COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 972
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 445
  • Варна
Някои лекари бяха обективни. С тези мерки пазим здравната система, не хората. После ще пазим икономиката и бюджета.
Не ми е ясно защо " работещи" се шляят по улиците и преди пандемията?

# 11 446
  • В офиса
Карантината на нас ни смъкна разходите драматично. Няма разходи за гориво, няма ходения някъде уикенда, няма храна отвън, няма джобни за кино и парцалки, няма обяди в офиса, няма кафета, няма засукани манджи с екзотични съставки (не че преди е имало много), няма "не ми се яде това", няма зяпане в букинг и смятане на цени на билети Simple Smile. Ако си имахме двор и възможност за движение, много щеше да ми харесва животът така. Е, аз съм от щастливците, за които работата Хоум офис не само, че не е намаляла, а обратното. Малко нанагорно ми идва пренаселена къща с деца, дистанционно обучение, работа от вкъщи, готвене за цялото семейство за всички яденета в деня и т.н., не само че имам какво да правя през целия ден, но даже за вечерен филм, или книга не ми остава време, но това са бели кахъри.

# 11 447
Говори се за това как частните болници трябва да се включат в борбата, но защо не се говори за това частните лаборатории да започнат да предоставят услугата и населението да може да се изследва ? В Китай построиха болница за 10 дни, ние не можем да разкрием една лаборатория вече седмици наред.

И какво каза щабът за тестовете тази сутрин ? Нищо. Не били надежди едните, за другите трябвало машини. На всички е ясно, че случайте в БГ не са 201, а много, много повече, просто не дават на хората да се изследват, за да не покачи от раз паниката, за да се пестят пари и разбира се, да не лъсне крахът на бг здравеопазване. Затова е по-добре да сме в невидение. 

1 случай за последните 12 часа ? А колко кацнаха вчера ? Ама това не били компютри, а компоти. Вече взеха да ни се подиграват...

# 11 448
Скрит текст:
Преди 100 години България е била във война с десетки хиляди мъже умиращи по фронтовете ... Испанският грип е убил 80 000 души. На България не й е помагал ЕС с пари, ами са я осъдили да плаща огромни репарации ... и са се стегнали и оправили. Предците ми са изгонени от Гърция и са пристигнали в България с по една дреха на гърба и са оцелели и даже забогатели към 30-те години.
 Сега някакви глезльовци и лигли след 10 дена извънредно положение, никой не мре по фронтове и почнаха в стил "аууууу ма ще умрем от глад" "аууууууууу бизнеса ни" "ауууууууу кредита" ..... не ви ли е срам бе!!!

Да, постоянно по телевизора излизат политици да говорят, че сме във война. Кой бил на рубежа, в окопа, на първа линия. Много яко звучи. Гледам Италия и ѝ съчувствам, защото е във война на 2 фронта - с коронавируса и държавния си дълг. До неделя имаше дефицит от едни 800 млрд долара (750 млрд евро) дефицит по дълга си, НО вчера в ЕС (шенгенската зона) се завъртяха едни 750 млрд евро и за 24 часа дефицитът по дълга спадна с около 500 млрд долара. Интересни неща се случват по света определено. Аз очаквам в близко бъдеще Италия да победи синхронно и на двата фронта. Остава ѝ да пребори още 300-400 млрд долара дефицит.

Германия одобри пакет от мерки за над 750 млрд. евро заради Covid-19

https://www.bloombergtv.bg/novini-ot-sveta/2020-03-23/germaniya- … o-zaradi-covid-19

А какво се случва у нас? Ами призивът на премиера беше ясен: "Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на работниците и обществото" Какво има предвид? Предложението бизнесът да задържи работниците като плати солидарно заплатите в съотношение 60/40 заедно с държавата. Естествено и данъците си вървят. В същото време се предлага закон за таван на вдигане на цените за стоки и услуги, на който президентът изненадващо наложи вето. Нормално е ако работниците не работят и бизнесът е на загуба да се компенсира с повишение на цените. Интересни битки се водят наистина.

# 11 449
  • на пистата
Карантината на нас ни смъкна разходите драматично. Няма разходи за гориво, няма ходения някъде уикенда, няма храна отвън, няма джобни за кино и парцалки, няма обяди в офиса, няма кафета, няма засукани манджи с екзотични съставки (не че преди е имало много), няма "не ми се яде това", няма зяпане в букинг и смятане на цени на билети Simple Smile. Ако си имахме двор и възможност за движение, много щеше да ми харесва животът така. Е, аз съм от щастливците, за които работата Хоум офис не само, че не е намаляла, а обратното. Малко нанагорно ми идва пренаселена къща с деца, дистанционно обучение, работа от вкъщи, готвене за цялото семейство за всички яденета в деня и т.н., не само че имам какво да правя през целия ден, но даже за вечерен филм, или книга не ми остава време, но това са бели кахъри.
Това забелязах и аз.Почти наполавина са паднали разходите ни.Но ние сме от първите засегнати,още от преди близо 3седмици нямаме работа.Никой не искаше да пътува до Италия и останахме без работа.Но не се оплаквам 😉Гледал оптимистично на нещата

# 11 450
  • София
Болниците са пълни с хора с пневмонии, които не се тестват. Много лекари докладват за пациенти със симптоми, които не се тестват...
За жалост пак всичко опира до това кой ще направи пари. Бързи тестове умишлено не се правят... дори след препоръките на СЗО.

# 11 451
  • Пловдив
Говори се за това как частните болници трябва да се включат в борбата, но защо не се говори за това частните лаборатории да започнат да предоставят услугата и населението да може да се изследва ? В Китай построиха болница за 10 дни, ние не можем да разкрием една лаборатория вече седмици наред.

И какво каза щабът за тестовете тази сутрин ? Нищо. Не били надежди едните, за другите трябвало машини. На всички е ясно, че случайте в БГ не са 201, а много, много повече, просто не дават на хората да се изследват, за да не покачи от раз паниката, за да се пестят пари и разбира се, да не лъсне крахът на бг здравеопазване. Затова е по-добре да сме в невидение. 

1 случай за последните 12 часа ? А колко кацнаха вчера ? Ама това не били компютри, а компоти. Вече взеха да ни се подиграват...

Лаборатория не се оборудва от вчера за днес. Не сме в Китай, където се произвежда всичко необходимо. Те посториха болница за 10 дена, но това е подготвяно предварително. Това не им е първата епидемия в по-нови времена.
Колкото и да са кацнали вчера, те не се тестват, а се поставят под карантина.
Резултатите не излизат за отрицателно време.

# 11 452
Шефа на медицинския съвет Костов   беше в конфликт с Мутафчийски нали така ?

# 11 453
  • София
Аз едно не разбирам и ако някой знае повече нека да каже – щабът у нас твърди, че бързите тестове не са достоверни изобщо, всички бързи тестове. Как така бързите тестове са достоверни в Германия и в Южна Корея, как имат драйв тру станции за тест и защо си харчат парите щом тези тестове не стават? А ако стават, как така у нас твърдят, че не стават и никой не пита защо другаде стават.

# 11 454
Във Варна не бяха ли 5 случаите?
Към настоящия момент в инфекциозните клиники в университетска болница „Св. Марина“ се лекуват общо 35 пациента (включително доказаните 4 случая на коронавирус), от които като възможни случаи за COVID-19 са назначени изследвания на 7 пациента. Всички те са с клинична картина на грип и епидемиологични данни за завръщане от Европа. Останалите пациенти са с обичайните сезонни инфекциозни заболявания, включително и грип В.

# 11 455
  • В офиса
Аз едно не разбирам и ако някой знае повече нека да каже – щабът у нас твърди, че бързите тестове не са достоверни изобщо, всички бързи тестове. Как така бързите тестове са достоверни в Германия и в Южна Корея, как имат драйв тру станции за тест и защо си харчат парите щом тези тестове не стават? А ако стават, как така у нас твърдят, че не стават и никой не пита защо другаде стават.
На драйв тру-тата също вземат проби за PCR, а не са бързи тестове. Бързите тестове показват (+) резултат 10-15 дни след заразяването. Проблемът е, че имаме много малък капацитет за PCR тестове. Нали микробиолозите били "по двама за левче" и сега повечето не работят в Бг.

# 11 456
# 11 457
  • Пловдив
Ипотечен кредит се тегли поне за 20 години. Как човек може да бъде сигурен, че доходите и здравето ти ще са безупречни в тези 20 години. Сега поне статистиката с умрели в катастрофи се смени с друга смърт. Сега сайтовете масово предлага безплатна доставка. Едва ли ще работят на загуба. Просто ще работят с по-малка печалба. Какво им пречеше да го правят и преди. България като традиционно земеделска страна сега внася продукция отвън. Едни субсидии се взеха от едни хора и нищо. Много примери могат да се дадат за т нар. български бизнес. И дали изобщо е бизнес. ВУЗ-овете бълват всякакви меринджеи и икономисти. Ами да седнат и да направят разчети, прогнози и прочие. Упс. Това не се ли правеше предварително. Когато Китай беше далече, трябваше малко мисъл поне за 6 месеца напред.

# 11 458
Гледах Калфин как лъже, че нашето правителство нищо не правело за уязвимите групи и малкият бизнес от настъпващата криза заради Корона вируса и дава пример Тръмп, който бил раздал 1000 долара на хора без доходи - това не е вярно, все още нищо не е дал Тръмп, още се обсъжда това предложение. А и дали Калфин разбира, че България не е богата колкото САЩ?
Е, поне е обещал на бездомни, безработни и пр..А да видим нашето правителство какво ще даде на хората без доходи, или пак ще измисли схеми по които да разпредели оня милиард евра от ЕС. То нашето правителство си го кара все популистката, само с гръмките заглавия, по 1000 лева за лекарите на първа линия, чудя се след като имаме само 34 хоспитализирани за момента , останалите са на домашно лечение, от колко лекари са обгрижвани тия 34 човека ? И полицаите ще ревнат че им е тежко, понеже трябва да дават дежурства на КПП та, и учители и те ще мрънкат че ги заболяли очите и седалищните части да си седят в къщи и да се зверят в компютрите и заплатата им да си тече...Остава само магазинерите от хранителните магазини и аптекарите и те да поискат обещетение понеже са били изложение на по голям риск и натоварване.

# 11 459
  • София
Лекарския съвет - брифинг на БНТ

Общи условия

Активация на акаунт