COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 378
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 945
# 3 946
Мангъров почва да дразни от висотата си на "Претръпнал към инфекциозните заболявания".

Аз разбирам, че на всички им идва в повече напрежението, но защо е нужно да си повтаряме по сто пъти елементарни неща?
Икономиката, та икономиката, да се свършвало, все едно било...
Не е все едно дали ще постъпват 100 или 1000 критични случая дневно, не е все едно дали ще загиват 40 или 400. Важно е да се разсрочи и отложи във времето, толкова ли е сложно за асимилиране?

А това разсрочване като доведе до стотии хиляди хора да си загубят работата и да умрат от глад ?

# 3 947
  • София
От глад не се умира толкова лесно.

# 3 948
  • Пловдив
https://www.nhif.bg/news_page?id=420376&page_id=home
НЗОК въвежда облекчена организация за отпускане на лекарства

# 3 949
  • София
От глад не се умира толкова лесно.

Но пък от глад умират и деца, доказано е...

# 3 950
Много лесно в този форум се поставя икономиката на второ четене. Да направим това, онова. Утре ще отваряме тема за икономическата криза. Самата криза с вирусът трябва да върви заедно с ненужната според Вас икономика. Иначе ще ядем трохите на щетите с години. Някой тук наясно ли е в момента, че борсите се сриват и Еврото падна, което ще ни вдигне цените? Утре ще има, защо хляба стана 2лв, защо вдигнаха цената на олиото, корупция и машинации.

# 3 951
В Китай задължиха всички, и не само в Ухан. Гледайте лайфовете на Даниел Цонев, вчера показваше по улиците на града какво става. Млади, стари, деца - всички с маски. Седмици след заразата, до пълно изчистване на всеки евентуален преносител.
Е и? В Китай като носеха всички маски, да не би да спряха вируса?

# 3 952
Сравнение на различните типове маски и колко предпазват - оказва се, че защитата на хирургическите маски и на тези с филтър е приблизително еднаква.

И Е по-добре с маска (каквато и да е) от колкото без:

https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp/#N95_vs_FFP3_FFP2

Трябва да се отчете и факта че тия вируси не хвърчат из въздуха като совалки на собствен ход . Най често са полепнали по прахови частици и аерозоли , така целта за филтриране е доста по голяма от размера на самия вирус . С други думи маската е силно препоръчителна защото намалява риска от заразяване до някакви минимални проценти макар и без 100% гарантирано филтриране .

# 3 953
Значи това е другата тема, по която вече не искам да говоря, защото съм бясна. А аз съм кротък човек. Маски трябва да се носят масово! Моята маска не предпазва мен, защото не е специална, но предпазва околните. Маските на околните пък предпазват мен. Толкова е просто, но са и толкова егоистични хората, че нямам думи. Щом него не го пазело, нямало да носи. В Китай задължиха всички, и не само в Ухан. Гледайте лайфовете на Даниел Цонев, вчера показваше по улиците на града какво става. Млади, стари, деца - всички с маски. Седмици след заразата, до пълно изчистване на всеки евентуален преносител.

Съгласна съм. Но за да задължат хората да носят маски се иска да им ги раздадат и то безплатно. Еднократните са евтини, но пък ги няма и затова няма как да задължат европейсците (китайците си ги произвеждат и са им без пари ама тук е различно). Затова въведоха това отстояние от 1 метър, което според мен е много по-обременяващо от да си сложиш обикновена маска, която да пази околните.
И да - в Китай почти напълно го спряха като гледам

# 3 954
В Китай задължиха всички, и не само в Ухан. Гледайте лайфовете на Даниел Цонев, вчера показваше по улиците на града какво става. Млади, стари, деца - всички с маски. Седмици след заразата, до пълно изчистване на всеки евентуален преносител.
Е как да не го спряха?! По 30тина случая на ден имат вече, при това повечето внесени отвън.

# 3 955
  • София
Айде без такова драматизиране.
Обмислят се мерки, разсрочване на сметки, кредити, замразяване на цени. Пуснаха безплатен интернет и телевизия 200 канала. Барове, кръчми, молове не работят. Ето, няма шопинг, не пия, не пуша, по мъже не ходя. Отварям скоба - спрете цигарите, още 150 лв икономия на месец. С фризьора какво стана, в неделя сама с боядисах и подстригах, айде, още 60 лв съм напред.

Шегата настрана, никой няма да бъде оставен да мре от глад.

# 3 956
Много лесно в този форум се поставя икономиката на второ четене. Да направим това, онова. Утре ще отваряме тема за икономическата криза. Самата криза с вирусът трябва да върви заедно с ненужната според Вас икономика. Иначе ще ядем трохите на щетите с години. Някой тук наясно ли е в момента, че борсите се сриват и Еврото падна, което ще ни вдигне цените? Утре ще има, защо хляба стана 2лв, защо вдигнаха цената на олиото, корупция и машинации.

И аз към това апелирам . Защото ако образни казано спасим 100-на възрастни и обречем на мизерия 100 000 души, от които родители, грижещи се за същите тези възрастни и изхранващи деца , то сме сътворили чутовна глупост. Икономиката не е по-маловажна и колкото повече хора го осъзнаят, толкова по - добре. А че не се умирало лесно от глад, го кажете на хорта с ипотека и  деца, каквито са масово в София , и чиито разходи стартират от две средни месечни заплати само по тези пера.

# 3 957
За да спират вирусите, маските трябва да са от определени платове с филтър. Иначе за собствено успокоение всеки може да си ушие маска. Но дали реално ще помага, а няма да е само за красота - е друг въпрос.
Значи това е другата тема, по която вече не искам да говоря, защото съм бясна. А аз съм кротък човек. Маски трябва да се носят масово! Моята маска не предпазва мен, защото не е специална, но предпазва околните. Маските на околните пък предпазват мен. Толкова е просто, но са и толкова егоистични хората, че нямам думи. Щом него не го пазело, нямало да носи. В Китай задължиха всички, и не само в Ухан. Гледайте лайфовете на Даниел Цонев, вчера показваше по улиците на града какво става. Млади, стари, деца - всички с маски. Седмици след заразата, до пълно изчистване на всеки евентуален преносител.

Ама тук не става дума да си сложиш обикновен плат пред устата. Сложи си. Но той е за красота и не спира вирусите! Маските се правят от специални платове с филтър. Не всяко парче плат е маска. Обясни ми го близък роднина, който е лекар. Аз мога да шия и предложих да ушия маски за болницата, в която работи. Каза ми, че маски без филтър дават фалшива сигурност. Надявам се, че стана по-ясно.

# 3 958
Не става дума за разни конспиративни теории за жълтата раса, за гените, за пушенето, за 5G и т.н.
Това е официално проучване на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ, което е публикувано вчера:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-st … le-hours-surfaces

"Вирусът, причиняващ COVID-19 е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от Националните здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън от The New England Journal of Medicine. Учените откриха, че SARS-CoV-2 се открива в аерозоли до три часа, до четири часа върху повърхности от мед, до 24 часа върху хартия и до два до три дни на пластмаса и неръждаема стомана."

Не разбирам защо трябва да подминем тази информация? Пък който иска да си уповава на собствената логика - да си уповава.

# 3 959
Е как да не го спряха?! По 30тина случая на ден имат вече, при това повечето внесени отвън.
Е, маските ли го спряха? Това просто е естествения ход на епидемията. Идва, има пик и после отшумява - с маски, без маски все тая. Който е трябвало да се разболее се  е разболял, който е оживял, оживял, някои хора са си отишли - остават хората прекарали болеста, с придобит имунитет и просто вируса вече няма кого да разболее.

Общи условия

Активация на акаунт