COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 613
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 420
  • София
Само.някои факултети в СУ са се задействали, фармацията на сина ми е покъртителна трагедия, чак не ми се говори. Забравиха, че имат студенти.

# 15 421
  • Варна
Nikola Tesla, как конкретно щаба е овладял вируса?  Има наплив на бг емигранти, а цели сектори работят интензивно. Аз се притеснявам за заразените медици. Професията им по принцип е рискована. Затварят се цели отделения. Предполагам, че в малките населени места ще има сериозни проблеми. Стойте си в къщи и се самолекувайте. В САЩ българка е починала, спазвайки изолацията. Увеличаването на извънредното положение е заради забавянето на тестове. Може да проточат доставките с месеци. Здравите какво ще правят? Няма нужда да ви убеждавам в гетата как избухва зараза. Ако тестват там статистиката щеше да е друга.
Упоритостта да контролират и цензурират мнения и медии законово е показателна.

# 15 422
Мен силно ме вълнува и това, което се случва с футболното първенство в Англия? Увеличава ли се шанса да не броят сезона?

# 15 423
Днес трябваше да ходя по далеч от квартала. То всички магазини си работят - втора употреба, за дрехи, железария ... Хората си щъкат напред назад. Да, спазват някаква дистианция, но и доста групички имаше.  Пред Била имаше чакащи, на разстояние, но влизайки вътре цялата дистация остава върху, доматите, картофите .... Не знам защо се позволява да се продава на самообслужване непакитиран хляб/хлебчета.
Искаме отмяна на ИП,  не искам да съм пророк, но ако изгърмим ще е с трясък и то само от безотговорност.

# 15 424
Сащ, Италия и Испания са обявили стряскащи числа по отношение на нови случаи. А починалите в Италия са ужасно много вече.

# 15 425
Живея в Германия и съм крайно очудена, че в България се взеха много по-сериозни мерки отколкото тук, по-навременни и адекватни. Тук според мен положението е изпуснато отдавна, и не само според мен. Не знам как е извън област Бавария, но тук затвориха моловете и кафетата едва преди няколко дни, може би 3-4. Все още касиерите по магазините не носят маски и ръкавици. Свекърва ми, която работи в болницата в нашия град с много болни, се вози в препълнен рейс със кашлящи хора. Тя също така работи в инфекциозното отделение където лекуват болните от ковид. За съжаление днес установиха, че неин колега е болен и утре ще разберем какво ще се случва, предполага се че ще тестват и нея и другите и колеги. Засега ще си ходи на работа, а и вече няма право на платен или неплатен отпуск. Не може да не ходи на работа, защото казват, че започват да уволняват. Живеем в един и същи блок със още 4 човека работещи в болницата. С мъжа ми се пазим добре, но за съжаление - вече или е късно и ще се сблъскаме с нещата от първо лице, или скоро ще се случи. Не искам да съм песимистка но някак ми се струва неизбежно..  Започнахме да избягваме всякакъв контакт и поне това ми вдъхва малко надежда. Желая успех на всички които ще се изправят срещу тази напаст!!!

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 21:43 от Little_Alex

# 15 426
  • на пъпа на Златията
https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/karta-covid-19

Информация за България .

И сиганите у наше село мирнаха  за една седмица . .

# 15 427
  • София
Само.някои факултети в СУ са се задействали, фармацията на сина ми е покъртителна трагедия, чак не ми се говори. Забравиха, че имат студенти.
Има специалности, при които онлайн обучението е почти невъзможно.... Медицина, Медицинска сестра, Ерготерапия и Фармация са от тях. Още в началото деканите на МФ и ФХФ обявиха, че те няма да могат да се справят с онлайн обучението,  но в другите факултети за сега всичко върви добре, до колкото може, когато няма как да довършиш специализация или да ходиш на практика.

# 15 428
Днес трябваше да ходя по далеч от квартала. То всички магазини си работят - втора употреба, за дрехи, железария ... Хората си щъкат напред назад. Да, спазват някаква дистианция, но и доста групички имаше.  Пред Била имаше чакащи, на разстояние, но влизайки вътре цялата дистация остава върху, доматите, картофите .... Не знам защо се позволява да се продава на самообслужване непакитиран хляб/хлебчета.
Искаме отмяна на ИП,  не искам да съм пророк, но ако изгърмим ще е с трясък и то само от безотговорност.
И в нашата Била вътре нямаше дистанция освен на касата, но поне ми направи впечатление че хлебчета и всички тези изделия са фолирани и опаковани по 1-2 БР.
А на касата имаха защитен плексиглас .

И на една страна се отделят количките, които излезлите клиенти оставят, за да бъдат дезинфекцирани след тях .

# 15 429
  • София
Мен силно ме вълнува и това, което се случва с футболното първенство в Англия? Увеличава ли се шанса да не броят сезона?
Да! Почти всички клубове искат това, без Ливърпул!
Сори, аз съм фен на Ла лига (Барса) и Форца Милан, така че.... , "оправяйте" се вие инглезите Grinning Grinning Grinning (надявам се 'фана шеговития тон)

# 15 430
  • Bulgaria
За съжаление май и при нас сблъсъкът с вируса ще е неизбежен - поне за повечето от работещите извън дома си. Само ме притеснява да не е в момент, когато болниците са толкова претъпкани, че никой няма да ти обърне внимание.

# 15 431
  • София
Скрит текст:
Едно любопитно интервю с проф. Уолтър Рикарди, научен съветник на министъра на здравеопазването на Италия от Световната здравна организация.:

Италия ще преразгледа данните за високата смъртност, COVID-19 e причина за едва 12% от починалите

„Начинът, по който регистрираме смъртните случаи у нас е много висок в смисъл, че всички хора, които умират в болници с коронавирус, се смятат за умиращи от коронавирус.“

https://glasove.com/categories/intervyuta/news/italiya-shte-prav … 12-ot-pochinalite
Ако си бяхте направили труда да прочетете оригиналната статия, щеше да ви стане ясно за какво става дума. А именно "само" 12% няма други заболявания, а другите са с поне едно хронично. Затова става дума тук. А нашите са си превели квото им се иска, както правите и вие

Ето оригиналната статия:

https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/ha … ients-died-italy/

Ето какво пише
This does not mean that Covid-19 did not contribute to a patient's death, rather it demonstrates that Italy's fatality toll has surged as a large proportion of patients have underlying health conditions. Experts have also warned against making direct comparisons between countries due to discrepancies in testing.

Това не означава, че Ковид-19 не е допринесъл за смъртта, по-скоро показва, че смъртността в Италия е увеличена, защото голяма част от заболелите са хронично болни. Експертите също предупреждават да не се правят сравнения между държавите, заради разликите в тестването.

Вадят се разни статии и разни изследвания и от двете страни, без да се четат, без да се обмислят, със чистата цел да излезне по-прави от другите.
Един важен урок научих преди векове, когато баща ми се бореше с рак- Очаквай най-лошото, надявай се на най-доброто.
И сега съм се подготвила за лошия вариант. И повечето в темата, които ви изглеждаме "паникьосани", всъщност следим темата и се подготвяме доста преди да сте чули въобще. Повечето я следят даже от преди темата да бъде пусната в бг-мамма. И мога да ви кажа, че наличието на хора като вас е нещото, което ме плаши най-много.
Хора, готови да изкривяват и наслагват факти, както им е угодно. Които крещят срещу всяка мярка, която се взима, но не дават никаква алтернатива. Хора, които са толкова потънали в собственото си удобство, че всичко което го нарушава трябва да бъде отречено.
Така и не ми отговорихте: Каква икономика ще има България, ако ние вдигнем мерките, а другите не? И кой мислите ще ходи на ресторант? Кой ще има пари да иде на ресторант, когато цялата ни икономика е обвързана със това, което внасяме- суровини, стоки, туристи. Какво ще продаваме, кой ще посрещаме? Как според вас ще се върнем на това, което беше преди, в един свят, в който икономиките на почти всички държави са сринати? Вие поглеждали ли сте наскоро борсите, виждате ли какво се случва в Западна Европа и САЩ? Как мислите малка, зависима България може да остане остров, незасегнат от това, което се случва там?

Скрит текст:
Редактирам, защото забравих линка.
Разбира се, че си направих труда да прочета оригиналната статия. И българската е съвсем коректно преведена.

Относно: хора като вас ме плашат....
А вие ме ужасявате...Страшно е, че не осъзнавате тази масова шизофрения и психоза и до какво вече доведе тя. Да, има КОВИД, да, някои ще се разболеят, някои не, някои ще умрат. Хора не са престанали да умират и да се раждат за час, за секунда дори. А други ще останат да влачат цял живот последствията по психиатричните клиники. Как е възможно с такова садистично удоволствие да се говори за пълна изолация за месеци наред, години дори. Да се броят хората по улиците, да се сочат с пръст. И вие ли смятате, че въздухът бъка от КОВИД, каквато малоумщина прочетох по-горе? И вие ли смятате, че тези доказани крадци, за управляващите говоря, правят нещо в полза роду? Докато си стоите в бункера и се къпете в белина, правите ли си труда да прочетете колко хора са изгубили вече работата си, колко предстои да я изгубят? Не само в България, а в световен мащаб. Но докато другите страни дават наистина нещо, докато изискват населението да стои в изолация, тук ще ви оставят да умрете от безпаричие и глад, докато ви обясняват как можете най-лесно онлайн да си платите сметките.. Мораториум върху кредити и битови сметки няма, данъци, застраховки, осигурителни вноски, но за сметка на това самоосигуряващите са маргинали за някакъв случайник с идиотска прическа. На тези хора ли вярвате, че ви спасяват?! Точно на тези? Предполагам, че повечето привърженици тук на безкрайната изолация са държавни служители, чиято заплата тече и са на амбразурата, за да бранят работодателите си. И това ще свърши обаче, защото без частен бизнес и техният брой ще бъде значително редуциран. Последното нещо, което ме интересуват, са ресторанти, удобства и молове. Само че ние започнахме да губим човешкия си облик, докато пазим животеца си. И не на последно място, вече живеем в диктатура, полицията има достъп до трафичните ни данни, парламент няма, но има КПП-та и полиция, много полиция. Наистина ли вярвате в добрия край?

# 15 432
  • Sofia
За съжаление май и при нас сблъсъкът с вируса ще е неизбежен - поне за повечето от работещите извън дома си. Само ме притеснява да не е в момент, когато болниците са толкова претъпкани, че никой няма да ти обърне внимание.
Същите бяха и моите опасения, още от края на февруари надувах главите на всички, че здравната ни система няма да издържи.
Беден народ сме и си носиме кръста.

# 15 433
Белгия- заразени  7,284.
+1049  нови случая за последните 24 часа
Хоспитализирани- 3042
В интензивно отделение-690
183 излекувани(изписани от болница)
289 починали
50% от установените заразени са в болица. Почти 10%  с нужда от интензивно лечение.

Белгия откога са в локдаун и пълен ли е?

# 15 434

И аз съм мама на девойка фармацевтка.
Имат си всички лекции по програма.
Пращат домашни на преподавателите.
По месинджър правят видео лекции. Скайп също влиза в употреба Joy
През лятото имат практика, която не знам как ще се осъществи, но засега добре върви дистанционното обучение.

Общи условия

Активация на акаунт