COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 491
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 640
Тестовете са нужни, за да се разбере колко хора вече са се срещнали с вируса (имат определени антитела), колко не са се срещнали, колко са се срещнали и са се разболяли и каква клинична картина са показали, как хората в популацията са свързани помежду си във веригата на предаване на вируса.
Как ще разбереш колко са го срещнали и го носят, но не са развили антитела в момента?

Това ли е приоритет в момента.
Или как да се лекуват хората.

Тия антитела ще стоят в организма още доста време и нека си правят изводите.
Сега да ми казват че китайското не било като европейското е смешно. Може да има разлики но същината на болестта е една.
Не му е времето нито мястото за дребни заяждания и доказване на его от страна на г-н Мангъров.
Или може би света трябва довечера да спи спокойно, щото България вече има ЛС,който не се интересува от примерно китайския опит а ще намери напълно нов алгоритъм и лекарства за лечението на болестта.

# 11 641
  • София
Elig, едва ли е необходимо чак такова количество. Първенците Южна Корея до момента са направили около 350 000 теста и има ефект.

Чудесно, четох достатъчно за тях, те наистина са страхотни. От самия процес на тестване, до следенето, пращането на смс си за уведомление и т.н. Представяш ли си при нас това да може да се случи реално, дори само за 50 000 човека? Кой ще го направи? Целия държавен апарат е много тромав, виждаме само за самото инзвънредно положение колко време се срещат, че се карат, спорят, че гласуват.....А това са много стъпки, за да се осъществи.

# 11 642
Да, на мен щабът ми зацикли нещо. Няма светлина в тунела, само бройки на заразени, ама на всички е ясно, че не е това истинската картина. Вчера само един, той и генералът казва, че от това не може да се извади тенденция. Ми за какво съобщаваме заразените по два пъти на ден като всички знаем, че не това е точната цифра. Същевременно в Банско не знам да тестват, това би било идеална извадка, като в кораба например.

# 11 643
Ще го кажа така - минаха две седмици почти от началото на извънредното положение. Вече не е въпросът само да стоим вкъщи и да броим хванати заразени, болни и умрели, а да се състави една цялостна картина на развитието на епидемията. Ако щете това и има икономическо значение - дали ще стоим затворени един-два-три месеца и какво ще ядем след 1-2-3 месеца. И да, това са и финансови разчети.

Това по мое мнение е и мнението на все повече хора . По-горе потребителка написа, ако ни кажели, че една година ще ни държат, ще настане бунт. Тоест вие смятате, че една година локдаун е реална опция и не ни казват, за да не ни плашат?  Е това вече ще е скандално. Затова казвам, да кажат какъв им е плана, няма как да нямаме максимален период и план за всеки сценарий.

# 11 644
  • София
Това, което Мангъров каза в интервю пред bTV преди няколко дена, е, че за него е абсурдно млади и здрави хора да седят закотвени по домовете си. Тогава изказа тезата за масовото тестване, за да се установи кой в крайна сметка го носи този вирус и ако го носи - изолация. Предавам много грубо и ангро думите му, но откровено казано, виждам логика в тях. По време на същото интервю нищо не е казал за "стаден" имунитет. Каза само, че след преболедуване се придобива имунитет - теза, която нашият щаб начело с Мутафчийски също споделя.
Аз също смятам, че с гуляите в началото на март и борбата за тоалетна хартия вече трябваше да дават някакъв резултат. Чакаме някакъв митичен пик, а излиза щабът и казва - един заразен намерихме. Ами, чудесно, така можем да караме до 2025 г. Каква година да си играем на дребно, дайте да ги направим 5.
Нормално е хората да искат малко яснота и някакви ясни срокове, защото им писна от приказки наизуст за смекчаване на криви, ненатоварване на здравната система и прочее.

# 11 645
Сега аз съм лаик и не съм мед.лице и за това може грешно да съм разбрала.Ако правилно съм го тълкувала Мангъров ПСР тестове-те показват болни и заразени/тези които показват отделящите вируса в околната среда/.Бързите тестове показват дали някой е преболедувал и има антитела/Г и М/,но не  показва в момента дали е заразен и разпространява вируса,както и неговите контактни.Ако идеята е да се спре разпространението -не трябва ли да се търсят и ограничат контактните на болните разпространяващи и да се наблегне на подобни тестове/пср/.А в по-следващ момент на това колко са го прекарали../те така или иначе не заразяват/защото докато не се образуват антитела ти може да си сееш зараза и без да знаеш..Те няма да хванат и скорозаразените/нито един от тестовете-за това е карантината Simple Smile/,няма да установяват контактните, а ще показват епид.статус.С оглед на това,че все пак става въпрос и за финанси,които не са много както е ясно.

# 11 646
не ги защитавам, просто трябва да се видят и други неща - тези хора едва ли досега са спали и не са се ровили. Защо трябва да обясняват за Китай като ние не сме Китай? Ние сме съвсем друга популация, друга култура, ако щеш и друга политическа организация. Може да видиш какво е при комшията, но комшията има своя история, която не е твоята история, дори когато двете истории си приличат.  Китайците си знаят какво са правили, при тях нищо не е като при европейците.
Не си ме разбрала. Не ме интересува какво е в Китай, но това е мястото, където се разви вируса. Толкова ли не можаха да се информират до сега, не можаха да обсъдят в лекарската гилдия какво биха направили те, тук, ако ни се случи /то вече се случва/. Сега ще умуват.
Интересно ако няма достатъчно тестове, Мангъров какво ще направи, ще вдига ремене, защото не би могло без да се тества да се реши как да се действа.
Китай и не само пробваха с всевъзможни лекарствени препарати. Някой за да даде идея да се приложи нещо е мислил. Тук чакаме разрешение от СЗО, от европейски дерективи, от ........... преценяваме ползи - вреди,  много добре даваме оценка на другите. Трябваше Домузчиев да каже, че е лекуван с определе медикамент, за да тръгнат да мисля, какво да правят. Много глупаво. За аналгин - хинина няма да коментирам. Произвеждаме нещо, имаме го, но не можем да се възползваме.
Под натиска на хората ли ще зареждат лекарства и ще определят как да ги лекуват.
Жалкото е, че времето което ни даде съдбата, не го използваха. Когато ни притиснат обстоятелствата тези всичките ще абдикират.

# 11 647
  • София
Не мога да си представя как ще работи бързо този "тежък" и многоброен съвет.
Все едно гледам партийно събрание от преди време....
А патоса с който реди думите Костов едва се издържа.

Та чакам с нетърпение да видя резултатност от така сформирания съвет.
По-правилно не може да се напише. Абсолютно съм съгласна.

# 11 648
Хората се ядосват , защото никой не казва какъв е цялостния план, а се работи на парче без визия. Трябваше да ни кажат колко време е максимума,

Това първо, че не е вярно-има план А има и план Б и всякакви планове се коментират от ден първи.
Второ, при такава динамична обстановка всеки план може да замине на кино много бързо, както и става.

# 11 649
Скрит текст:
Хората се ядосват , защото никой не казва какъв е цялостния план, а се работи на парче без визия. Трябваше да ни кажат колко време е максимума, за който искат да държат хорат вкъщи, а  в момента всички сме в неведение - един казва месец, друг три, трети 6 месеца или година. Защо не казаха, това е първоначалния план, максиумум караме така до 1ви май примерно, и после отпускаме мерките? То така на теория може и 2 години да сме затворени, нали уж толкова трябвало да се изчисти целия свят.
Никой не може да има цялостен план, според мен. Извън това и самите мерки се забавиха навсякъде много, за да няма бунтове.
Ако кажат на хората, че ще стоят вкъщи една година или повече ще настъпи зомби апокалипсис, ако простите черния хумор. Няма начин, не мисля, че е разумно.
Скрит текст:
С времето така или иначе ще стане ясно на всички. Достатъчно сериозни институти и специалисти по света говорят за 18 и повече месеца, опитват сега да борят този сценарий с масово тестване, но какво ще излезе, не мисля, че някой може наистина да каже.

Радвам се, че има още един съвет от вече наистина сериозни специалисти по темата. Нека си се мразят, наистина не ме вълнува това, но чисто професионално да помогнат на здравната система да се справи, а и да има коректив на онова, което се предприема. Той може да бъде само от лекари този коректив, останалите деяним на симпатии, но няма как като публика да обсъждаме кое е правилно, освен, за да ни минава по-бързо времето.
Дано сама не си вярваш....
Дали ще кажат в началото "Ще си стоите по къщЯта 2 години!", или другата седмица ще ни сюрпризират с тая новина, все тая...Хората просто НЯМА да стоят по къщите 2 години.Или 1,6....
Още на втория месец или ще тръгнат на работа, или, ако жандармерията се намеси да ни държи насила вътре, ще има бунтове.
Как точно си представяш, че някой, който е бил на заплата до вчера, може да изкара 2 години без никакъв доход?

Знам, хоум-офисните ви е широко около врата, ама моля ви се, слезте малко и на земята, при обикновените хора....че става смешно.

# 11 650
Скрит текст:
Хората се ядосват , защото никой не казва какъв е цялостния план, а се работи на парче без визия. Трябваше да ни кажат колко време е максимума, за който искат да държат хорат вкъщи, а  в момента всички сме в неведение - един казва месец, друг три, трети 6 месеца или година. Защо не казаха, това е първоначалния план, максиумум караме така до 1ви май примерно, и после отпускаме мерките? То така на теория може и 2 години да сме затворени, нали уж толкова трябвало да се изчисти целия свят. Ако има краен срок, ви гарантирам, че мерките ще се спазват от много повече хора. Около мен има много хора, включително и аз, които спортуват индивидуално, понеже смятат, че ще сме затворени още поне 3 месеца и няма как да не се излиза от вкъщи за такъв дълъг период.
Щом не го казват, очевидно нямат никакъв план и разчитат вируса да изчезне от само себе си незнайно как.
Сама си го написала план няма, действат от днес за утре и в зависимост кое лоби в момента влияе на министър-председателя.
А той типично в него стил ги пусна да се карат и после ще кажа - така казаха докторите.

# 11 651
Това, което Мангъров каза в интервю пред bTV преди няколко дена, е, че за него е абсурдно млади и здрави хора да седят закотвени по домовете си. Тогава изказа тезата за масовото тестване, за да се установи кой в крайна сметка го носи този вирус и ако го носи - изолация. Предавам много грубо и ангро думите му, но откровено казано, виждам логика в тях. По време на същото интервю нищо не е казал за "стаден" имунитет. Каза само, че след преболедуване се придобива имунитет - теза, която нашият щаб начело с Мутафчийски също споделя.
Аз също смятам, че с гуляите в началото на март и борбата за тоалетна хартия вече трябваше да дават някакъв резултат. Чакаме някакъв митичен пик, а излиза щабът и казва - един заразен намерихме. Ами, чудесно, така можем да караме до 2025 г. Каква година да си играем на дребно, дайте да ги направим 5.
Нормално е хората да искат малко яснота и някакви ясни срокове, защото им писна от приказки наизуст за смекчаване на криви, ненатоварване на здравната система и прочее.

Точно така е. Това, че не можеш да предвидиш какво ще се случи по месеци, не значи, че не трябва да имаш стратегия за действие , алгоритъм ако щете. Не можем да се крием до безкрай. Разбирам довода за здравната система, но в един момент трябва да продължим напред.  Иначе може и до 2030та година да я "пазим" и да борим кривата.

# 11 652
Дъждец, нали обясниха, пусни си записа и слушай Мангъров какво обяснява. Аз останах с впечатлението, че си има една много добра и ясна технология, по която се хващат достатъчно много носители и изкарали. Както и има различни тестове, които мерят различни неща.
Ми не вярват бре. Вчера колежка ми каза, че им няма доверие. Годжи бил, другия нам къв си. Стрина Пена знае най-добре.

# 11 653
Хоум офисните не са вечни. И те са на заплата, която идва от клиенти някакви и плащания някакви, които на свой ред секват/или намаляват в момента драстично.
Има определени бизнеси, които ще умрат-едни бързо и веднага, други по-бавно, трети може да избутат с намален състав година и т.н. Има и други бизнеси, които ще процъфтят, все пак времената се менят.

# 11 654
https://novini.bg/sviat/balkani/588968
Вижте в Сърбия при горе долу аналогична ситуация какви мерки взимат. Масово тестване и вечерен час.

Общи условия

Активация на акаунт