COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 237
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 815
Не ме учудва, че няма места в интензивното на големите болници. Баща ми като лежа в две такива, местата бяха по 10 броя във всяка.
И предвид, че няколко отделения имат интензивен сектор, то той е зает от другите болни.

Определено ни трябва болница, в която да се приемат само болни с коронавирус.

Във ВМА подготвяха психиатрията за Корона...и то преди седмици...но не знам капацитетът какъв е

Аз пак не мога да разбера защо се приемат болни от Корона, които нямат нужда от болнично лечение?
34 човека болни, двама в тежко състояние, другите са стабилни, поне така разбрах от брифинга, обаче защо, като са стабилни, трябва да са в болница, а не под домашна карантина и лечение? Много мъглява информация се дава.

# 10 816
Скрит текст:
Скрит текст:
Днес случайно хванах хванах интересно на руските новини - минали са първа фаза за техен тест за короната, показаха и апаратчето, на което се прави, развеждаха някакви отговорни лица из лабораторията, правиха демонстрация. Твърдят, че могат да тестват доста проби наведнъж (не казаха колко) и да изкарат резултатите след 90 минути. Обаче още не е пуснат официално. Ще гледам централните им новини по-късно, ако имат разширен репортаж.
Изпратили са 3 или 5 самолета с материали, също и лекари за Италия да им помагат.

Не зная дали чух вярно, но в Украйна спряли метрото, оставили само наземния ГТ.
Делта, явно имаше предвид отделенията, в които се лекуват пациенти с короната. Не може цялата болница да е само за корона, нали има и други заболявания.

Е да де, нали каза, че има само двама в тежко състояние. Другите защо са в болница? Не могат ли да си взимат антибиотиците вкъщи?
Може да са в средно тежко състояние, с двустранна пневмония, но без да са в критично състояние. А и каза, че има съмнителни, с все още недоказан коронавирус, които са в болниците. Колко е тежко състоянието и дали се налага болнично лечение определят лекарите. Всички със задух също се хоспитализират, но също не е задължително задухът да доведе до критично състояние.
Също така преди дни казаха, че ще хоспитализират всички над 60 годишна възраст, независимо от състоянието, както и тези с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, както и тези, които не могат да се изолират при домашни условия.

# 10 817
  • на пистата
Ънще държа връзка със снахата.Тя още от сега е изпратила децата пли баща им в апартамента и се прибира в къщата.Не иска да се вижда с тях от сега.Но за момента нямат болен.Наредено им е ако дойде със симпоми да се настанява,нямат право да ги връщат.

# 10 818
  • Другата България
Слушах брифинга и не мога да се начудя на следното:
34 човека има в болниците, двама в тежко състояние, каза Мутафчийски. Обаче, болниците били пълни?! Нещо не ми се връзват нещата...34 човека ли напълниха болниците с Корона вирус или генералът просто така си говори?

П.С. Защо се приемат в болница хора, които не са за болница и могат да си се лекуват в домашни условия независимо, че са с Корона вирус?
Става въпрос засега само за ВМА и Пирогов. Не за всички болници.
34 човека са с коронавирус, но в инфекциозните и интензивните отделения има още настанени пациенти, не са само тези с коронавируса. Пирогов и ВМА настаняват болни от цялата страна, и то не само с коронавирус. Това е причината там легловата база да е изчерпана.
Относно П.С.-то - аз това го говоря от дни, но тук имаше много несъгласни с него. Всеки напира за болница, и ето, стана това, което предвиждах-сега пък защо няма места в болниците. Ами няма, и друго ви казах, в провинцията тестваните стоят до получаване на резултатите, същевременно заемайки места. Прост пример ще дам - тримата видинчани, които мислеха, че са коронавирус и на своя глава тръгнаха за Пирогов. И катастрофираха между Враца и Мездра. Е, стигнаха до инфекциозната болница в Бяла Слатина. Три места, заети от хора, които мислят, че са с коронавирус. Не знам какви са им тестовете, но такива има много. С леки симптоми също, паникьосани, държат и настояват да са в болница. Досега можеше, надявам се вече да не може, защото се стига до претовареност и запълване на леглата, а те и без друго не са много.

# 10 819
  • Germany
Това е интересно. Гадаем за причината за по-ниската смъртност в Германия. Дали не е възможно и това да е фактор?
Не знам защо е тази препоръка, почти нищичко не разбирам от медицина...

# 10 820
  • Bulgaria
Много ме притеснява това, че както е в другите държави, а при нас вероятно ще е по-зле - в един момент никой няма да ти обръща внимание. Няма да има места в болниците, колкото и да звъниш на 112, ЛЛ и т.н. ще ти казват стой си вкъщи и в крайна сметка хората паникьосани ще ходят в болници, а от там сигурно ще ги гонят.

# 10 821
Скрит текст:
Ми то като гледам една седмица след датата на статията май обявиха извънредното положение. Май май короната от още тогава си е почнала.
Короната си върви отдавна!
Именно това се опитвам да ти обясня. Ти ми даваш статия, че интензивните са пълни в период, в който вече се е предполагало, че има КВ. При обикновен грип, не съм чула интензивните отделения да се напълнят до такава степен, което от своя страна доказва теорията, че КОВИД19 е най-страшен за здравните системи. От тук идва голямата сериозност на вируса. Затова се налага и карантина, а не защото някой иска да вкара нов световен ред, както твърди Иван.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 18:08 от Blackbling

# 10 822
Дезинфекцията и домашните животни

Искам вече да започна не само да чистя вкъщи, но и да ползвам дезинфектанти. Като начало вероятно ще направя разтвор от водка(нямам спирт) и вода. Със шише за миене на прозорци ще пръскам обувките на мъжа ми, който излиза навън и около входната врата. Имам и това, с което пръскат улиците и фирмите. Обаче имаме котка. Тя постоянно се навира в обувките и ходи и до външната врата. Посреща всеки, който влиза. Опасно ли е за нея от тези дезинфектанти, а на спиртна основа?дзинфекцирате тези ,които имате и домашни любимци?
Високопроцентният спирт няма бактерицидно действие. 95% няма да ви свърши никаква работа, неслучайно в аптеките се продава предимно 70%, именно той има бактерициден ефект. И въпреки това, спиртът не е дезинфектант, дезинфекцира се с натриев хипохлорид, демек белина. Като минеш подовете с препарат за под и малко белина хем ще дезинфекцираш, хем нищо няма да му стане на домашния любимец Simple Smile
А на обувките по принцип не им е мястото вътре в коридора. Като влезете в коридора с обувки, сте приключили с дезинфекцията.

# 10 823
Примерът с живия плет и хвърляне на ориз е меко казано неподходящ. Ето ви храна за размисъл: Съпоставете скоростта на въздушния поток през маската със скоростта, с която можете да хвърляте ориз (или каквото и да е друго. ВАЖНО, изчислете скоростта спрямо размера на тялото. Сега си представете, че изстрелвате въпросните зърна с въздушна пушка например. Как мислите ще преминат ли?

Направих някои сметки и ще ти оставя храна за размисъл. Филтрите на маската ми са с дебелина около 8 мм. Това се равнява на 8000000 /осем милиона/ нанометра. Вирусът е с размер около 100 нанометра, което означава, че се нанася 80000 /осемдесет хиляди/ пъти на дебелината на филтрите. Едно оризово зърно е около 5 мм и ако сметнем 5 мм по 80000 това са 400000 мм или 400 метра. Значи дори да приемем, че стреляш с пушка по живия плет /а разбира се вируси движещи се с такава скорост е невъзможно да срещнеш/ то оризовото зърно трябва да премине през жив плет с дебелина 400 метра. Как мислиш ще премине ли?

# 10 824
Ънще държа връзка със снахата.Тя още от сега е изпратила децата пли баща им в апартамента и се прибира в къщата.Не иска да се вижда с тях от сега.Но за момента нямат болен.Наредено им е ако дойде със симпоми да се настанява,нямат право да ги връщат.

Малко off-topic ама би ли я питала хора със застраховка Булстрад Живот дали ще приемат (тяхната болница работи с тях) и ако да - какъв е механизма ако човек иска да бъде прегледан/приет при тях (ако недай си Боже се наложи).

# 10 825
_limonche_ , ако има обходен маршрут се опитайте да минете през друго КПП, явно сте попаднали на много неразбран човек.
Аз пък имам една луда идея.
Лимонче пиши кое е това село с такъв кмет.
Почваме по телефона да му се обаждаме с въпросите за доставка на тези хора.
Ако обаче много държи може и в Инстаграм да му дадем профили на държавници да му помогнем да разбере какво да прави.
Това пък що за човек е?
Кое е това село?
Видинско... Аз още не мога да се начудя на наглостта му.

# 10 826
Важни неща от пресконференцията:
- заразените са общо 201 (+11 за деня от сутринта)
- лекуват ги с комбинация от хлороквин + антибиотик
- заявени са количества от хлороквин, но ситуацията там била като с маските
- двамата болни от ВМА, които бяха близо до интубиране вече са по-добре (интересно дали лечението е дало ефект)

Лошите новини - местата в Пирогов и ВМА са свършили. Интересно какво стана с намерението средно тежките случаи да ги местят във втора градска

Аз също не разбирам защо се дарява масово Александровска и има ли там и колко са местата за короноболни?

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 18:13 от malina07

# 10 827
  • Пловдив
https://trafficnews.bg/obshtestvo/za-12-dni-plovdiv-stroiat-nova … zsledvane-173105/

30 проби на ден при двусменен режим на работа. Нищо чудно, че по 10-20 бройки на ден съобщават. Колко са лабораториите в България. Три?

# 10 828
Скрит текст:
Гост, пандемията затова е пандемия, защото е навсякъде. За съжаление в някои държави докато не се стигне до нещо от сорта на Ебола или масов мор от глад, никой не обръща внимание. Не, за мен това не е ОК, но е така. В тоталитарни или полутоталитарни държави много добре знаем как се огласява информация - принципът е че като не се говори няма проблем. Русия си действат така по принцип, не само с КОВИД, не е новина това. Което не значи че не ги лекуват, но проблем няма да признаят каквото и да става. Те и Китай надали съвсем прозрачна информация са огласили. Европа тества и е достигнала някакво ниво на комфорт, за да окаже голямо влияние епидемията. САЩ доскоро нямаха проблем защото не тестваха, сега се оказа че май са по-зле от Европа.
Това е положението - вирусът е навсякъде, на някои места малко от по-рано, но вече няма изключения. Някои са толкова зле, че този точно вирус им е последният проблем. Други крият проблема за да не си накърнят имиджа (и икономиката), трети са достатъчно добре за да им пука за 80 годишните жертви и за препълнените болници и са достатъчно честни (или глупави?) за да кажат какво реално е положението и да рискуват да си сринат икономиката.

В така описаната картинка от теб не мисля, че има някой честен. Относно икономиката - Италия, Испания и Франция са я закъсали много преди появата на коронавируса. Нищо не сриват, тя вече беше срината от години. Сега по медии ще обикалят ковчезите и лошият коронавирус ще е сринал икономиката, защото хората трябва да си стоят вкъщи. На работещите икономики коронавирусът не пречи. Хвърли едно око на Италия, Испания и Индия тук и открий разликите:
https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

Затова се интересувам кой къде колко жертви дава и колко е давал преди коронавируса.

# 10 829
Над 20 000 българи пристигат всеки ден от чужбина в България (за последните две седмици, Мутафчийски каза 200 000), а ние вардим КПП-та за хора, живеещи тук от години и отиващи на работа. Unamused
Полицаи и военни ако се насочат да вардят хората, които трябва да са под карантина, по ще имаме успех, отколкото да пазят по КПП-та.

Общи условия

Активация на акаунт