COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 369
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 450
Съжалявам да го кажа, но гледката на строполяващ се болен от коронавирус ще остави същите последствия в психиката ми точно колкото целогодишна карантина. Ако колабиралия на улицата е мой близък, може и да стигна до фаза да развия такова разстройство, че цял живот да стоя у дома.

# 15 451
нощен гост, права си. "Не съм съгласен с твоето мнение, но съм готов да умра, за да можеш да го изкажеш". Винаги ме е вдъхновявала тази мисъл. В момента обаче сякаш наистина се чувстваме принудени да умрем заради убежденията на другите. Едните се чувстват застрашени от вируса, другите от алтернативите. И са много хубави разни такива мисли, дето ни вдъхновяват, но се оказва, че докато не ти опре ножа до врата, не знаеш как ще реагираш. Можем ли да продължим да бъдем толерантни? Не мисля. Толерантни сме обикновено към неща, които не ни засягат пряко. Тук не е така. И страшното е, че разделението е сякаш режисирано. Противоречията лесно се изглаждат, когато има консенсуси, каквито рядко се предлагат тия дни от екрана. Ето, довчера  вреше и кипеше темата от спорове за тестовете, днес всички въпроси са решени. Много други обаче се размиват. Вчера казах, с нетърпение чакам в понеделник насоките от ЕС. Дано те ни дадат малко сигурност. Не знам на какво друго да се надявам.

# 15 452
По 5000 лв. глоба за 23-ма, разходили се в Морската градина във Варна

https://novavarna.net/2020/03/27/по-5000-лв-глоба-за-23-ма-разходили-се-в-морск/amp/

За какво да говорим повече, сигурна съм че изобщо няма да си платят глобите, а ще бъдат предупредени да си стоят вкъщи и да се занимават с тихи игри .

# 15 453

Нова заповед от МЗ. Нещо не можах да разбера, всеки, който е с някой от споменатите симптоми, трябва да се карантинира? Без значение, че не е доказан и че не е попадал в проучване, тоест не е бил в близък контакт с доказан?

# 15 454
  • София
Скрит текст:
Цитат
Тесла, имаме 3 ма официално починали, а за трите жени нищо не се каза повече, а за шофьора в Банско, който почина след като се прибрал в Северна България? Кой знае за колко още хора не са писали по медиите. От тези 9 интубирани, по данни от Китай, не би ли следвало само 3 ма евентуално да оцелеят?
Да, много е възможно да не останем само с 3 починали, то е ясно че има още доста време докато се справим с вируса, и със сигурност починалите ще са повече за съжаление, да вероятно има починали които не са влезли в стат. в Германия например не правят изследвания посмъртно, решили са че за тях няма смисъл за да не си товарят стат. за разлика от Франция и Италия например. Ние нали официално изследвахме посмъртно разни съмнително починали случаи, не съм следил всички но си спомням за починалият китаец в Банско, за жена от Пловдив, при които посмъртно ги изследваха. За жената от Враца, не съм търсил какво стана, за останалите случаи не съм запознат. Но в България след началото на епидемията не могат да се крият смъртни случаи, преди това може и някой смъртен случай да е останал между капките.

Цитат
Само че ние започнахме да губим човешкия си облик, докато пазим животеца си. И не на последно място, вече живеем в диктатура, полицията има достъп до трафичните ни данни, парламент няма, но има КПП-та и полиция, много полиция. Наистина ли вярвате в добрия край?
А ако не вземем никакви мерки, щяхме ли да си запазим човешкият облик, като завалят десетки смъртни случая на ден, страшен човешки облик щяхме да имаме. А и това което ти наричаш загуба на човешки облик аз не го наричам така. Наричам го извънредна ситуация, не мисля че хората са станали по лоши от преди че да са си загубили човешкият облик.
Какви мерки са това? Да те плашат от сутрин до вечер с вирус, пресмятайки проценти на бройки заразени, починали на въображение! Къде са мерките, които да обещетят хората, които си губят работата? Някакви 60% дето ще ги дават с клизма и ще ги вземат  нищожно малко хора, на фона на пострадалите. Другите държави, като им Налагат Принудителна изолация ги обещетяват! Последиците от този експеримент, ще вземат много повече жертви от вируса, ама някои са толкова зомбирани, че не могат да се усетят, че ги варят като жаби!

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 22:23 от bubanka

# 15 455
  • Другата България
Скрит текст:
Нова заповед от МЗ. Нещо не можах да разбера, всеки, който е с някой от споменатите симптоми, трябва да се карантинира? Без значение, че не е доказан и че не е попадал в проучване, тоест не е бил в близък контакт с доказан?
Кое точно от ПОТВЪРДЕНИ случаи на коронавирус не  е ясно?

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 22:23 от bubanka

# 15 456
  • Варна
Във Варна за лечение на корона вирус са придвидени само 33 легла. (518 за София и 178 за Пловдив)
Странна тактика за реална борба.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 23:14 от Viviana91

# 15 457
В тази тема май много хора си живеят в собствен свят.
Хора, слушайте, четете, осмисляйте повече, отколкото да бързате да пишете!

Тази вечер в Панорама,  проф. Николай Витанов, математикът от Щаба, каза някои много важни неща.
Каза, че у нас кривата не е типична, както в другите държави. Каза, че след 3 седмици счита, че ще съобщи добра новина.
Сравни ни с Дания и каза, че там са изтървали нещата само за някакви си 5 дни. Дания в момента са с 2,046 случая, а ние - само с  293 ! Каза, че следващите 10 дни са много важни да не изтървем нещата и ние!
Даде за пример и Турция, там кривата била типична.

За пръв път видях от екрана, политици да слушат с такова внимание хората на науката. А това е обнадеждаващо.

Ето какво  каза. Прочетете!
https://novini.bg/zdrave/bolesti/589826
Цитат
Проф. Николай Витанов: Наближават решаващите 10 дни на епидемията

Това, което предсказваме, става с точност. Кривата на инфекцията у нас не е класическа. Тя има по-друга динамика и ще се изправи. Ако беше класическа епидемия, вече трябваше да сме в пика на заразата. Това заяви ръководещият екипа от математици, които правят математически модели за разпространението на коронавируса проф. Николай Витанов в предаването "Панорама" по БНТ.

Той даде пример с Дания, които са се движели по-добре от нас. „Те изтърваха ситуацията с 5 дни и сега болестта се развива 6-7 пъти по-бързо от при нас. Всеки ден, в който държим карантината е златен. В Турция също се развива една класическа крива на епидемия. Ние избрахме това забавяне, въпреки, че ще натоварим здравната система, но аз съм оптимист. След три седмици ще кажа добри новини, но не казвам какви точно“, поясни Витанов.
Той бе категоричен, че пандемията е върнала доверието в науката и предупреди: „Наближават решаващите 10 дни. Кризата ще се опита да ни удари, а ние трябва да устискаме, за да не ни застигне датският вариант“, заяви проф. Витанов.

„В моменти на криза, светът търси решения и най-често се обръща към науката. Успях да открия повтарящи се модели в начина, по който се развива вируса. Моите резултати се припокриват с резултатите на учените от БАН. Те показват, че ще се срещнем с пика на вируса след месец-два“, казва младият математик Александър.

Той допълни, че изследванията показват, че при 80% от заболелите хора, COVID-19 протича безсимптомни. Те не знаят, че са болни и разпространяват вируса. Затова е важно хората да спазват социална дистанция“, посъветва младата надежда.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 22:42 от Diorela

# 15 458
Цитат
Веднага ви отговарям - НЕ! Кутията на Пандора вече е отворена, за всички, не само за България.
Но доколкото разбирам ти смяташ че тя е отворена от масовата психоза, а не от вируса. Т.е. какво излиза близо 1 000 души са починали за 1 ден в Италия от масова психоза а не от вирус, така ли да разбирам. Иначе тезите как всеки ден умират хора от какво ли не ежечастно ги слушам от ден 1 когато вируса беше само китайският вирус, и вече го чувам за 1001 - ви път, и какво, вдигаме мерките, и отвяряме хотели, ресторанти, дискотеки и утре те ще са фул. Може би пък и да има някакви хора, сигурно тези дето обясняват как от какво ли не умират хора, това че няколко човека умряли от Ковид нищо не е. Разбира се те не могат да видят в перспектива, че точно благодарение на масовата психоза умрелите по света няма да са 40 000 000 колкото щяха да са ако я нямаше масовата психоза.  Ама си мисля че тези които утре ще отидат на ресторант, дискотека, спа хотел са малцинство. Защото мнозинството са тези страдащи от масова психоза, което от медицнска гледна точка е интересно твърдение, мнозинстово да не е с всичкият си.

Цитат
Какви мерки са това?
Зверино, аз обсъждам мерките на щаба за спиране на вируса, икономиката не е негова работа. По отношение на държавата вие какво искате да направи, да раздаде безвъзмездно по 1 500 лв на всеки като САЩ ли. То и аз не знам дали и там е безвъзмездно или трябва някакви условия, чух нещо такова днес. Ами това са 10 000 000 000 лв. откъде да ги извали държавата. Това са 20% от приходите в бюджета. То е много лесно да се вика дай, дай, дай ама откъде да се даде. Ние не сме САЩ с бюджет от трилиони. Откъде да се вземат тия 20% в бюджета. А и не мога да разбера, има трудова борса, всички дето са останали без работа не са ли чували за нея.

# 15 459
Да, има КОВИД, да, някои ще се разболеят, някои не, някои ще умрат. Хора не са престанали да умират и да се раждат за час, за секунда дори.

Еми дай да махаме и ваксините и да я караме на естествен подбор. "Някои ще се разболеят, някои не, някои ще умрат". Да махнем и здравеопазването дори - да, "някои ще се разболеят, някои не, някои ще умрат". И ти ще ми говориш за "човешки облик"! Ама че лицемерие!
И между другото математическите модели показват, че без мерки 80% ще се разболеят - това означава ВСИЧКИ. 20то % очевидно са децата, при които заболеваемостта е 0,2%.
Радвам се, че има повече хора, които нямат толкова просташко виждане за живота.

# 15 460
А какво значи в следващите дни да не изтървем положението? В следващите дни да не излизаме или в следващите дни ще се разкрие картината в резултат на действията отпреди 2-3 седмици

# 15 461
МЗ с тази заповед карантинира всички в БГ без болните с телесна температура  >=38

Тази заповед е за потвърдените с Ковид.

# 15 462
  • Другата България
МЗ с тази заповед карантинира всички в БГ без болните с телесна температура  >=38

Е то си пише, ама....

# 15 463
МЗ с тази заповед карантинира всички в БГ без болните с телесна температура  >=38

Мен чуденката ми е заради, както и лица с Еди какви си симптоми. Може би трябва заповедта да прочета, може изразяването на Нова да не е точно. Пишат контактни и влезли в проучване, пък после, както и.

# 15 464
Диорела, обнадеждаващо е, както го пишеш. Още съм в потрес от онова "сега не е време за наука".

Съншайн реге, не Седмия ден, Седмия месец Joy

Общи условия

Активация на акаунт