COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 440
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 17 400
  • Точно където трябва
Малко извън темата, но аз съм сигурна, че на детето ми Манту не е правено. Всички ваксини по календар ги има. Когато питах/ щото тогава в групата ни тук се коментираше/ сестрата каза, че се правела още в болницата. Явно е говорела за самата ваксина, а аз питах за пробата. Аз сега как да разбера детето има ли я или я няма?Confused
На колко години е детето?
.
5 и половина.

проба Манту се прави на 7 години.
Спрях да пиша, че не е по темата, но на 7-10 мес. възраст се прави проверка за белег/ мислех, че и тя е Манту/ . Това се съмнявам да е правено.

# 17 401
  • Там,където се събуждам щастлива.
А какъв е зорът и в Лидл, и в Кауфланд, че и в Метро да ходите?

При нас непрекъснато стимулират и обясняват по телевизията колко е важно да подпомагаме малките магазини / ресторанти.
Имаше преди два дена рекламни клипчета за подпомагане на производителите на цветя. Хората масово носеха цветя.

# 17 402
Тези маски, дето все упреквате, че хората не носели. От световната здравна организация дадоха информация, че няма смисъл да се носят от здрави хора, освен ако не се грижат за болен. Тук ще кажете, че не се знае дали си здрав - да, но главно хората със симптоми заразяват. Ако нямаш симптоми като кихане и кашляне ако спазваш дистанция е даже по-ефективно. Маската дава фалшива сигурност и те кара да пренебрегваш други мерки като спазване на дистанция и седене вкъщи. Мислиш, че като сложиш маската и ставаш безсмъртен. Но реално само веднъж да я пипнеш, за да я наместиш вече се компрометира, спира да действа и почва да вреди - ОПАСНИ СА ако не се ползват правилно. Масово виждам хората навън - нонстоп си пипат маските и лицето, както и ги свалят под брадичката и после пак слагат. Няма никакъв смисъл, хора... Ако ще слагате маски поне се научете да боравите с тях по правилния начин. Носете каквото и както искате, просто не гледайте на кръв хора, които не носят и нямат симптоми като кихане и кашляне, защото няма да ви навредят, освен ако не ви разцелуват по устата и не ви се лепнат в лицето. За който знае английски има подробна информация за това кога и как се ползват маски: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/ … -how-to-use-masks

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 01:22 от Уейв

# 17 403
Тези маски, дето все упреквате, че хората не носели. От световната здравна организация дадоха информация, че няма смисъл да се носят от здрави хора, освен ако не се грижат за болен. Тук ще кажете, че не се знае дали си здрав - да, но главно хората със симптоми заразяват. Ако нямаш симптоми като кихане и кашляне ако спазваш дистанция е даже по-ефективно. Маската дава фалшива сигурност и те кара да пренебрегваш други мерки като спазване на дистанция и седене вкъщи. Мислиш, че като сложиш маската и ставаш безсмъртен. Но реално само веднъж да я пипнеш, за да я наместиш вече се компрометира, спира да действа и почва да вреди. Масово виждам хората навън - нонстоп си пипат маските и лицето, както и ги свалят под брадичката и после пак слагат. Няма никакъв смисъл, хора... Ако ще слагате маски поне се научете да боравите с тях по правилния начин. Носете каквото и както искате, просто не гледайте на кръв хора, които не носят и нямат симптоми като кихане и кашляне, защото няма да ви навредят, освен ако не ви разцелуват по устата и не ви се лепнат в лицето. За който знае английски има подробна информация за това кога и как се ползват маски: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/ … -how-to-use-masks
А много интересно миналата година работиха маските Grinning сега изведнъж не работят и няма нужда да ги носим. Аз не съм врачка, ама мога да пророкувам, Китайците като почнат да произвеждат достатъчно маски, че да има за всички пак ще почнат да работят маските и да са полезни според СЗО и циркулиращите в нета статии.

Хората не са тъпи, може да не се лъже безочливо, а да се каже че маските са по-нужни на докторите и да спре говоренето на глупости.

# 17 404
Е не драматизирайте чак толкова с икономиката. Да, ударът по нея реално няма прецедент в историята, защото тя никога не е спирала така рязко и едновременно на световно ниво, но както и Кристалина Георгиева каза, ако успеем да си запазим взаимоотношенията, после ще се възстановим много бързо. Да, война е, но инфраструктурата например ни е непокътната. Аз мисля, че до 3 месеца ще приключим с епидемията. Туризма няма да се възстанови дълго време, но всичко останало ше започне възстановяване през втората половина на тази година.

# 17 405
  • София
просто не гледайте на кръв хора, които не носят и нямат симптоми като кихане и кашляне, защото няма да ви навредят, освен ако не ви разцелуват по устата и не ви се лепнат в лицето. За който знае английски има подробна информация за това кога и как се ползват маски: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/ … -how-to-use-masks

напълно съм съгласна с теб, че неправилното боравене с маска и ръкавици е по-вредно от липсата им и че хората трябва да се научат как се ползват тия неща и какви са правилата.
но не си права, че не може да те зарази някой без кихане и кашляне, ако спазва дистанция. оказва се, че може. достатъчно вече излязоха съобщения за това, че вирусът се прикрепва към микрокапчици (аерозоли), които могат да останат във въздуха часове наред. достатъчно е някой да говори просто по-силно и тези микрокапчици от устата му изхвърчат на метри напред.

# 17 406
От СЗО са за бой с това изявление. Вчера някой пусна това видео.

Водещ експерт от Корея казва, че маските предпазват и че в Азия масово ги носят.

# 17 407
По-склонна съм да вярвам на СЗО, отколкото на някакъв от Ютюб канала asian boss. И къде съм написала, че не предпазват? Прочети пак.

# 17 408
Уейв, от къде имаш информация, че "главно хората със симптоми заразяват"?

# 17 409
  • Street of Dreams
Ето това е добър анализ на ситуацията по темата корона вирус.

"Нужен е план как да живеем с коронавируса, а не как да се крием от него" За тези които не им се чете, има аудио вариант.
https://darikradio.bg/nuzen-e-plan-kak-da-ziveem-s-koronavirusa- … BzoLg-0xzIE-Dji98

Има план - в реанимация и с тръба в гърлото/гръдния кош. Долче вита, да живееш с коронавируса.

Много дървени философи се навъдиха.

Вече има ли карта на заразените в България по градове?
Чух за бързите тестове за антитела - много хубаво, но самото ходене да направиш тест ми се струва ужасна идея. А и ако повтаря наистина, няма смисъл от такъв тест.

Виждам че България прави каквото може и то за всички. Да не правя паралели с други държави. Естествено, ще има недоволни от здравната система. Може ли да ви питам колко здравни осигуровки плащате на месец? 11 евро? На мен за 11 евро ще ми купят лате и ще ме пратят вкъщи.

# 17 410
Моята логика е следната - маските пазели, ако си болен, нали така? Да не заразяваш останалите. Така твърдят. При все, че протича и безсимптомно, но очевидно все пак си заразяваш, макар да ти няма нищо на теб лично, то как да съм сигурна, че не съм носител? А, ако всички са с маски, няма да се заразяват един друг. Колективно пазене Simple Smile. Затова маска слагам като ходя до магазин, вет, аптека и се налага да виждам други хора + спазвам дистанция. Принципно въобще не мисля, че в Азия са дебили и ей така карат хората да носят маски, нито в Чехия. Според мен просто има жесток недостиг и трябват на медицинските лица.

# 17 411
  • Там,където се събуждам щастлива.
Маските в Азия се носят от много време (0през далечната 2000_2001 водех азиатски туристи, които носеха) В нашия град никой не носи маски и след това видях, че и тук е само за медицински персонал. Имаше предаване  по холандската телевизия, където обясниха, че всъщност е тяхна традиция, която няма нищо общо с предпазване от болести. Пусто забравих какво беше точно (то толкова информация, че...) , но беше много интересно. Има връзка с общуването им.

# 17 412
Мъртвило е в София като цяло като е студено, днес се разщъкаха.
Отделно за 2 седмици два пъти отивам до кварталния пазар и се хващам за главата колко хора има на малко пространство, тинейджъри на групички се шлаят, въобще макар и по-малко си има хора.

За БЦЖ ваксината току що слушах дискусия между лекари. Коментираха, че може да помогне, но няма как на практика да се направи масова ваксинация на населението в кратък срок. Явно затова гледат да защитат поне лекарите.

Колкото до Китай, ясно е, че никой не вярва за жертвите.
Ама щом ние, в началото на тази тема го подозирахме, като виждахме какви панически мерки взимат,  къде са бляли хората, на които това им е работата. Ами СЗО, ами разузнавания, ами правителства...
Честно казано съм бясна на безхаберието и неспособността на управляващите в цяла Европа, въобще не вярвам, че разузнавания не са ги предупредили. Ама то мотаене, ама то чакане,  докато нещата станаха неуправляеми и трагични.
Ако не се лъжа и за САЩ излезе инфо, че Тръмп още януари са го предупреждавали от разузнаването , че нещата са много сериозни и не е просто грип.

# 17 413
  • Индия/България
На тази изтощена от нас Земя й трябва положителна енергия.
И явно си я взима напук на хаоса ..При нас пауни тръгнаха по опустелите улици Simple Smile

След поредния разговор с нашите, майка ми се оплака, че генералът бил смъмрил яко Пловдив за неспазване на мерките и нехайно поведение. От утре щели да работят само аптеки и хранителни магазини, забрана за разходки по парковете и тепетата. Толкова ли е било разпуснато положението там?

В Индия още 2дечица позитивни- 8месечно бебе, което е в сериозно състояние и 7год. му сестричка. Тук вече никой не твърди и не говори, че децата и младите не ги засяга....

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 05:45 от Bandit Queen

# 17 414
Новопостроени детски площадки, пейки, спирки, улични лампи и цели сгради за милиони редовно се трошат от вандали и досега не знам ни един да е глобен...За разходка в парка 5000 лв. Каквото и да кажа, ще е малко.
Може би си струва да спомена, че всичко това се прави заради болест със смъртност по-малка от обикновен грип.
+ 100
Някой по-назад написа, че полицаите не отговаряли за чистотата. Да, общинска полиция отговаря, те не са МВР, а са към общините. И за глобите за минаване през парка пак те ще са сега.
Щом могат се организират за това, значи и за чистотата могат да се напънат. Ще ги видим след кризата.
Да ви подкрепя и аз.

На мен ми се налага да отида да си взема един документ и трябва да прекося парка.
Другият вариант е да отида с автобус или такси. И какво излиза, че заради недомислените им ограничения, вместо да ни помогнат, те ще ни навредят, защото вероятността да се заразя/ заразя друг, избягвайки и без това малкото хора навън е нищожна.

Общи условия

Активация на акаунт