срещу SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за COVID-19, се препоръчват профилактични прегледи за бременни жени и ревизиране на контактите им, според препоръките на Epicentro.

Тези действия изискват честа и правилна хигиена на ръцете и избягване на контакт с болни или подозрителни лица, съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването и международните институции.

Понастоящем няма информация за повишена заболеваемост на бременните жени, свързана с  новия коронавирус.

Източник: https://kolastra.eu/koronavirus/

# 621
  • Пловдив
Да, това очаквам от БПЦ! Да се съобразява с текущото състояние на нещата, ако миряните са й важни! Ако ли не, все повече хора ще се отдръпват. Аз съм християнка, но не мога да се съглася със закостенялостта на нашата църква. Ако трябва и с причастието ще направят компромис - каквото може да е за еднократна употреба, да има пропускателен режим и всичко, което решат, че може да се направи. Нали трябва да са водачи на миряните, да прояват отговорност!
само веднъж ще отговоря, за да не спамим важната тема.
Православната църква не е закостеняла, тя е неизменна! Нито съм богослов, нито съм наясно с каноните, но като обикновена православна съм абсолютно наясно, че компромиси с канона няма.
За това сме православни, защото не сме изменили и отстъпили от вярванията си.

Който както иска да го разбира.
Бог да ни пази и да ни прощава!

# 622
т.е ти прецени, че техният случай не е краен

Лека температура и лек задух не са крайни случаи. В момента и моята температура е 37 и имам леко неразположение в гърба, но няма да се юрна по болници.

# 623
Къде мога да видя в Италия на 7-8 ден колко случая имаха?
Този линк: http://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html# … eaac82fe38d4138b1

Полетата отдясно (могат да се увеличат от стрелките):

Andamento nazionale / Развитие на националната ситуация
Жълтата линия показва колко са общо заразените към момента.
Зелената и бялата са за вече оздравели и починали.

Incremento giornaliero degli attualmente positivi / Дневен прираст на позитивните към момента
Показва колко са новите регистрирани случаи на ден.

# 624
  • София
Малко информация от Външно министерство

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.
Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разопрастрението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.
По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването  на сухопътните граници от Италия, Австрия,  Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.
Австрия – Затворена е границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. По данни на посолството ни във Виена официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.
Унгария - По официални данни няма напълно затворени граници. Съветваме гражданите да следят информацията и на сайта www. police.hu .
На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несугирен.
Сърбия – Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия.  Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.
Хърватия - Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия – ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.
Република Северна Македония -  Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич - ГКПП Златарево - Ново село, и при Благоевград -  ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове  Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид.
Албания - От 00:00 часа на 15.03.2020 г. Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП . Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.
Румъния - Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, за един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова:
ГКПП с България:  Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.
ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).
ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.
ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.
ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 - Китай, Иран

Ниво 4 - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 - Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

# 625
  • Варна
Afrodita, целуването на икони не е традиция, а е забранено. Правят го единици. От дежурните просяци, пред църквите, може  ще хванете куп вируси и хепатити.
А целуването на кръста/ на ръка? А простотията да дават (нямам идея какво, може би светена вода) с една и съща лъжица на всеки? Това е безумие!!! А от постаните тук снимки виждам как някой е позволил да набутат такава лъжица в устата на детето му!!
Нямаш идея, права си. Не спами излишно. На снимки и fb измислици не вярвам. Разчитам на реалния живот.😎
Безотговорните родители, с малки деца в магазини и обществени места не са ли опасни?

# 626
А защо хората са на църква днес?

1. Неделна литургия
2. МолАт се за здраве като целуват иконите

# 627
Много се извинявам , дали има информация излекуваните които са били под домашна карантина , дали са придобили имунитет? А има ли и последствия и какви за хората оздравели и лекувани с тези препарати? Интересно е също децата казаха по новините ,че вируса им седи в носоглътката, какво и кога се случва с него!? Извинявам се още веднъж ,благодаря предварително.

# 628
И аз имам вентолин, пръскам си кортикостероид ежедневно. Да не казвам, че и по силни лекарства ползване. Засега въпреки всякакви статии и мнения, хората с хронични заболявания си ползват терапията без промяна. Включително инуносупресивна, волтарен, кортикостероид не се спират заради статии в нета или по други причини освен по лекарско предписание за конкретния пациент.
В момента някои лекарства са изчерпани или нямаме рецепти, там може модификации пак по преценка на лекар...ако се свържеш.
Така че аз си ползвам терапията

Следиш ли страницата на болните с ревматични заболявания? Появи се лекар, д-р Клинканов, и каза, че волтарена и кортикостероидите усложняват лечението на корона вируса. Изобщо всички НСПВС стават опасни. Специално за диклак и диклофенак споменаха. Ако можеш да приемаш за обезболяване нещо извън нестероидните, става за временно..... Съмнявам се, че ще можем да се свързваме с лекуващите лекари. Аз ще опитам утре, но кой знае....Ще решаваме сами, няма да ми е за първи път.
Ако устискаме до май, има надежда.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 14:37 от Ън

# 629
Ice Queen, кажи, че селото е във Видинско, малко да се успокоят хората, че не живеят аборигени там въпреки, че в предната тема прочетох апокалиптични неща за Северозапада.
Видинско е, видинско. Дори това село е с доста роми, но си седят по къщите. Чуват се бабите по телефона и обменят информация.
Другата ми баба е в друго Видинско село. Там обаче е ужас. Гледам във ФБ масово качват снимки от селската кръчма. Пълно, а тя е и магазин и не знам дали ще я затворят. Sad Гранична полиция също "пие кафе" в тая кръчма.
И там сме инструктирали баба да не ходи сред хората, а баща ми ще й носи храна и каквото е нужно. Е, тази ми баба също е на принципа "у наше село нЕма такова животно с корона" Weary

Исках с предния си пост да дам добрия пример и да покажа, че има как да се грижим поне за възрастните около нас, ако нямаме възможност за повече.
Никъде не става въпрос за болни, карантина и т.н.
Аз знам, че е Видинско, затова и го написах.Blush
И аз съм от там. Единици са хората, които приемат на сериозно случващото се. Повечето са на мнение,че е просто грип, конспирация или начин за точене на евро средства .

Общи условия

Активация на акаунт