COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 078
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 095
мама Нана,  кое точно ми е нулата в разбирането ? Ти сама казваш, че толкова ни били възможностите. Е, значи е въпрос не че не съществуват тестове (някой назад постна и част от статия за белгийски университет и лаборатория, минали са изпитания и одобрение), а че по някакви причини няма как да си ги позволим. Едното е като да има в магазина мерцедес, а ти да не можеш да си го купиш, защото парите не ти стигат, не можеш да си го доставиш и т.н.

С бързите тестове ще се хване една сериозна група хора - тези, които нямат симптоми, но са заразени и пръскат вируса. Дори тези белгийци си признават, че имат 70 процента достоверност на отрицателните и това не е много добре, все пак е по-добре от никакви тестове.

ОбърнИ внимание малко на различните потоци информация, при това относно конкретните типове тестове (пак казвам, типове, защото сега тестват с "бавния", който е друг тип от"бързия") и ще започнат да ти се изясняват нещата. А аз нека съм с разбиране 0, щом така те устройва.
Точната аналогия е, че ни трябват автобуси,  но нямаме шофьори с книжка c и затова решаваме да си купим много на брой рикши и да превозваме пътници и багажи с тях. А, да....и рикшите ще ги достави определена фирма.

# 13 096
Доста интересна теория на норвежците. От fFriend
Една интересна и силно достоверна норвежка хипотеза на техни експерти:
"Смъртоносен микс от резистентни бактерии и коронавирус би могъл да е причината за високата смъртност в Италия
6000 души починаха от коронавирус в Италия само за два месеца. Тази висока смъртност предизвиква тревога по целия свят, включително и тук, в Норвегия, където NRK в един ТВ дебат разгледа това като възможен най-лош сценарий и у нас.
Мнозина обръщат внимание на високата средна възраст на населението в Италия и че тя би могла да е една от причините за големия брой смъртни случаи. Но това далеч не е единственото обяснение.
В добавка към това, че епидемията изненада италианските власти, съществуващата от преди антибиотична криза вероятно е допринесла за драматичното влошаване на ситуацията. Смъртоносен микс от резистентни бактерии и коронавирус би могъл да е причината за високата смъртност в Италия.
Възможно е много от заразените в момента със sars-cov-2 в Италия да умират не от самия вирус, а от вторични бактериални инфекции, причинени от резистентни микроби. Как двете неща са свързани?
Добре известен факт е, че инфекциите на дихателните пътища, причинени от вирус, като правило отслабват имунната система, което позволява на бактериите по-лесно да атакуват. Това е обичайно при грипните вируси и при вируси, причиняващи настинка. Между 10 и 30 % от пациентите, хоспитализирани с инфекция на дихателните пътища, причинена от вирус, впоследствие развиват вторична бактериална инфекция, сочат данните на Британския AMR Centre.
Covid-19 обаче се различава от обикновения сезонен грип по това, че много по-голям брой заболели развиват пневмония. Тежките случаи се поставят на кислородна терапия, за да се помогне на имунната система да се справи с вируса.
За да се предпазят такива интензивни пациенти от развитие на вторична бактериална инфекция, често в лечението им се включва и антибиотик. Както е известно, антибиотиците нямат никакво действие върху коронавируса sars-cov-2, но биха унищожили евентуални бактерии, атакуващи пациента, включен към респиратор.
Но колко често се случва това при sars-cov-2?
В изследване, публикувано в престижното издание The Lancet този месец, учени са установили, че над половината от починалите от коронавируса в Ухан са развили вторична бактериална инфекция. Изследването сочи, че вторичните бактериални инфекции имат ключово значение за смъртността при сovid-19, макар че е необходима повече документация по въпроса.
Причината е, че една бактериална инфекция би могла да атакува важни стволови клетки в дихателните пътища, които са необходими за регенерирането на белодробната тъкан.
Дори и при агресивна, предизвикана от вирус пневмония, човек обикновено може да оздравее, често с помощта и на кислородна терапия, стига стволовите клетки в белите дробове да имат възможност да се възстановят. Но ако стволовите клетки загинат, с човека е свършено.
За щастие, обикновено антибиотичното лечение възпира бактериите. Това позволява на имунната система да се съсредоточи върху борбата с вирусната инфекция и пациентът да има шанс да се възстанови.
Италия е страната с най-голям брой смъртни случаи от резистентни бактерии в Европа. Годишно в страната умират почти 11 000 от резистентни микроби. За сравнение в Норвегия цифрата е 69.
Последните данни от европейското бюро за предпазване от заразни болести (ECDC) показват, че 30% от бактериалните инфекции в Италия, причинени от E.coli, са били резистентни към трето поколение цефалоспорини, много важен вид антибиотик.
Съответните данни за клебсиела-инфекциите показват, че 28,6% са били резистентни към карбапенем, антибиотик, който се използва като последно възможно средство. Според ECDC много резистентни бактерии са ендемични за италианските болници, което означава, че те в по-малка или в по-голяма степен са колонизирали болниците перманентно.
Ако пациент с коронавирус получи и бактериална инфекция в италианска болница, то вероятността тя да е резистентна и да не може да се лекува, е доста голяма.
Разпространението на резистентни бактерии е тясно свързано с голямата употреба на антибиотици. В първичната медицина италианците изписват два пъти по-често антибиотици, отколкото това се прави в Норвегия.
Още по-лошо е положението в животновъдството: тонове от най-важните ни антибиотици биват буквално натъпквани в производството на свинско в страната, отглеждаща 10 милиона прасета годишно.
Центърът на индустриалното производство на зелен фураж в Италия е областта Ломбардия, където в момента се наблюдава най-висок процент смъртност от сovid-19. В неделя броят на жертвите в Ломбардия достигна 3456, което означава, че само в тази област са починали толкова хора, колкото в Китай от епидемията.
Предстои да бъда проучено дали има ясна връзка между високата смъртност, която се наблюдава в Италия в момента, и разпространението на резистентните бактерии.
Но 70% от E.coli- бактериите в свиневъдството в Ломбардия са т. нар. ESBL- бактерии, които са резистентни към много от най-важните антибиотици. Факт е, че такива бактерии също така могат да заразяват и хора. Подобна е ситуацията и в Испания.
Без съмнение, този коронавирус сам по себе си е достатъчно опасен, че да убие човек и без съпътстваща бактериална инфекция. Но ако здравната система има капацитет и ресурси да осигури добра интензивна грижа, то повече пациенти на интензивно лечение биха имали шанс да оживеят.
Ситуацията обаче се утежнява, ако пациенти на интензивна грижа се заразят и с резистентни бактерии. Ако се докаже, че голяма част от пациентите, които сега умират от covid-19 в Италия, биха могли да бъдат спасени с ефективни антибиотици, това ще бъде политико-медицински скандал.
Важно е да се отбележи, че Испания също е страна с висока степен на резистентност. Както Италия, тя също в момента отчита висока смъртност от коронавируса.
Годишно в света умират около 700 000 от резистентни бактерии. Цифрата бързо би могла да нарасне, ако резистентни бактерии свободно се разпространят с оглед на хаотичната ситуация в Европа в момента.
Затова е от изключителна важност здравните власти да могат установят колко от смъртните случаи в Ломбардия и в останалата част на Италия се дължат на covid-19 и колко – на вторични бактериални инфекции от резистентни микроби."
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/awEP27/derfor-tar- … erik-martiniussen

# 13 097
  • Другата България
Скрит текст:
Soft Click, ограничаването на тестването на мен ми говори само за едно нещо и вече го споменах. Реакцията в UK обаче е обица на ухото и останалите политици няма да бързат. Още малко и хората сами ще почнат да искат разхлабване. Тогава няма да има упреци. Не виждам никаква конспирация във всичко това. Сблъскваме се с нещо непознато и напълно съм съгласна с написаното от някой, че правим това, което правиха китайците, защото ... китайците така направиха.
Ама на китайците им се връща вирусът вече обратно. И докога така?
Скрит текст:
Естествено, че се работи по въпроса с лекарствата и ваксина, но трябва да се мисли и за други решения скоро. С изолация няма да стане. Представяхме си го и аз дори го вярвах, че ей така прибираме се по къщите за две седмици и умира гадината от глад. Ама не става.
Официална информация за това може ли да споделиш?

# 13 098
От другата седмица цяла Русия е в отпуск по настояване на Путин
“Виждаме колко рязко се развива ситуацията с епидемията от коронавируса в света. Броят на случаите продължава да се увеличава в много държави. Цялата световна икономика е подложена на атака…Сега е от особено значение да се предотврати заплахата от бързо разпространяване на болестта. Поради това обявявам следващата седмица за неработна, като се запазват работните заплати”, каза руският президент.
Така уикендът ще продължи от събота, 28 март, до неделя, 5 април.

# 13 099

С бързите тестове ще се хване една сериозна група хора - тези, които нямат симптоми, но са заразени и пръскат вируса. Дори тези белгийци си признават, че имат 70 процента достоверност на отрицателните и това не е много добре, все пак е по-добре от никакви тестове.

ОбърнИ внимание малко на различните потоци информация, при това относно конкретните типове тестове (пак казвам, типове, защото сега тестват с "бавния", който е друг тип от"бързия") и ще започнат да ти се изясняват нещата. А аз нека съм с разбиране 0, щом така те устройва.
Точно тези няма да се хванат-за съжаление и според Мангъров/говори за 7-8 ден/,също и според обяснението на една лаборатория/ скоро някой тук беше постнал/,също и според щаба и според проф.Аргирова..Само ,че доколкото всички разбрахме Бързите на Мангъров са антитела,а белгийските -антиген- има разлика...
Аз също съм за масово тестване-но с тези ,които са антиген...за да се овладява,а не...от тези на Мангъров-за антителата..и за тях ще има време...но по-нататък,сега малкото финанси е по-полезно за друг вид...
И все пак аз не чух-а не мисля ,че с този непознат вирус някой може да каже колко точно е имунитета...

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 20:11 от reninel

# 13 100
  • Ispania
Може ли тук да споделяме и инфо от положителни, ако имате такива познати? Мисля, че ще е полезно. Ние имаме познат позитивен - от 10 дни е болен, единственият симптом - температура. Сваля я и я вдига. Установили са стерптококова инфекция - усложнение от вируса. Лекува я с АБ. Не е имал задух.Чакал е 4 дни да му излезе резултата от теста. Жена му е изолирана с него вкъщи и е отрицателна. Като принц Чарлс и Камила Wink
Моята приятелка за която писах там някъде преди хиляда поста , която си е във вкъщи от самото начало , не се е влошила и тъй като с нея говорят по телефона , са и казали Да продължава да стои във вкъщи с Парацетамол .
Какво значи не се е влошила? Той и моят познат от 10 дни все едно и също - температура. Не се влошава, ама не се и оправя. Няма как стрептококите да се борят с парацетамол. Усложненията са проблем, и явно те не винаги са респираторни!
Ами означава , че не е стигнала до болница . Леките случаи се лекуват във вкъщи с ПАРАЦЕТАМОЛ. Когато започнат с трудност с дишането , чак тогава отиват в болница .
Мен не питайте как се лекува , на това ще ви отговори лекар.
Факт е че леките случаи не се лекуват с нищо , като препоръка им казват да пият Парацетамол за температурата .
Това е в общи линии.

В този линк на испански може да видите (за съжаление е на испански ),
историята на друга жена .
https://www.google.es/amp/s/www.telecinco.es/yaesmediodia/infect … 4.html%3famp=true

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 20:08 от Val

# 13 101
В Ломбардия 296 души са починали от коронавирус в рамките на 24 часа. Това е по-слабо увеличение, отколкото във вторник, когато в рамките на един ден бяха съобщени 402 смъртни случая, според гражданската защита в Рим.

# 13 102
Вероятно няма кой да отговори тук, но какво трябва да направи онкоболен на държавна работа след като си опука платената отпуска и се наложи да се връща на работа?

Нямате ли ТЕЛК.  Нямам опит в тия неща, но мисля, че с такова заболяване имате процент инвалидност.

# 13 103
Привържениците на бързите тестове - как точно си представяте да стане? 🤔
Приемаме идеалния вариант - можем да тестваме цяла България.
Вариант 1- имаш позитивен (А или М), забравих точно - болен си, стой у дома, защото си и заразен.
Вариант 2-имаш позитивни и двата вида - супер, изкарал си вируса, не си заразен, свободен си.
Вариант 3-  отрицателен. 😜 Какво правим в този случай? 🤔
Ще се тествам на всеки 3 дни, докато не мине заразата, или не се разболея, което настъпи първо.
Или ще си мисля, че съм здрав и ще сея зараза, до..... 🤔
Факта, че към момента на тестване съм здрава, как ми гарантира, че утре няма да се разболея? 🤔 Та дори и безсимптомно?
Не мога все още да хвана идеята, извинете.

# 13 104
Съединените щати заменят Италия като глобална точка за разпространение на коронавирус. Това идва от данните на университета Джон Хопкинс, които бяха публикувани в сряда следобед. В момента има 54 405 активни коронавирусни случая в Съединените щати, в сравнение с 54 030 в Италия.

# 13 105
  • на пъпа на Златията
Мангъров още преди седмици обясняваше, че трябва да се тества населението.
Не зная как сте стигнали до изводите, че мангъров призовава и бил против това илонова, явно по различен начин възприемаме един и същ текст. За мен нещата са точно като по учебник - щем-нещем ще  я срещнем в един момент, трябва да се знае къде и как е положението.
Авторът каквото иска да каже - казва го. Нататък четящият и слушащият решават как да го интерпретират.
Да де , ама той иска сега да се тестват.  а немския доктор  казва че сега трябва да се тестват рисковите групи . После вече трябва да се тестват  децата за да се видят с бабите и дядовците си . Генералът пък каза  като немския доктор , че  нещата трябва да се забавят  за да може учените  да измислят  какво да правят .
Така че кое  е по  за предпочитане , като всички ще ни лепне . ? .

# 13 106
Снежана беше попитала за Турция. Мога да дам малко информация за Истанбул. Това , което разбрах след телефонен разговор - първоначално е имало забрана за излизане на възрастни, от няколко дни забраната за излизане е за всички. Но хора излизат да пазаруват, полицията не ги спира с торбите, целят да няма струпване на хора. Съседи отиват при по- възрастните съседи да питат от какво имат нужда и да им го купят- медикаменти и храна ( това е на добра воля).
И там няма маски в аптеките.

# 13 107
Тайланд затваря границите си заради пандемията. Само тайландски граждани и дипломати могат да влизат в страната - но само с актуален здравен сертификат.

# 13 108
Пак ще попитам, ако някой има информация за Япония. Интересно ми е как се справят и имат ли карантина. Знам ги, че живеят в 25 век...

# 13 109
Банско един ден ще го изучават като феномен - толкова заразени излязоха оттам, а вътре в града нито един. 🤔 Явно сериозно се дезинфекцират банскалии, от сутринта сигурно започват с вътрешните промивки. 😂

Когато свалят карантината, тогава ще разберем какво става в Банско. Сега е рано да си правим изводи.

Общи условия

Активация на акаунт