COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 412
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 400
Май ваксина скоро няма да имаме, а и по време на епидемия не ваксинират. Ще има ваксина за следващия сезон, ако вирусът стане сезонен. Да се надяваме, че вирусът ще отслабва. ами, така де, да вземе да се държи прилично този вирус, да си кара по учебник!
Ще отслабне много ясно, това му е в природата. Сега е агресивен, защото е още нов за човешкия организъм и хората не могат да се съпротивляват. Постепенно човешката имунна система ще започне да го разпознава и да дава имунен отговор, ще се създаде имунитет (тази мръсна дума Grinning ) у много хора и вирусът ще започне да се приспособява, за да оцелява. Това е естественият ход на природата. Да не се бърка със социалната страна на нещата и мъката, че губим хора и не можем да им помогнем.

# 11 401
Естествено е всеки да си споделя страховете, зловещите боледувания и т.н. Дори е по-добре да ги споделя, отколкото да изгърми психически от задържане в себе си. За добро или за лошо в този форум все по някакъв начин сме се поддържали, някои сме тук от повече от десет години. Може на моменти виртуално да се караме и да се бием като "братята", но и в някаква степен сме задружни. Ако на някого не му понася - да не чете.

Ок, но не знаех, че това е целта на темата.
Зловещи истории за трески и още по-страшни мога да споделям до утре сутринта, но не бих била полезна като "изпищя" публично товара си. Темата е за информация, надявах се и взаимна подкрепа и както се оказва - за борба между отчаянието и вярата. За сега надделява отчаянието.  
Но важното е накрая кой ще се смее, вярвам всички, по-точно оцелелите психически!
Вярвайте ми, тенденциознато психическо напрежение е начало на болест. Сега е неизбежно, но не й да се подхранва допълнително. И няма да спра да пиша постове в тази насока, който не е съгласен, да не ги чете.

# 11 402
След 2 дни е 1 месец от първия регистриран случай на заразен с корона вируса в Норвегия. Към днешна дата има 2643 регистрирани заразени, но реалният брой е по-висок, защото само някои групи хора се изследват. Има 11 починали, всички стари хора, поне един с рак в допълнение. 41 са на респиратор, 197 са в болница. 235 медицински персонал заразен, 8148 медицински персонал в карантина.

Лекарите казват, че това е само началото и че горещо се надяват пикът да е в края на април, а не през лятото, както предварително беше предречено. Болниците масово преобразуват отделения в интензивни, планирани операции масово се отлагат и единствено някои поликлинични дейности са останали. Само болните от рак продължават да получават активно лечение, реже се, където може, за да се освободят ресурси за корона вируса. От едната болница днес съобщиха, че починалите при тях са отишли много късно в болницата. Били са с тежки симптоми вкъщи поне седмица-две преди да се обадят на лекар. Дали шансовете им биха били различни, ако се бяха свързали с лекар по-рано? Пазете се.

# 11 403
  • При семейството си
Всъщност реалистичният вариант е точно това: поетапно и повсеместно, в световен мащаб,  пълно карантиниране (или така модерния локдаун) за не повече от 1 до 2 месеца макс,  същото поетапно и повсеместно вдигане на все повече и повече мерки, ограничения и забрани, и последващ групов имунитет и естествен подбор. Никаква здравна, икономическа, политическа система и човешката природа няма да издържи на друг вариант, вариант „Ухан“ (все още напълно изолиран от останалия Китай).
Бледолилава, благодаря за клипчето. Всъщност това е борбата с епидемиите – вдигането на нивото на здравните системи в световен мащаб, не локдауни.

# 11 404
  • на пистата
Унабела,защо да не.Ето,аз съм на 90% че.баба ми на 83г го е изкарала и си е жива и здрава.До днес си има кашлица,но абсолютно нищо друго.Ако е било това е чудесно,защото означава,че и възрасни могат да оцелеят

# 11 405
Наистина ли някой си мисли, че ще седим по домовете до откриване на ваксина? Боже...
Не настоявам да стоим в карантина година и повече, просто не си представям другите варианти и ставам досадна, но пак моля, който има идея как да стане, да я сподели.
Добре де, Бояна. Личи си, че си интелигентна жена. Ти кажи как си представяш карантина от 1 година ? Съвсем сериозно ? Просто се опитай да си го представиш. Аз не мога да си представя карантина по-дълга от 2-3 месеца, че даже и това е много.
Щетите освен икономически, ще са и душевни - изперкали хора, ескалирало домашно насилие, сигурно и сред най-порядъчните семейства, масово изтрещяване, самоубийства, в психиатричните клиники няма да има места, ако са останали психиатрични клиники.

Това с карантина от 1 година е съвсем несериозно. Твърдо убедена съм, че ще е в най-лошия случай макс 3 месеца.

Всъщност това е борбата с епидемиите – вдигането на нивото на здравните системи в световен мащаб, не локдауни.
Няма да е зле да се вдигне нивото и на превенцията, нищо че не е толкова доходоносна.

# 11 406
  • София
Всъщност, не би трябвало да сме много изненадани от коронавирусите, след като са известни от поне 50-70 години. Последните епидемии ТОРС , МЕРС и САРС също са причинени от коронавируси.

Не само че са известни от 60-те год. на миналия век, но азиатските пазари за диви животни са перфектната среда за зараждане на нови вируси от групата. За тия пазари знаят всички. Който не се е интересувал, тоя не е разбрал. Учудващо е дори, че при тези условия не възникват повече и още по-опасни корона-вируси.

# 11 407
От брифинга тази сутрин, у мен възникна един въпрос:
След като Мутафчийски каза, че болниците са препълнени не с хора, болни от Корона, а с други хора с двустранни пневмонии, значи ли това, че се приемат хора с Корона вирус, които биват настанявани заедно с тези, другите вече лежащи от двустранни пневмонии? И ако е така, олеле мале - приемат вирусни при хора, които вече са увредени и не се знае дали са увредени от Короната или от бактерии примерно. Това е все едно да вкарат вълк в кошара.....

П.С. Нали уж говореха, че ще направят отделения само за Корона болни и ако това е така, как пък 36 души приети в болниците Пирогов и ВМА ги напълниха тези отделения? Нещо не се връзват нещата и малко страшничко звучи тази информация по отношение на готовността на болниците да посрещат Корона болни...

# 11 408
  • Пловдив
Стига с това умиране от глад. Ще кажеш, че всички ядат черен хайвер по селски. Пенсионерите с 200-300 лева на месец как оцеляват. Не мога да повярвам, че работещо семейство, с две деца, които в момента не ходят на училише, няма спестени поне 1000-2000 лева. За големите градове говоря. В малките имат и собствени стопанства. Пловдив е превърнат в една огромна спалня на цяла Южна България. Бедна ми е фантазията какво се построи за 10 години. Изкупени жилища от безпарични хора. Туризмът в Турция след цирка на Ердоган беше тотално сринат. Две години почивахме там за без пари. Но се възстановиха. Бизнесът най-накрая трябва да стане гъвкав и приспособим. Защото до сега в България всичко беше на парче. Ден да мине, друг да дойде.

# 11 409
Унабела,защо да не.Ето,аз съм на 90% че.баба ми на 83г го е изкарала и си е жива и здрава.До днес си има кашлица,но абсолютно нищо друго.Ако е било това е чудесно,защото означава,че и възрасни могат да оцелеят

Не конкретно теб, просто теб прочетох последна. Разбира се, че и възрастните могат да се справят. В крайна сметка зависи от индивидуалните жизнени сили, медицината не е точна наука.
Апелирах в смисъл малко да се стегнем,  не да се вкарваме в психо-трилъри един друг, а да си даваме кураж.

# 11 410
  • София
Унабела, ако наистина отскоро си във форума, а не някой преродил се стар потребител, нещата са така - караме се, бием се, псуваме се,  прегръщаме се, пием, ядем, говорим глупости, ръсим мъдрости, има предатели, има благодетели, има реалисти, има оптимисти, песимисти и всякакви, но като цяло това е в кризисни моменти и периоди като група за самопомощ. Свикнали сме си. Имаме и имунитет вече, толкова време сме тук.

Дазел, хиляда лева са нищо за 4-членно семейство, ако ще да си намалят наполовина разходите. Повечето хора имат кредити, ипотеки, наеми и сметки, а те си вървят всеки месец. Месец ще издържат, ами после? Камъни ли ще ядат, на улицата ли ще си опънат палатка? Дори най-скромният живот си иска средства, то не става с въздух.

# 11 411
  • София
Наистина ли някой си мисли, че ще седим по домовете до откриване на ваксина? Боже...
Не настоявам да стоим в карантина година и повече, просто не си представям другите варианти и ставам досадна, но пак моля, който има идея как да стане, да я сподели.
Добре де, Бояна. Личи си, че си интелигентна жена. Ти кажи как си представяш карантина от 1 година ? Съвсем сериозно ? Просто се опитай да си го представиш. Аз не мога да си представя карантина по-дълга от 2-3 месеца, че даже и това е много.
Щетите освен икономически, ще са и душевни - изперкали хора, ескалирало домашно насилие, сигурно и сред най-порядъчните семейства, масово изтрещяване, самоубийства, в психиатричните клиники няма да има места, ако са останали психиатрични клиники.

Това с карантина от 1 година е съвсем несериозно. Твърдо убедена съм, че ще е в най-лошия случай макс 3 месеца.
Надявам се, че си права, но кажи, моля те, как си го представяш. Надявам се наистина да съм интелигентна, но така или иначе, в момента не успявам да си представя вариантите без масов мор. Затова и питам. Иначе съм социолог и те уверявам, че хората могат да издържат много повече, отколкото им се иска, историята е пълна с такива примери, без да твърдя, че е било приятно.

Така или иначе, у нас спешно трябва да се вземат мерки, защото много хора и с 3 месеца карантина ще гладуват буквално, защото ги осигуряват на минимална работна заплата, например, а и не само. Повечето хора имат само кредити, не спестявания.

# 11 412
  • София
Днес отново говорих за малко с китайската си колежка. Вкъщи са 2 месеца вече, въпреки че не се намира в Хубей.
Излизането навън е задължително с маска и все още мерят температурата на хората. Всеки трябва да свали на телефона си приложение, което дава поглед над медицинската история на човека и показва, че не е бил заразен. Тестове не се правят масово.

# 11 413
  • София
Всъщност това е борбата с епидемиите – вдигането на нивото на здравните системи в световен мащаб, не локдауни.
Няма да е зле да се вдигне нивото и на превенцията, нищо че не е толкова доходоносна.

Нивото на превенцията трудно ще се вдигне, защото ще се засегнат интересите на мафията. Азиатските пазари за диви животни се държат от мафията, която явно се ползва от покровителството на местните правителства, начело с китайското.

# 11 414
  • При семейството си

Оххх, да, това също, определено и задължително.

Общи условия

Активация на акаунт