COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 870
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 745
  • София
Половината случаи в интеннзивното в Холандия са на хора под 50 годишна възраст. Въпреки, че протичало по-леко уж се оказва, че и по-младите развиват пневмония, остър респираторен синдром и прочее.
Четох новината в Ел паис, но ето линк към холандски източник на английски.
https://dutchreview.com/news/dutch/half-the-patients-in-intensiv … er-the-age-of-50/

# 2 746
Мама нана, ако в текстилната маска има филтър, тогава те пази филтърът, но ако си само по текстилна маска, все едно да се предпазваш с шал - не работи.
Какво се слага за филтър ?

# 2 747
Чудя се това за текстилните маски, че не предпазват дали е вярно...
https://trud.bg/предпазват-ли-ни-текстилните-маски-от/
Не предпазват колкото хирургичните, но е по-добре с тях отколкото съвсем без маска. Два или три слоя гъсто тъкан памучен плат са ефективни поне 70% за вирус 0.1 микрон

https://smartairfilters.com/en/blog/best-materials-make-diy-face-mask-virus/
https://smartairfilters.com/learn/smart-air-knowledge-base/will- … cy-of-a-diy-mask/

# 2 748
Еми моят мъж е в болницата, а дори не е лекар. Дори няма да обяснявам ние с какво заболявания сме, самият той е в ремисия, а е млад, но е там. Половината персонал са болни от нещо, или имат роднини, които са. Млади от персонала почти няма.
Във входа се организира чистенето по етажи, възрастните са подведени по етажи.
Моите близки, които не са у нас, също са организирани. Редно е всеки да си осмисли тия елементарни мерки, вместо да мисли за Мароко и Филипините в МОМЕНТА.
Има организация за продукти и лекарства за самотни хора. Колко пъти да напиша, че всеки може да помогне в момента.
Държавата няма как да помогне на всички и да следи всички, макар че явно има нужда. Ми малко повече мисъл да има.
Персонала в магазините, полицията, куриерските служби също са хора и е редно да ги облекчим откъм натоварване поне малко. Изобщо...не е ли време да се мине фазата на отрицанието и на гнева и да се разсъждава трезво у конкретно.

# 2 749
Защо толкова държите да се тествате. Ако не дай си боже теста се окаже положителен какво ще направите. Сериозно питам.

# 2 750
Само вижте облеклото и може да разберете колко е заразно. https://www.facebook.com/groups/medshield/permalink/2249173265185322/
Още в Китай като ги гледах се чудех как издържат тези хора с часове с такава екипировка. Как пият вода, как ходят до тоалетна? Без храна все пак се издържа. Не мога да си представя какво им е... с часове, в тази капсула, сред страдащи и умиращи хора, за които те са последна надежда на този свят. Не мога да повярвам какво чета тук - все едно лекарите са поискали костюми и рокли Версаче, да се кипрят с тях по нощните клубове. А не екипировка, която да гарантира здравето и живота им, за да могат те да спасяват живота на другите.

# 2 751
  • В полите на Пирин планина
Хепи, абсолютно си права! Всички трябва да се мобилизират, а не да се вайкат!!! Адмирации!
Моят мъж е полицай... Да не мислите, че има препазни средства? Добре, че у нас има ръкавици и няколко текстилни маски... Та така.

# 2 752
Скрит текст:
Вярно ли някои сега се сетихте, че държавата е дисфункционална?
Че болниците от години издъхват, че лекарите изнемогват, че пациентите събират пари от дарения за да се лекуват?

Медицинският персонал не е длъжен да работи с риск за живота и здравето си и никой няма право да го изисква от тях.

Ако визираш моят пост, да. Сега се сетих. Не съм се сблъсквала с лекар, който да е търгаш, който да е отказвал да лекува или да ми е гледал първо в портмонето.

Когато съм ходила в Спешното, не са ме карали да чакам с часове.

Когато съм викала линейка, такава е идвала за 5 минути и отношението на фелдшерите е било винаги адекватно и любезно.

Когато съм имала нужда от институциите, те са работили. 

Когато съм разчитала на държава, тя е откликвала.

И не съм единствената, но не това е предметът на темата.

И ме интересува чисто хипотетичен въпрос - ако роднина,  близък  или дете на един напусналите лекари се разболее, ще бъде ли лекуван с приоритет, щото нали, колеги сме? Тогава до кого ще опрат? До хората, които решиха да останат на първа линия и да си изпълнят дълга.

# 2 753
Happy, дано всичко е наред с мъжа ти и скоро да се прибере!

Аз имам 2 въпроса:
1. Майка с дете навън на алеята без никакви други хора около тях - забранено или позволено?
2. Ходенето до магазина - да или не? Към момента всички оналайн магазини за хран. стоки, които проверих не приемат нови поръчки. За сега сме ОК с храната, ама все някога ще се наложи да купим още.

# 2 754
Ето, значи може да се слага филтър от торбичка за прахосмукачка и защитата пак е по-добра, отколкото да е самоделка без нищо.

За напускащите медици не ми се иска да коментирам, обаче те си бия отбой преди още да има реално проблем в нашата държава. 60 заразени на 7 милиона, повечето, стоящи си у дома с "лека хрема" (моля някой да уточни какво значи това, нали хремата не беше симптом), това са сигурно 0,00000001% и те вече приритаха. Доколкото знам във втора градска няма настанени позитивни, но пък има други, с други болести, които не могат да чакат. Чак сега лекарите се сетиха, че са необорудвани.

Аз не държа да се тествам, честно да си кажа, просто от любопитство.
Иначе смятам, че е редно да бъде тествана една по-голяма трупа хора, примерно всеки, който прояви дори един симптом, за да се установи какъв е аджеба процентът на заразените.

Аз имам 2 въпроса:
1. Майка с дете навън на алеята без никакви други хора около тях - забранено или позволено?
2. Ходенето до магазина - да или не? Към момента всички оналайн магазини за хран. стоки, които проверих не приемат нови поръчки. За сега сме ОК с храната, ама все някога ще се наложи да купим още.

Позволено е, няма карантина в нашата страна. Просто не се целувай с непознати на улицата

# 2 755
Happy, дано всичко е наред с мъжа ти и скоро да се прибере!

Аз имам 2 въпроса:

Разрешени са и двете.

# 2 756
аз пък не мога да разбера тези български граждани досега къде дремаха, че не се прибраха в БГ да ги пита човек?!?!?!
Ще ти отговоря конкретно за мм. На работа е, не го пускат да си тръгне ей така (то и не може, в морето е), чака фирмата за която работи да го прибере защото спират дейност.
Тук някои философки казват, да затворим границите, тотално...и такива хора, които искат да се приберат, да се тестват (за своя сметка) да останат на пътя ли...
И аз самата работех тази професия, внесла съм в икономиката на България всичките си доходи, плащам си данъци, здравни осигуровки и т.н. Та, казвате нямам право да се прибера в дома си?

Мисля, че не говорим за моряците, а за имигрантите. Всъщност никой не затваря граници за българи, затворени са за чужденци. Българите просто са задължени да спазват карантинен период. Българи пътуват по различни причини, не всички идват на разходка. Сега смятам, че е хубаво да премислят преди да тръгнат, доколкото разбирам нарушаването на карантината не е само точка в закона.

# 2 757
Аз не съм разбрала да е забранено да се пазарува от хран.магазин, може да се наложи изчакване отвън заради забраната за повече от двама в закрито помещение. Че ние ще изпукаме от глад ако не е разрешено пазаруването, имам минимални запаси от продукти, а нямам време и желание много да въртя манджи да ви кажа. Минаваме с малко хляб и нещо сухо от магазина и по някой плод.

# 2 758
Човешката наглост няма граници. Сега ще искат и да им се прати самолет да ги прибира. Съгласна съм, ако си платят, но не и от нашите пари.
https://fakti.bg/bulgaria/455698-desetki-balgari-sa-blokirani-v- … ampaign=firstpage

# 2 759
Из болниците набират доброволци! Това го пиша за всички, които упрекват напусналите лекари!

Общи условия

Активация на акаунт