COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 085
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 885
  • София
Тюркоаз, адмирации.

А Гешев, ако обича, да си гледа прокурорската работа. Какво общо има главен прокурор с епидемии и военно положение? Като рядко ла*но изплува и той сега.

# 3 886
Абе напускат си, но мисля че няма какво да ги виним. Който не е подготвен, включително психически, или е рисков, по-добре да не бъде каран насила. Това, че има и желаещи,е добре. Смятам, че е редно гилдиите и болниците сами да се организират по този въпрос. С насилствени мерки няма да стане. Абсурд е да караш някой да се заразява или да лекува насила. Но организацията вече трябва да се е случила. Крайно време е.

Жената по-горе нали от първо лице каза, че не напускат! Мама му стара, какви са тея излишни мнения "напускали били" - от къде знаете?

Айде моля ви се, аман от мнения тип "аз чух че на чичо дядо му братовчедка му гледала един как яде салам".

# 3 887
  • sofia

Тюркоаз, а ръкавици дават ли ви?! Разполагате ли с тях? А ако ви се дадат домашно ушити маски, ще имате ли право да ги ползвате?
Имаме ръкавици, очила си купихме сами. Подозирам, че има в склада всичко, но се пази, че не се знае какво ни чака.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 20:37 от bubanka

# 3 888
# 3 889
БЛС-препоръкии на СЗО за домашно лечение на заболелите сcovid19
https://blsbg.com/bg/4282.preporaki-na-szo-za-domashno-lechenie- … GliChktDZq5lDVAaw
Аерозолна и повърхностна стабилност на SARS-CoV-2 в сравнение със SARS-CoV-1
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

# 3 890
Няма нови случаи от тази нощ
не са правени проби към сутрешния брифинг. Съобщават ги към 10.00ч първите за деня.

# 3 891
  • sofia
Поклон на хората на първа линия лекарите.
Сестрите са ръцете на лекарите.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 20:38 от bubanka

# 3 892
The highly contagious novel coronavirus that has exploded into a global pandemic can remain viable and infectious in droplets in the air for hours and on surfaces up to days, according to a new study that should offer guidance to help people avoid contracting the respiratory illness called COVID-19.

https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-study-idUK … m_source=facebook

Короната вирее с часове във въздуха и дни върху повърхности...и през 10 метра да се наредим на опашка, май все тая...
В другата тема постнах графика от изследването върху какво колко време издържа. https://www.bg-mamma.com/?topic=1186228.msg40372157&utm_sour … tlink#msg40372157 Разни институции и отделни хора разпространяват твърдения, че няма нужда здрави да носят маски, което е вредно. Объркват хората вместо да ги стимулират да се пазят.

То ако е така, значи се заразяваш директно през очите. Няма нужда да ги пипаш. Явно защо лекарите в Китай се опаковаха целите, вкл. очила като за гмуркане.

# 3 893
  • Bulgaria
Лъч надежда... Китай препоръчва японско лекарство за борба с коронавируса.

https://www.manager.bg/covid-19/kitay-preporchva-yaponsko-lekars … ba-s-koronavirusa

# 3 894
Добро утро!

За Австрия актуалното ще сложа в скрития текст, за да е по-лесна темата за следене.

Скрит текст:
Общо заболели 1471, което означава от вчера сутринта +339.
Долна Австрия  (237), Виена (180), Щирия (188), Тирол (352), Горна Австрия (285), Залцбург (80), Бургенланд (13), Форарлберг (107) и Каринтия (29).

Видях тук в четвъртата графика, че очевидно тукашните заболели са най-много във възрастовата група под 55 години, което донякъде ме обнадеждава, че ще оздравеят. Обикновено подминавам статистиката, но в този случай сравних от любопитство заради случващото се в Италия.  

Обяснявам си ниската възрастова група и с това, че заразата тръгна от скипистите, където са предимно хора в активна възраст. 12 от тези общини са в строга карантина, ние засега сме по-лека. Тоест градът не е заключен и не се налага да обясняваме писмено къде и кога сме били.

# 3 895
Хората се кахърят за парите за почивките си, но от 3-4 теми за пътуване, които следя , не останах с впечатление че последните седмици някой тръгна за рискова страна...въпреки загубите на пари...
...сигурно е имало и такива....

и, да, освен всичко друго, закъсня и забраната за организирани екскурзии, която Ангелкова разписа чак вчера!
Преди доста време беше повдигнат въпроса в медиите. Хората нямаше как да отложат почивките си и да получат парите си обратно, защото нямаше форсмажорно обстоятелство. Само някакви смътни препоръки, които не можеха да бъдат основание за отказ от страна на туристите. Ако имаше по-строга рестрикция за определени държави, това щеше да принуди туроперторите да върнат парите на хората, а не да ги поставят пред избора да загубят или да рискуват. Обаче, нали, бизнесът преди всичко... Отделно дето се подценяваше съвсем официално заплахата от вируса, та повечето туристи така и не разбраха какъв е рискът, който поемат. Линчувате ги сега тук, но други са за бой всъщност. Минало свършено вече. Продължаваме напред и гледаме за нови грешки. Аз виждам поне 2, но не ми се говори вече за едната, а за другата сте писали доста - локдаун едновременно, навсякъде, сега, за да се приключва по-бързо, а не да си го подмятаме вируса от град на град, докато стигне и последната паланка.

# 3 896
  • София
Работя в една от най-големите болници в София, съответно имам познати и поглед над нещата и искам да ви кажа, че напускащи  не познавам. Дори напротив- звънят телефони, хора, които отдавна не работят това искат да идват да помагат. Показаха по телевизията шепа колеги,които наистина нямат подготовка, предпазни средства, апаратура и вие решихте,че лекарите масово напускат. Нищо подобно,  подготвяме се, и за най-лошото за нас самите, дори, а това не е лесно,вярвайте ми. Някои от нас няма на кой да оставим децата си, ако стане нещо с нас. Имайте малко повече вяра в българските лекари и сестри, и по-малко в медиите, търсещи сензационни репортажи. И последно - днес съм получила 2 броя обикновени маски, това ми се полага за деня.Господ да ни пази!

Хляб и зрелища, нали знаеш. Никой не харесва добри новини, само колко сме зле и теории на конспирациите. Simple Smile Стискам палци скоро да имате нормално оборудване.

Имаше въпроси за лекарствата, всички АСЕ инхибитори завършват на -прил. Подобни на действие са тези, които завършват на -сартан.
Беше ми интересно да прочета статията за влиянието им върху протичането на вируса. Очаквах да са изследвали и влиянието на повечето брадикинини при лечение с АСЕ инхибитори, което липсва при сартаните, но не намирам такова инфо.
Със сигурност не си сменяйте терапията сами, това може да нанесе повече вреда, трябва да се направи по преценка на съпътстващото лечение от лекуващия лекар.

# 3 897
  • София
За туристите е прозрачно ясно - мъгляви препоръки, а туроператорите направо са и лъгали вероятно, за да не търпят загуби, да не плащат неустойки, а и някои да се напечелят като за последно.

# 3 898

Много, мноооооого се надявам със сегашното положение да сме достигнали пика и да почнем да слузаме надолу.

Не е достигнат. Тепърва започва за съжаление и ще стане много по-зле преди да стане по-добре.
В Норвегия първият регистриран случай е от 26 февруари. Днес, 20 дни по-късно, има 1471 регистрирани заразени и 3 смъртни случая. Реалната бройка заразени е много по-голяма, защото само малка част се тестват. Норвегия затвори училища и детски градини в четвъртък и въведе строги мерки четвъртък и петък. Броят регистрирани заразени расте. Като се вземе предвид инкубационният период, който може да е между 3 и 10 дни, очаквам към края на тази седмица да има бум на заразени, които са проявили симптоми. Виждам, че много хора още омаловажават проблема и размера на пандемията. Ще умрат много, много хора, голяма част от които поради липса на капацитет в лечебните заведения. Хора, които е могло да бъдат спасени, ако им е проведено навременно лечение.

# 3 899
  • софия
Работя в една от най-големите болници в София, съответно имам познати и поглед над нещата и искам да ви кажа, че напускащи  не познавам. Дори напротив- звънят телефони, хора, които отдавна не работят това искат да идват да помагат. Показаха по телевизията шепа колеги,които наистина нямат подготовка, предпазни средства, апаратура и вие решихте,че лекарите масово напускат. Нищо подобно,  подготвяме се, и за най-лошото за нас самите, дори, а това не е лесно,вярвайте ми. Някои от нас няма на кой да оставим децата си, ако стане нещо с нас. Имайте малко повече вяра в българските лекари и сестри, и по-малко в медиите, търсещи сензационни репортажи. И последно - днес съм получила 2 броя обикновени маски, това ми се полага за деня.Господ да ни пази!
Тюркоаз, а ръкавици дават ли ви?! Разполагате ли с тях? А ако ви се дадат домашно ушити маски, ще имате ли право да ги ползвате?
Имаме ръкавици, очила си купихме сами. Подозирам, че има в склада всичко, но се пази, че не се знае какво ни чака.
Добре, а ако народа се активира да шие по домашному маски и да снабдява лекарските институции от полза ли ще е?! По-скоро допустимо ли е, ще позволят ли да ги ползвате?
Все си мисля, че по примера на бургаската опера всеки рсзполагащ с шевна машина и добро желание би могъл да сглоби няколко маски? Не за бизнес, за доброволно участие да се помогне.

“Обединението прави силата” пише върху нашето народно събрание.

Измисля се пункт за предаване и се започва събиране. Сума ти капачки събрахме в мирно и кротко време, все можем дa положим усилия и сега-и без това голяма част хора са си по къщите.

И за да няма струпване може да се ползва куриерска фирма. Или пък да се направят пунктове до хранителните вериги -отиваш да пазаруваш и оставяш пакета.

Освен това всички сме виждали какви огромни суми сме успявали да събираме за лечение за различни кампании.
Толкова ли не мoжем да се активираме и да съберем пари за обдишващи апарати или каквото там трябват за болниците!

Това трябва да ни е посоката.
Почти до плач ме докарва силата на изградените общества- активират се невидимо за отрицателно време и започват да действат. Дори когато е малка , много малка помощ, тя е ценна. Не е нужно всеки да е герой и сам да купува един апарат. Нужно е всеки да има желание и да е действително деен- с мъничко. А ние все подценяваме малката помощ, все си мислим, че нищо не можем да направим ( изключвам личната отговорност да пазим себе си и другите)

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 10:15 от Амели

Общи условия

Активация на акаунт