COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 710
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 16 140
Е ние сега не влизаме ли в петия месец, април-май?

Епидемията започна  през януари, значи през май ще е петия месец за целия свят.

А защо тогава се казва Covid19?

# 16 141
  • Варна
Защото вирусът е изолиран през 2019.

# 16 142
  • София
оокееей, това за БЦЖ то беше с пробата манту нали? ако на човек мантуто му е ок, дали се брои за някаква сламка за защита?

Ох, ох, ох, този брифинг пак беше пресконференция! Ей, не могат да го преживеят това за тестовете, пък ББ каза, че неговият тест от днес бил отрицателен! Какво толкова им е проблемът, то стана ясно, че хората по други части си тестват, и китайците са си тествали, когато е имало възможност,  сега толкова различни тестове излизат на пазара. Като свекърви - току се присетят за тези тестове. То е ясно, че от ЕС ще кажат какво и как да се ползва, нали и сега започват да тестват персонала на първа линия, значи има с какво!
Мутафчиев като го видя вече и ми иде да го цъкна обратно, хич да не го слушам повече! а за икономическите мерки ми писна и там - дори не искам да ги слушам, защото ми е ясно, че ще се спасяваме поединично. Вече здраво ме депресира цялата история, а ми съобщават, че лошото тепърва предстои.
Да вземат да накарат общината да измие и дизенфекцира улиците на София!

# 16 143
duhi_puhi : експетрите с налагането на извънредно положение експертите казаха да се притесняват възрастните (в гриповия период отпуснаха 100 000 безплатни ваксини за пенсионери, мин година). Примерно същите експерти бях против намалят на приема от 5 на 4 и от 4 на 3 (наложително, след манту). Вероятно са наясно от ползите на БЦЖ за дечица..
nia дали е спекулация ще се разбере, но си заслужава публичен отговор по темата, а се коментират мерки и не доказан ефект...
Заради БЦЖто ли децата да го карат леко? Щото са им най-скорощни приемите?

Холандия и Австралия ваксинират с БЦЖ медиците си, съответно 1000 Холандия и 4000 Австралия. Информацията е официална,  съвсем наскоро излезе.
Индия също към момента използва туберкулоза ваксиназа да блокират вируса в развитие. Тяхно си е производството..
Wagabunga, и аз срещнах някъде спекулации на тази тема. В Канада и Щатите поставянето на тази ваксина също е започнало да намалява още през 60-те на миналия век, а в наши дни прием е препоръчителен само в определени случаи.
Максималният ефект на ваксината е мисля до 10 години, ако не е и по-малко. Но и на мен ще ми бъдат интересни мнения по въпроса. А ако българското население се окаже, че е по-защитено поради тази ваксина, ще бъде наистина помощ свише...

# 16 144
А така. Току що казаха за мъжа от Кюстендил. 12 дни се самолекувал вкъщи. Ей затова говоря.

# 16 145
Андариел, освен миенето на улиците, добре е да активират и пролетното чистене. Че тревните площи са пълни с боклуци, а сега вече по тях се виждат и хвърчащи еднократни маски и найлонови ръкавици, гнус.

# 16 146
  • Sofia
Зари, не се мъчи да обясняваш, не всеки ще иска да те разбере, а и много няма да ти повярват, докато не дай си боже не им се наложи да го изпитат на собствен гръб. Трудно е да се приеме, но сме бедна държава и нищо не ни е наред. Нито образованието, нито управлението, а най-зле ни е здравеопазването. Това не е от вчера или днес, а от години. Малко са ни линейките, малко са ни лекарите, медицинските сестри, санитарите, шофьорите на малкото линейки, които имаме и т.н..... Здравеопазването ни куца и то не, защото сега дойде коронавирусът. Така сме от години, няма и как да е иначе, след като заплащането на една мед. Сестра или на млад лекар е колкото на една продавачка на маркови парцалки в Мол-а. (не го приемайте, като обида към продавачките, просто сравнявам). Единствените, които са ни много са тези от здравната каса, но ние от тях файда нямаме! Само дето им плащаме свърхголемите заплати. (Някой, който им е виждал служебния автопарк, ще ме разбере). Докато това не се промени и източването на ЗК не се спре, сега и веднага, ще продължаваме да се оправяме поединично, и тези, които имат пари, и могат да си платят, може и да  имат шанс за оцеляване, но и това не е гарантирано. Да не стане като във вица с болния инженер, който го е било страх да отиде на лекар, като го попитали защо, отговорил - "Оххх, като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар". И тук короната няма нищо общо, само задълбочи още повече нещата и ясно ни показа, колко зле сме били всъщност. Но едно не мога да простя на голяма част от лекарите, че станаха търговци!

# 16 147
Преди отново да се злоупотреби с информацията, да кажа, че днес следобяд в ЦСМП е починала 61 годишна жена, за Благоевград говоря. Там, на място. Изведнъж, просто е паднала и починала, въпреки оказаната помощ веднага.
Не е доказано, че е била с пневмония, или че е с коронавирус, възможно е да е всичко.
Защото като нищо ще прочета, че е поредната жертва на вируса. Възможно е да е, но е възможно и да не е.
не стана ли твърде често някой да колабира и да умира или скоро след това?

Някой има ли информация какво е безсимптомна плевмония?

# 16 148
Аз не мога да разбера нашите управници как очакват с тези мерки да караме? Защо проточваме нещата? Не спираме вноса, циркулира си на местно ниво и лека по лека ги намираме. Имали сме пари за 3 месеца. Вместо да спрем разпространението ние целим стадиен имунитет, който може да се проточи във времето и ще е с цената на много човешки животи. Тези доктори да не са безсмъртни, колко месеца могат да работят неуморно, голяма част от тях и болни? Sad
Даже и стаден имунитет няма. Нещо в средата сме. Уж Стойте си вкъщи, но ходете на работа. Сега да не скочат всички загрижени за икономиката. То пък каква иномика имахме само... Вярно е, че много хора остават без доходи. Държавата ни никога не се е грижила кой знае колко за нас, че сега ли? За вируса нищо не мога да кажа вече. Ще се знае след година. Някой е излъгал. Ще видим кой.
Бледолилава - ето това е за което говорех и аз. Стойте си у вас и пийте чай. Как да прецениш сам, че си за болница? Абсурдно.

# 16 149
  • на пъпа на Златията
Е ние сега не влизаме ли в петия месец, април-май?

Епидемията започна  през януари, значи през май ще е петия месец за целия свят.

Защото един очен лекар в Китай го  е съобщил преди нашата Нова година ама не са му повярвали. После имаше съобщение че е от средата на ноември .
Явно още преди Нова година  хората са започнали да падат в Китай .
Между другото тоя лекар почина ама май не беше много стар .

# 16 150
Днеска доста рових за грипните ваксини, в Италия и Испания е дста високо покритието при възрастните 65+, нещо, което при нас е 2-5%, че и в подобни страни, Балтийските, Хърватия и тн. На запад е 60-70%.
И това да бърка нещо здраво с коронавируса, затова да е така висока и бърза смъртността.
Великобритания също е покрита, за Германия не намерих май (най-вече Италия търсих).

# 16 151
Не ваксинират така както унас.   Ето цитат базиран на инфо, след последните нововъведения:
https://www.actualno.com/healthy/d-r-angel-kunchev-bcj-ne-dovejd … news_1423700.html
"Защото няма никакви научни доказателства, че тези проверки с Манту и след това БЦЖ-ирането дават по-голяма сигурност. Напротив - има достатъчно натрупан опит, който показва (конкретно опитът на Европа) - две трети от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина.

Заради БЦЖто ли децата да го карат леко? Щото са им най-скорощни приемите?
Едва ли, на запад не ваксинират с БЦЖ децата.

# 16 152
Влошаване не е задължително да има, но иначе, при много заразени, настъпва към третата седмица, да. Като пак е малко спекулативно, защото хора с предхождащи заболявания, и много възрастни, може и много по- бързо да стигнат до тежко състояние.

Някой беше пуснал статия на датски език за мутацията на този вирус, изключително интересна беше, ако може да се вярва на нея. Ще си потърся по-късно и други източници. Но искаше да каже, че вирусът, който вилнее в Италия, и този в Австрия, примерно, са различни мутации на ковид19.

# 16 153
Изненадан съм че американците се издъниха . Бях сигурен  че имат и ресурсите и научния потенциал да се справят .

Скрит текст:

Медицински персонал в Ню Йорк импровизира защитни облекла от чували за боклук . Sad
Цяло им всичко е нищо. Защо се изненадваш?

# 16 154
  • Sredets/Burgas
Но едно не мога да простя на голяма част от лекарите, че станаха търговци!
Ето в това изречение е ключът към 99% от проблемите в Здравеопазването.

Общи условия

Активация на акаунт