COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 534
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 755
Аз се шегувам с масовата смърт - моето лично мнение е, че вирус има, но не е толкова опасен колкото тръбят - просто е по-заразен и е логично ако има много милиони заразени да има и повече смъртни случаи.

Мен ми пречи това, че хората не се спират да изкараме 2-3 седмици по домовете, да излезе някаква фалшива статистика, че минава пика на заразата и да можем пак нормално да си продължим живота.

Никой не осъзнава, че всеки ден НЕспазване на мерките означава ОЩЕ ПОВЕЧЕ мерки за по-дълго време.

Тези, които днес чоплят семки и казват "е*ал съм ти мерките" ще са тези утре, които реват при наложени глоби и недай си боже някой да се разболее тежко от тяхното семейство.

# 7 756
  • Ispania
Здравейте дами.
Толкова е ГНУСНО да прочета (не само тук, но и в цялата жълта преса), че децата били “по-важни” и  защо трябвало да се мисли толкова за възрастните хора и болните , че направо сърцето ми се къса.
Явно българския народ вече е в крайна фаза на егоизъм , и простете крайно негативния коментар , но не мога да повярвам че има хора които могат да “избират” кой да живее и кой не, за да могат отрочетата да ходят по паркове.
Как в други държави децата могат да си стоят във вкъщи , само българските майки не са способни (подчертавам че говоря само и единствено за онези които смятат че децата им са по-важни от живота на хората в рискови групи )да отгледат няколко седмици деца в карантина.

Реалността е следната в Испания : УМИРАТ хора. НЕ само възрастни и болни(не забравяйте че има и болни деца-много 😔).
Естествено че процента на починалите без патологии е малък , но защо този процент няма значение ? Защо смъртта на възрастни няма значение ? Защо на хората им е кеф да изтипосват разни публикации за това кой може да умре и кой не? Човешкия живот толкова ли малко означава за скотовете ? Аз да съм добре , за другите не ми пука. Важното е дИтето да “тьрчи” на воля .

В болниците няма достатъчно “дихателни апарати”, няма достатъчно персонал (голям процент са в карантина също, има и починали), няма маски, няма ръкавици (свършват), персонала се МОЛИ на правителството да им осигурят нещо..... В Мадрид се обучават лекари “на крак”, защото НЯМА достатъчно. Това което се учи за години, сега го “учат” за седмици. Наемат се спешно сестри, лекари , санитари... Има медицински персонал който от седмици не се е прибирал по домовете си , защото са или под карантина, или не смеят да се приберат за да не заразят любимите си хора . Има такива от тях които спят в болницата , хранят се там , живеят там 😞.
Има над 2300 полицая в карантина също.

В аптеките гел за дезинфекция няма , маски няма (в интерес на истината , мога да кажа че в последните дни , започнаха да зареждат с обикновенните маски , които реално никаква работа не вършат , но все пак..)
Частни фирми шият и даряват маски на болниците . Китайското общество в цяла Испания дарява маски в болници , в полицията, в гражданска защита.
Пицарии и ресторанти  даряват храна на полицаите, на медицинския персонал ...
Лично аз имам приятелка която е на дихателен апарат 😔(има късмета за нея да има !!!), друга  която е болна , но тъй като е нормално вируса да се изкара лесно/леко, за сега си е във вкъщи(Дай Боже да не стигне до болница )
Децата ми не могат да видят баба си и дядо си(нито в Испания, нито в България ), защото за България отменихме пътуването , а за Испания е немислимо и крайно абсурдно да събереш дете с възрастен (децата са най-голямия преносител , а възрастните рискова група)!!!! Защото децата могат да го изкарат без дори да разберем.

Забраните са на лице от няколко дни вече .
Излизаме за работа с документи от фирмата доказващи какво работим(ако не си в групата на “позволените “ професии да излизат, не можеш да излизаш ), до магазините може да се ходи само по един (забранено е двама), в кола не може да се возят двама възрастни (естествено изключваме случаи които нямат друг избор , като трябва да се докаже пак с документи ),до аптека с рецепта , на лекар само за бърза помощ , за други неща по телефона....
(Искам да подчертая че има извънредни случаи, в които ако докажеш че нямаш друг избор , няма да имаш проблем).
Вчера почина ЗДРАВ(подчертавам , не викам) полицай на 38 години , преди два дни друг  без патологии на 37, тази седмица момиче на 26 (отново без патологии) и момче на 28.
На ден починалите минават сто(да, всички знаем че от обикновен грип има повече , но това означа да оставим хората да умират съвсем съзнателно ли? Когато вие поне в България ,имате ВСЕ още привилегията да спрете на време всичко!)

Не зная как живо същество ще помисли първо за “огромния “ проблем че детето не може да се завърти десет минути в парка , отколкото за майка си , за баща си , за дядо/ баба, за сьседското дете което е преживяло преди три седмици животоспасяваща операция с трансплант (за мой съсед става въпрос 😔), за всички.....

Заразата в детските паркове може да е огромна (не голяма  а огромна !) . За това и това беше едно от първите неща които забраниха при нас ! Децата са преносител , вируса живее на желязо много часове .

Странно защо 46 милионна  Испания разбра ЗАЩО, а една 8 милионна България се интересува повече от това отрочетата да тичат в парка или родителите да тичат където им падне .
Боже хора ... когато видите как изкарват в сьседната къща ковчег ,...., ще се събудите.
Още имате време ! Не бъдете егоисти.
Никой не ви е затворил, никой не ви държи под контрол, опитват се да ви спасят за да не стигнете Италия и Испания , наистина ли сте толкова сляпи😞?

(Ако ги “няма тези масови смъртни случаи”, е защото ще ЩАСТЛИВЦИ, защото някой е помислил за вас преди да сте част от трагедията 😔. Защото други държави нямахме тази възможност..)

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 13:54 от Val

# 7 757
Аз не виждам проблем да се разхождат. Те сега се събират на групички у дома си, ама поне навън вероятността да се изпозаразат едно-друго е доста по-малка.

# 7 758
Децата трябва да се пазят.Навън без контакти.

# 7 759
Аз също съм много разочарована. Лекарите също подходиха доста безотговорно, мислех все пак да не спирам едната хоспитализация, обаче един доктор под карантина, ходил у Англия, другия у Испания, и то след обявяването на извънредно положение. Ми някак си...не знам. Факт, че хора, между които и деца, ще се инвалидизират или умрат поради липса на лечение в момента. Sad Което иначе щеше да ги спаси.

# 7 760
Хайде стига с тия деца онеправдани. Нищо няма да им стане, ако не щъкат навън. За голям човек е по- трудно да не излиза, защото има и психическа тяга.
На мен ми е по- скоро мъчно за децата, които ги очакват тежки операции и сега сума от тях ще измрат поради забавяне, невъзможност за събиране на средствата, както и вкочването във вируса. Другите не ме вълнуват, ако умрат от скука, това е проблем на родителя.
Точно това ме притеснява и мен.
Майка съм на дете с хронично заболяване.
На животоподдържаща терапия е от 6 месечна възраст.
Тя зависи от хората... кръводарителите...и живото поддържащи лекарства който се бавят всеки месец с около 20 дни понеже ги нямало по складовете а този месец кога и дали ще пристигнат никой не знае...
А кръводарители в момента няма... вчера успяхме да се влеем, но след 20 дни трябва да се кръвопрелеем отново!

# 7 761
Апропо, 1. цял свят, под пълна карантина, позволяват на стопаните да си разхождат за малко кучетата, само в България Ганя има различно мнение.
Правилата трябва да важат за всички! Аз също имам отговорност към детето си, не само ти към своето куче. Съжалявам, ако този факт те разстройва.

# 7 762
  • София
Стига с тези маски. Защо трябва да носите маска, ако сте на улицата и не доближавате никого?
Маска се носи в затворено помещение, в което има други хора.
Да си сложиш маска в магазина или офиса, разбирам. Но защо на улицата?

# 7 763
Никой не казва, че децата са "по-важни" от пенсионерите, а, че децата са затворени, докато пенсионерите си хортуват по пейките в парка. Дори снимка приложих от към 11 ч. днес.
Иначе от кучетата са по-важни, да. Това го твърдя, обаче кучкарите са на друго мнение. Дано не им се налага да избират някога......

# 7 764
Хайде стига с тия деца онеправдани. Нищо няма да им стане, ако не щъкат навън. За голям човек е по- трудно да не излиза, защото има и психическа тяга.
На мен ми е по- скоро мъчно за децата, които ги очакват тежки операции и сега сума от тях ще измрат поради забавяне, невъзможност за събиране на средствата, както и вкочването във вируса. Другите не ме вълнуват, ако умрат от скука, това е проблем на родителя.
Кечър, няма нужда от излишна грубост.
Няма спор, че децата и въобще всички хора, чакащи животоспасяващи операции, са в ужасна позиция. Обаче никакъв позитив няма в това да се обвиняват здравите.
Аз пък смятам, че за голям човек е много по-лесно да си стои вътре. Възрастните разбират какъв е смисълът на стоенето вкъщи, имат много по-развити интереси и начини да си запълват времето. Едно малко дете въобще не може да вникне в случващото се.
Току-що ходих да пазарувам. Народът щурее, пълни колички, стелажите са полупразни и разхвърляни. Има стиекри за пазене на достанция, обаче дистанцията си остава мираж. Над 20 000 болни има в Германия, 383 в нашата провинция, 34 в града. Жал ми е за служителите в магазина, понеже болшинството клиенти са идиоти.

# 7 765
Как стигна до извода, че открито противопоставям децата на възрастните? Ми, те самите възрастни се противопоставят, че и с превес на всичко отгоре - възрастни хора са, никой не може да ги убеди да си седят вкъщи, все имат някаква работа навън и пишат писма на доктора от щаба, че искали да ги оставят да живеят. За кучетата също стана ясно - те трябва да бъдат разхождани, за да не осерат и да не опикаят всичко вкъщи. Децата са най-ограничени и трябвало да седят вкъщи, иначе ако излизат, било лиготия.
За хиляден път ще напиша - не е нужно да са по площадки и градинки, но и не могат да са затворници вкъщи.
И аз за хиляден път пиша - няма забрана да излезеш с децата и да се разходите. В момента всеки родител има избор - или си държи децата само вкъщи, или рискува и ги извежда.

# 7 766
Какво мислите за тези акции на младежи, които ограмотяват хора по кварталите?
Не ми се струва нормално, 2-3 младежи да ходят от човек на човек, от квартал на квартал, за да убеждават хората да си стоят по домовете. Доста рисково ми изглежда за разнасяне на заразата.
А и тези напечатани инструкции, които пипат и връчват на хората.....също ми се струва рисково.

# 7 767
Защо да не могат. Златни ли са? Другите как могат? Болни деца с месеци в болници.
Лигавщини са за мен.

Могат разбира се. И аз съм на това мнение. Както обаче и кучетата могат да не излизат. Някои кучета живеят цял живот на синджир. И аз смятам това за лигавщини.

# 7 768
  • София
Просто българинът мисли детето си за нещото, около което де върти целият свят, не само неговият. Затова не може да си представи, че е дошъл момент, в който това мамино златенце ще трябва да се ограничи за месец- два. Не ми се спори повече по темата, но това ще е причината всички да пламнем.
И може би трябваше да дадат време всеки да си се прибЕре по родните места и да се затворят тогава градовете. По- малко хора на повече места се овладявят по- лесно, отколкото повече хора на едно място. Чиста математика. Ето още една причина да не харесвам прииждащите към София орди. Прибра цялата паплач на България и сега ще стане тоталното мазало.

А жълтурите лъжат, че нямат нови случаи.

# 7 769
Аз искам и настоявам, всички влизащи в магазини и аптеки да са с маски. Това да е задължително или да нямат достъп. Писна ми от неглижиране. Да, аз съм изпълнителна, изплашена, притеснена, ама  искам и другите да са поне съобразителни и да пазят околните.
Бих допълнила и с ръкавици от тези, които стоят при хляба, поне в по големите магазини. Безразборно се пипа всичко в магазина.
Ако няма такава възможност поне дезинфектант да има на входа и охраната, която пуска да следи за това.

Общи условия

Активация на акаунт