COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 037
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 125
Интересно ми е, тези които на всичко са в опозиция и смятат че вирусът е измислица или пък не е биг дийл, как ги виждат нещата. Така по-описателно да разкажат. Да няма никакви мерки, така ли? Наистина ми е интересна позицията на Кафенцето например. Например в това Бергамо по принцип ли така умират хората? ( по никакъв начин не го пиша с ирония, интересна ми е друга гледна точка).
За Бавария например дават, че повечето заразени са във възрастта от 20 до 50 год.  Казват че при около 3000 заразени, 50 са в болница, 17 са в тежко състояние и има 2000 интензивни легла. Сега вярно ли е, лъжат ли...
Всъщност (не ми се карайте), но и аз мисля че мерките в България са малко прекалени или по-скоро малко подранили. Но може би, управляващите си знаят възможностите на здравната система и за това е така.

Ей тук пише колко умират в Италия от грип за един сезон https://dnews.bg/profesor-ot-stanford-protiv-drakonovskite-merki … -koronavirus.html

Мисля че са доста повече от тези с вируса.

# 7 126
Специално за смъртноста от covid 19 99% от случаите са на хора над 81 годишна възраст , 99% от които със съпътстващи заболявания. За точноста на цифрите гарантирам, от официални източници са , общодостъпни за всеки има ги в нета, от там са извадките, даже някъде в темата назад писах сега се повтарям.
Средната възраст може да е 81г, но това не означава че 99 процента от починалите са над 81 години

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 21:45 от Не се сърди, човече

# 7 127
Не знам за София, но в Пловдив е заринато с тоалетна хартия.
Само миналата седмица след обявяването на ИП е била разграбена.

Калинка, нямам против да не ходя в тези часове в магазин/аптека.
Но в останалата част на деня пак ще има смесване.

# 7 128
Аз друго си мисля, с тези дезинфекции и пръскане насам натам, няма ли да станем податливи на всяко микробче?

# 7 129
  • Буркина Фасо
Хубаво, да не ги заразим.
Но те ще имат право цял ден да са в магазините, когато и ние ще имаме право, не само за 2 часа.
Обезмисля се рестрикцията.
недоволни ще има и при друг режим. и защо само в магазина може да се предаде заразата от млади към стари и обратно ? след магазина какво? - в автобуса. там е хигиенизирано. Smiley
Къде няма тоалетна хартия?
в Лидл - Пловдив. имаше само 2-3 пакета салфетки в сектора за т.хартия/салфетки. не го снимах , но го видях. а при Кауфланд нямаше колички. чакаш някой да излезе с покупката, да я разтовари в багажника и му взимаш количката. друг шанс нямаш.
Защо пишете глупости?

# 7 130
Междувременно в Швеция, тази държава явно се намира в някоя друга галактика

Шведските експерти: Все още можете да правите много неща както обикновено, въпреки кризата с ковид-19

Болните и хората, принадлежащи към рискови групи, се насърчават да стоят у дома, за да намалят разпространението на коронавирус.

Останалите могат да живеят живота си повече или по-малко както обикновено, според експертите по борба с инфекциите Йохан Гисекке и професор Агнес Уолд.

"Органът по обществено здраве" е направил своите препоръки. Докато не принадлежите към рискови групи или сте болни, няма нищо, което да ви пречи да се срещнете с познати или да отидете в ресторант, според експертите. Вместо това "Органът за обществено здраве" настоява да направите своя собствена оценка на риска, включително да гарантирате, че има възможност да си измиете ръцете си със сапун и течаща вода или използвате дезинфектант за ръце, ако сте някъде навън. Ако кихате и кашляте, направете това в длан или в сгъвката на ръката. (това е защото тук никой не носи маска)

Град Стокхолм тази седмица призова жителите да подкрепят ресторантьорството в трудните времена, за да не фалират. (моя вметка - вчера пицарията в моя квартал се пръскаше по шевовете, млади и стари насядали гъз до гъз на масите отвън, пият си биричка, хапват си пица. Нито един не беше с маска).

Йохан Гисекке: Няма голям риск от инфекция
Експертът по защита от инфекции и бивш държавен епидемиолог Йохан Гисекке заяви тази седмица в телевизия Expressen, че посещението на ресторант или кръчма не е проблем, ако сте здрави.
- Но трябва да е доста малък ресторант, квартална кръчма.
Той продължава:
 - Зависи от това колко се притеснявате. Ако имате страхове, тогава мисля, че не бива да го правите. Но ако сте този, който обича да се изкачва на връх Еверест и да се гмурка в Марианската падина ... трябва да решите сами дали ще се чувствате добре. Но няма голям риск от инфекция ако посетите кръчмата или пицарията в квартала.
Може също да отидете на кафене, при фризьор или да пазарувате в мола, определено може да продължите да правите това. Единствените, които не трябва да го правят, са тези, които са стари и болни. Те не трябва да се движат твърде много в общността.

Агнес Уолд: Продължете да живеете както обикновено
Агнес Уолд, професор по клинична бактериология в университета в Гьотеборг, е на същото мнение Докато сте здрави и не принадлежите към никоя от рисковите групи, можете повече или по-малко да живеете живота си както обикновено, казва тя.

Рисковата група са хора над 70 години. Възрастните хора със сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания, високо кръвно налягане или диабет са склонни да страдат по-тежко, според "Органа за обществено здраве".
- Да, да - Агнес Уолд отговаря на въпроса дали другите могат да продължат да правят неща като ходене на фризьор, пазаруване в мол, фитнес, ресторант, кафене или кръчма.
- Разбира се, че трябва.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/experterna-detta- … ora-trots-krisen/

Излишно е да казвам, че тук в Стокхолм всички търговски обекти, молове, ресторанти, фризьори и т.н. си работят както обичайно. Хората си щъкат навсякъде, а вчера времето беше слънчево и имах чувството, че всички възрастни хора от квартала бяха излезнали напук да маат гащи по улиците и търговските обекти. Тук забраната е за събиране на над 500 души на едно място, а всички клубове и дискотеки по центъра на Стокхолм били пълни, но пускали само до 499 души заради забраната. детските градини и училища все още са отворени.

Брой потвърдени заразени лица в Швеция: 1 623

Смърт: 16

Брой на заболелите в интензивните отделения: 43

Източник: Орган за обществено здраве.

(Актуализирано: 20 март, 14:00)

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 21:47 от Анонимен

# 7 131
raptor, хайде по-леко с обвиненията в манипулация, ако обичаш, прекаляваш и то много. Смъртността за грипа е изчислена, по документи тя е дори много по-ниска от реалното, защото за много случаи пише причина за смъртта нещо друго или смъртта настъпва известно време след това.
Ето тук CDC подробно обясняват това:

Third, states are not required to report to CDC individual seasonal flu cases or hospitalizations for people of any age; and are only required to report deaths only for children less than 18 years of age. Additionally many seasonal flu-related deaths occur one or two weeks after a person’s initial infection, either because the person may develop a secondary bacterial co-infection (such as bacterial pneumonia) or because seasonal flu can aggravate an existing chronic illness (such as congestive heart failure or chronic obstructive pulmonary disease).  Therefore, seasonal flu is infrequently listed on death certificates of people who die from flu-related complications.

For these reasons, surveillance data may drastically underrepresent the true burden of flu in the U.S. To gain a better understanding of the actual burden of flu CDC and other public health agencies in the U.S. and other countries use statistical models to estimate the annual number of seasonal flu-related cases, hospitalizations, and deaths.

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/why-cdc-estimates.htm

Дори и коригираните проценти смъртност за ковид19 са между 1 и 3%. Повече няма да отговарям на това, а пък на обвинения още по-малко.

# 7 132
  • Mediterraneo
Интересно четиво за положението в Испания. Напълно се припокрива с информацията, която чета от тукашните официални източници. Заслужава си да се прочете.

https://m.24chasa.bg/novini/article/8331421?fbclid=IwAR24YNbuCKp … 8N_UQKSFPSo402298

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 21:49 от Не се сърди, човече

# 7 133
  • София
Имам един въпрос, дано да е уместно задаването му тук.
Дъщеря ми, която е на 11 г., в момента е в провинцията. Ние живеем в София. Дядо й утре трябва да я докара. Дали ще го пуснат в София или ще трябва да чакаме от другата страна "на бариерата"?

# 7 134
По случай новите мерки, искам да попитам някой разбра ли - ще има КПП-та на входа на областите или на входа на областните градове?

# 7 135
  • София
Хубаво с тези мерки от 8 до 10. Ще го преживеем, че ще пазаруваме в 7 или 11. Ама как ще ги предпазят възрастните, като продавачите в магазините са едни и същи.

# 7 136
Вижте сега, Ъкащи и Акаши представители, избрани от бълг. народ са ме притеснявали най-много. Явно природата си знае работата, щом не ги е допуснал да станат хирурзи или професия, където бързата реакция и ума са хванати за ръка.
Та, мерките са си мерки. Но прехласването по авторитарното държание и генералите, е излишно. Имаме еднаква отговорност да пазим здравето и свободите си, а очевидно сега има опасност и за двете.

Самодисциплина, не овчедушие Simple Smile

# 7 137
24 хиляди души са умрели от грип в Италия през 2016??!!!!😫😰😱🤪😳😩
Ужас!
Ад!
Краят идва...
Никой не ги отрази обаче.

# 7 138
Има ли някъде данни за смъртността в Италия 2018та и 2019та февруари и март? Разбито по възраст, разбира се. И да сравним с последните месеци.
Това ми се вижда единственият смислен начин да разберем доколко е страшно положението там в действителност. Всичко останало са спекулации.
Да бе, спекулации. Защо тогава в Бергамо ковчези те се трупат по черквите (затворени за разлика от нашите алчни свещеници) и през нощта ги извозват в съседни крематориуми? Което значи, че никой не е предвидил да измират толкова хора за един ден.

А, сега слушам пак за хининовото лекарство, и очаквам утре с бой да изчезне всичкия тоник на Швупс - в него има доста хинин 😀.

# 7 139
Именно! В момента всичко е блокирано и човек (дори без хронични болести) се моли да не настине, че няма как и на лекар да иде! А представи си човек със заболяване или възрастен човек, почувствал се зле! Ще кюта докато може и ще пукне вкъщи. Всеки ще си мисли- абе ще ми мине, няма да звъня сега да ми идват със скафандрите...
А ако я пуснат епидемията свободно да се вихри мислиш, че ще бъде по-добре ли?
А мислиш ли че епидемията не е пусната много отдавна , ако си спомняш банкетите за осми март, ако си спомняш опашките от стотици пенсионери пред гишетата на пощите на 10 март, ако си спомняш стълпотворенията по търговските хранителни вериги само до преди 5 дена ? Автобусите и градския транспорт ? Гишетата в НАП, опашките в КАТ ? Инкубационния период от 21-28 дена ?

Общи условия

Активация на акаунт