COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 931
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 9 360
Скрит текст:
Скрит текст:
Пак се включвам от нищото, но тук поне мога да споделям. Тревожи ме до кога ще продължи всичко, направо е страшно. Животът се променя много. А колко още може.. Споменава се вече за цяла година, в която нещата няма да са в нормално русло, това вече ми е направо страшно.

Колкото в Китай ако спазваме техните мерки, т.е. 2-3 месеца. Ако спазваме други мерки - никой не знае. Понеже работя в сферата на международния транспорт под секрет ще ви кажа, че от средата на март вече има значителен брой контейнери тръгнали към Европа. Т.е. - там вече нещата тръгват нагоре.

Понеже аз явно не разбирам, може ли някой да обясни как 11- милионен град чудодейно изгради имунитет със 100 000 заразени , което е точно 1 %. Все едно в моята фирма двама човека от 200 да се заразим, другите да се скрият вкъщи и да кажем, че сме победили заразата. И какво става когато някой от другите 198 хване вируса ?
И ако истината е , че реално заразените са били 50 пъти повече, то тогава не карантината е дала резултат, а общият имунитет.
А дали ще има значение ако за вашата фирма от 200 човека има 50 легла и се разболеете всички едновременно или поетапно? Тогава дали ще се бориш за лечение или ще продължаваш да тропаш с крак?

Има една граница, до която може да се търси баланс. Ако поетапното означава да не работи фирмата една година, става пирова победа. В крайна сметка да не забравяме , че и в най-апокалиптичния сценарий след вируса ще останат 99 % от населението, а ако тези хора са поставени пред една унищожена система, ще има още жертви, ама не от короната.

# 9 361
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Пак се включвам от нищото, но тук поне мога да споделям. Тревожи ме до кога ще продължи всичко, направо е страшно. Животът се променя много. А колко още може.. Споменава се вече за цяла година, в която нещата няма да са в нормално русло, това вече ми е направо страшно.

Колкото в Китай ако спазваме техните мерки, т.е. 2-3 месеца. Ако спазваме други мерки - никой не знае. Понеже работя в сферата на международния транспорт под секрет ще ви кажа, че от средата на март вече има значителен брой контейнери тръгнали към Европа. Т.е. - там вече нещата тръгват нагоре.

Понеже аз явно не разбирам, може ли някой да обясни как 11- милионен град чудодейно изгради имунитет със 100 000 заразени , което е точно 1 %. Все едно в моята фирма двама човека от 200 да се заразим, другите да се скрият вкъщи и да кажем, че сме победили заразата. И какво става когато някой от другите 198 хване вируса ?
И ако истината е , че реално заразените са били 50 пъти повече, то тогава не карантината е дала резултат, а общият имунитет.
Не са изградили имунитет, защото нито 80% са преболедували, нито са ваксинирани. Просто там вече няма нови болни китайци. Но как ще продължи там животът не знам, защото всеки влязъл или излязъл от града може пак да го внесе и да се започне отначало.

Ами точно това се чудя и аз , доста търсих и отговор на този въпрос не намерих. Единственото логично обяснение е да се кара така до намиране на лекарство/ ваксина, друго обяснение нямам.
Това вчера го обясни Мангъров в "Господари на ефира", имаше интервю с доста въпроси по интернет. Безсиптомно или с леки симптоми са го изкарали голям процент, те дори не са в статистиката. Общият процент е стигнал 70 и тогава утихва епидемията. Не благодарение на драконовски мерки, блокади и т.н.

Това говорех и аз, обаче тази теза явно не върши работа на медиите за техните цели . Нали трябва да оправдаваме "крутите мерки". Какво беше- да действаме като в Китай, за да не станем Италия.

На Мангъров изказванията му са хипотеза. Той няма откъде да знае дали и какъв процент от китайците са изкарали вируса. Самите китайци не го знаят и тепърва ще тестват населението за антитела.
Сигурна съм, че ако въпросният господин разполагаше с доказателства за това, което казва щеше да ги предостави. А той такива няма.

# 9 362
  • Пловдив
Влаковете вървят ли по разписание или също са спрени? А някой проверява ли за декларации пътуващите? Благодаря!

# 9 363
Нищо представително няма още според мен, че да правят изводи, кои са най-засегнати, да открият поне 500-600, тогава да обобщават.

# 9 364
Този път пропуснах простотиите на Бойко.

Мисля си обаче още от вчера, със затварянето на областните градове...
Какво ще се случи с всички хора, които имат летни вили в близките села, или направо къщи, които посещават събота-неделя?

Наша близка днес е отишла в близкото село, за да занесе лекарства и храна на баща си, инвалид. Носила е решението на ТЕЛК в себе си. Пуснали са я днес, но казали, че е изключение. И от утре, няма да пускат никой, без съответния документ за належащо пътуване.

Жената обясни, че след КППто на изхода на града...повече полиция никъде не е срещнала (минава се през 1малък град и 2села).

Сега си представете, всички хора без работа (и от ромски произход) по принцип из селата. Те могат да се движат необезпокоявано, на една достатъчно голяма територия, докато достигнат областен град.
Има куп къщи, които хора от града са си направили, но зимата стоят затворени, и започват да се посещават по-често точно в този период.
Е да...ама тези хора имат забрана за излизане от областния град...и не могат да отидат да си нагледат къщата. Или пък ако са останали и те без работа, изобщо да отидат и останат в селото.

Същите тези безработни, свободни представители на определения етнос...знаят това много добре от новините.
Дали предполагате какво ще започне да се случва само до дни?
Разбити и ограбени къщи.

Като как точно...Б.Б. и целият му антураж...ще гарантират сигурността на недвижимото имущество в селата?
Или му е много важно хората да не се движат изобщо? Ама до магазин, аптека и не знам си къде още - може. Като те там изобщо, ама изобщо няма предпоставки и възможност да се заразят.

# 9 365
  • София
Мангъров се позовава на обичайното развитие на инфекциозните заболявания. Досега никой не го е опровергал, защото няма как да го опровергае. Това, което казва той е да не се пренатягат мерките, защото няма как да се избегне срещата с вируса. И в момента вече никой не говори за това, че може да се избегне вирусът, а за това да се забави процесът, вече казват "на порции да се боледува".
За Китай няма как да сме сигурни какво точно се случва и се е случвало по обясними причини.

# 9 366
  • Варна
Срещали ли сте конкретни съвети при първи симптоми и доказана +проба какви противовирусни препарати да се приемат?

# 9 367
Хора стига с тоя Мангъров, той за мен е откачен за да предлага да заразим 70% от населението, обяснявам защо.

Цитат
Китайците доста отдавна казаха, че няма как да се разбере колко са преболедували, докато не се появи възможност всички да минат през тест за антитела. На мен ми звучи логично чак тогава да има някаква яснота.
Според мен вече има достатъчна яснота и достатъчно данни в тази посока за да се направи такава оценка.
Цитат
Смятам, че щом нито една от световните сили не се подлага на естествен подбор, значи наш Мангъров не е по-голям експерт от всички останали световно признати учени.
Няма как никоя държава да си позволи естествен подбор, защото това значи 1% от населението и да умре. (А може и повече защото естествният подбор предполага: никакви мерки, агресивен възход на вируса, стигане до 70% от населението в кратки срокове, (спирането на епидемията по естествен начин, пълен колапс на здравната с-ма, което ще вдигне % смъртност.) Затова естественият подбор е безумие в тази ситуация, и всеки който го предлага трябва да бъде обявен за откачалка.
Защо казвам 1% от населението, а не от заразените (има и друга причина освен рухването на здравната с-ма при стратегия на естествен подбор).
Цитат
Преди малко по ТВ говореха за първоначалните огнища - едното беше във Венето. Там са направени тестове на ВСИЧКИ. 80% позитивни, разболяват се около 30%. Това мисля обяснява доста неща.
Спомнете си изтеклата прогноза във Форбс на Голдман Сакс за 2% смъртност в края на епидемията. На какво се дължи това. Според мен на това което и аз смятам че вирусът е асимптоматичен за 2/3, 3/4 от хората до които е достигнал. При Венето е асимптоматичен за 50% от 80% от населението на Венето до което е стигнал което приравнено към 100% прави 62% асимптоматични от вирусоносителите във Венето. Но там се говори че е застаряващо население. При по младите смятам че %асимптоматични е по висок (особено при малките деца вероятно е около 90%) затова смятам че асимптоматичните изобщо по света са по висок % от този във Венето. Да кажем че са 3/4 (грубо казано). Отваряме официалната стат.

Гледаме че там смъртността е 4.30% но като приспаднем 2/3, 3/4 (асимптоматични случаи) това значи истинска смъртност от около 1% (аз дори приспадам повече защото смятам че има сипмтоматични случаи които също не влизат в стат., за съжаление има и смъртни случаи които също не влизат в стат. Лекарите алармираха че в Китай преди да си променят методите за стат. много смъртни случаи не влизаха в нея, със сигурност и в други държави които не тестват цялото население са така. В Германия също подхождат така (четох тия дни статия за тях) и затова стат. им изглежда толкова добре, ако някой почине преди да му е установена короната не го пишат от нея и не правят посмъртно тест и починалият не влиза в стат. (защо не знам, сигурно искат да си рекламират здравеопазването изкривявайки стат. и оставяйки много хора да се чудят защо в Германия смъртността е толкова ниска, въпреки че тя всъщност не е много по различна от тази в Италия ако се вгледате в приключилите случаи, около 30 срещу около 40% и идва от подхода на немците и това че там средната възраст на заразените е много по ниска понеже там заразата първо се разпространява сред млади хора 70% от случаите са в незастрашените между 20 и 50 г., за разлика от епидемиологичното дърво на Италия което започва с огнища в райони с висока средна възраст. Статията беше много интересна, за съжаление не мога да е постна понеже я четох преди 2, 3 дни.) Но подхода Германия да не тества починали от вируса посмъртно всъщност може и да е добро решение защото в комбинация с другите фактори прави стат. на Германия да изглежда много добре което съхранява психиката на народа им и като гледат стат. си казват че или при тях е по ниско смъртоносна мутация на вируса която изгражда тяхното епидемилогично дърво или тяхното здравеопазване е драстично по добро от останалият свят и това им внася успокоение. Което не е излишно в тези извънредни времена в които влезе светът. Между другото в статията се посочваше че когато епидемиологичното дърво стигне до по-възрастното население и средната възраст на болните в Италия и Германия се доближи смъртността няма да се доближи със същият темп, защото Германия има 5 пъти по голям капацитет в техните интензивни отделения като кислородни апарати и техника от Италия, а разликата в населението е е около 25% а не 500% процента). Явно италианците като по южнашки народ са си го карали айляк а немците като народ с дисциплина преживял 2 тежки загуби на световни войни, разделена на 2 държава са по предвидливи и са осигурили 5 пъти по голям капацитет за интензивно лечение без на някой преди това да му минава през акъла че такова нещо ще се случи във света ( а те сега строят и болница за лечение само на болни от вируса), така че епидемията в Германия трябва да стане 5 пъти по голяма от тази в Италия за да се налага да избират кой да живее и кой да умре и положенито да стане ад. Немската дисциплина, предвидливост и организираност им дават възможността много по леко да преминат през това изпитание дори и при един и същи интензитет на разпространение с Италия (а те вървят с 2 седмици след нея като интензитет, и това им дава още буфери и оптимизъм че при тях положението няма да стане катастрофа като в Италия, защото образно казано започват да гасят пожара преди да е обхванал цялата къща и да се налага да изнасят трупове с военни камиони.)

Но понеже съм бърборко се отклоних от основното за което тръгнах да говоря. Защо никоя държава не може да си позволи камикадзе стратегия и да остави вируса да достигне до 70% от населенито и епидемията да приключи по естествен път както предлага Мангъров за да се запази икономиката (едно на ръка че тя няма да се запази и по тоя начин) но по важното защото ние не сме животни а сме хора. Предприемем ли такава стратегия означава че сме животни защото само те изоставят и обричат на смърт старите и ненужни животни понеже бавят стадото/глутницата/прайда, не могат да ловуват, хранят се наготово, само че ние сме хора и не можем да си позволим да принесем в жертва 1% от населението да умре въпреки че в него образно казано попада тая част от стадото от която животните биха се отървали (възрастните).

Защо 1% от населението ще умре при камикадзе стратегия (от която държавите които тръгнаха да е прилагат започват да се отказват), защото в момента в официалните данни смъртността е 4,30% но приключилите случаи са 2 пъти по малко от активните (над 100 000 срещу над 200 000) . Ако епидемията спре в този момент и нито 1 нов случай не влезе в нея и изчакаме да видим какво ще стане с вече активно болните е ясно какво ще стане. Една част от тях ще умрат и % ще се вдигне още може би над 6, 7% смъртност в стат. (ако епидемията приключи в този момент (не казвам 12% защото от 2/3 активните случаи са още в началото заради бума в Европа и повечето ще оздравеят т.като не са в рисковите групи).6, 7% смъртност в края на епидемията и 2/3, 3/4 безсимптомни оценявам истинската смъртност на 1,5% (макс.) при 70% заразени това означава 1% от цялото население. Сега разбирате ли защо приемам Мангъров за откачалка. Да заразим 70% от населението за да спре епидемията от само себе си.

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 17:13 от Анонимен

# 9 368
Българската телеграфна агенция - http://www.bta.bg/bg/c/CV/id/2172869

Цитат
Ограниченията върху придвижването и социалните контакти не са достатъчни за побеждаване на коронавируса, предупреждава експерт на СЗО
22 март 2020 / 14:04 Лондон, 22 март /БТА/
Страните не могат просто да поставят под ключ обществата си, за да победят коронавируса, предупреди днес водещият експерт на Световната здравна организация (СЗО) по извънредните ситуации Майк Райън, цитиран от Ройтерс.
Трябва да бъдат взети повече мерки за опазване на общественото здраве, за да се предотврати ново разпространение на заболяването по-късно, допълни той.
Това, върху което наистина трябва да концентрираме вниманието си, е да открием болните, тези които са носители на вируса, да ги изолираме, да открием контактните им лица и да изолираме и тях, каза Райън в интервю за Би Би Си.
По думите му опасността е, ако сега не бъдат наложени строги мерки за опазване на общественото здраве, когато ограниченията върху придвижването и социалните контакти бъдат вдигнати, болестта отново да набере сила.

# 9 369
Общо 15 нови случая за днес, стават 185

# 9 370
Нови 15 в България. Общо 185.

# 9 371
15 нови, общо

# 9 372
# 9 373
Дето се вика, айде не ако работодателя да те тества, ама всяка една лаборатория в Сф да прави бързи и верни тестове.  Всяка 1 лаборатория в БГ, да направят мобилни лаборатории. Не само в БГ, учудвам се, че никоя държава в Европа, дори в САЩ не са в състояние. В 21-и век.....

В Германия казват, че имат капацитет между 12 000 теста дневно и 160 000 седмично - това май е даже повече от Корея. Ако започнат там да тестват наред /в случай, че не са започнали/, може постепенно да започне и в другите страни от ЕС.

# 9 374
  • София
Мангъров не предлага да заразим населението, хайде да не му слагате думи в устата!

Общи условия

Активация на акаунт