COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 078
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 525
Тук нали доскоро любителите на конспирациите питаха "Ами Индия?". Повече от 1 милиард души в Индия в момента са в пълен локдаун. В туитър е пълно с видеоклипове как полицията бие с пръчки и ги кара да се приберат по домовете, явно там методите са такива, няма да ги поствам.
Полицията в Лондон обаче е далеч по-културна. Към припичащи се на слънце в парка:" Моля, махнете се от тревата и се приберете вкъщи. Това не е ваканция."

https://twitter.com/BNODesk/status/1242573124786413569?s=19

# 12 526
Понеже ме изтриха, който иска да чете актуарна специализирана информация, да се регистрира в MEDSCAPE и да чете. На свободен достъп се чете много малко и затова копирах, но явно е преценено, че е натоварващо
Не е натоварващо, а беше пост изцяло на чужд език.

# 12 527
Sunshine_Reggea, много крайно се изказваш и подвеждаш хората. Ако обичаш, не ми криви и думите, защото диалогът става безсмислен така. Никъде не съм написала, че е срамно, напротив - леля ми работи с хора с различни психични проблеми, затова си позволих да напиша, че реално здравите хора не следва да изтерясват. Никой никого не е оставил да си се самоубива. Има разкрити центрове за психично здраве, има телефони, на които можеш да се обадиш, ето - има и психиатър в лекарския съвет. Както има психолози, които продължават да работят онлайн. Никой не е забранил и на хората да посещават лекарите, с които работят (когато става въпрос за психиатри) . В крайна сметка, извънредно положение, какво искаш по-точно? Не виждам егоизъм, По-скоро опити да не се докарват нещата до крайности като в някои други държави и камара хора, дето просто се оплакват, щото им се нарушава начинът на живот, на който са свикнали. За протокола - хората с проблеми, описани от теб, не се жалят по форуми, По-скоро си работят всекидневно над тях със специалисти  и това не им е отказано, въпреки извънредното положение.

Andariel, абсолютно нищо не бъркам. Аз също гледам новини, седя си вкъщи, спазвам указанията и не виждам хора + че се притеснявам, особено взимайки предвид, че имам родител, които е медицинско лице. Ми да, опр ми се ходи на СПА хотел, ама няма сега и това е. Не мога да кажа, че край, животът ми свърши, щото няма да отида и край, ще се побъркам от няколко седмици стопиране на социалния живот.

# 12 528
Може да се тестват тези, на които им свършва карантината, например.

# 12 529
Ще може ли за малко да оставим Италия и да гледаме България?
Тук в момента по болниците са има-няма 40 души. Част от тях, както разбираме, когато щабът благоволи да каже нещо, различно от "Всички ще умрем", дори не са критични. Доколкото разбирам, оздравяващите също са в болница, докато не дадат две отрицателни проби. Критичните по последна информация от щаба бяха двама. И двама други успяха да "измънкат от трапа" във ВМА (евала за което без грам ирония!!!).
Междувременно на ден ни се съобщават за около 20-25 нови случая, често и по-малко. Част от тях са деца, част от тях са със симптоми, част от тях "седят вкъщи и си го карат като хрема" (цитат от Мутафчийски е това). Очевидно бройката е много далеч от реалните заразени, което пък означава, че в момента има адски много хора, които "го карат като хрема".
Въпросът е - докога ще пазим тази толкова крехка и чуплива система? Тук проповедниците от Седмия ден на дивана ще отговорят веднага - ей сега ако ни изтърват, и си такова мамата, ставаме Италия. Ако тази логика е вярна обаче, ние ВЕЧЕ щяхме да сме Италия, защото народът беше "изтърван" сравнително до късно през март. На всички ни е ясно, че заразените тук не са 217, а са поне 10 пъти по толкова. Значи имаме много заразени, които все пак не претоварват системата. И очевидно не ни е чак толкова болна нацията, щом не капем като круши и щом 75-годишни дами оздравяват.
Евалата за този пост! Само искам да коментирам, че няма толкова болна нация, има колабирала здравна система (Както вече имаме примери в Европа и то на доста по-високо ниво от българската)!
Съгласна съм частично с вас Данните за колко ни е "болна нацията" винаги са вървял със статистика, която да оневини"глупаво решение"  от властимищите. Когато се закриваха многопрофилни болници, друга им беше по-угодна.

# 12 530
Лекарства срещу вируси няма. Единствено ацикловир, който помага срещу херпес.
Това не е вярно. Дори за грипа има оселтамивир(тамифлу), занамивир(реленца). Това са противовирусни препарати, не са просто да свалят температури и да те карат да се чувстваш добре, а действат директно върху вируса.
И за ковид ще има такива лекарства, както и готови антитела, ваксини.
Доколкото ми е известно не действат срещу вируса, а влияят на клетките/рецепторите в тялото, които са уязвими от вируса. Има голяма разлика. Лекарство, което да трепе вируси, ако така си го представяте, няма. Говоря за грипа конкретно, не гарантирам за всички вирусни заболявания.

# 12 531
Sunshine_Reggea, много хубаво е цялото ти мнение, но не искам да вкарвам тежки цитати.
А това:
Сега, знам, че в България психичното здраве се смята за второстепенно и дори за "глезотия", защото на хора с депресия продължава да им се обяснява "да се стегнат и да не се лигавят", но всъщност първите признаци, че изолацията води до сериозни проблеми са налице.
е право в десятката. След някоя и друга седмица много ясно ще си проличи "глезотията".
За либертарианството и ограничените свободи: ами факт е, ограничени са ни свободите в момента.
Но на първо място, неограничена свобода така или иначе не съществува. На второ, това е временно, а и има нещо, наречено солидарност. Каролев май не разбира това понятие. И аз съм бясна и страшно угнетена от домашния арест, искам да се видя с хора, да изляза в планината, да пия кафе на въздух и да отида на маникюр. Но в момента съм солидарна с всички, няма как да се опъна на системата, колкото и да не я одобрявам.

# 12 532
Niljaniljo, много, много правилни разсъждения от твоя приятел. Много хубаво го е написал.
Джастев също мисли в такава посока и като панически започна да забърсвам, ми дава примери с държави, които традиционно са с ниска хигиена и в които има много по малко заразени и почти няма заболели и починали.

# 12 533
Sunshine_Reggea, за мен пък, ако не можеш да прекараш 2 седмици сам със себе си ...
Да ти кажа честно, имам се изключително стабилна и дори положително настроена личност и в криза, но мога да ти онагледя кое може би ще е причина да изпушат масово и стабилни хора. В скрития текст, за да не досаждам на други.

Скрит текст:
Децата са вкъщи. Ние онлайн обучение нямаме, всичко пристига през три канала - имейл, апп, втори апп. Постоянно  нещо се разпечатва, снима, праща, получава, записва, изпраща. За щастие големият е със силни организаторски умения и аз само помагам с обратната връзка. При малкия нещата са различни, там обаче, да кажем, че материалът е елементарен и само организирам плана.

Междувременно работя. Имаме всеки ден миитинг, в който не ни гарантират абсолютно нищо. Казват ти решението до утре, утре пак нещо друго. Например някои сме в отпуска изведнъж - аз точно в този момент, а други въобще са уволнени. После се започват едни обаждания, напрежение, евентуалности. Слушаш министри, пускаш в гугъл планове, търсиш.

Извън това се случва да се обадиш на двете баби, да запишеш кои покупки им трябват, да ги купиш, занесеш, оставиш пред вратата и тръгнеш обратно. После по телефона ги забавляваш пет минути, за да не изпушат и те.

В един момент имаш време за себе си, взимаш книга, излизаш на двора. Телефонът звъни. Тази приятелка има новини, другата е уволнена, третата болна.. И като за капак ти казват, че евентуално си контактувал с болен и да кажеш, ако се разболееш.

И пускаш телевизора за разнообразие и чуваш, че училищата до май може да са затворени.

Нищо, де, ние сме печени, стараем се да сме и стабилни Simple Smile

ПП Налага ми се ходене до банката и много се надявам да не ме гледат като убиец или престъпник и да не ме спре полицай, да ме пита защо съм на улицата.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 11:12 от Анонимен

# 12 534
Домусчиев с два отрицателни теста, щели да го изписват. Добре е и кръв да дари.

# 12 535
Да го държат за клинични експерименти, нали иска да помага

# 12 536
Чудя се за следното - до сега никой журналист не се сети да зададе елементарен въпрос - имаме легла и отделения по болниците, в Арените, които да се заемат от болни с Корона вирус. Обаче, има ли там вече персонал, който е готов и ще стои затворен за месец, без да излиза от там? Защото нали разбирате, че няма как хората, които работят в тези отделения да се връщат вкъщи при семействата си...Не чух и да се задава въпросът, а какво се прави за този персонал? Ще има ли осигурена топла храна, места за лична хигиена, места за спане? Чух само, че ще им дават 1000 лв. повече, което е нищо като се има предвид, че тези хора няма да имат нормален живот за повече от месец....Явно на журналистите, а и на Щаба и Медицинския съвет, не им дреме особено за тези хора, защото не се говори нищо за тях.

# 12 537
  • Пловдив
Някой журналист няма ли да попита генерала как лекуват в Швейцария?
По брой заразени на 1 милион население надминаха Италия
1154 срещу 1144, но по смъртни случаи на един милион население са в пъти по-добре 15 срещу 113.
А там имат опит в производството на лекарства, не е като да нямат.
И наложените мерки са като при нас с изключение на това, че могат да си пътуват между градовете.

# 12 538
Позволявам си да напиша един информативно-интерпретативен пост, анализ на ситуацията по държави.
Изхождам от следните данните за всички държави с над 20 000 случая:

Рискови фактори за лоша прогноза при COVID-19:

- Сърдечно-съдови проблеми
- Белодробни проблеми
- Хронични заболявания
- Затлъстяване
- Възраст над 70 г.

На първо място е Китай. Иска ми се да ги елиминирам поради факта, че от там тръгна всичко, но няма.

1. Китай:
Според http://www.healthdata.org/china , главните причини за смърт са:

- Сърдечно съдови болести (исхемична болест, удар)
- Белодробни болести (ХОББ, рак)

2. Италия
Според http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/355985/Healt … taly-Eng.pdf?ua=1 , главните причини за смърт са:
- Сърдечно-съдови
- Рак на белия дроб

- 20% от хората пушат / 18% са затлъстели
- огромен брой стари хора

3. Америка
Според https://injuryfacts.nsc.org/all-injuries/deaths-by-demographics/ … g-causes-of-death , основните причини за смърт са:
- Сърдечно-съдови
- Рак

- 6/10 имат хронично заболяване ; 4/10 имат по 2
- липса на активност / лошо хранене / пушене / алкохол

4. Испания
Според https://www.statista.com/statistics/753507/number-of-individuals … iseases-in-spain/ , водещите хронични болести са:
- Исхемична болест на сърцето
- Високо кръвно налягане/Висок холестерол

Водещи причини за смърт са:
- Удар
- ХОББ / рак на белия дроб

5. Германия
Според https://themunicheye.com/cardiovascular-disease-leading-cause-of … h-in-germany-2395 , водещи причини за смърт са:
- Сърдечно-съдови
- Рак

- Високо кръвно налягане е главната хронична болест при тях
- 33% от хората прекаляват с алкохола

6. Иран
- не считам данните за точни

7. Франция
Според https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_fr_english.pdf , главните причини за смърт са:
- Рак
- Сърдечно-съдови

България
Малко тъжно ми става като гледам документа за нашата страна (https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_bu … garia_english.pdf)

При нас водещ проблем е тютюнопушенето (28%) следван от алкохола (17%).
Над 80% от смъртните случаи у нас са причинени от сърдечно-съдови болести.

А това е просто изключително тъжно...

Заключението ми е, че вируса удря тежко не хората, които не са предприели мерки навреме а тези, които не са предприели мерки като цяло, ако разбирате какво имам предвид.

# 12 539
Проповедниците от Седмия ден на дивана .... ох, ще ме уморите от смях  Joy Joy

На мен най-много ми липсва спорта, хора, спряха ми картата и аеробиката, ще се побъркам. Липсва ми еуфорията и хубавото настроение след като съм изкарала един час на степа или планината. Нищо не може да замени това, ни готвене,  ни чистене, ни сериал, ммм не, мерси.
Следобед с щерката ще отваряме клипчета с гимнастика и почваме. Ама пак ... не е същото.
На нея също и липсват тренировките, а и взе да се притеснява, че от мекички и Нутела ще загуби прекрасната си форма.

На вас кое най-много ви липсва в изолацията?

Общи условия

Активация на акаунт