COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 931
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 740
Испания: +3355 (24926) случая, +233(1326) смъртни случая.

Една много тежка статия за положението в Испания. Натоварваща е, предупреждавам.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8331421

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 13:36 от Анонимен

# 7 741
  • София
Има ли вече окончателна информация кога даден човек е заразен, преносител, оздравял...
Държавата (ЕС) ще отпусне ли средства за респиратори/апаратура?

Скрит текст:
Едно не мога да разбера къде е логиката да се забранява стоенето на пейка в парка, но се позволява стоенето на седалка в градския транспорт, що за нон сенс е това?
Предполага се, че тези, които ползват градски транспорт, нямат друг вариант, спазват определени мерки - маски, ръкавици, дезинфектант. Дезинфекцират се автобусите /предполагам/.  
Имам малко шише с дезинфектант в джоба. Преди да влезна в магазина и след като излезна, пръскам ръцете си.
Споко - църквите бачкат...

# 7 742
Аз бих приела мярка, при излизане навън задължително с маска. Без маска не може. Както са приели в Чехия.
Страхотно правило, но първо да вземат да пуснат маски по аптеки и магазини. И не, не мога да шия.
И да, маските от обикновен памучен плат, ушити вкъщи не пазят нищо.

И шитите текстилни маски пазят, а има и вариант от нетъкан текстил да си направиш. Като не можеш да шиеш, влез в темата за предпазните средства, има добри маски, които се правят само от сгъната тъкан. Точно за такива като теб.
Намейка беше пуснала клипа.

И аз искам маските да са задължителни, защото заразените не знаят, че сеят зараза, докато не проявят симптоми. А и не искам да разчитам само на тяхното съзнание, че ще носят маски.  Доказа се, че такова липсва у много хора.

# 7 743
Хинин и резохин са доста различни лекарства. Метанол и етанол също са близки, но не е едно и също. То излиза, че един тоник ще излекува болен.
Освен това резохин е токсичен и уврежда очите. Добре е разни умници да не се самолекуват.
В нета разни ще се самолекуват с кислородни бутилки и прочие...не мисля, че това е начина. Това са опасни неща.

# 7 744

По градове има ли разбивка?

# 7 745
Скрит текст:
O, тук още се възмущавате  за кучетата ли? Сериозно ли някой определи физиологичните нужди на 1 животно като "по-големи права от на децата" ?? Ма, моля ви е, ако вашите деца трябва да си вършат работите в тревичка - не се свенете, изведете ги пред блока.

Апропо кучетата също могат да акат и у вас - въпроса е, че после ще трябва да чистиш, а пък на теб няма да ти е приятно. Не го изкарвай два дена и ще видим дали няма да си свърши работата у вас - да, кучетата не акат само по полянки. Нямам нищо против кучетата и техните собственици, но половинчатата гледна точка ме дразни. Нали не мислиш, че някой ще изведе кучето си само да си свърши работата и след две минути ще го прибере? Аман от тарикати.

Апропо, 1. цял свят, под пълна карантина, позволяват на стопаните да си разхождат за малко кучетата, само в България Ганя има различно мнение. Ако ти си окей кучето да си върши нещата в апартамента, файн, давай. За мен не е въпросът дали ще изчистя след него, което го правя и навън, нале +, че да, моето куче на този етап ще стиска, докато не го изведа или не се увреди и да трябва да тичам по болници, но въобще няма да се обяснявам повече. Аз имам отговорност към това животно и възнамерявам да си я изпълнявам.  2. Кучето не боледува и не пренася вируса, детето ти - да. Тази тема е приключена отдавна и решенията са взети, та даже са еднакви навсякъде. При всякви други мнения - не се колебай да звъннеш на генерала да му ги обясниш, ако желаеш.
3. Моето куче, макар да е голяма порода, го разхождам точно, колкото да си свърши нуждите. Изразходвам му енергията вкъщи после Simple Smile Излизам с маска, ръкавици и спазвам всички указания, включае социална дистанция и играя на тетрис с хората, за да се отбягваме на 2м.  Именно с хора, с такова мислене, които зорлем трябва да се шлаят навън е така Simple Smile. Не знам кои тарикати визираш. Не съм излизала, освен до магазин/аптека + да оставям на дядо ми пред вратата консумативи и за малко да разходя животинката от преди наложеното извънредно положение.
Виж ся, супер просто е. В 1 момент, ако продължаваме така, ще сложат пълна задължителна карантина и въпросът за вас ще се реши - не само няма да може да се излиза в паркове, ми където и да е. Спрете се малко!
За мен българите на този етап се показват като доста дребнав, безотговорен и злобничък народ.

# 7 746
  • София
Всяка зима има епидемия от грип, защото е студено и хората прекарват дълго време в затворени помещения.
Стоенето в затворено помещение е най-голямата предподставка за заразяване и разпространение на болестите.
Ходенето, разхождането, тичането навън не увеличава риска от заразяване, а напротив - намалява го.
Това би трябвало да е ясно дори на най-неграмотния дебил.

# 7 747
В Пловдив положението е трагично - цели семейства с колела по велоалекте, супер много хора се разхождат. Видях на няколко места баби на раздумка в паркове и покрай тях минава патрулка - нищо.

Еми - честита ви карантина след 2 седмици. Явно трябва наистина да почне масова смърт за да има минимален шанс хората да го приемат една идея по на сериозно положението.

И аз днес искам да излеза да си карам скутера в това хубаво време, но не го правя...

# 7 748
Тук където живеем ние (Пловдив, захарна фабрика) в близост до паркове и магазини и до ромската махала от сутринта виждам само възрастни да обикалят без маски, без нищо.
Дори роми няма толкова, само две групи видях от около 3 човека.
А деца въобще...
Полиция обикаля вече трети ден, явно следи за струпвания.. такива няма.
Но поне на възрастните да направят забележка или да им обеснят ситуацията... знам ли...

# 7 749
Всяка зима има епидемия от грип, защото е студено и хората прекарват дълго време в затворени помещения.
Стоенето в затворено помещение е най-голямата предподставка за заразяване и разпространение на болестите.
Ходенето, разхождането, тичането навън не увеличава риска от заразяване, а напротив - намалява го.
Това би трябвало да е ясно дори на най-неграмотния дебил.

Но и на най-неграмотния дебил, трябва да е станало ясно, че като дадеш на хората свобода, те я обръщат в слободия. Затова са рестрикциите. Като не умеем да си ползваме правата и свободите, да спазваме препоръките, тогава със забрани ще стане.

Ходене и тичане не увеличават риска, но клечането по пейките в парка и скупчването на децата да играят заедно го увеличават, при това много. Ако на някой не му е ясно защо го забраниха.
И няма как да сложиш полицай до всеки, да го варди дали тича, или клечи по пейките.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 13:43 от Diorela

# 7 750

Една много тежка статия за положението в Испания и как тежкоболните се сбогуват с близките си. Натоварваща е, предупреждавам.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8331421

Забележете пак пропорцията на хоспитализираните - повече от 50%. Повече от 10% са в интензивното.Същите проценти като в Италия.

# 7 751
Вече тотално изпуших и не знам на какво да вярвам.Противоречиви твърдения отвсякъде.Единствено ми се наби в главата колко опасен е вирусът,заразен и че от него се умира.Което ми причинява повече параноя и паника.

# 7 752
  • Варна
И във Варна се разхождат цели фамилии.  Малките деца се блъскат в минувачите, докато мамите им си играят с телефона.
Оптимист съм за пандемията. Но за човешката безотговорност и липса на дисциплина- не.

# 7 753
И стига с това преекспониране, че децата не можели да излизат, а кучетата можели. Ето ви Заповедта.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/20/rd-01-143.pdf
Посочете ми къде точно пише, че децата трябва да стоят затворени в къщи?! Забраниха парковете и градинките, където майките клечат по пейките накуп да си лафят, а децата са накуп да си играят заедно. Но толкова. Хващайте си децата и си ги разхождайте и стига сте ревали. Ама ги дръжте за ръка и не се струпвайте на лаф с другите майки. Това ви ограничиха, а не разходките.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 14:49 от Tatti

# 7 754
Моите любимци Kurzgezagt in a Nutshell с много добра визуализация на това, как вирусът атакува човешкото тяло.

Може да си пуснете български субтитри от Settings - Subtitles.

Показват, как вирусът предвизвиква свръхреакция на имунната система и обърква клетките й. По този начин те започват да карат и здравите клетки на организма да се самоубиват.

Общи условия

Активация на акаунт