COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 289
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 175
Скрит текст:
Скрит текст:
Не ми харесва в Мутафчийски липсата на търпение и отношение към обществеността, типичен представител на бг лекарското съсловие. Същото е като да отидеш на преглед  -чакаш месец за час, пътуваш едни стотици км и получаваш голямо двуминутно  разочарование, което разрушава всичките ти надежди-грубо, пренебрежитно отношение, никакво внимание и търпение да изслушаш оплакванията на пациента, да проявиш малко човечност. Та и сега-застанал си начело на щаба, вярно, уморен си, претоварен, журналистите са дразнещи, въпросите им тъпи, но все пак носиш отговорността да информираш хората за ситуацията. Това мусене, фръцкане, пренебрежително подсмихване на мен лично не ми изглежда никак професионално.
Тези брифинги са вече абсолютно излишни и дори вредни - нагнетяват напрежение повече от необходимото.
Всяка телевизия може да получава информацията и да я съобщава в новините.
Който има нужда да гледа Мутафчийски - да си сложи снимка на десктопа и да му се радва.
Ай стига вече циркове, а да се хванат да свършат нещо.

Като не ти харесва не го гледай. Брифингите са абсолютно наложителни. Има сума ти хора, които още не зацепват какво значи извънредно положение и точно  за тях и за всички отекчени и мислещи се за знаещи и можещи повече от Мутафчийски са тези брифинги.
Не - не ми харесва, ама харесването е за сериалите, а това не е сериал, макар че много прилича.
В този измислен щаб вождът си ги назначи пионките да свършат нещо или само да респектират населението с фуражки? Щото не знам дали разбрахте, че те освен да рапортуват по телевизията до този момент май нищо друго не са свършили  - тепърва ще обособяват отделения по други болници сякаш са се надявали да се разминем с двеста души и вирусът да се отеКчи и да спре внезапно, не ли? Мислещите?

# 11 176
То добре взимат мерки да няма милиони жертви. Само дето няма как да живеем 2 години в изолация. Щото дотогава ще сме умрели от глад...

# 11 177
  • София
Добре, излиза, че голяма част от населението ще го изкара този вирус (под една или друга форма). В такъв случай по-малкото зло е, ако си от първите заразени- има места в болниците, има апарати, има лекари???

# 11 178
  • Варна
Да, но все пак в момента риска да те блъсне кола, да пострадаш при трудова злополука или в пиянска свада в бар е доста редуциран. Всичко е изчислено Wink
Битовите злополуки не са по-малко, освен това е паднал сняг, пързаля се, хората са притеснени вдигат кръвно, получават инфаркти, предприемат самоубийства..

# 11 179
Темата я следя почти от самото й начало.Тогава пишещите бяха 1/ 3 може би от тези сега. Ситуацията, в която сме днес, в Европа и България, беше отдавна предизвестена. Някои я осъзнаха отдавна и бяха обявени за всяващи паника и т. н.
Аз бях спокойна, защото знаех какво следва. После се стреснах, защото не знаех какво ще последва тук след първите случаи. После се обнадеждих, че имаме такъв щаб.......
А днес се отчаях и примирих. На 201 доказано болни , местата във ВМА и Пирогов свършват, запитване към болници, тестове ненадеждни или няма, и стотици хиляди връщащи се българи. Значи, аз трябва да работя от вкъщи с дете на 2 годинки, на което говоря “ за лошия ковИ” и защо не трябва да излизаме навън”,  да слагам маски и дезинфектанти за времето, когато трябва да купя хляб, а зад мен си кашлят без маски съвсем спокойно, да чистя всяка стока с алкохол, да обяснявам на възрастния ми баща кога да пазарува, ако изобщо може, или защо да не сяда на пейката в парка, а да  Е “стойте си вкъщи”, да не мога да отида да го видя.  И че всичко е в наш интерес  Simple Smile А в същото време 200 000 са  завръщащите се в България и никакви рестрикции, тестове или сериозни мерки. По този начин това колко
ще продължи-1-2 години?
След днешния брифинг в 17.00 аз лично се отчаях и примирих. Явно повечето ще минем през това. Кой колко и докъде...не знам. И не разбирам доводите на щаба. Вече изобщо спирам да го мисля и да приемам нещата сериозно, щом не мога да отида при баща ми ( или трябва документ) в рамките на България, а от огнищата в Европа се завръщат тук  и си ходят, където си искат, без сериозен контрол.
А случаите откъде са? София- Бургас или Англия- Бургас? ( пример )
Обезпокоителното е друго - 10 болни в Пирогов и капцитетът на тази огромна болница е запълнен?! Това трябва да ни притеснява.
Всички прибиращи се в България, се изпращат в принудителна карантина. Аз се прибах на 8.03 от Италия и две седмици бях в пълна карантина. Не съм си показвала носа и ме проверяваха. Това беше съвсем в началото, а за сега да не говорим. Глоби, затвор. Вярвайте ми, всички са наясно, че имаме повече полицаи отколкото доктори и кютат!

Ген. Мутафчийски сам каза, че трябва да се приберат някак вкъщи от летището
( било то с лична кола, такси, метро- така го разбрах).
Аз знам за трима прибиращи се от Италия, Испания и Великобритания.
Момичето от Испания ( завърнало се преди 10
дни) е вкъщи под карантина ( информация от 5 дни), но семейството му е  навън още 3 дни след завръщането й.
 Другите завръщащи са си контактни. Момичето от Англия се е върнало там, докато е била тук се е срещала с доста хора.
А с родител на момчето от Италия се срещах три пъти преди да ни уведоми
( ей така между другото).

# 11 180
  • София
Да, Тесла е прав.
Ако има вирус, който може да затрие цивилизацията ни ще е подобен на този, но дай Боже никога повече да няма такива пандемии. Спокойно, те се случват веднъж на 100 г. Ама като си спомня за Едрата шарка, по-скоро веднъж на 50 г.
Слабото място на този вирус все пак е ниската смъртност. А и е от познато семейство.
Но ако се появи вирус с много висока смъртност от непознато семейство и не му разгадаем бързо генома и ако този вирус се предава и по въздуха (да речем устойчив е поне 6 часа) и има дълъг инкубационен период и има и безсимптомни, то цялата ни цивилизация ще рухне завинаги за 1 месец време според мен.
За съжаление планетата Земя е земята на вирусите. Не можем да ги разгадаем и победим вече хилядолетия. Таман измислим лек срещу един и се появи нов. Може би един ден науката ще напредне толкова много, че да измислят някакъв универсален начин за бързо лечение, как идея си нямам. Но сигурно след 200, 300 г. Не знам.

# 11 181
  • тук-там
Скрит текст:

Ген. Мутафчийски сам каза, че трябва да се приберат някак вкъщи от летището
( било то с лична кола, такси, метро- така го разбрах).
Аз знам за трима прибиращи се от Италия, Испания и Великобритания.
Момичето от Испания ( завърнало се преди 10
дни) е вкъщи под карантина ( информация от 5 дни), но семейството му е  навън още 3 дни след завръщането й.
 Другите завръщащи са си контактни. Момичето от Англия се е върнало там, докато е била тук се е срещала с доста хора.
А с родител на момчето от Италия се срещах три пъти преди да ни уведоми
( ей така между другото).
Слагат и контактните в карантина! Ние бяхме 3-ма вкъщи. Ако не изпълняват, носят наказателна отговорност.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 17:06 от bubanka

# 11 182
Подготвят "болница", да - Арена Армеец Smiley ...не гледахте ли репортажите. Това да не ти е Китай, че да искаш друго. Smirk Нещата са толкова зле, че днес официално ни казаха, че всяка болница ще се подготвя да приема такива болни. Дано българите са наистина "корави", както и ББ ни пожела, но на мен нещо не ми се приспива тази вечер след всичко от днес.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 00:19 от soul81

# 11 183
  • София
Добре, излиза, че голяма част от населението ще го изкара този вирус (под една или друга форма). В такъв случай по-малкото зло е, ако си от първите заразени- има места в болниците, има апарати, има лекари???

Място в болницата не гарантира, че ще оцелееш задължително. Да, по-добре е, но още по-добре ако се опазим 2 месеца и през това време се появят лекарства, които да го тушират в зародиш, някаква реална и силна помощ на имунната ни система. Ето само от 10 дни сме под карантина, а вече има доказано действащи препарати, пък дори и да не са масови. Представи си в една проекция какво ли би било след 2 месеца примерно?
Не само вируса се възпроизвежда и разпространява, но и врагът му също не спи и мисли и мисли нови и нови начини да го убие. Wink

# 11 184
  • Пловдив
То и кога изобщо им остава време за работа от медийни изяви?! Излишни са и за мен тия брифинги. По мнение на лекари често не се изследват дори хоспитализирани пациенти с признаци на ковид.

# 11 185
Красимира Хаджииванова:  Фейсбук
Ден 10 от извънредното положение, въведено в България, защото очакваме епидемия от корона вирус - а не например защото имаме нашествие от скакалци или ни доближава астероид (уви, не ни).

На 10-я ден, когато вече имаме грандиозната бройка от 201 доказани заразени с коронавирус, изведнъж се оказва, че капацитетът на ВМА и Пирогов е изчерпан, и ТЕПЪРВА министър Ананиев щял да получи предложение да издаде заповед, с която да възложи на всяка болница в страната, независимо от вида ѝ, в рамките на 3 дни, да си обособи отделение, в което да се настаняват болни от коронавирус, и тези отделения да бъдат оборудвани с реанимационни легла.

ТОЕСТ (!), до този момент такава заповед не е била издавана, което пък означава, че не е мислено, че някакси ще минем миниатюрната бройка пациенти, които насищат капацитета на ВМА и Пирогов, и не е мислено коя болница в страната може и трябва да бъде реорганизирана с цел да приема болни от коронавирус, и да бъде оборудвана с реанимационни легла.

Тепърва ще се издава заповед, тепърва ще се разпорежда, тепърва ще се реорганизира, тепърва ще се определят отделения, тепърва ще се оборудват.

Извинявам се, може би нещо не схващам, но ние защо сме в извънредно положение?Не е ли поради опасността много хора да се разболеят от нещо, което потенциално би наложило тяхното болнично лечение? Не се ли е знаело кога се изчерпва капацитетът на ВМА и Пирогов? Да речем, хипотетично, че имат 100 легла общо - не е ли ясно още на 1-я ден, или айде на 3-я, когато вече ни се говореше от телевизора за нещото, което ни доближава с невиждана ярост, че тия легла все някога свършат? Дето се вика, дори хазяйките в Китен си правят сметките на леглата по-точно.

Защо болниците в страната не са реорганизирани от самото начало на извънредното положение, при положение, че на всички ни е ясно, че пак нещо няма да достига, пак ще се търсят защитни облекла, пак ще има проблеми и тн, а трябваше да се чака достигането на капацитета, за да се издаде заповед, с която да се издаде заповед, с която да се издаде заповед, която да се изпълни в рамките на 3 дни.

И, да, знам, че е много важно да броим бабичките по улиците и да бдим за диверсанти, опитващи се да проникнат на Витоша през тайни подстъпи и пътечки, но на мен ми се вижда по-впечатляващ фактът, че болниците в страната КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ не са подготвени и оборудвани с обособени отделения за болни от коронавирус. За това, дето идва с невиждана ярост. Ако ще се борим с него с тоя темп на предвиждане на нещата и с пружините и шперплата в Арена Армеец, то по-добре да си легнем по мазетата. Там поне знаеш, че има капацитет от едно място между бурканите с компот и колелото и толкоз.

# 11 186
То добре взимат мерки да няма милиони жертви. Само дето няма как да живеем 2 години в изолация. Щото дотогава ще сме умрели от глад...
Проблемът не е само в предотвратяването на милионите жертви. Въпреки че това е най важното и основното. Огромен процент от хората (много по голям от 1%) имат нужда от интензивно лечение. Всъщност, това причинява рухването на здравните с-ми а не смъртността от 1%. А да не говоря ако огромен процент от световното население се разболее в кратки срокове (1 до 2 години) какво ще се случи със световната икономика. В момента държавите са приели по малкото зло със стратегията за спирането му. Икономиката не може да не страда. Няма полезен ход в тази ситуация избира се по малкото зло: извънредни мерки за да се спре вируса и да не се случи това което описвам в поста си за таланта на вируса, с големи щети върху икономиката или да не правим нищо и да се "насладим" на арията на Павароти на вирусите което ще причини още по големи щети върху икономиката плюс огромен брой жертви. Това е положението и то е такова защото няма ефективно лечение нито ваксина.

# 11 187
  • При семейството си
Дяволо, от кой момент броим и чакаме тези 2 месеца за лекарство. Защото “преборилите” вируса китайци май го правят от 3 месеца, Италия и те горките от 1 месец, та двата месеца от кой момент да ги смятаме?

# 11 188
  • София
Не мога да сложа връзка към фрогнюз и коментара на Стойчо Кацаров.
Накратко: Законът предвижда възможността за създаване на пандемичен съвет с големи пълтомощия. Създаденият кризисен щаб няма никакви пълномощия и се явява като говорител на премиера.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 00:32 от АРТЕМИС

# 11 189
Май така излиза - в крайна сметка се получава коктейл от социална дистанция, малко тестове и накрая разчитаме тихомълком на изграждане на групов имунитет.

Та това двуседмично висене по къщите е малко безсмислено...

И аз предполагам, че е далеч по-смислено да се съчетае с тестване и строга карантина на заразените, но все пак е по-добре от нищо. Нищо чудно в един момент да стигнем и до тестване.

Общи условия

Активация на акаунт