COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 393
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 14 535
Да, и Мутафчийски каза днес, че бързите тестове са прекрасни за антитела. Но не искал да ги гледа сега, защото той се е подготвил за предстоящ пик човекът. Дори и така да се окаже, това си е стрелба в тъмното без тестване. Двама специалисти чувам да казват, че такива инфекции могат да имат регионални пикове и не е задължително да правят пик по цялото земно кълбо. Thinking

# 14 536
Това, че вече тук всички сме го изкарали незабелязано, докато в другите държави здравните системи се пръскат по шевовете, е просто върха на психозата и отричането на реалността.

Ето какво се случва във Великобритания. Видео на работник в една от полевите болници, които се подготвят в Лондон. Мъжът казва, че не е вземал насериозно вируса, докато не е видял какво се строи там - 4000 легла и две морги. Едното хале е дълго около километър.

https://propermanchester.com/viral/man-working-on-makeshift-coro … r_impression=true

# 14 537
Именно това попитах аз т.е. ще може да се тестваш и да видиш, дали си го преболедувал, а не дали си болен. Нали правилно разбирам?

Да, точно това беше глупостта, която каза генералът.

# 14 538
Е, най-накрая да достигнат до умно заключение - да тестват 1000 човека поне, за да направят епидемиологичен статус на извадка, който пак не е чак толкова представителен, защото са само 1000 теста, но все пак е нещо! Браво на Медицинския съвет. Мутафчийски малко се беше закучил, но накрая разбра какво се има предвид. Да видим къде сме - в началото ли, в средата ли или в опашката на заразата. Отдавна говоря да го направят това в Банско, но дори ако решат на полицаи, или шофьори, пак е нещо.
Напротив, 1000 човека е напълно достатъчна извадка да се направи представително проучване и да може да се екстраполира към населението. Напълно. Но, преставителността не се определя от размера, а от начина, по който се формира извадката. И ако я направят само с полицаи, лекари и там какво беше още, ще е представително за населението дрънци. Дано да имат някой читав статистик.

# 14 539
  • София
не незабелязано. по-скоро отдавна си го имаме тук, но поради по-малкия мащаб да не е станало трагично, а сега ще е проблем с пристигналите отвън. През следващите седмици ще излизат тези случаи.

# 14 540
Някои ще бъдат много разочаровани, ако вирусът вземе да премине през България, без да я разтресе сериозно. Направо като ограбени от тръпката на живота им. Защо така...

# 14 541
А някой дали може да ми обясни как ще се тълкуват резултатите?
Да кажем, ако от 1000 - 50 имат тела, то какво следва от тук нататък?
А ако 500 имат антитела?

# 14 542
Добре де, аз наистина не разбирам защо всички, които мислите, че сте го изкарали, не идете да се тествате в Цибалаб? Не струва вол и кон. Хем ще е интересно за останалите какъв процент от бг мама са изкарали вируса...ноември още.
26лв е тестът.

По-представителна извадка от форума няма Grinning

# 14 543
  • Пловдив
Flip, като гледаш какво се случва из Европа, наистина ли си мислиш, че вирусът е минал през нас незабележимо?

Напълно е възможно. Ама откъде да знаеш, след като не било време за наука. Това, което знаят лекарите досега е каквото е давано от Китай. В края на краищата, в отделни държави, различни геноми, географски ширини, климат и т.н. може да действа различно вирусът.
Китай беше в началото. Последваха Италия, Иран, Испания, Швейцария...
Теория за свръхчовешкия имунитет на българите, преборили вируса, въпреки че населението ни е болно, а здравната система е никаква, лекари, лекували пневмонии, но никой не се е заразил... Да бе, да. Иска ви се. Но щом това ви успокоява.

# 14 544
Скрит текст:
Идиотско е да се прави в момента, и затова да се хвърлят 100 000 000, защото нищо няма да открият, хората прекарали вируса имащи антитела за него са в най добрият случай са 3-цифрена бройка, хората които в момента  носят вируса в България според мат. модели в момента са 4-цифрена бройка. Мангъров за щастие ще се убеди в това без да хвърляме 100 000 000.

И откъде си толкова сигурен?
Аз пък мисля, че страшно много хора в България са го изкарали от ноември досега.
И много се надявам някой да го докаже, но мисля, че няма как да стане, защото едно такова доказателство би отнесло главите на всички управляващи политици в глобален план. В някои държави буквално "отнесло главите".
Защото ако аз греша, значи целият свят греши и действително всичко е истерия, лагерът на просто грип, естественият подбор са прави, но според теб как е възможно той да е бил в България без да разберем. В Китай знаеш ли как разбраха че вируса съществува. Заради мистериозно увеличение на пневмониите. Ако в България има повече от 3-цифрено число преболедували това значи че вируса е при нас още от миналата година и математиците трябва да си скъсат дипломите, и техните модели показват абсолютни глупости.
Скрит текст:
И ми обясни как е възможно вириса да е у нас отдавна без да знаем, което значи че е имал много време да се развихри в България без никой да му пречи (никакви мерки) и ние в момента да нямаме недостиг на дихателни апарати. Ето това ми отговори. Всъщност отговорът е ясен, ако това чудо е по безобидно от грип. Но защо за нас е по безобидно от грип а за Италия, Испания, Китай, Иран, не е, е следващият ми въпрос.
[/spoiler]
Знаеш ли колко възрастни умират от пневмония ежедневно, без да се изследват? Моята майка след прекаран инфаркт, падане по стълбите и пълна парализа в крайна сметка от пневмония почина. Не се правят аутопсии в такива случаи. Не е толкова трудно да остане незабелязано известно време, колкото си мислиш. Ако в една болница се случат 5-6 случая повече за обичаен период, мислиш ли, че обменят информация с останалите болници, за да разберат, че не е съвпадение и не е само при тях? Може би по някое време на чиновниците в НЗОК може да им направи впечатление тенденцията, ако работят с данни от няколко болници. В Испания колко време преди да обяват официално първия си случай, се оказа, че имали вече починал от пневмония? Забравихме ли вече първите два случая в Плевен и Габрово, особено в Габрово, при която не се откри връзка с пристигнал от чужбина? И така и не открихме пациент 0. Изобщо не е изключено вирусът да си е бил тук изветно време, преди да го открием.

А привържениците на естествения подбор не ги разбираш. Пак си говорим за поети и реалисти. Всички искаме да се спре вируса без никакви жертви. Да стане някакво чудо, лекарство, ваксина. Но някои си даваме сметка, че ако това не е възможно, трябва да бъдем рационални и да продължим живота. Не може да спре за всички. Тук се разделят на две групите, които наричаш привърженици на естествения подбор. Едните казват "ами да отпаднат слабите, така е в живота". Причислявам се към другите, които се хванахме за т.нар. шведски модел. Силните да поемем удара, за да опазим слабите. Не правиш ли разлика?

# 14 545
  • Sredets/Burgas
Мен хич ме няма в сметките и математиката, но моето виждане за "ново-то 20", което измъдриха, визирам това с бързите 1000 теста е, че е един много добре обмислен и премерен ход.
Ход, с който да пръснат поредната доза прах в очите на хората и да успокоят общественото недоволство от отказа да се ползват... Не че ще излезе кой знае каква полезна информация от цялата работа...
А белким най-накрая, тия наши псевдожурналисти спрат да задават един и същ въпрос по няколко пъти, всеки ден.
Пък че някоя "наша" фирма ще се облажи от въпросните тестове, мисля че е ясно.

# 14 546
А ако 500 имат антитела?

Еми умножаваш по 7000.. съмнявам се да открията такива числа.
Аз биха казал максимум 2-3-ма при случаен избор на тествани..

50 открити би значело 350 000 заразени, от които 10% или 35 000 би трябвало да са били из болниците досега. Все някой щеше да забележи, нали? Wink

# 14 547
А ако 500 имат антитела?
Най-просто - 1000 човека, 100 имат антитела. Това са 10%. Както казах по-горе, при читаво направена извадка това ти казва че 10%от населението има антитела. Тоест 700 000. При 1000 извадка грешката е под 2%.

# 14 548
Скрит текст:
Скрит текст:
Е, най-накрая да достигнат до умно заключение - да тестват 1000 човека поне, за да направят епидемиологичен статус на извадка, който пак не е чак толкова представителен, защото са само 1000 теста, но все пак е нещо! Браво на Медицинския съвет. Мутафчийски малко се беше закучил, но накрая разбра какво се има предвид. Да видим къде сме - в началото ли, в средата ли или в опашката на заразата.
Това беше предложено в тази тема. Да направят скриниг на 1000 или 10 000 човека. Не помня, кой го предложи. Пак някоя мама им изкара парите. Blush

Няма никакъв смисъл от масов скрийнинг! Никакъв!
Масовите тестове има единствено статистически смисъл и никакъв значим смисъл за отделния човек. Всеки социолог ще ви каже, че за да хванеш тенденция не е нужно да анкетираш 1 000 000 или 100 000 човека. Пропорциите са същите и при 10 000 и при 1000 случайно подбрани. ..
Приемете извинението ми, недопустимо е при толкова малко татковци/мъже да допусна такава грешка. Все пак, мнението ви ме е впечатлило и съм го запомнила.Blush

Не, че е нещо, но за протокола:

Скрит текст:
Разумният подход е от медицинска гледна точка да има готовност за тези 5%, които ще се нуждаят от болнично лечение, да има къде да се настаняват. В болници да влизат хора само в животозастрашаващо състояние. Животът да продължи нормално. Ако стоим разкрачени още един или два месеца, трябва да затворим държавата. Трябва да се работи. Хората стоят вкъщи и чакат да се заразят и после да умрат. Още веднъж казвам - това няма да се случи.

https://m.fakti.bg/mnenia/456458-doc-mangarov-pred-fakti-chast-2 … zoMXmHabN-7mxgUes
Абсолютно. Удоволствие е да чета разумни и балансирани мнения като това. Лъснаха просто недостатъциците на здравната система навсякъде, не само в България. Надявам се вирусът да ни е за урок и да се позамислят държавите дали здр системи и медицински кадри, апаратури са приоритет или някакво си там потребление, консуматорско общество и забавления. Липсват не само апаратури и мед съоражения, ами и мед кадри, тъй като на никой не му се учи, не му се занимава с хора и не иска да се напряга. Къде къде по-лесно е да си инфлуенсър или нещо друго за престиж и фукня. Надявам се след короната да си преосмислим ценностите.

Напротив, учат се много хора, бълваме медици, но за износ. Защото нямаме условия за специализации - нито места, нито можеш да се класираш без връзки, работиш на минимална заплата. Подигравка е...
Мангъров е много неща, но не и балансиран. И здраво олекна покрай последните си интервюта. Напълно наясно е, че каквото и да направим няма как да поемем толкова болни наведнъж, но толкова му се иска да се докопа и той до парче от баницата.... че не спира да се излага.

Аз подкрепям мнението на Мангъров.
Сега, ако нашите учени и Щабът са прави, имат лесен начин за доказване или отхвърляне на тезата на Мангъров - купуват 10 000 теста (със сигурност ако разберат за какво ще послужат, от ЕС ще отпуснат веднага парите), отиват в Банско и тестват всички. По най-елементарна логика, при наличие на толкова чужденци отвсякъде, които са били в Банско, вече в градът трябва да има много заболели от Коронавирус - казват, че един болен заразява поне 5 души. В Банско вече повече от половината трябва да са заразени по тази логика. И да следят какво ще стане там - ще има ли хора, които са се влошили до степен да бъдат закачени на респиратор, ще има ли средни случаи и пр.  И ако там не се случат катастрофални последици - да ни пускат по живо по здраво от извънредното положение. Така ако не друго, ще допринесат за науката.

# 14 549
  • София
Добре де, аз наистина не разбирам защо всички, които мислите, че сте го изкарали, не идете да се тествате в Цибалаб? Не струва вол и кон. Хем ще е интересно за останалите какъв процент от бг мама са изкарали вируса...ноември още.
26лв е тестът.

но, тенк ю! Тогава със сигурност който не го е изкарал ще си лепне нещо в лабораторията!

по0скоро аз съм за това, че отдавна го имаме, поне от два месеца, има хора, които описват сходно боледуване като тест за грип А и грип Б са били отрицателни.

Общи условия

Активация на акаунт