COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 388
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 975
И в Германия имат право фризьорите да работят, то тук всичко си работи все още, хората са по улици, по паркове, езера, навън е като манифестация. Хубаво време, слънце пече, децата във ваканция, отпускарска работа общо взето. Запасиха се с тоалетна хартия и си гледат живота вече на спокойствие.
 От днес май ще затварят кафетата по-рано вече. Затвориха горе, северните острови за туристи, излезе заповед, който е в отпуска из хотели и курорти, да се прибира откъдето е дошъл.
Докторите им също се нервят на отпускарите и призовават за малко по-отговорен подход на обществото.

# 3 976
  • Bulgaria
Това с живота на вируса върху повърхности е просто... Аз не виждам как ние може да се предпазим, ако наистина е толкова заразен, в което ми се иска да не вярвам. Човек като се прибере от вън - якето, косата, чантата, дрехите? Аз просто не виждам как може всичко да се дезинфекцира. Никой не си пере якето всеки ден. Нито можем да дезинфекцираме всичко, което внасяме отвън.

# 3 977
кaквo ce cлучвa в Oбeдинeнoтo крaлcтвo. Нитo ca зaтвoрили училищaтa, кинaтa и тeaтритe, тaм cчитaт, чe хoрaтa щe прeбoлeдувaт бoлecттa и тя щe cпрe.
Те са на принципа който умре, умре. Тъкмо няма да плащат пенсии. Но да видим кой ще им пълни магазините, кой ще им седи на поточната линия или пече хляба в четири сутринта, ако 80% се разболеят изведнъж. Иначе всички ще го изкараме, разбира се. То и на най-тъпия му е ясно.

ПП Стотици учени в отворено писмо са ги помолили да не излагат хората на опасност. Ама как може въобще тези хора да си помислят, че разбират повече от арогантния Джонсън. Учени някакви.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 11:19 от Анонимен

# 3 978
Откъде си вземате маски вие, които сте много стриктни и ходите с такива? Гледам, че по улиците някои са се екипирали като Ханибал Лектър.

Аз лично закупих 20 FFP2 маски на 2.80 лв. бройката преди 3-4 седмици (когато усетих, че вървят на изчерпване нещата) както и една кутия хирургически за 24 лв.

# 3 979
Мили хора, напомням ви, че в 12:00 по обяд има инициатива за колективна молитва за България и целия свят! Това ще се провежда в продължение на месец всеки ден.

Колкото повече хора се присъединят, толкова по-добре.

Нищо няма да ви коства в 12:00 да спрете за минута, да помълчите и да се помолите, всеки според вярата си, всичко това да отмине колкото се може по-бързо и с по-малко жертви.
Бог е един!

# 3 980
Добре де - тези дето носят маски. Колко време ще носите маските - месец, два, три.. година, две години.. колко?
Нали все някога трябва да ги свалите тези маски - цял живот с маска навън не можете да изкарате. Нали не мислите че вируса ще изчезне след няколко месеца и няма да го има. Веднъж тръгнал по хората той си остава в популацията и ще си циркулира като грипа например. И като свалите по някое време маската пак ще се срещнете с него.

# 3 981
В Китай задължиха всички, и не само в Ухан. Гледайте лайфовете на Даниел Цонев, вчера показваше по улиците на града какво става. Млади, стари, деца - всички с маски. Седмици след заразата, до пълно изчистване на всеки евентуален преносител.
Е и? В Китай като носеха всички маски, да не би да спряха вируса?
Спряха го, да!
Те са пред изчистване! А ние тепърва ще проумяваме за какво става въпрос!

# 3 982
остават хората прекарали болеста, с придобит имунитет и просто вируса вече няма кого да разболее
......
Просто някои хора не се разболяват дори и от най-страшните болести.
.....
Веднъж тръгнал по хората той си остава в популацията и ще си циркулира като грипа например.

Сам си противоречиш. Изясни си какво точно искаш да кажеш и пробвай пак.

# 3 983
Добре де - тези дето носят маски. Колко време ще носите маските - месец, два, три.. година, две години.. колко?
Нали все някога трябва да ги свалите тези маски - цял живот с маска навън не можете да изкарате. Нали не мислите че вируса ще изчезне след няколко месеца и няма да го има. Веднъж тръгнал по хората той си остава в популацията и ще си циркулира като грипа например. И като свалите по някое време маската пак ще се срещнете с него.

Докато измислят:

- лекарство
- ваксина
- не сме в епидемия/пандемия
- изчезне вируса

Което стане най-напред.

# 3 984
Тая история за аерозоли и че вирусът е заразен върху различни повърхности до дни я има от януари. Новите Ви проучвания изобщо не са нови.

# 3 985
  • Bulgaria
Пекин: „Фавипиравир” е ефективен при коронавирус. Още информация за лекарството. Щом лекарството се произвежда от 2014 сега е моментът нашите управляващи да поръчат от него. Как най-бързо може да се случи това?

https://bgnesagency.com/lifestyle/%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bd … mLCU7Bt4VTGg0Z3x4

# 3 986
  • София - Рим и обратно
по която вече не искам да говоря, защото съм бясна. А аз съм кротък човек. Маски трябва да се носят масово! Моята маска не предпазва мен, защото не е специална, но предпазва околните.
Това на каква база го умозаключи? Може би и защитни очила слагаш? Защото специалисти с опит, епидемиолози обясниха, че даже клипчета като за малоумни пуснаха, че маска от здрав човек не е нужно да се носи.. Болните трябва да носят, за да пазят другите. Обратното е безсмислено, даже опасно за самия човек.

# 3 987
Въобще не ме притеснява, че ще срещна вируса. Аз не се чувствам застрашена, семейството ми сме всички в нискорискова група, нямам възрастни роднини. Но идеята е, да действаме като цивилизовани хора, каквито имаме претенция че сме. Да защитим и другите, не само себе си. Съвестта обаче се оказва дефицитна стока. Който не е застрашен, не му пука за другите. Точно това ме вбесява на практика. В един момент и на мен ще спре да ми пука. А и винаги съм уважавала Дарвин.

# 3 988
  • В планината / На морето

Китай разказа на света много интересни неща за коронавируса :

1. 80% от заразените се разболяват в много лека форма (като обикновен грип) в продължение на 2 седмици,
15% са сериозно болни и за да им се помогне да дишат се нуждаят от силно концентриран кислород.
5% са много сериозно болни и се нуждаят от апарат за изкуствена вентилация на белите дробове
Тези 15% и 5% са болни по 3-6 седмици.

2. В Китай се научиха да правят тестове, които дават резултат в течение на деня. Сега в Китай произвеждат 1,6 милиона теста седмично и непрекъснато увеличават производството. Сега, според правилата, всеки, който идва при лекаря и се оплаква от настинка е длъжен да направи тест за коронавирус!

3. Почти всички заразени хора проявяват симптоми - случаи когато човек е заразен, но изобщо няма никакви симптоми са невероятно редки. Най-често симптомите се появяват на следващите 1-3 дни.

4. Най-популярните симптоми са  ТЕМПЕРАТУРА (88%) и СУХА КАШЛИЦА (68%).
След това идват симптомите СЛАБОСТ (38%) и кашлица със секреция на храчки (33%).
Ако имате хрема или просто ви тече носа, това определено не е корона вирус.

5. Смъртност: досега 3,4% от заразените са починали в Китай. Но тук искам да дам последната статия от вчерашния Economist. Експертите им се позовават на редица фактори - в началото никой не разбра какво се случва и как да се лекува, а и нямаше достатъчно оборудване за дишане и вентилация - така загинаха повече хора. Сега, когато вече има нови статистически данни и протоколи за лечение - смъртността е 0,5-1% - това са данни на Econiomist.

6. Тежестта върху болниците: 20% от заразените в Китай се нуждаят от лечение в продължение на няколко седмици. В Китай броят на болничните легла е 0,4% от населението (тоест 4 от всеки 1000 души могат да бъдат хоспитализирани едновременно). Ясно е, че много от тези легла вече са заети от някой. Следователно, нов вирус представлява огромна тежест за здравната система. В други страни леглата са различни проценти. В Япония например 1,3% , в Италия 0,3%.

7. Ако човек има друго сериозно заболяване (сърдечни проблеми, рак, диабет, високо кръвно налягане, астма), смъртността значително се повишава.

8. Колкото по-млад си, толкова по-малка е вероятността да умреш.С десетки пъти. Няма смъртни случаи при деца под 10 години. При жените по някаква причина смъртността е около два пъти по-малка, отколкото при мъжете. Вече има 9 жени, които са родили след заразяване. При нито един случай вирусът не се е предавал на детето.

9. Броят на заразените в Китай намалява сериозно всяка седмица. И тук два фактора играят роля -пълната изолация на провинция Хубей (това разбира се може да стане само в авторитарна държава). И пълно интервю на всички заразени хора за установяване на контактите им. Само в Ухан има 1800 екипа, всеки от поне 5 души, които правят точно това. Също и в други провинции. Намират 99% от контактите и всички биват тествани за вируса.

10. ВАЖНО: ако човек е имал ДИРЕКТЕН контакт с заразен човек, вероятността от заразяване все още се оценява на 1-5%.

11. Комисията отбеляза изключителните усилия и резултати на китайските власти и лекари при откриването, лечението и най-важното ограничаване на разпространението на вируса. Комисията също така отбеляза, че повечето страни не са готови да реагират на епидемията, както Китай.

# 3 989
Тая история за аерозоли и че вирусът е заразен върху различни повърхности до дни я има от януари. Новите Ви проучвания изобщо не са нови.

Ами кажете го на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, кажете го и на Ройтерс, които го публикуваха днес. Кажете им, че Снежана Петракова от бг-мама смята, че това не е вярно, защото противоречи на нейната логика. Не го казвайте на мен. Тези проучвания на са "мои", както се изразявате.

Общи условия

Активация на акаунт