COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 724
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 960
Ето откъс от мнението на доц. Мангъров, Публикувано във факти.бг: началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

"...  нe cлeдвa дa ce прaвят прoгнoзи зa пoдoбнo нa итaлиaнcкoтo рaзвитиe в Бългaрия?
- Нe, изoбщo нe. Чoвeк трябвa дa ce учи oт минaлoтo. Eпидeмиятa oт SАRS 2003 г. в Тoрoнтo в мoмeнтa ce cлучвa в Ceвeрнa Итaлия.

- Нacкoрo дaдoхтe oптимиcтичнaтa прoгнoзa, чe нeщaтa щe утихнaт дo юни.
- Трябвa 70% oт нaceлeниeтo дa прeбoлeдувa.
В нaд 80% oт cлучaитe тoвa прeбoлeдувaнe щe cтaнe бeзcимптoмнo или c минимaлни cимптoми - хрeмa, кaшлицa, oбщo нeрaзпoлoжeниe. Кoгaтo ce нaтрупa дocтaтъчнo имуннo нaceлeниe, тoгaвa eпидeмиятa щe нaмaлee или щe cпрe. Oбикнoвeнo тoвa cтaвa зa oкoлo 2-3 мeceцa.

- Глaвният прoкурoр Ивaн Гeшeв днec зaгoвoри зa вoeннo пoлoжeниe.
- Тoвa мoжe дa гo гoвoри чoвeк, кoйтo нe рaзбирa oт eпидeмиoлoгия и инфeкциoзни бoлecти. Тoй cи миcли, чe тeзи нeщa имaт eлeмeнтaрни рeшeния. Прocтo дa зaтвoрим вcичкo и нeщaтa щe ce cлучaт. И в oгрaдaтa нa нaй-cтрoгo oхрaнявaнoтo пoдeлeниe имa дупкa, прeз кoятo някoй хoди дa cи купувa цигaри, aкo мoгa тaкa oбрaзнo дa ce изрaзя

И e прeпoръчитeлнo хoрaтa дa миcлят. Нaпocлeдък ce държим cякaш ни бoмбaрдирaт и cмe жeртви нa нeпoзнaтa химичecкa aтaкa нaпримeр.
- Дa, дa ce cъoбщaвaт нoвocти, чe ca дoкaзaни cлучaи нa eди кaквo cи в 1 ч. прeз нoщтa e вce eднo, чe ca бoмбaрдирaли Coфия. Тeзи мeрки, кoитo ce взeмaт, ca нужни при ocoбeнo oпacнa инфeкция. Aкo cтaвaшe думa зa вaриoлa, при кoятo cмъртнocттa e 60-70%, aкo cтaвaшe думa зa eбoлa, къдeтo cмъртнocттa cъщo e мнoгo виcoкa. Нo при тoвa, кoeтo имaмe нaлицe, прocтo щe cи рaзcипeм икoнoмикaтa.

Вижтe кaквo ce cлучвa в Oбeдинeнoтo крaлcтвo. Нитo ca зaтвoрили училищaтa, кинaтa и тeaтритe, тaм cчитaт, чe хoрaтa щe прeбoлeдувaт бoлecттa и тя щe cпрe. Вeчe хoрaтa, кoитo ca нa cмъртнo лeглo, щe ги хocпитaлизирaт. Пaк кaзвaм, бeзcмиcлeнo e дa ce хocпитaлизирaт хoрa, прocтo дa бъдaт, за да бъдат изолирани..."

# 3 961
  • София
ок, и какво да напрява като се задържат три часа и дни върху пластмаса! колкото и да съм параноя, трябва да не ядем и да не пием, да си направим по една кабина за дезинфекция на влизане и излизане.
Каквото ще парче плат да сложим, пак е малко по-добре от никакво. Колко ръкавици можем да имаме, по колко пъти колко неща трябва да дезинфекцираме?
За мен основният въпрос е да не се внася повече зараза, а тази, която е тук така или иначе ще трябва да се мине.

# 3 962
Е, маските ли го спряха? Това просто е естествения ход на епидемията. Идва, има пик и после отшумява - с маски, без маски все тая. Който е трябвало да се разболее се  е разболял, който е оживял, оживял, някои хора са си отишли - остават хората прекарали болеста, с придобит имунитет и просто вируса вече няма кого да разболее.

От милиард и половина население на Китай са се раболяли 80 хиляди (0.008% от населението на страната) и ти твърдиш, че вирусът няма вече кой да разболее?

# 3 963
Как да си слагаме маски, като няма никъде. В момента е по лесно да отидеш на Марс от колкото да си намериш маска.

# 3 964
Не става дума за разни конспиративни теории за жълтата раса, за гените, за пушенето, за 5G и т.н.
Това е официално проучване на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ, което е публикувано вчера:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-st … le-hours-surfaces

"Вирусът, причиняващ COVID-19 е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от Националните здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън от The New England Journal of Medicine. Учените откриха, че SARS-CoV-2 се открива в аерозоли до три часа, до четири часа върху повърхности от мед, до 24 часа върху хартия и до два до три дни на пластмаса и неръждаема стомана."

Не разбирам защо трябва да подминем тази информация? Пък който иска да си уповава на собствената логика - да си уповава.

Лабораторно! изследване.

Човек с химическо или биологическо образование знае колко огромна е разликата между контролираните лабораторни условия и тези извън нея.

Факт е, че вируса извън лаборатория може да живее секунди/минути, както и е факт, че може да живее с ДНИ, СЕДМИЦИ! Никой не е направил тест извън лаборатория все още.

# 3 965
  • тук и там
А,това да работят фризьорските салони се оказа от "първостепенно" значение навсякъде...Във Белгия не можем да излизаме от къщи без специална причина,но салоните могат да работят ако искат,като спазват определени правила-като да обслужват само по един човек в помещението..Rolling Eyes

# 3 966
  • София
Snezhana Petrakova 651272 , притеснявам се, че никой не мисли за това в момента, като се почне от тези, които ТРЯБВА да мислят (правителството) и се стигне до обикновения човек, който хич не ги мисли нещата за в бъдеще как ще са.
Притеснявам се и че все повече теми започват да се замитат под килима, защото всички говорят само за едно. Това ще ни изиграе лоша шега. Вчера са претрепали с тръби журналист, който е в тежко състояние - на никого не му пука. Една приятелка за малко да я оберат преди малко - кв. Света Троица, София. Утре ще ви претрепят на улицата за 5 лева и само близките ви ще знаят, никой няма да си мръдне пръста, щото, нали, COVID-19.
Тия легла в интензивното, дето толкова ги пазим за болните от коронавирус, ще ги запълним преди това с пребити от мародери, с инсултни и с инфарктни. Съжалявам, но съм повече песимист за здравето на нацията заради куп други неща, но не и от коронавирус.
Възрастните ни са болни и едвам кретат и без COVID-19. Баба ми я удари инсулта насред една сватба, както си говореше с мен. Сега е на легло, а Мутафчийски ми вика "Може да умрат близките ви". Е, мерси, професоре, виждам.

# 3 967
Сравнение на различните типове маски и колко предпазват - оказва се, че защитата на хирургическите маски и на тези с филтър е приблизително еднаква.
И Е по-добре с маска (каквато и да е) от колкото без:

Съгласна съм, но маски няма.
Поръчвам вече от второ място и не пристигат. Уж са налични. По аптеките няма, даже ми се изсмиват като попитам. От работа ни дадоха по 1 брой хартиени маски, тотална смешка, хартията е по-тънка от лигнин. За семейството ми няма.
Иначе е лесно да се пита защо не ходим с маски.
Откъде си вземате маски вие, които сте много стриктни и ходите с такива? Гледам, че по улиците някои са се екипирали като Ханибал Лектър.

# 3 968

Ама тук не става дума да си сложиш обикновен плат пред устата. Сложи си. Но той е за красота и не спира вирусите! Маските се правят от специални платове с филтър. Не всяко парче плат е маска. Обясни ми го близък роднина, който е лекар. Аз мога да шия и предложих да ушия маски за болницата, в която работи. Каза ми, че маски без филтър дават фалшива сигурност. Надявам се, че стана по-ясно.

може да ушиеш маски от плат с отделение за филтър и само филтърът да се сменя (маската разбира се се пере).
Обикновен плат пази разбира се, зависи колко е плътен. Определено ако се изкашляш с маска та дори от плат да е няма да напръскаш околните по същия начин както ако си без маска.
Тия респираторните - много трудно се диша с такова нещо и притиска. Пробвала съм - не става. Хирургичните еднопластови са много по-удобни и не оставят синки след носене.
Трябва да се научим на хигиена на ръцете. Аз си усещам как непрекъснато си пипам очи, нос, уста... често забравям да се  измия и дезинфекцирам... Отнема време докато си създадеш навика...

# 3 969
Не става дума за разни конспиративни теории за жълтата раса, за гените, за пушенето, за 5G и т.н.
Това е официално проучване на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ, което е публикувано вчера:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-st … le-hours-surfaces

"Вирусът, причиняващ COVID-19 е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от Националните здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън от The New England Journal of Medicine. Учените откриха, че SARS-CoV-2 се открива в аерозоли до три часа, до четири часа върху повърхности от мед, до 24 часа върху хартия и до два до три дни на пластмаса и неръждаема стомана."

Не разбирам защо трябва да подминем тази информация? Пък който иска да си уповава на собствената логика - да си уповава.

Вчера четох немска статия, в която пише, че е устойчив 72 часа върху пластмаса и стомана.

# 3 970
Snezhana Petrakova 651272 , притеснявам се, че никой не мисли за това в момента, като се почне от тези, които ТРЯБВА да мислят (правителството) и се стигне до обикновения човек, който хич не ги мисли нещата за в бъдеще как ще са.
Притеснявам се и че все повече теми започват да се замитат под килима, защото всички говорят само за едно. Това ще ни изиграе лоша шега. Вчера са претрепали с тръби журналист, който е в тежко състояние - на никого не му пука. Една приятелка за малко да я оберат преди малко - кв. Света Троица, София. Утре ще ви претрепят на улицата за 5 лева и само близките ви ще знаят, никой няма да си мръдне пръста, щото, нали, COVID-19.
Тия легла в интензивното, дето толкова ги пазим за болните от коронавирус, ще ги запълним преди това с пребити от мародери, с инсултни и с инфарктни. Съжалявам, но съм повече песимист за здравето на нацията заради куп други неща, но не и от коронавирус.
Възрастните ни са болни и едвам кретат и без COVID-19. Баба ми я удари инсулта насред една сватба, както си говореше с мен. Сега е на легло, а Мутафчийски ми вика "Може да умрат близките ви". Е, мерси, професоре, виждам.

Много се загрижихме за пенсионерите изведнъж. А като ги обричаме на мизерия и мъки с 200 лв пенсия и липса на адекватни медицински грижи не бяхме загрижени ? Съжалявам, но ми идва в повече това театро.

# 3 971
Е, маските ли го спряха? Това просто е естествения ход на епидемията. Идва, има пик и после отшумява - с маски, без маски все тая. Който е трябвало да се разболее се  е разболял, който е оживял, оживял, някои хора са си отишли - остават хората прекарали болеста, с придобит имунитет и просто вируса вече няма кого да разболее.
От милиард и половина население на Китай са се раболяли 80 хиляди (0.008% от населението на страната) и ти твърдиш, че вирусът няма вече кой да разболее?
Искаш да кажеш, че тези милиард и половина, сега в момента ходят нон-стоп с маски и затова не се разболяват, така ли?
Дори най-страшните болести като холера, чума, жълта треска и т.н. не са успели да заразят всички хора там където са върлували. Просто някои хора не се разболяват дори и от най-страшните болести.

# 3 972
При нас пуснаха децата още на 6 март. Надявам се да е бил ограничен поне малко...
Приканвам пишещите в темата да уточняват къде е това тук, там, при нас и при вас.

В България.  Нали коментираме положението тук? Ако е от друга страна , нека се пише коя....

# 3 973
  • София
По-притеснително ще е мародерството, битовата престъпност.

# 3 974
Фенрис, не спира вируса, спира слюнката да не се ръси от устата на човека. Нали точно по този начин се разпространява. Толкова е просто, не знам защо среща такова неразбиране. Всеки се фокусирал само в собствената си защита отвън навътре. А отвътре навън?

Да говорим сега, че трябвало да ни ги осигури държавата тия маски, че да ги носим, е същото като оправданието на пишман туристите допреди седмица, че щели да загубят пари. Генералът ви каза - шити маски, от плат, от марли и т.н. Доста фирми за облекла вече шият и са на съвсем достъпни цени, по около 6 лв. Аз лично днес чакам доставка на плат и филтри и също ще шия, защото имам още от санитарните, но не се знае до кога.

Общи условия

Активация на акаунт