COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 074
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 210
ThinkingОт казаното на брифинга тази сутрин: В страната са направени общо 6454 теста. Специално беше обърнато внимание, че в тази бройка влизат и повторно тестувани пациенти, а някои дори са тестувани по 3 пъти.
Да приемем, че към момента има доказани 276 случая в България.
Ако предположим, че на тези хора са направени по 2.5 теста, това означава, че за тях са изразходени 690 теста.
Остават 5764 теста от общо изразходените. Да предположим, че с половината от тези тестове са тестувани хора по 2 пъти към настоящия момент. Т.е. 1441 човека са тествани по два пъти и 2882-ма по 1 път.
Т.е. общо тестуваните са:
276 + 1441 + 2884 = 4599
Т.е. от тези 4599 човека 276 са полжителни. Това дава заболеваемост около 6% към този момент.
Ако математиката ми е вярна......Thinking

Ще цитирам себе си и предиобедния си пост, за да направя известни корекции.

Ако приемем, че към тази сутрин е имало доказани 276 случая в България и от всички 5764 теста, около 600 са употребени за първо и второ тестуване на едни и същи пациенти, както каза Мутафчийски току що, това значи:
300 изследвани по два пъти - общо 600 теста, останалите 5164 по един път.
Следователно броя на изследваните пациенти е 5464. От тях положителни са 276 (към данни от тази сутрин)
Следователно заболеваемостта е 5 %. (На база направени тестове и резултатите от тях, като се има предвид, че една част от изследваните са контактни леца на вече заболяли).
Може би статистиците трябва да се изкажат, колко е необходимия минимален брой за изследвания в здравеопазването, за да се направи статистическа извадка.
Оптимист съм, че ако мерките се запазят, може би няма да стигнем Ухан и Ломбардия, но като гледам днес по улиците, все едно имаше някаква манифестация.
ММ ходи до банката на обяд и разказа, че по площада на всяка пейка е имало човек, а майки с колички са се разхождали из алеите в градската градина.

# 15 211
Vapor,
съгласна съм,че трябва на тестват повече.За разлика от другите страни в БГ се тестват основно хората с по-сериозни оплаквания и контактите по 1ва линия на положителните.Така съответно сравнително бавно нараства цифрата.Лично аз имам 2ма познати,които бяха с по 3-4 симптома-и двамаха звъняха на 112,само ги инструктираха да спазват карантина,не са ги тествали.

# 15 212
  • София
Поставените под карантина близки на болни пациенти също се тестват поне два пъти, тези, които ги изписват също ги тестват поне по още два пъти....

# 15 213
И нещо да добавя към предишния си пост, четох, че при епидемията от испански грип през 1918 г. това, което е помогнало на много болни да оздравеят, е лечението им в палатки, на чист въздух и слънце. Сега правим точно обратното Sad

Стойте на балкона. И там има светлина. Или само по парковете има въздух?

# 15 214
В Благоевград имало трима интубирани. Къде има данни за броя на регистрираните положителни там? Не знам защо ми се струва, че там има доста заразени.

# 15 215
  • София
Слушах брифинга 293 заразени...., по данни на СЗО, Китай и т.н. 20% имат нужда от болнично лечение т.е. 59 лица, при нас са 99, от тях 5% имат нужда от интубация т.е. 5 лица, при нас са 8 лица... математиката ми издиша ....
Сега някой ще каже, че това не е реалният брой на заразените, да, така е, но и в Китай не беше....

# 15 216
  • Варна
Lea_lea, ако се спазват... Но те не се... Щото някои са по-важни от други...
Това ще се точи дъъълго...

# 15 217
В Испания починалите вече са 4900 при 64 000 инфектирани. В Германия 42 300 и 253 починали. Не знам на кого да вярвам вече и как може да има такива разлики.

# 15 218
  • Варна
Като чета хората от чужбина, май далеч по-стегната се приемат мерките. Ние тук оревахме предварително. Дано с това се ограничим, но се съмнявам.

# 15 219
  • постоянно
Безсмъртните няма да направят 70% стаден имунитет, просто ще удължат ИП повече, отколкото трябва и ще разтеглят нещата във времето. Т.е. правят така, че това, от което им е писнало и ги дразни да продължи възможно най-дълго.

Пак казвам, кога ще се вдигнат мерките не зависи от личното мнение на ББ или това на Мутафчийски, а от това как се движи епидемията. А как се движи тя зависи пряко от броя на щъкащите, неспазващите мерките и т.н. С всички новоразболели се тя се удължава.

При 7 500 легла, отделени за коронавирус в България и средно 10% нужда от хоспитализация това са 75 000 болни, със среден период на боледуване около 2 седмици. За да не "счупим кривата" и "да няма места за всички нуждаещи се в болниците" ще са нужди само 39 месеца, за да минат всички 4 900 000 българи, представляващи 70%.

Аз лично няма да седя три години в къщи и ако се наложи, не знам дали света, който ще заваря после навън ще си заслужава живеенето.

В момента единствения изход изглежда намирането на ваксина, и то бързо, преди последствията от тази изолация станат непоправими - нравствено, икономически, социално и психологично.

Само да попитам от тези 7500 легла, на колко  може да осигурим нужната апаратура за пациенти с пневмонии и усложнения, Защото едно е да опънеш 7500 легла , друго е да им осигуриш апаратура, и обслужващ персонал за да се борят за нечий живот.

# 15 220
  • Варна
И нещо да добавя към предишния си пост, четох, че при епидемията от испански грип през 1918 г. това, което е помогнало на много болни да оздравеят, е лечението им в палатки, на чист въздух и слънце. Сега правим точно обратното Sad

Стойте на балкона. И там има светлина. Или само по парковете има въздух?

Седим. 5 човека на 2 квадрата тераса. Вече 2 седмици. Ако е още 2 седмици - ОК, но 3 месеца?! А 6 месеца или година?

Lea_lea, ако се спазват... Но те не се... Щото някои са по-важни от други...
Това ще се точи дъъълго...

Защо ли писах толкова дълго в предишния си пост, като никой не го чете?! Болшинството са чукча-писатели в тази тема.

Точно ако се спазват, ще се точи дълго. По-ненатоварващо за здравната система, но много по-дълго.  Който се разхожда, има по-голям шанс да се разболее. С това не вреди на тези, които са се изолирали, още по-малко пък увеличава срока на изолацията. Може да навреди на себе си, като се озове с необходимост от лечение в неработеща здравна система. Но така ще ускори нещата по отношение на изграждането на стаден имунитет.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 17:40 от chockolina

# 15 221
Навскъде има мрънкачи, но има държава. Тук хората не вярват някак на властта, не са свикнали да се респектират и с право. Приказката за лъжливото овчарче важи с пълна сила сега. И журналистите - малко ли преекспонират винаги, като завали сняг, сякаш идва края на света и подобни търсещи сензация преувеличавания. Хората се отвратиха и от новини, които всъщност са една черна хроника, нищо специално, важно, обогатяващо...Чудно ми е сега къде изчезнаха другите новини - пак слабост на журналистиката ни, според мен.
Но сега е различно.  Повярвайте! Ще мине, няма място за отчаяние, според мен. Но е различно и ужасно и трябва да дадем това, което се иска от нас.

# 15 222
Ох, какво ви става хора? НИКОЙ Още НЕ Е забранил излизането?! Wtf?! Всеки ден едно и също се дъвче. Излезте, разходите се, но не в паркове и градинки, не по тройки, четворки, петици. Хванете ги тия деца за ръчичка и направете една обиколка из квартала, карайте колела, ролери, ритайте топка, само вие и детето. Какво толкова е станало? Направо е скандално това, което се пише тук. Еййй, ще се побъркате без люлки, пързалки и кафенца с другите майки..
ПС. За трениращите - има намаление на фитнес ластици в Емаг, с тях могат да се правят страхотни упражнения в домашни условия, няма да изчезне това лятно тяло, бе, дами. Йога също може да се практикува вкъщи Simple Smile

# 15 223
Слушах брифинга 293 заразени...., по данни на СЗО, Китай и т.н. 20% имат нужда от болнично лечение т.е. 59 лица, при нас са 99, от тях 5% имат нужда от интубация т.е. 5 лица, при нас са 8 лица... математиката ми издиша ....
Сега някой ще каже, че това не е реалният брой на заразените, да, така е, но и в Китай не беше....
В Италия 50% от болните по статистика се хоспитализират. Но няма такава държава, която да може да покаже истинския брой на заразените. Просто на никой не му достигат тестове.

# 15 224
  • Bulgaria
И на мен това ми се върти в главата за нашите случаи. От изписаните колко от тях са се самоизлекували без да влизат в болница? Сигурно 0. И дотук с добрите прогнози. Остават вкъщи докато се влошат и влизат в болница. Нещата въобще не са обнадеждаващи. А също така за пазещите се, ако някои от вас успеят да се опазят за 1-2 месеца и дано до тогава да има лекарство, но ако няма дотогава нашата здравна система тотално ще е изпушила, кой знае колко лекари ще са останали и дали въобще ще имат сили да поемат пациенти 3-4 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт