COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 207
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 590
В Англия няма нито един бездомник.
Това шега ли е?

# 10 591
  • София - Рим и обратно

Дете имам, то си е при мен. Мъжът ми е в Англия и такова нещо, че ще остане на улицата ми е последната мисъл. Просто до болка им познавам системата за да знам, че надали ще го допуснат. Повече ме притеснява здравеопазването им, а не дали ще останат на улицата.
Дори и така да е, светът не е само Англия, деца учат навсякъде (о, и в Италия, кошмар!).
А и не знам дали е все едно детето ти да е някъде си, и мъжът ти, който се предполага, че е няколко десетилетия по-възрастен и опитен.

# 10 592
Скрит текст:
Скрит текст:
Ън, много злоба те тресе.
Ако се стигне до там, че да се избира кой да бъде обдишан, ти няма да си топ приоритет, без значение дали другия е ром, турчин или българин работил в чужбина. Сама знаеш защо, не искам да ти слизам на нивото и да те угорчавам.

Вече слезе доста под нивото ми, напомняйки ми, че болните хора в България са втора ръка.
В тоя ред на мисли едва ли някой от нас дори ще стигне до такава дилема, болните нямат почти никакви съпротивителни сили и това също е факт. Но пък за такива като теб тази дилема е напълно възможна. Оставям те на самарянските ти мисли нататък. И не, се си ме Огорчила. Отдавна съм престанала да се огорчавам.
Не в България, а в Италия аспиратора го местят на по млад и по здрав.
Съжалявам за правописната грешка.
За съжаление вече и в Испания.
Това искам да го осъзнаят хора като Ivan999999,  'Кафе с мед' и останалите, които считат, че мерките в момента са преекспонирани и дори ненужни, а спазващите ги са "овце".
Изключително ще бъда поласкана, ако доц. Мангъров даде коментар, за възможности да не се стига до такъв избор от страна на лекарите и как може да се предотврати при една нормална епидемия това.

# 10 593
  • София
Иване щеше да постваш статистиката за сравнение на смърността в Италия сега и същия период 2019.

Не съм Иван, но и мен ме интересуват такива данни. Ето , че проф. Костов ни помага, като специалист.

"Италия в последните години от 2013 г. до 2017 г. във всичките четири сезона, според един специализиран анализ, има смъртност 68 000 загинали, които със сигурност имат отношение към грипната епидемия“, разказа проф. Костов.

Той изнесе и данни: През сезон 2013/2014 г. починалите италианци са 7000, през 2014/2015 - 20 000, през 2015/2016 - 15 000, а през 2016/2017 -  вече са 24 000, всички починали при вероятна връзка с грип. Можете да се запознаете с изследването, цитирано от професора тук:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/prof-kostov-italiya-vin … -zhertvi-pri-grip

Благодаря, но това го видях. Той каза, че има общата смъртност по месеци за 2019 и за 2020 досега.
Беше ми интересно да я видя.

# 10 594
Един истински дарвинист не би трябвало да се плаши в случая. В природата нещата са такива, каквито са. Няма условности, няма "ама ако". Ако се смяташ за застрашен от другите или се изолираш и оцеляваш сам, или се бориш да станеш водач на стадото (човешкото стадо е голямо, така че не сам, а с група себеподобни). Само с блеене в задните редици не става. Най-много да станеш мизантроп.

# 10 595

Някой знае ли защо само в Рамус и защо само в София човек може да се тества доброволно? Държат някакви изключителни права или останалите лаборатории нямат желание/техническа възможност?
Вече правят и в Пловдив - в  Пълмед.
Предполагам е въпрос на технологически възможности на лабораториите за извършване на теста. Или на възможност за осигуряване на тестове. Не мисля, че при тази ситуация, тези цени и желанието на толкова много хора да си направят тест, ще има лаборатория, която може да тестува и няма да го прави.

# 10 596
Скрит текст:
Смъртността в Бергамо за миналата седмица е четири пъти по-висока от същата седмица на 2019- който иска да си търси публикацията, мен не ми се занимава да я издирвам ...

Жокер поне - къде да търся тази публикация, назад в темата или в медии?
Споделена от световноизвестен математик- епидемиолог в туитър. Ако пак ми попадне пак в туитъра ми ще я пусна.

това, което намерих са приблизтелни оценки и сравнения

CFB, the area’s largest funeral director, has carried out almost 600 burials or cremations since 1 March.

“In a normal month we would do about 120,” said Antonio Ricciardi, the president of CFB. “A generation has died in just over two weeks. We’ve never seen anything like this and it just makes you cry.”

в превод: има близо 600 починали след 1 март, като в нормален месец са около 120
не знам дали грипна епидемия се води нормален месец, обаче

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/19/generation-has-die … -coronavirus-dead

# 10 597
Аз имам един въпрос към Лили - от типа хора, които като се боднат на тел откачат колко зарази има по нея ли си? В началото ти се дразнех на мненията, но сега откровено ми е жал за теб и колко кофти ли е да живееш живот в който се тревожиш за абсолютно всичко.
Това, какво общо има с темата, че си позволяваш да даваш характеристика за виртуален човек.
"Кофти" е да си злобен знам, а ти кого съжаляваш не ми се чете тук в темата.
Значи не ми се пишеше, ама чета и да ви кажа отстрани не е приятна картинката какви хора сме.
В това положение сега, когато всеки се е свил и го тревожи я пари, я здраве, я работа, я икономика, близки, познати, това е недопустимо да си изливате злоба, гняв, да давате квалификации. А някои дори пък се хвалят колко са на ниво. Еми не сте, бре. Нямате ниво , вярвайте ми. Парите не дават ниво и класа.
Потресена съм.

# 10 598
Поддръжниците на"Да не излиза" да не четат!
" Няма смисъл да се спори с генерал Мутафчийски, защото той има отявлен предразсъдък към бързите тестове. Уж е против, пък ги прибира при внос, за да може да контролира информацията.
Твърдение за фалшиво отрицателни или положителни, изградено върху някаква странна извадка от 10-11 "проби" с бърз тест и след това с потвърдителен тест е не е най-добро решение. Още повече, че някой от потвърдителните тестове - като това на 4 годишното британци, по твърдения в медиите, могат да се окажат непотвърдени при последващи изследвания в Обединеното Кралство.. При други времена можеше да бъде съден от фирмите производителки за фейк, уронващ доброто име и престижа. Бързите тестове не са толкова лесни и от мои познати лабораторни лекари зная със сигурност, че доста тестове са изхабили докато се учат във ВМА. При болниците има логика да минават на .RT-PCR защото за да лекуват те имат нужда от потвърдителен тест.
Упоритото при това селективно позоваване на Израел и Франция, издават притеснение, че може да се разкрие че подхода изначално е бил субоптимален. Достатъчно е да се види какво става в САЩ с масовите скрийниг тестове
До този момент били оздравели 3 пациента?! Това не може да бъде вярно, защото това покрива само хоспитализираните и само диагностицираните. Оздравели са десетки хиляди хора, но не знаем в този процес колко са заразили.
Тъй като е стохастичен процес, дали е 1 на 10 заразени тестирани, или 2 от 5, или 1 от 100 е въпрос на догадка, която единствено масово представително изследване маоже да прецизира. Което означава, че дори да започнат да падат в информациите случаите на ново заразени, това още няма да бъде цялата картина."

# 10 599
  • Пловдив
След последният гледан от мен брифинг, мисля, че в БГ ще се "изпусне положението", особено след изказването на д-р  Мутафчийски, че "на пристигащите, дори и със симтоми няма да се прави тест, а да чакат "задух" и тогава - в болницата ...."  - така го разбрах аз .... това според мен означава, че аз прибирайки се с леко червено гърло и температура се изолирам за 14 дни, ок .... но теоретично не се влошавам  и на 15 ден започвам да водя социален живот, да ама .....  от къде да знам дали все още не съм носител на вируса, при положение, че тези, които ги изписват им правят по 2-3 теста за да установят това ....
Това означава, че въпреки факта, че съм съвестен гражданин, след 15 дни заразявам ... Моля, ако журналист чете да зададе този въпрос ..... И на какъв принцип правят изследванията .... само тежко болни, контактни, прибиращи се от рискови зони....
Не се прибирам от никъде в БГ съм.

Средната проява на симптоми е 5 дена. 14 дена е оптимално приетият инкубационен период. Вероятността на 15 ден от прибирането да ръсиш зараза е минимална.
Принципът на изследване - изследваме хора с ясно изразени симптоми или контактни на установени случаи. Т.е. не търсим вирусоносителите, щото пари за тестове няма, няма достатъчно лаборатории и съответните специалисти са кът.

# 10 600
Скрит текст:

Дете имам, то си е при мен. Мъжът ми е в Англия и такова нещо, че ще остане на улицата ми е последната мисъл. Просто до болка им познавам системата за да знам, че надали ще го допуснат. Повече ме притеснява здравеопазването им, а не дали ще останат на улицата.
Дори и така да е, светът не е само Англия, деца учат навсякъде (о, и в Италия, кошмар!).
А и не знам дали е все едно детето ти да е някъде си, и мъжът ти, който се предполага, че е няколко десетилетия по-възрастен и опитен.

Интересни неща пишете, по рано не казахте ли,че грипът е по страшен от КВ? А сега мислите за детето в чужбина, как ще се оправи. Студент на 22-24г и мъжът ми на 30 години, голяма разлика, голямо нещо! Мерси, че го изкарахте дядо, все още е млад.

# 10 601
Цигрите на Испания са много зле днес. Те на 13ти ли обявиха извънредно положение, на 2086 случая?
Дано не стане по зле от Италия там.

# 10 602
Дядо ми умря от Тетанус. И годишно много хора в България умират от тетанус(т.е. в пъти повече от короната засега), макар да има ваксина и то задължителна на всеки 10 години. Ама като не се дават брифинги и не ви плашат, няма как да го знаеш
ЛЛ всяка година изнасят информация, кои набори подлежат на ваксина. При инцидент винаги бият серум /реимунизация/, освен ако последната е била преди по малко от 6 месеца. Това е всеизвестно.

# 10 603
Скрит текст:
Аз имам един въпрос към Лили - от типа хора, които като се боднат на тел откачат колко зарази има по нея ли си? В началото ти се дразнех на мненията, но сега откровено ми е жал за теб и колко кофти ли е да живееш живот в който се тревожиш за абсолютно всичко.
Коста, на мен пък за такива като теб изобщо не ми пука. Ако ставаше дума за тетанус, съм най-големия дарвинист и изобщо не ме интересува на колко телчета ще се бодете и дали вярвате, че има такава болест. Но тъй като има шанс от вашето незнание и безразсъдно поведение да пострадат и други невинни хора, то съм принудена от съдбата и природата да са съм в една група и с такива като вас.
Дядо ми умря от Тетанус. И годишно много хора в България умират от тетанус(т.е. в пъти повече от короната засега), макар да има ваксина и то задължителна на всеки 10 години. Ама като не се дават брифинги и не ви плашат, няма как да го знаеш
Първо, моите съболезнования за дядо ти. Второ за тетанус има достатъчно информация, освен задължителната ваксина на 10 години се слага и в други случаи и всеки би трябвало да е информиран за това, това е лична отговорност. И трето много важно, шансът в България да избухне епидемия от тетанус е практически нула, а и няма шанс Коста например да се зарази с тетанус и да го предаде на някой друг. Така че от тази гледна точка казах, не че на мен не ми пука за тетанус, а че не ми пука Коста какви мерки взима срещу тетанус, не ме засяга (освен много скъпото лечение, което всички солидарно ще платим, но хайде това съм готова да го преглътна).

# 10 604
  • в страната на чудесата

можеш ли да посочиш сайт в който пише за дарения на провинциални болници (без СФ,П-в, В) ?
за отчет е немислимо, но поне за мъничко дарение.

Вие дарихте ли за болницата във Вашия град? Ако не сте, тичайте, дайте пример. Дарението е акт на свободна воля.

Общи условия

Активация на акаунт