COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 903
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 625
Хората се ядосват , защото никой не казва какъв е цялостния план, а се работи на парче без визия. Трябваше да ни кажат колко време е максимума, за който искат да държат хорат вкъщи, а  в момента всички сме в неведение - един казва месец, друг три, трети 6 месеца или година. Защо не казаха, това е първоначалния план, максиумум караме така до 1ви май примерно, и после отпускаме мерките? То така на теория може и 2 години да сме затворени, нали уж толкова трябвало да се изчисти целия свят. Ако има краен срок, ви гарантирам, че мерките ще се спазват от много повече хора. Около мен има много хора, включително и аз, които спортуват индивидуално, понеже смятат, че ще сме затворени още поне 3 месеца и няма как да не се излиза от вкъщи за такъв дълъг период.
Щом не го казват, очевидно нямат никакъв план и разчитат вируса да изчезне от само себе си незнайно как.

# 11 626
]За мен решението е като в Германия. Да обучат много хора да тестват и да вземат материал, както и да се включат яко частните лаборатории. Два дни, докато излезе тестът, тестваните няма да излизат навън.
Ако има пари, няма лошо във всякакви видове тестове, включително и антитела. Да ги пуснат на частно тях. Ама да обяснят на публиката, че не са точни.

# 11 627
Какво общо имат ваксините с коронавируса?!?! Айде не почвайте пак с про и антиваксъри... То не бяха кучета, пенсионери, хроничноболни...
То не се знае още дали в случая е коронавирус или банална бактериална инфекция. Така че не го причислявайте аватоматично.

# 11 628
Скрит текст:
Скрит текст:
Добре де, вие как си го представяте това, че ще развиваме икономика, докато гоним 70% стаден имунитет по най-бързия начин? Как си представяте работеща икономика при толкова много болни хора, почти едновременно? Значи дебатът мерки или икономика е доста подвеждащ. Икономиката ще пострада и при двата варианта, само че в единия с много повече жертви. Вие реално спорите със съдбата в момента като тропате с крак и настоявате да се върне това, което беше досега. Има, разбира се и среден вариант, при който минаваме с най-малко жертви и най-малко икономически последствия и това се опитваме да правим в момента.

Кои са тия толкова много болни?

Габрово, Плевен, Банско ... минаха седмици, всичко живо джиткаше наляво-надясно по градинки и беседки, беше редно тия градове да са пламнали.

Минаха 16 дни от 8-мартенските черпни и куверти. Scream
Минаха и 11 дни от "голямото пазаруване на тоалетна хартия". Scream

Не беше ли редно случаите да са хиляди, от които стотици тежки да лежат по болниците, лекарите да подбират кой да спасят, човешката драма да пълни новините ...

... единствената драма е в портфейлите.

Май, май в България коронавируса ходи по икономиката повече, отколкото по хората. MaskMask

Ами не, в България реално мерките се въведоха много преди нещата да се разгорят истински,  мерките колкото и да са несъвършени са пречупили значително геометричната прогресия. А ако искаш да видиш пламъци, разходи се до Ухан, Иран, Италия, Испания, Франция и т.н.
И там имаше доскоро такива невярващи и "смятащи" тарикати като теб. Имаше една потребителка от Испания, която се смееше и ни наричаше параноици и че животът в Испания си течал и всички били спокойни, навън и по фиести и фестивали. Не е писала отдавна в темата.

Значи хем мерките са недостатъчни, всичко живо бе по улиците, фейсбука бе пълен с доноси срещу "разхождащите се", хем имаме 30 хоспитализирани за 16 дни. Close

Пак питам:
На 8 март масово ли бяхме на ресторант?
На 13 март масово ли бяхме в Лидл и Кауфланд да изкупуваме Емека-та? (че даже фейса се напълни със снимки и коментари как всички са търсят белята)?
На 8 март имаше ли вече случаи на коронавирус в Габрово и Плевен, без никой да си е по къщите?

Не беше ли редно положението вече да е ужасяващо с тази тежка болест и този разхайтен народ?Head Band

Очевидно е вече, че в България е лекия щам на болестта, който е и в Чехия, Румъния, Естония и прочее.

Стига сте ни плашили с Ломбардия и Мадрид, погледнете Източна Европа, Норвегия и дори Германия.
Не знам, очевидно ме бъркаш с някого. Мерките са достатъчни, за да не изгорим като Италия, но недостатъчни, че да приключим с това възможно по-бързо. Освен това трябва да са съчетани с много тестване, намиране на болните и тяхната изолация.
А ти знаеш ли какво е това геометрична прогресия? Епидемията постепенно набира скорост, то това не е да се съберем на 8-ми март и хоп от утре всички сме болни. Еднократното събиране е само една стъпка от прогресията, трябва всеки ден да се събираме и известно време животът да продължава "нормално" докато пламнем всички. Случаите се удвояват на 2-3 дена.

# 11 629
  • София
Дъждец, нали обясниха, пусни си записа и слушай Мангъров какво обяснява. Аз останах с впечатлението, че си има една много добра и ясна технология, по която се хващат достатъчно много носители и изкарали. Както и има различни тестове, които мерят различни неща.

# 11 630
Е не, това да го прочетат внимателно антиваксърите!
https://novini.bg/zdrave/bolnici/588956
Ако не е фалшива новина е направо възмутително да се обвиняват лекарите за създалата се ситуация
Слушах жената по телефона в предаването. Интелигентна жена. Но доста манипулативно. Може би от страх. Но определено не вярваше на нито дума от казаното й, дори твърдеше, че нищо не й е казано. Може и нито дума да не е чула от това, което й е дадено като информация.  В статията се пише съвсем друга картина.

# 11 631
Е не, това да го прочетат внимателно антиваксърите!
https://novini.bg/zdrave/bolnici/588956
Ако не е фалшива новина е направо възмутително да се обвиняват лекарите за създалата се ситуация

Айде стига  манипулации. Моите деца са ваксинирани, но не виждам смисъл то тази статия, защото твърдяното е пълна лъжа. Болниците са пълни с двустранни пневмонии и астми при нормално ваксинирани деца. А моето след БЦЖ като направи 7-дневна ниска температура с оток на дробовете - никой не пое отговорност за реакция от ваксина и не знаеше какво да прави. Ако те подмятат от болница, на болница и всички те гледат умно без да предлагат решение, не зная дали графата "антиваксър" няма да ти стане по-приемлива.
Не е по темата, ама и редовните захапвания  на различномислещите също не са по темата

# 11 632
Какво общо имат ваксините с коронавируса?!?! Айде не почвайте пак с про и антиваксъри... То не бяха кучета, пенсионери, хроничноболни...
То не се знае още дали в случая е коронавирус или банална бактериална инфекция. Така че не го причислявайте аватоматично.
Аз нищо не причислявам - към потребителката с антиваксърскиото размахване на пръст беше... Майката я слушах по Нова на живо.. За мен също не е резонно за всяка пневмония да се скача, че е КВ. А това дете къде се е размятало, че да лепне КВ, а родителите?

# 11 633
 Остана само финансов щаб да се направи...

Не може да се явяваш всеки ден по 2 пъти на ден, да отчиташ новите, които са смешно малко и това е лъжа..... да отричаш тестове и препарати и да сме под надслов "стойте си вкъщи със симптоми и гледайте сапунки с възрастните си роднини".

Аз вече като прочета новина, че някъде по света е открито вещество, хапче, препарат или маска, не мога да се усмихна. Знам, че като стане 5ч, това ще бъде отречено, даже ще бъде изкарано, че е вредно.

За това адмирирам появата на този състав с лекарски капацитет. Истински специалисти в областта на инфекциозните заболявания, вкл. Мангъров. Времето ще покаже дали ще работи пълноценно и в полза на населението.

# 11 634
  • София
Хората се ядосват , защото никой не казва какъв е цялостния план, а се работи на парче без визия. Трябваше да ни кажат колко време е максимума, за който искат да държат хорат вкъщи, а  в момента всички сме в неведение - един казва месец, друг три, трети 6 месеца или година. Защо не казаха, това е първоначалния план, максиумум караме така до 1ви май примерно, и после отпускаме мерките? То така на теория може и 2 години да сме затворени, нали уж толкова трябвало да се изчисти целия свят.
Никой не може да има цялостен план, според мен. Извън това и самите мерки се забавиха навсякъде много, за да няма бунтове. Ако кажат на хората, че ще стоят вкъщи една година или повече ще настъпи зомби апокалипсис, ако простите черния хумор. Няма начин, не мисля, че е разумно. С времето така или иначе ще стане ясно на всички. Достатъчно сериозни институти и специалисти по света говорят за 18 и повече месеца, опитват сега да борят този сценарий с масово тестване, но какво ще излезе, не мисля, че някой може наистина да каже.

Радвам се, че има още един съвет от вече наистина сериозни специалисти по темата. Нека си се мразят, наистина не ме вълнува това, но чисто професионално да помогнат на здравната система да се справи, а и да има коректив на онова, което се предприема. Той може да бъде само от лекари този коректив, останалите деяним на симпатии, но няма как като публика да обсъждаме кое е правилно, освен, за да ни минава по-бързо времето.

# 11 635
# 11 636
  • София
Ще го кажа така - минаха две седмици почти от началото на извънредното положение. Вече не е въпросът само да стоим вкъщи и да броим хванати заразени, болни и умрели, а да се състави една цялостна картина на развитието на епидемията. Ако щете това и има икономическо значение - дали ще стоим затворени един-два-три месеца и какво ще ядем след 1-2-3 месеца. И да, това са и финансови разчети.

# 11 637
  • София
Не мога да си представя как ще работи бързо този "тежък" и многоброен съвет.
Все едно гледам партийно събрание от преди време....
А патоса с който реди думите Костов едва се издържа.

Та чакам с нетърпение да видя резултатност от така сформирания съвет.

# 11 638
  • Viena
В Австрия целта е да се правят по 15 000 теста на ден.

# 11 639

Ами и 4 да хванат, по-добре от нищо, говорим за хора, които така или иначе няма да ги тестват, защото не отговарят на изискванията.

А другите 6 ги пускаме спокойни да си ходят и заразяват докато се влошат и се чудят от какво
Ами да ги пуснем и десетте да си ходят спокойни ли? Момент, ама ние точно това правим.

Общи условия

Активация на акаунт