COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 393
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 560
Хайде стига сте си измисляли истории за роднини моряци на хотел. Тях или ги сменят, или не ги сменят. Като дойде смяна ти, купуват билет и толкоз и това е съобразено с местните разпоредби, а не с желанието на Пена да барикадира България от българи. От друга страна на корабите е много по-опасно в този момент да дойде външен човек, отколкото друг да влезе в цяла държава, но се прави, защото не могат да стоят на желязо и вода до безкрай.

От сто кладенци вода да докарате, няма как да имате право да кажете кой ще се прибира и кой не.

# 10 561
Тука за потенциални много по-малко жертви блокираха държавата. Доста асиметрични мерки бих казал.
Та далеч не съм в паника, както някой предположи, а напротив , точно аз излизам от кутията, наречена коронавирус, и мисля за глобалната картина , каква е крайната цел и какво правим после.
И каква е според теб глобалната картина с болници, които изпадат в невъзможност да ти окажат помощ за нещо абсолютно непредвидено и тривиално, което обаче изисква спешна намеса на лекари. Тези лекари и сестри обаче недостигат! Схващаш ли?

# 10 562
  • София

И другата голяма истерия е с тези сметки.  От 1 седмица сме в това положение и още на третия ден започнаха драмите със сметки, наеми, глад и немотия. Давайте, та давайте! Първо да се справим с физическото оцеляване, после ще мислим за икономическите параметри. Едва ли сме започнали месеца на нула.

Хмм, нещо за солидарна икономика да сте чувала?

А относно лекарствата, дето ги коментирате с истински хъс, любимият ви генерал каза, че лекували болните с антибиотици. Колко прозаично!

# 10 563
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз нямам против завръщащите се от чужбина, но СЛЕД отпадане на извънредното положение и отварянето на границите т.е. когато положението вече е овладяно. Не виждам проблем всеки да стои там, където го е заварило положението???? Каква е причината всички да хукнат да се прибират???? Ще поседят още месец или два където са и после да си идват.
Когато хората са уплашени и се притесняват за тяхното здраве и на близките им, бързат да се приберат вкъщи и да са заедно със семейството си.  Може би ги е страх, че в чужбина няма да им обърнат достатъчно внимание, понеже за чужденци. Така си го обяснявам.
Не казвам, че е правилно, а че е разбираемо. Аз също си останах, където съм и не съм и мислила да тръгвам за България. Но аз съм тук с годеника ми, ако бях сама студентка в общежитие без никакъв близък тук, може би също нямаше да предпочета възможността да остана сам-сама.
Уплашени са за собственото си здраве, а не са уплашени за здравето на близки и роднини в БГ???? Това не го разбирам. Като са уплашени, стоят там, където са, и чакат ситуацията да се подобри. Не мога да си представя, че ще се завърна у дома и ще поставя още хОра под карантина от страх за себе си. Малко егоистично звучи.
Няма нужда от толкова много въпросителни знаци.
Ако нямаш с какво да си платиш наема, понеже си си изгубил работата, не виждам как ще останеш. Много студенти работят почасово по барове, дискотеки, ресторанти и кафета, които не работят. Ако твоето дете остане без работа и ти не можеш повече да му помагаш, ще бъдеш ли все така категорична, че трябва да стои някъде независимо дали може да си плати наема и да си купи да яде?

# 10 564
  • Бургас
Какво значи за студентите във Великобритания "разпратили са ги по домовете им" ? Вероятно, че са затвори общежитията към университетите. Повечето студенти след първи курс живеят на квартири и никой никъде не ги е разпращал. Синът ми се е в Глазгоу. Засега не мисли да се прибира. Само аз си знам какво ми е в главата, но както са казали хората: "Да не ти се случва това, което ти мисли майка ти".
Лично мен доста ме притеснява мисълта да пътува в момента със самолет и да е затворен 4 часа с още 150 - 200 човека в ограничено пространство. А и да се върне в България - ние да не сме цветя и рози?

# 10 565
От прокуратурата- Масово се нарушава карантината

https://pik.bg/първо-в-пик-прокуратурата-с-остра-реакция-масово-се-нарушава-карантината-има-120-образуван-news915235.html

# 10 566
  • София

Сравнявате ябълки с портокали. Дайте смъртност от грип в Бергамо (или поне Ломбардия) за 1 месец (да речем в пика) и смъртност от ковид19 пак за същия период. Дори и това сравнение пак няма да е 100% коректно, защото за грип няма повсеместна карантина,  както и не знаем кое колко е разпространено, но пък е по-коректно сравнение от всички останали, които подмятате досега.
Смъртността в Бергамо за миналата седмица е четири пъти по-висока от същата седмица на 2019- който иска да си търси публикацията, мен не ми се занимава да я издирвам ...

# 10 567
Скрит текст:
Скрит текст:
    Следя темата и имам въпрос, понеже виждам тук доста информирани хора. Студентка се връща преди седмица от Англия. Поставена е под карантина и даже е проверявана. Но момичето живее с майка си, баща си и брат си, които не са под карантина - излизат си, пазаруват, ходят на работа. Това било съгласувано и с ОПЛ. Това карантина ли е според вас?

Ето нагледен пример за абсолютна безотговорност. Върнала се при пълна къща с роднини. "Изолирала" се е, ама роднините щъкат. Не беше ли по-добре да си седи в Англия сама, да изчака кризата да отмине и тогава да се връща????

Моряци, студенти, служители на круизни кораби и др. могат да си останат там, където са, докато не се разминат нещата, а после нека се връщат, никой не ги е спрял. Няма да свърши света, ако забавят с 1-2 месеца завръщането си.
    А международните шофьори какво ги правим? Да си стоят по камионите до следващ курс? Щото семействата им ще щъкат, няма как. Я хляб да си купят, я лекарство.
    https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/17/rd-01 … chi_ot__merki.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/20/rd-01 … ozni_sredstva.pdf
    [/quote] Ясно за водачите, за семействата им питам?

# 10 568
    • София

И другата голяма истерия е с тези сметки.  От 1 седмица сме в това положение и още на третия ден започнаха драмите със сметки, наеми, глад и немотия. Давайте, та давайте! Първо да се справим с физическото оцеляване, после ще мислим за икономическите параметри. Едва ли сме започнали месеца на нула.

Скрит текст:
    А относно лекарствата, дето ги коментирате с истински хъс, любимият ви генерал каза, че лекували болните с антибиотици. Колко прозаично!
    Някой да е казал, че НЯМА да се помогне? Ама на третия!!!! ден да се започне с апелите за помощ, хайде да сме малко по-отговорни?! На 13.03. обявиха извънредно положение, на 14.03. вече имаше истерии за тока и водата. Хората  по света и у нас (не по БНТ Simple Smile ) 100 пъти обясниха, че след като се справят с физическото оцеляване на нациите, ще се помисли и за икономиката, но сега е време да се мисли за болници, лекари, лекарства, оборудване. Приоритети трябва да има! Ние сме се хванали за тока и водата и само това се пита.

# 10 569
    Ей заради такива плоски разсъждения успяват така да ни манипулират. Защо някой не си зададе въпросите , които Франсоаз задава? И да не се окаже, че Ганьовците са тези , които сочат мислещите хора отвъд истерията с пръст?

Я да видим какви ги говореше преди месец.

Скрит текст:
    Цитат
    Според мен са се взели достатъчни мерки, за да се прекрати разпространението между държавите. 4-5 случая тук-там няма как да доведат до нещо сериозно в Европа.

Цитат
    Както казах по-рано, всяко чудо за три дни. С мерките, които се взеха,нямаше как да не се пресече вируса за месец максимум.

Цитат
    Ако беше толкова опасен този вирус, досега да се е разпространил масово в големи количества из целия свят, а не с единични бройки хора на фона на десетки милиони население, които в белите държави бързо биват излекувани.
    Отделно в Китай случаите прогресивно намаляват.

Цитат
    И от какво са продиктувани тези страхове за нещо, което се развива само в Китай и до 2 месеца ще е тотално забравено?
    Цитат
    Няма как да отменят мач на такова ниво, освен ако не стане война например.

Цитат
    В Италия са отложили 3 мача от серия А заради коронавируса, единия на Интер.

Цитат
    Вижте сега, аз съм човек на точните науки и разсъждавам трезво. В Европа има заразени под 100 човека . Населението на Европа е 750 милиона . Това е под едно на милион. Шансът да ми се случи нещо като пресека улицата е по-голям , отколкото да умра от коронавирус. Замислете са малко над тези проценти и после кажете, защо д съм притеснен от шанс едно на 10 милиона , че нещо лошо може да се случи. И 1000  човека да станат в 1 момент, пак ще са едно на милион реално, а тук сигурно  вече ще има припаднали хора от притеснение

Цитат
    Явно вирусът е безобиден за европейците. Никъде не се споменава по новините , а малкото интервюта със специалисти в България казват, че до лятото ще е отшумял. Май много шум за нищо е положението.

Не знам на какво отгоре се причисляваш към мислещите!?!

# 10 570
    Аз не знам, защо тук коментирате, че едва ли не студентите ни в Англия например, ще останат на улицата?! В Англия няма нито един бездомник. Как мислите някой ще го позволи това и защо изобщо го мислите, не мога да разбера.

# 10 571
    Питам, понеже тук се коментираха симптомите, а и защото се притеснявам.
    Нямам възможност да отида до Лл, нито да търся бърз тест, ако някъде се прави такъв.

# 10 572
    Не мога да разбера едно нещо. От една страна високите глоби за нарушение на карантината на лица, които дори не са доказано болни. Това само по себе си е хубаво, не казвам да не се прави. Но от друга страна не се тестват хора с леки симптоми, спокойно могат да си излизат от дома и да се разхождат по магазини и аптеки.

Някой знае ли защо само в Рамус и защо само в София човек може да се тества доброволно? Държат някакви изключителни права или останалите лаборатории нямат желание/техническа възможност?

# 10 573

Рано е още за обезщетения по простата причина, че този месец се изплащат заплатите за труда, който сме положили през февруари, когато всички сме били на работа. И ако на някой не му стига този доход до началото на април минимум, значи не си управлява както трябва парите.

Може би проблем би имало на този етап при самонаетите, които нямат постоянни доходи, ако съвсем са се оставили без някакви спестявания, което много ме съмнява.

# 10 574
    Смъртността в Бергамо за миналата седмица е четири пъти по-висока от същата седмица на 2019- който иска да си търси публикацията, мен не ми се занимава да я издирвам ...

Жокер поне - къде да търся тази публикация, назад в темата или в медии?

Общи условия

Активация на акаунт