COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 689
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 375
  • Варна
Никой не отговори как си представя отварянето на бизнесите...
Както и да е. Важното е да си чешем езиците.
За маските... Ами, вероятно трябва да се сетим, че много от нас не знаят дали не са болни и тъй като "маските са за болните" е добре да ги носим всички. Поне докато не установим кои са и кои не са болни.

А това за СМС-ите по 1.20 е поредната манипулация на малоумниците, които се занимават единствено с това да се правят на интересни, демонстрирайки собствената си (не)оригиналност.

# 18 376
  • на 4-ия етаж до асансьора
Разкази от бариерата на вероятно първата линия /според мен/ и вероятно амнайстата според ББ и НОЩ.
Отделение по образна диагностика. Работим с всички. И по ЗК и платени и по КП. Пациентите насочени по ЗК и срещу заплащане никой не им снема анамнеза. Не е ясно за нас / и за останалите колеги/ човека дали е " психясал" или има основателни причини да се " снима". Дали е вирусуносител или не " Божа работа"- данни има или ЛЛ или ... Филтър на лечебното заведение - мерене на температура. Над 37 не си о.к. Температура над 37 градуса може да имаш от " развален" зъб , уроинфецкия, враснал нокът и пр.
Работното облекло от години се обезпечава от работещите. Брой санитарни маски за 8 часов ден - една / по медицински стандарт една на 2 часа/. И Ананиев ми излезе със заповед, че предпазните маски са задължителни! Верно ли? Кои и за колко часа?

# 18 377
Бърка се сигурно човека. Аз като чух наострих слух, но явно е имал предвид Южна Корея. Не му завиждам. Който и да е да е на негово място ще изяде голям хейт. Въпреки, че не е секси аз го харесвам. Прави каквото може. Или поне аз така го чувствам.

# 18 378
  • София
Вие там трябва да сте в скафандри.

# 18 379
  • Пловдив
Зле съм с математиката, обаче с едно мога да умножавам и си мисля следното по въпроса за маските: ако производителите им отчитат по левче на  брой печалба  и хоп 7 милиона по левче, ей ти ги 7 милиона печалба.
Една кутия еднократни маски със 100 броя, извън епохата на корона вируса, струва 10 лв. Не вярвам да я продават без печалба. За сегашните цени не ми се отваря дума.
Сега за ушиване на еднократна маска плащат 20 Ст. Само за шиенето, без материал и печалба.

# 18 380
  • София
И още нещо много важно, което съвсем очевидно им убягва на някои от пишещите тук. Това дали мерките ще се затягат, ще се разхлабват, както и кога ще се вдигнат зависи само от едно единствено нещо - кривата на разпространение. Това не зависи от личното мнение на някого, кристално кълбо, желанията на някого, не е плод на референдум, но това кой колко силно вика и т.н.

И как ще знаем каква е действителната крива на разпространение като не се тества?

# 18 381
  • София
И то не ще си носят, ами и ще си дишат в нея, тя ще се овлажнява, отвън ще започнат да навлизат бацилите, човек хубаво ще си ги вдишва дълго време... А преди време ни обясняваха как маските са дори опасни, също и всяко нещо, което човек си сложи пред носа зимно време (като шал), защото се намокрял и ставало по-зле. Каква стана тя сега!

# 18 382
  • При семейството си
Франция + 4376 нови случая и 418 нови смъртни случаи.
Общо 44550 случая и 3024 починали.
Вчера бяха 2599 нови случая и 292 нови смъртни случая
Върви и тя нагоре и съвсем скоро и там броят на починалите ще мине този на Китай...

А защо някой продължава да се сравнява с Китай, като то стана ясно, че Европа и другите страни, извън Китай. са реалното мерило за ситуацията, с мерки, без мерки, с определен вид мерки.

# 18 383
От НАП на баща ми (80годишен) са му пратили някакъв документ да представи пред НАП сума и документи относно получаване на рента от земеделски земи (които земи са 10 декара в трета глуха). В седем дневен срок трябвало да представи копия. Е добре де, тия нормални ли са. Тоя човек тепърва ще тръгва по банки да търси извлечения за 4 години назад, да търси договори, да търси арендатори и да се мотае по улиците. Звънях им, понеже баща ми е общо взето неадекватен и няма идея кои са НАП и за какво го търсят. Казаха ми до 7 дена трябва да представи всичко. Боже, боже до къде я докараха. Толкова спешно от 80 годишен човек с 300лв пенсия + още има няма 300лв от рента на земите, да им предоставя документи на минутата. Че и майка ми е с инсулт и се грижи за нея и се чуди как ще я остави сама. Маска няма и каза, че няма и да си купи. Ако бяха толкова стриктни с всички, нямаше настигане да имаме. Жалка работа.
Е, тя рентата, може да не е получавана в пари, а под формата на зърно,  което зърно е за домашните кокошки, например.
Може да проверяват наемателя на земята, някоя кооперация, едва ли е срещу някакъв старец.  Премислете  как сте отдавали земята и не се притеснявайте.

И да не е в натура, е необлагаема сумата от гледна точка на ЗДДФЛ, в общия случай.  Аз даже се учудвам, че НАП имат информация, при положение, че преди няколко години промениха ЗДДФЛ и суми за наем на земя, тоест ренти, аренди, се декларират от наемателя, само, ако са в размер над 5000 лева.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:13 от stasha_s

# 18 384
  • тук и там
Има ли маски по аптеките във БГ? Защото иначе ми се струва голяма простотия да се забранява излизането без маски,но да не ти осигуряват такава..И от кога влиза в сила всъщност? Защото ако до сега не си си осигурил такава -какво правиш? Малко ми е "Хубава работа,ама...българска".
Ние тук нямаме маски от самото начало например.Само китайци в магазина съм виждала с маски,по обясними причини-явно от Китай са си ги купили..

# 18 385
  • София
Не знам защо, но вече като чуя думата "крива" и нещо в мен "се чупи".
Каква крива - та ние сме в една безкрайна "права", къде я видяхте тази "крива" в България? Имаше два дена, в които съобщиха малко по-голям брой заразени. В България положението е - 15-20-25-8-10-12-20. У нас съобщаването на заразените е като да гледам тотото - някакви числа без особен смисъл и връзка с реалността. Но иначе пада як анализ де - криви, прави, плата, пикове, спадове...
Докато правят по 300 теста на ден, от които поне половината повтарят вече направен тест, няма да има никакви криви, прави, вълнообразни и дори зигзагообразни. Ще чуваме едно и също ден след ден, едни ще реват да се "затягат мерките", защото са научили думата "локдаун", понеже някъде в Хубей било така и уж много помогнало, други ще пищят, че им ограничават свободите.
Само не се учудвайте, че народът все повече губи вяра, че на главата му се е стоварила някаква чума на XXI-ви век...

# 18 386
Аз съм неразбрал. Ззащо, след като е толкова прекрасно всички да носим маски не ни задължиха да ги носим всички още в началото, а чак сега?
Също така не разбирам как така маската предпазва да не заразяваш, а не предпазва да не те заразяват теб, щото молекулата преминавала спокойно през тъканта на обикновените маски. Ми значи е двупосочно, и ако съм болна и с маска, пак заразявам, защото преминава през тъканта......

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:49 от Не се сърди, човече

# 18 387
Аха, сега загрях. Маската за еднократна употреба ще си я нося до края на извънредното. Даже ще услужа на някой член на семейството с нея. Цена 2.40 лв за брой, днес в аптека. Радвам се, че здравният министър мисли за нашето здраве. Благодаря му!

# 18 388
Logan, генералът вече каза, че според математическите модели хващат 2 от 11 с тестове. Аз съм склонна да вярвам в това, защото с тестове наистина можеш да пропуснеш случаи, но труповете и претъпканите болници няма как да останат незабелязани.

# 18 389
Тая работа с правилното слагане е мисията невъзможна. Като гледам колко трудно доста хора се оправят с последователни действия, изискващи внимание, смятай, че сто пъти са си обърсали лицето с набацилените пръстчета. Wink
Слагаш маската още в къщи и я махаш като се върнеш /ако е многократна/.

Точно. Ще ви кажа моята рутина за излизане от вкъщи.
1. Мия ръцете,
2.обличат се долният слой дрехи. След това горният слой. Два слоя, за да може като е прибера още в коридора свалям горния слой и влизам на чисто
3. след това се мият ръцете пак, и се слага маската
4. Обличат се якето и се слага шапка, за да не прихване нещо косата.
5. След това пак се мият ръцете. и се мият слушалките на телефона и се слагат.
6. Слагат се очилата
7. дезинфектират се дръшката на вратата отвътре, от вън, копчетата на асансьора със спрей дезинфектант
8. мият се ръцете пак и се слагат ръкавици за еднократна употреба. Вратата на входа се отваря с лакът.
И така се излиза. За съжаление отнема 6-7 мин допълнително, но излизах и знаеш, че си ок поне докато не пипнеш някаква повърхност.

Прибирането е същите стъпки в обратен ред.
1. Мият се ръцете 20 сек с ръкавиците
2. Свалят се якето и шапката
3. Мият се ръцете и се свалят очилата
4. Дезинфектира се вратата и се мият ръкавиците и се свалят
5. сваля се внимателно маската
6. мият се ръцете
7. Сваля се горният слой дрехи и се мият ръцете
Влиза се вкъщи.

Надявам се да е полезно на някой.

Общи условия

Активация на акаунт