COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 212
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 955
  • София

Аз не съм изобщо компетентна в сферата на икономиката. Някой може ли да ми обясни като на идиот как за една седмица толкова хора остават без работа. Никой ли не държи резерв за месец, та са похарчили вече цялата печалба от миналия и не могат да си платят заплати и осигуровки за следващия месец?
Мен като теглих кредит ме посъветваха да имам пари, за да живея 2-3 месеца минимум и съм се съобразила с това и мислех, че и при бизнеса е така.
Да ти го  обясня от гледната точка на малкия и среден бизнес:
1. Клиентите ти са от малкия и среден бизнес извършил си услуга, фактурирал си я по надлежния ред за което дължиш съответните данъци:
1.1 Клиента казва аз в момента не работя и не мога да ти платя, а и не знам дали ще продължа дейността си така че това което си свършил за мен няма да ми е от полза вече.
1.2 Клиента казва аз в момента е работя, но в ограничени параметри и ми трябват  пари за заплати и осигуровки.
/Ти си ми извършил услугата, но ще ти платя когато мога и ако мога/;
1.3 Прати ми фактура за плащане по банка и пак но ще ти платя когато мога и ако мога;
1.4. Сега ли точно ме занимаваш с глупости/ Това от собственици на верига аптеки/;
1.5, 6 и  подобни.
2. Трябва да платиш наеми, режийни, телефони и др.услуги. Тук Дори не говорим за кредити.
3. Край на финансовата година е. Трябва да платиш данъците към бюджета.
4. Имаш персонал на който трябва да платиш заплати, осигуровки, болнични.
5. Току виж останало нещо и за теб.

# 11 956
Домусчиев оздравял?

# 11 957
За щастие в София ФПЧ са в норма последните месеци, мисля че обичайно пикът е ноември-март/април.

# 11 958
  • Варна
Ако е бил болен , едва ли.

# 11 959
Петър Марков, от днес:

Вчера регистрирахме 200-ния потвърден случай на COVID-19 в България. Времето, което беше необходимо за да бъдат докладвани първите 100 случая беше 12 дни. За вторите 100 случая бяха достатъчни по-малко от 4 дни! Това е ясен признак за ускояване на заболеваемостта. Какво можем да очакваме през следващите дни и седмици от епидемията в България?

Ще започна с две добри новини. Първо, фактът че дотук има само 3 смъртни случая е известен окуражителен прогностичен белег за размера на реалната епидемия – т.е. за броя на все още неразкритите случаи, за които не знаем че са заразени. И второ, благодарение на стряскащия пример на Италия и на ранна мобилизация, България предприе първите мерки за ограничаване на предаването доста експедитивно и рано. В това отношение имаме известна преднина в сравнение с други държави в Европа гледано спрямо етапа на епидемията у дома и в случая правителството трябва да бъде похвалено за бързината на мерките и за това че даде силен мандат на специалистите от щаба за борба с епидемията.

Стъпките за социално дистанциране са най-ефективния инструмент за пресичане на пандемията. Интензивните социални контакти са „горивото“ на епидемиите от въздушно-капкови инфекции. Когато хората в обществото контактуват помежду си с голяма честота, епидемията лумва. Когато хората си останат в къщи, контактите спират и това отнема „кислорода“ и „задушава огъня“. Само че, при коронавируса, резултатът не идва моментално след въвеждане на мерките. Това е така поради една особеност, която съм коментирал и преди. Това е дългото време което минава от момента на заразяването до настъпването на тежките симптоми. Това забавяне в протичането на инфекцията съответно води до подобно по дължина забавяне между момента в който сме въвели мерки за социално дистанциране и момента, в който те биха дали желания резултат (намаляването на броя на заболелите и починалите). Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано – доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези които се разболеят да речем след две семици ще са хора заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н. На практика това означава че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват, докато не мине близо месец. Нещо повече – през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно. Подобно нещо макар и в друг мащаб се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са „заключени“ вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфецкията всеки ден. И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.

Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна „временна мярка за неотклонение“? Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по койото работят мерките за справяне с коронасируса ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо. Ако стриктно си стоим в къщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки въведени преди 10 дни. И после, една седмица по-късно се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.

Ето – успях и да завърша с добра новина!

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 19:38 от Бледолилава

# 11 960
Много хора тук идея си нямате, що е това Външен дълг и защо това, че при нас е около 30% е много добре. Италия имат около 140% външен дълг, икономиката там е на ръба на сриването от много време. Сега след коронавирусът, ще стане страшно. Тоя външен дълг там не се ли натрупа, точно от кризата през 2008г?

# 11 961

И аз четох за него току-що

https://m.24chasa.bg/novini/article/8350288

# 11 962
  • София
Скрит текст:

Аз не съм изобщо компетентна в сферата на икономиката. Някой може ли да ми обясни като на идиот как за една седмица толкова хора остават без работа. Никой ли не държи резерв за месец, та са похарчили вече цялата печалба от миналия и не могат да си платят заплати и осигуровки за следващия месец?
Мен като теглих кредит ме посъветваха да имам пари, за да живея 2-3 месеца минимум и съм се съобразила с това и мислех, че и при бизнеса е така.
Да ти го  обясня от гледната точка на малкия и среден бизнес:
1. Клиентите ти са от малкия и среден бизнес извършил си услуга, фактурирал си я по надлежния ред за което дължиш съответните данъци:
1.1 Клиента казва аз в момента не работя и не мога да ти платя, а и не знам дали ще продължа дейността си така че това което си свършил за мен няма да ми е от полза вече.
1.2 Клиента казва аз в момента е работя, но в ограничени параметри и ми трябват  пари за заплати и осигуровки.
/Ти си ми извършил услугата, но ще ти платя когато мога и ако мога/;
1.3 Прати ми фактура за плащане по банка и пак но ще ти платя когато мога и ако мога;
1.4. Сега ли точно ме занимаваш с глупости/ Това от собственици на верига аптеки/;
1.5, 6 и  подобни.
2. Трябва да платиш наеми, режийни, телефони и др.услуги. Тук Дори не говорим за кредити.
3. Край на финансовата година е. Трябва да платиш данъците към бюджета.
4. Имаш персонал на който трябва да платиш заплати, осигуровки, болнични.
5. Току виж останало нещо и за теб.

Благодаря за обяснението! Стана ми по-ясно.

Питането ми не беше породено от на Баце приказките, ами от личен скромен опит. Ако не можеш да си събереш задълженията е логично, просто ми беше чудно защо всички бият отбой в първата седмица, иначе след месец без поръчки, услуги е ясно, че никой няма да има пари.
Явно е основно от притеснение от неизвестното.

# 11 963
  • Bulgaria
Гери Малкоданска се изследва за коронавирус.

https://www.actualno.com/showbusiness/geri-malkodanska-ima-simpt … Oge1Z3miM_y17EcPQ

# 11 964
  • София
Това, което аз разбирам е: понеже на МС не ги кефи рейтингът на Мутафчийски, сега ще правят алтернативен Съвет с по-политически коректни медици предимно от частни болници, не от тия дето приемат пациенти с корона?!?! Който съвет ще съветва и прави правилни диаграми и криви... Хмх...

# 11 965
Цитат
Tesla, соц. ни политика е ужасна. Без здрави и жбразовани  данъкоплатци всяка държава е в кома. Логично могат да въведат по- високи ставки за високите приходи. Лукойл отчитат 0% печалба. Корупцията и лобизма са държавна политика. Основен проблем е, че конституцията ни и редица норми са от комунизма. Реформи няма. Изтребител не се кара с книжка А категория. Правата са минимум, основно - задължения. От ГЕРБ видях ухажване и субсидиране основно на маргинарни група и хора без ценз. Заплатите във БАН са подобни на хигиенистите. Приоритетите са грешни.
Абсолютно съм съгласен. А за частта на данъците аз съм фен на лявата политика, държавата трябва да взима по високи данъци за по високи приходи, когато ти имаш повече приходи в бюджета можеш и да създаваш социална политика, а тя не е само пари хвърлени на вятъра от икономическа гледна точка защото например повишени пенсии, повече пари за майки с деца, означава и че повече ще харчат, което вдига потреблението, това създава още бизнеси, още данъци които се плащат и се пълни бюджета и така. Но не съм фен социална политика да се прави с пари които ги няма в бюджета и да се задлъжняват следващите поколения да плащат висок външен дълг.

# 11 966
Италианските учени откриха, че корона вирусът обича да се прикрепя към и да се разпространява с помощта на фини прахови частици. Особено когато въздухът е влажен.
Това за месеците май и юни не е добре, нали, предвид климата у нас?
Все пак - по ски пистите, зимата, въздухът - студен и сух ли е или студен и влажен, простете неграмотността ми по тая конкретно тема.
Но пък не ми се мисли в Мексико какво ще е, докато на другият полюс ще са места като Лас Вегас и пр.

Карта на разпростанението на фини прахови частици в момента: https://airbg.info

# 11 967
Тесла, по-високи данъци само ако има гаранция, че ще отиват там, където трябва и при добре работеща съдебна система. Тогава наистина позитивите са страшно много. Но в бандитска държава по-високите данъци се крадат масово, така че по-ниските данъци, колкото и негативи да имат по принцип, в случая май са по-малкото зло.

# 11 968
Започвам да си мисля, че карантината ще е поне до края на юни. Има и теории ,че ще е докато намерят ваксина (т.е. 12-18 месеца). Да се готвим психически, че около мен хората мислят масово, че на 13ти свършва.

# 11 969
Минимум месец ще удължат ИП, и то в най-оптимистичния сценарий.

Общи условия

Активация на акаунт