COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 749
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 1 380
Кураж и стиснати палци за отрицателен тест на потребителката 🍀
Понякога ми е трудно да повярвам как се промени всичко Sad Надявам се скоро и с минимални жертви да минем през това изпитание!

# 1 381
  • София
За пандемиите...аз бих посочила грипа, варицелата, дори херпес симплелс вируса, като пример за такива, които почти всички сме изкарали.
OK ама кога е имало пандемия от варицела???
 И освен това защо при липса на мерки свинския грип (поне според това дето пише в уикипедия) не е стигнал до 30% а предшественика му испански само до 30???
 На мен математически ми изглеждат нещата така- за да иде над 50% трябва да е нещо доста незабележимо, иначе ще го спрат. Цялата работа с разпространението не се различава принципно от разпространението на фалшиви новини примерно. Няма да успеете да пробутате такава на 70%.

# 1 382
Скрит текст:
Стратегията на Швеция е да се заразят само тези в трудоспособна възраст и децата, около 60 % от населението, за да се придобие стаден имунитет...
Има логика, но нали казаха, че при него не се придобива имунитет?

Информацията е противоречива. Имаше статии, в които се коментираше, че китайските лекари са започнали лечение с плазма от вече излекувани пациенти, която съдържа анти-тела. По-късно други издания публикуваха изявленията на лекари от Хубей, че над 100 човека, които са били излекувани от Ковид-19 до няколко седмици са се върнали отново болни. Такива случаи имаше и в Япония, и в Израел.

Днес пък беше пусната статия от научен сайт, който публикува изследване на китайски учени върху маймуни. След като са ги заразили с корона вируса и след това излекували, са се опитали да ги инжектират отново с Ковид, но заразата не се е "хванала пак. Оттам смятат, че се изгражда имунитет.

Линкът е някъде по-назад, потребителка го публикува днес.

# 1 383
Шведите са като камикадзета.Има нещо странно при тях.Не мога да разбера тази нация.
Хеликаза, каквото и да е лекарството дано даде резултат.Честно казано само на него рачитам.Ваксината ми е далеч във времето, такова нямаме.

# 1 384
Не е задължително да се зарази и той. Справка - пътниците в самолета през февруари, в който пътуваха двама болни от корона. Никой от останалите не беше заразен; празненството в Лом, извинявам се, че не помня колко са присъствалите, но мисля че само 40% се заразиха.
На мен това ми е много любопитно и ми се иска да излиза повече информация за НЕ заразените, които са имали близък контакт със заразени.
Починалите хора (извинявам се, че ще ги споменавам, но няма как...) са живеели със сина си. Той не е заразен. Любопитно ми е какво е било ежедневието им - може да са живеели в къща на различни етажи или в един апартамент. Дали са вечеряли заедно или са се виждали "от дъжд на вятър".
Просто, ако са имали близко общуване и единия не е заразен - ще е много показателно.
Също и за тържеството - повечето не са заразени. Те по-далече ли са стояли. А заразените танцували ли са, прегръщали ли са се, целували ли са се със заразеното семейство? (знаете как е по празници)

Знам, че няма да получа отговор на тези въпроси, но част от отговорите може да са много оптимистични.

# 1 385
  • София
Здравейте, никой не знае какъв обхват ще има вируса, но трябва да се опитаме да сме подготвени и за най-лошите сценарии.

Търсят се хора, които да имат нужните образование и знания  за изработката на алтернативни обдишватели.

Моля от сърце, който има нужните знания и може да се включи  - http://diyventilators.com

Бъдете здрави и запазете спокойствие!

Копирам целия пост от интернет:

" Tакааам... не искам да досаждам с една позната тема, но има нещо важно, което трябва да споделя!

Очаква се недостиг на механични обдишватели заради пациенти с COVID-19. За да се спасят човешки животи на хора, които няма да имат достъп до такава апаратура, нашата цел е да направим възможно на локално ниво да се създадат такива, използвайки стандартни части, които могат да се намерят лесно. Целим да направим отворена библиотека от  планове и дизайни тип “направи си сам”, които други могат да подобрят или да си сглобят сами.

По същество, дори на места с по-малко от 100 потвърдени случая, удвояването на инфекцията се случва на всеки 2 дни. Ако днес има 20 потвърдени случая, те ще бъдат 327 000 за едва 28 дни. (20 * 2^(28/2) ако вземем предвид факта, че вирусът може да е започнал да се разпространява 10 дни преди първият потвърден случай, тогава това число е 300 милиона (теоретичният максимум, който се описва е 70% от населението).

Очаква се в 1% от случаите да има нужда от механично обдишване и в много държави има едва по около 1000 от тези машинки. В България има 2000, като се очаква да бъдат необходими 4000 при сбъдване на неблагоприятните сценарии.

Един такъв апарат се използва едновремено от един нуждаещ се. Тук в България, това означава, че 140 000 случая ще бъдат в момента, в който докторите просто ще трябва да оставят хората да умрат от недостиг на въздух. И ако сме практични, ще предвидим, че времето да направим нещо е преди април.

Какво се прави в момента и какви са проблемите?

Има проекти, които опитват да мобилизират групи хора да правят такива машини, но срещат затруднения поради няколко причини. Основно заради централизираните групи, които се препъват заради технически-комуникационни проблеми и други ръководни проблеми, защото организаторите се превръщат в пречката. Проблемът е, че информацията се затваря в недостъпни чат групи и не се публикуват техните резултати свободно, за да може повече души да се включат. Техните успехи не се споделят с останалите, за да може други да ги използват. В случая ние не искаме да сме такава пречка, а само да започнем процеса, в който хората могат сами да се обединят.

Какво решихме да направим?

Няколко човека се организирахме да направим платформа, която да бъде отворена за всеки, с което ще се опитаме да помогнем да решим този проблем, като се предоставят безплатни дизайни за обдишватели, които могат да се направят и сглобят на всяко место по света, където има здравно отделение и нужда.

Нямаме време за губене. Този проект цели да свърже хора, които могат да направят малки прототипи бързо, а след това да споделят своите дизайни с останалите.

По този начин ще се учим едни от други и всяка болница, която изпитва недостиг на обдишватели ще може да избере онзи дизайн, който е най-подходящ за тях.

Има нужда от инженери, лекари и хора, които могат да фасилитират целия процес.

Повече информация: http://diyventilators.com

Който иска да се включи по-активно да се запише в линковете в сайта или да ми пише. При всички положения, ще бъда безкрайно благодарен да споделите информацията с ваши познати инженери и лекари, които биха се вкличили. "

# 1 386
За пандемиите...аз бих посочила грипа, варицелата, дори херпес симплелс вируса, като пример за такива, които почти всички сме изкарали.
OK ама кога е имало пандемия от варицела???
 И освен това защо при липса на мерки свинския грип (поне според това дето пише в уикипедия) не е стигнал до 30% а предшественика му испански само до 30???
 На мен математически ми изглеждат нещата така- за да иде над 50% трябва да е нещо доста незабележимо, иначе ще го спрат. Цялата работа с разпространението не се различава принципно от разпространението на фалшиви новини примерно. Няма да успеете да пробутате такава на 70%.
Няма защото не е непознат за нас вирус и   повечето имаме имунитет. Ако си представиш една популация само от имунонаивни според теб, може ли да предизвика пандемия? По отношение на този вирус, всички ние сме деца.

Към грипните също имаме частичен имунитет, защото всяка година циркулират и не са ни непознати.

# 1 387
Скрит текст:
Не е задължително да се зарази и той. Справка - пътниците в самолета през февруари, в който пътуваха двама болни от корона. Никой от останалите не беше заразен; празненството в Лом, извинявам се, че не помня колко са присъствалите, но мисля че само 40% се заразиха.
На мен това ми е много любопитно и ми се иска да излиза повече информация за НЕ заразените, които са имали близък контакт със заразени.
Починалите хора (извинявам се, че ще ги споменавам, но няма как...) са живеели със сина си. Той не е заразен. Любопитно ми е какво е било ежедневието им - може да са живеели в къща на различни етажи или в един апартамент. Дали са вечеряли заедно или са се виждали "от дъжд на вятър".
Просто, ако са имали близко общуване и единия не е заразен - ще е много показателно.
Също и за тържеството - повечето не са заразени. Те по-далече ли са стояли. А заразените танцували ли са, прегръщали ли са се, целували ли са се със заразеното семейство? (знаете как е по празници)

Знам, че няма да получа отговор на тези въпроси, но част от отговорите може да са много оптимистични.

Както при всяка зараза и тук нещата опират до имунитет, организъм, общо здравословно състояние, начин на живот и ниво на хигиена. Бих добавила и късмет.

Възрастната двойка, освен възрастна е била и със съпътстващи заболявания, жената е имала сърдечни проблеми, които по досегашните статистики, представляват най-голяма опасност при заразените с корона. При хората със сърдечно-съдови заболявания процентът смъртност е най-голям. По спомен, дори онкоболните бяха с най-нисък процент смъртност.

Знам, че не отговарям на въпросите ти, нито съм капацитет.

# 1 388
Шведският модел за борба с коронавируса вече и в Англия
https://www.24chasa.bg/novini/article/8304697

Кражби на маски поръчани онлайн
https://www.24chasa.bg/novini/article/8304737

Това е нож с две остриета. Знаем, че Брекзит доста разклати икономиката, ама да експериментират по този начин с непознат вирус. Тотално ми паднаха в очите тези консерви там, а хората се надяват че Джонсън ще извади някакъв елексир и ще реши проблемът. Дано проработи тая стратегия, но не вярвам. Това е някакъв абсурд!Според мен ще пуснат училищата другата седмица с идеята, че имигрантите ще се приберат по родните си места.

# 1 389
Днес излязоха резултатите на момиченце от училището на сина ми. Тествана е, понеже и двамата ѝ родители са заразени. Тя не е. Става дума за дете от началното училище, живее плътно с родителите си.

# 1 390
Това е чудесно.

# 1 391
Скрит текст:
Да, ръкавици и маски изхвърляш. Извиваш ръцете, дезинфекцираш бравите, обувките, ако можеш също
Вчера четох една потребителка във форума каза че мие със сапун плодовете и зеленчуците, кофичките с кисело мляко, опаковките на хляба и дори пакетчето с масло (и това го правела от години !!!). Казах и да си купи и барокамера и да спи в нея като Майкъл Джексън ( при него май нямаше голям ефект)..(Изтриха ми мнението) Та най добре е да сложим пред вратата една вана с дезинфектант като локвите на митниците и да си топим обувките там ,а и една пароструйка да пускаме преди да влезем.
Хора , колкото повече се стерилизирате толкова по уязвими и изнежени ще ставате.
Цитат
Разберете че всичко е фарс, и става дума за пари .Един здрав Българин няма да умре от тоя вирус не се шашкайте.
Днес 368 италианци умряха от този вирус. Болни ли са били, здрави ли са били, никой все още не е изнесъл статистика.
Абе, как да се набие в главата на някои хора, че болните и възрастните също са човешки същества, бе!
Мария, ти възрастни или болни родители, приятели, близки нямаш ли? Болни хора, които обичаш, нямаш ли?
Става дума за пари, никой не го отрича, но тези пари струват хиляди човешки животи!

# 1 392
  • София
Няма защото не е непознат за нас вирус и   повечето имаме имунитет.
Е ама нали към свинският когато се появи, хората нямаха?
Цитат
Ако си представиш една популация само от имунонаивни според теб, може ли да предизвика пандемия? По отношение на този вирус, всички ние сме деца.
Ако не се оказва съпротива- да сигурно ще нарастне до десетки %
 Ама се оказва сериозна съпротива и това ще спре нещата някъде до под 10%
 Друго- ако беше с инкубационен период като грипа със сигурност щеше да иде скоростно на десетки %. Този обаче му е прекалено дълъг инкубационният период, прекалено за дълго сваля сериозно болните (пишат за три седмици), прекалено неефективно се разпространява- https://www.jwatch.org/fw116413/2020/03/03/covid-19-secondary-at … uivocal-lopinavir  от 445 близки контакта на някакъв само 2 се заразили (членове на семейството му).
 Не знам възможно ли е въобще да се получава така че да са се инфектирали доста повече и да не са станали положителни на теста в нито един момент???? Пишете, че е много точен теста и все пак възможно ли е вируса да попада у много хора и да не успява да се репликира или както там му казвате???

# 1 393
  • Там,където се събуждам щастлива.
Холандия днес до 19 часа искаше да следва шведския модел, но се принудиха да отстъпят. Затвориха училища, ресторанти, заведения, спортни клубове и т.н. Една българка, която живее тук ме изкара извън нерви, защото си стои в къщи на сигурно, а ми обяснява как нямало защо да затварят училищата, защото децата не боледували. В същото време има вече млади хора в интензивнотО и най-младият починал е на 59, което не е в графата ми на възрастен.
Ние сме 17 милиона и имаме 1150 легла в интензивните отделения. В момента са заети около 50-60 с корона пациенти.
Официално са 1100 човека, но се изследват само работещите в здравеопазването. Приема се, че всеки член от семейството на заразен е също заразен.

Сестра ми е в областта с най-много заразени, като за 50% не се знае от къде са се заразили. От миналата неделя е на легло. Един ден температура. Огромна слабост, кашляне и изгубване на глас. Дала съм й срок, че ако няма драстично подобрение до утре да се обажда на лекар, въпреки че няма проблеми със задушаване и няма да я изследват.

# 1 394
Веднага споделих в ЛинктИн за проекта. Там е мястото, където ще се намерят професионалисти. Много солидарна инициатива!

Общи условия

Активация на акаунт