COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 934
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 4 215
  • Другата България
Спазващите карантината в момента спасяваме най-безотговорните - екскурзианти, диджеи, рожденници,  които продължават да пълнят болниците,  след това ще дойдат "безсмъртните" пенсионери от градинките пред блока и онези дето шурмуваха суперите предната седмица, а когато дойде нашият ред ... тогава какво правим?
Тези, които "пълнят болниците" са там защото все още има начин хора със средно тежки състояния да са настанени в болница. Там са и защото вече са развили пневмония и имат проблеми с дишането. Има заразени, които са само с леки симптоми и са по домовете си под карантина. Ако ситуацията се утежни, то тогава в болница ще се настаняват само тежките случаи и тези на хора над 60 години. Защото са уязвими повече от останалите, защото при тях изходът може да е летален, а не защото са "безсмъртни". Когато дойде твоя ред /дано да не идва/ не знам какво ще правиш, и не разбирам защо чакаш някой тук да ти каже. Но когато и ако дойде моя, то аз ще предпочета да съм си у дома, ако нямам тежка клинична картина, изолирана от близките си по някакъв начин, вместо в болница при останалите всякакви зарази.
Изказването, че "спасяваш" някого е доста несериозно, но ако това те кара да се чувстваш значима - давай. Това за пенсионерите е грозно, но няма да коментирам, защото ще стана груба. Пожелавам ти от сърце да станеш пенсионерка след време и тогава да четеш подобни неща за себе си публично от хора, които се смятат за капацитети в мисленето. Проблемът не са ни пенсионерите, нито майките с деца, които се събират по парковете. Проблемът са тези, които не си седнаха на задниците и не се спряха да шарят по света, не спазваха карантина и разнесоха заразата навсякъде, вкл. и по магазините, където същите пенсионери отиват да си купят хляб и кисело мляко. Защото за някои от тях няма кой да го направи.

# 4 216
И което значи, че има много, много болни, които не знаят, че карат ковид19 и никой  не ги тества понеже не тестват всеки с вирус, а те пък си го преболедуват без специално лечение

По-скоро повечето са си просто болни от типичните за сезона вируси, ама толкова са се шашнали, че всеки вече мисли, че е коронавирус.

# 4 217
Странно. Тази година и мен ме тръшна "нещо" (колкото и безотговорно да звучи това, тъй като не си направих труда да посетя личния си лекар), което беше придружено с температура и с хрема, при което за пръв път в живота ми се случи да загубя напълно обонянието си. Абсолютно напълно. Възстанови се за около седмица. Периодът в който го прекарах беше между 10 и  20 февруари.

# 4 218
Абсолютно мен като ме тресне синузит губя обоняние всеки път.Мен ме притеснява че изкарах нещо много лошо със суха кашлица и зверски болки в гърлото и не можех да се вдигна от леглото, температура почти никаква.Горе долу за 2 седмици се пооправих.  Детето беше болно но той беше с конюнктивит аз от него са заразих но по коренно различен начин премина при мен.Мъжът ме не го хвана но сме пуснали пречиствателя на Дайкин който уж убива вируси и постоянно дифузирах етерични масла.
При короната може да има конюнктивит. Тест за антитела може да покаже (бърз тест).
Аз винаги губя обоняние при вирус с хрема.

# 4 219
Следя темата от самото начало и вече с риск да ме изтрият ще си кажа.Направо съм в потрес от поведението и разсъжденията на Ганю.
През 3 поста се пише едно и също.Кое точно не се разбра?
Да всички сигурно ще се разразят и преболедуват-всички тези изолации са за да не се претовари здравната система и за да не се стоварят всички по болниците,защото няма достъчно легла,апаратура,а и след това лекари.Апаратура няма на световно ниво.Да не забравяме,че има и достатъчно нуждаещи се болни с тежки заболявания и без корона-та.Нашето здравеопазване издиша от години -какво очаквате???-Китай издградиха болници за дни.Ние нямаме нито ресурс нито възможности-за това се взимат тежки мерки.В целия свят залагат на превантивни мерки-у нас не можело.Как в Италия,Испания и др.страни могат да си седят в къщите-у нас -не ..Ганю има права нарушени и не го свърта.Закъсняло правителството,а сега като предприе дори и закъснели мерки-пак няма угода-как можело град да затварят/ами могат рзвъдник са ски курортите както се видя и то не само у нас...нека не продължават и др.заразени ако има да разнасят./В Ню Йорк обмислят вечерен час-у нас още преди подобни мерки-рев до бога.
Да мине веднага през всички-да ама и Англия вече не е ок с това.Хайде да помислите,че като се задръстят болниците с прежалените пенсионери които отписвате и в същото време има и други нуждаещи се от подобна помощ -няма да могат да я ползват заради претоварване или предлагате да изключваме "дъртите" за да лекуваме млади...А някой мисли ли колко болни с хронични и застрашаващи заболявания млади хора има в държавата,защото и придружаващите заболявания са голям фактор и не гарантират,че ще минат само с хрема и т.н.
Разберете вече-цялата идея е:1. Да се разсрочи във времето за да устиска системата и да можем да сме лекувани от всякакви болести/не само короната/;2.Да се даде време за лекарство/за тези които говорят за септември повтаряне-ами няма да има такова ако имат учените време да намерят лек.-и се надявам да успеят/.;3-Ще се върти вируса като грипния с години-да ще се върти-но с повече късмет ще има и ваксини и лекарства...и няма да е толкова застрашаващо и заразно.
Не ми го събира ума-навсякъде се спазват забрани и карантини-само тука/България/ непрекъснато се реве и спори.Маските-ами да ако толкова не пазеха -защо ли цял Китай ги носи и ги търсят от всички страни???Или "не пазят"-защото няма-че така е по лесно да не се всява още паника-че няма и от къде да ги вземат...Пазят-да може да не е  на 100% ,но пак е по-добре от без нищо.И за теб и за околните.Имаше много удачно сравнение на съфорумка с презерватив Simple Smile и друго обяснение от друга съфорумка май Антигона беше/с изв.,че не съм запомнила името/,но е дълго и си го прочетете..
Хич няма и да навлизам в икономическият въпрос-не искам.Само да помислите като се изпоразболеее и карантинизира работоспособното население/вкупом както е за привържениците на бързото достигане на пика/ -както се видя за по 21 дни в най-добрият случай кой ще работи????/един месец с инзв.положение или един месец болни-смятам еднакъв резултат/И преди някои да са ме заяли-има тема за икономиката,аз отказвам да коментирам.Така или иначе не е блокирана цялата икономика-някои отрасли ще са в криза,други не,но това е на световно ниво -не само у нас.При това вируса е нов -никой не може да каже в едно бъдеще от 2-3 години какви ще са пораженията върху преболедувалите го.../да не се окаже в един момент,че стават трайни пациенти с белодробни или др.заболявания-дано не е така/.И същите бързащи да се окажат в категорията на сега "жертваните" сега.А все пак икономиката се развива и действа с живи и работоспособни хора и пак ще се възстанови.
За мен най-важно е  да не забравяме,че все пак сме хора-живота дори и най-безполезния /според някои/ трябва да стои преди парите.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 15:27 от reninel

# 4 220
И което значи, че има много, много болни, които не знаят, че карат ковид19 и никой  не ги тества понеже не тестват всеки с вирус, а те пък си го преболедуват без специално лечение

По-скоро повечето са си просто болни от типичните за сезона вируси, ама толкова са се шашнали, че всеки вече мисли, че е коронавирус.

Но никой не знае каква е истината.

# 4 221
При хрема, запушен нос е съвсем нормално да си загубите обонянието, независимо от вида на хремата, а когато се слагат и капки и лекарства в гърлото няма ни вкус ни обоняние.
Толкова много други вируси циркулират, не е само короната.

# 4 222
Япония са открили лекарство срещу ковид.

Меценатите моля като даряват да купят от ей това.

# 4 223
  • Sofia
https://twitter.com/yaletung/status/1240210481295560705

10 ден кашлица и лека умора + загуба на вкус и обоняние. Все още няма задух!

Интересно е в случая този човек на база на какви симптоми е бил тестван за да се установи вируса т.е много хора може по този начин да не разберат, че са болни дори. Да не би е да е в държава, където тестват всички хора?

# 4 224
https://twitter.com/yaletung/status/1240210481295560705

10 ден кашлица и лека умора + загуба на вкус и обоняние. Все още няма задух!

Интересно е в случая този човек на база на какви симптоми е бил тестван за да се установи вируса т.е много хора може по този начин да не разберат, че са болни дори. Да не би е да е в държава, където тестват всички хора?

Това е доктор в Мадрид. Той пишеше в един коментар,че е имал усещане 1-2 дена преди позитивния тест, в деня на теста е имал лека треска, температура 37.4, болки в гърлото и главата, лека кашлица. На втория ден кашлицата се е влошила, а главоболието и болките в гърлото отихнали.

# 4 225
Копирните центрове работят ли ? За София питам.

# 4 226
Мен ме дразни изразът 81 заразени. А истината е, че заразените може би са хиляди. 81 от изследваните. Мисля, че още в началото се спомена за 3000 налични теста, а не чух да са внесени допълнително.

# 4 227
Момичетата от проекта, за който ви споменах, действат активно. Не мога да смогна да следя всички всички неща, които правят. Към момента са събрани над 100 000лв и сумата расте постоянно. Доброволци от страницата им във фейсбук се опитват да им помогнат с всички средства - търсят по аптеки, звънят на фирми. Преди малко едно момче предложи да организира снабдяване с рамки за предпазните шлемове (тъй като имали плаки, но не и рамки), като ги изработи на 3D принтери. Каза, че има затворена група от българи с общо около 500-600 3D принтера. А преди половин час започнаха да търсят назални катетри за "Св. Мина" в Пловдив и гледам, че вече са намерени. В такъв момент е много хубаво да видиш, ще сме запазили човешкото в себе си се опитваме да помогнем. Към момента ние само сме направили дарение, но мисля, че това е най-малкото, което можем да направим.

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10219264964528235&id=1 … 912&source=48

# 4 228
Копирните центрове работят ли ? За София питам.

Не копират. Трябва да им изпратиш на имейл. Иначе не пипат чужда хартия.

# 4 229
Ген. Мутафчийски "приземи" президента: Проблемът е глобален. Другото написано не ме интересува, но ще дам линк.
https://faktor.bg/bg/articles/gen-mutafchiyski
Не стана ясно за Шипченския и Софийски. Ако намерите инфо, споделете.

Общи условия

Активация на акаунт