COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 679
  • 22 670
  •   2
Отговори
# 3 930
А всъщност кой е националният консултант по инфекциозни болести или както там се води и той какво казва по въпроса?

# 3 931
  • sofia
Скрит текст:
Работя в една от най-големите болници в София, съответно имам познати и поглед над нещата и искам да ви кажа, че напускащи  не познавам. Дори напротив- звънят телефони, хора, които отдавна не работят това искат да идват да помагат. Показаха по телевизията шепа колеги,които наистина нямат подготовка, предпазни средства, апаратура и вие решихте,че лекарите масово напускат. Нищо подобно,  подготвяме се, и за най-лошото за нас самите, дори, а това не е лесно,вярвайте ми. Някои от нас няма на кой да оставим децата си, ако стане нещо с нас. Имайте малко повече вяра в българските лекари и сестри, и по-малко в медиите, търсещи сензационни репортажи. И последно - днес съм получила 2 броя обикновени маски, това ми се полага за деня.Господ да ни пази!
Тюркоаз, а ръкавици дават ли ви?! Разполагате ли с тях? А ако ви се дадат домашно ушити маски, ще имате ли право да ги ползвате?
Имаме ръкавици, очила си купихме сами. Подозирам, че има в склада всичко, но се пази, че не се знае какво ни чака.
Добре, а ако народа се активира да шие по домашному маски и да снабдява лекарските институции от полза ли ще е?! По-скоро допустимо ли е, ще позволят ли да ги ползвате?
Все си мисляц, че по примера на бургаската опера всеки рсзполагащ с шевна машина и добро желание би могъл да сглоби няколко маски? Не за бизнес, за доброволно участие да се помогне.

“Обединението прави силата” пише върху нашето народно събрание.

Измисля се пункт за предаване и се започва събиране. Сума ти капачки събрахме в мирно и кротко време, все можем дс положим усилия и сега-и без това голяма част хора са си по къщите.

И за да няма струпване може да се ползва куриерска фирма. Или пък да се направят пунктове до хранителните вериги -отиваш да пазаруваш и оставяш пакета.

Освен това всички сме виждали какви огромни суми сме успявали да събираме за лечение за различни кампании.
Толкова ли не мижем да се активираме и да съберем пари за обдишващи апарати или каквото там трябват за болниците!

Това трябва да ни е посоката.
Почти до плач ме докарва силата на изградените общества- активират се невидимо за отрицателно време и започват да действат. Дори когато е малка , много малка помощ та е ценна. Не е нужно всеки да е герой и сам да купува един апарат. Нужно е всеки да има желание и да е действително деен- с мъничко. А ние все подценяваме малката помощ, все си мислим, че нищо не можем да направим ( изключвам личната отговорност да пазим себе си и другите)
Стига сме отменяли държавата, всичко могат да осигурят,  ама така е по-лесно.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 20:59 от bubanka

# 3 932
Хора, ако вирусът заразяваше от 10м разстояние и оцелява по 20 дена на повърхност, целият Китай щеше да е минал коронавирус. Вкарайте малко логика моля! От СЗО ясно казаха, че е силно заразен при близък контакт!

Тези цифри откъде си ги измисли? Говорим за аерозоли, които стоят във въздуха определени часове, след като някой без маска се е изкихал/изкашлял, а в Китай е забранено да се ходи без маска. Изследването за издръжливостта на вируса е по-ново от последните инструкции на СЗО, и вероятно ще се ъпдейтнат. Няма нужда да се мъчим със собствената си логика, при положение, че има лабораторни проучвания.

# 3 933
А всъщност кой е националният консултант по инфекциозни болести или както там се води и той какво казва по въпроса?
Ако мислиш, че е по компетентен от добър лекар без академична титла, лъжеш се.

# 3 934
Днес закарах приятелка до ИСУЛ да вземе лекарството на хронично болното си дете. На връщане минах по Графа и по Патриарха. Ами... почти всичко си работеше - два цветарски магазина, магазин за дрехи, форнетите, Мимас-а (за него не знам дали е ОК да работи), . Цветарски магазини... идеше ми да ги наснимам и да ги постна тук на стена на срама.

Чух и за някакъв наргиле бар - Флейм, който се помещавал в мазе и пуберите се събирали там да пушат наргиле. За него не съм сигурна, само по слухове.

Може би всъщност е добре да снимаме обекти, които не трябва да работят и да постваме тук. Така или иначе тук се чете и може пък някой орган да вземе мерки.

# 3 935
  • тук и там
Кой каза че анулират много полети? Аз от няколко дни се опитвам да анулирам резервация за полет Брюксел-София.(имам право според тарифният план ,който съм избрала при закупуване на билета).Току-що проверих дори,не е отменен.(днес ще е полета). Със Бг авиокомпанията  се свързах в понеделник последно ,и от тогава -нищо.Както и да е..това по повод "многото " анулирани полети..

# 3 936
Всичко в момента може да работи без моловете, ако няма струпване на хора....

Анулирани са полети от Италия и Испания основно....

# 3 937
  • София
обектите могат да работят, стига да не са кафенета и ресторанти, в които стоят клиенти.  Само в моловете не работят магазините.

# 3 938

Доц. Мангъров: Коронавирусът не е особено опасен
Без коментар.

# 3 939
  • София
Мангъров почва да дразни от висотата си на "Претръпнал към инфекциозните заболявания".

Аз разбирам, че на всички им идва в повече напрежението, но защо е нужно да си повтаряме по сто пъти елементарни неща?
Икономиката, та икономиката, да се свършвало, все едно било...
Не е все едно дали ще постъпват 100 или 1000 критични случая дневно, не е все едно дали ще загиват 40 или 400. Важно е да се разсрочи и отложи във времето, толкова ли е сложно за асимилиране?

# 3 940
Хора, ако вирусът заразяваше от 10м разстояние и оцелява по 20 дена на повърхност, целият Китай щеше да е минал коронавирус. Вкарайте малко логика моля! От СЗО ясно казаха, че е силно заразен при близък контакт!

Тези цифри откъде си ги измисли? Говорим за аерозоли, които стоят във въздуха определени часове, след като някой без маска се е изкихал/изкашлял, а в Китай е забранено да се ходи без маска. Изследването за издръжливостта на вируса е по-ново от последните инструкции на СЗО, и вероятно ще се ъпдейтнат. Няма нужда да се мъчим със собствената си логика, при положение, че има лабораторни проучвания.

Вие сама си отговорихте на въпроса, става дума за лабораторни изследвания в лаборатория, не навън сред населението. От както съм в тази тема знаете ли колко такива лабораторни проучвания има? Дори се говореше, че само жълтата раса заразявал, е вижте какво стана с Италия? Лабораторното изследване изобщо не излезе вярно. СЗО написа доклад според това, какви са им наблюденията в Ухан, в реална обстановка. И да тук пишеше, че и на 10м да сме ще ни зарази през очите. Имаше и коментари и статии, че виреел на повърхности по 20 дни! Дори биолози се включиха и обясниха, защо това е нещо невъзможно и пак продължавате с Вашите статии.

# 3 941
  • София
Гледах интервюто на Мангърво, доста от познатите ми лекари го подкрепят. Според мен е малко краен и неприятен като държание, по смисъл думите му са верни, ще приключи епидемията като преболедуват повечето. Но толкова се старае да натърти колко са зле управляващите, че пропуска някак да спомене, че тези мерки са нужни, за да не се разболеем всички наведнъж и да претоварим болниците, както и да дочакаме противовирусен препарат, който би спасил една стабилна част от заболелите.

Ами това е проблемът и за мен, да. Той реално не казва нищо различно от това, което вече знаем, само че подава клечка на тези, които и без това едва ги удържаме да спазват карантината, хептен да му отпуснат края - 'професорът така каза, ще си излизам ПЪК'. Едва сме успели малко от малко някаква дисциплина да сложим, изобщо не е времето на такива приказки, изобщо. Откровено вреди са.

# 3 942
При нас пуснаха децата още на 6 март. Надявам се да е бил ограничен поне малко...
Приканвам пишещите в темата да уточняват къде е това тук, там, при нас и при вас.

# 3 943
Не е особено опасен. За повечето. За другите е смъртоносен.

# 3 944
За да спират вирусите, маските трябва да са от определени платове с филтър. Иначе за собствено успокоение всеки може да си ушие маска. Но дали реално ще помага, а няма да е само за красота - е друг въпрос.
Значи това е другата тема, по която вече не искам да говоря, защото съм бясна. А аз съм кротък човек. Маски трябва да се носят масово! Моята маска не предпазва мен, защото не е специална, но предпазва околните. Маските на околните пък предпазват мен. Толкова е просто, но са и толкова егоистични хората, че нямам думи. Щом него не го пазело, нямало да носи. В Китай задължиха всички, и не само в Ухан. Гледайте лайфовете на Даниел Цонев, вчера показваше по улиците на града какво става. Млади, стари, деца - всички с маски. Седмици след заразата, до пълно изчистване на всеки евентуален преносител.

Общи условия

Активация на акаунт