COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 220
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 405
Ще използвам поста на И. Червенков, за да ви питам вас.
 "Пише ли кой какъв вид маски ТРЯБВА да се носят?
Пише ли, че тези с вентила и сте болен са все едно нямате маска и бълвате вируси наоколо?
Пише ли на колко време ТРЯБВА да се сменят?
Пише ли как ТРЯБВАда се дезинфекцират тези за много кратна употреба?
Пише ли на колко време ТРЯБВА да се сменят филтирте на другите модели?
Пише ли как правилно ТРЯБВА да се поставят маските, как ТРЯБВА правилно да се свалят маските, как правилно ТРЯБВА да се съхраняват и изхвърлят маските?

И най-вече: пише ли ОТКЪДЕ хората ТРЯБВА да купят маските? Колко от кой вид ТРЯБВА да купят?А тези които нямат възможност да ги платят, те как ТРЯБВА да ги получат или направо да се завият в един бял чаршаф и да тръгват бавно към гробищата или към на-близкото районно?

Абе изобщо ТРЯБВА ли да се е възцарило подобно безумие и хаос?

# 18 406
"Излизане само с маски". Може би само аз си го мисля-това е точно защото няма такива и с цел да се ограничи ходенето насам-натам.
Както се казва, има хора "око да види". Докато не се на тръшкаме по спешните отделения, короната ще е световна конспирация за ограничаването на правата на българският гражданин. Който между другото си бъркаше в носа докато биеха лекари, учители и мамеха възрастни хора. И от джоба му вземаха и стояха сараи и имения. Сега правят дарения с неговите пари.
Да наричаш хора душевноболни, щото не са с твоето виждане хич не е демократично 🤭🤭🤭

# 18 407
Утре ми предстои пазаруване за две седмици. Маска нямам, нито от плат, нито никаква. Взех, че повярвах, като ни говореха как не действали. Опитах се да си поръчам, ами чакам ги маските на 3 лева бройката, еднократни още. Интересно дали ще дойдат. А на бас, че няма. Ако вържа парче тензух пред устата, брои ли се? Изобщо не си мисля, че предпазва. Предпазва толкова, колкото и платнената - тоест хич, ама никак, ама изобщо не предпазва. Обаче нямам и излишни 5000 лева. Има ли въобще в заповедта описано, как изглежда една маска? Щото ако не, с тензуха ще ходя.

# 18 408
Ако вече някой е публикувал се извинявам. Става дума за БЦЖ-то.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042937v1?fb … VtIt0V6GNIpUfeadE
https://www.sciencemag.org/news/2020/03/can-century-old-tb-vacci … y7EShGe95hyoRzLSA
https://mobile.twitter.com/dasgobardhan?fbclid=IwAR0BFsXkDVKXsKt … _Rd27KJyTd0kaavnA
Според официални източници [7-13] БЦЖ е изключена от имунизационните календари на:
- Австрия
- Белгия
- Дания
- Германия
- Исландия
- Италия
- Холандия
- Словакия
- Испания
- Швейцария

БЦЖ е препоръчителна в следните страни:
- Естония (1-5 ден от раждането) - препоръчителна за всички.
- Кипър - препоръчителна само за групи в сериозен риск и при определени условия.
- Финландия - препоръчителна само за групи в сериозен риск.
- Франция - препоръчителна само за групи в сериозен риск.
- Гърция - препоръчителна само за рискови групи, реимунизация на 5 в групи със сериозен риск.
- Ирландия - препоръчителна за всички, но се очаква да отпадне от календара.
- Латвия - препоръчителна за всички.
- Лихтенщайн - препоръчителна само за деца, чиито родители са от страни с високо разпространение на туберкулоза (до 12 месеца).
- Литва - препоръчителна за всички.
- Люксембург - препоръчителна само при специфични индикации.
- Малта - препоръчителна само за строго дефинирани групи в риск.
- Норвегия - препоръчително само за специфични групи в риск (на 6 седмици).
- Португалия - препоръчителна само за групи в риск.
- Словения - препоръчителна само за бебета на емигранти от страни с висока заболеваемост от туберкулоза през последните 5 год.
- Хърватия – препоръчителна за всички. За предпочитане по време на престоя в болница след раждането, в противен случай трябва да се прилага преди навършване на 1 година.
- Швеция - препоръчителна само за бебета, изложени на сериозен риск да заболеят (поставя се на 6 месеца).
- Обединено кралство - препоръчителна само за деца от високорискови райони със заболеваемост от туберкулоза 40/100хил.
- Румъния - препоръчителна за всички (поставя се 2-7 ден от раждане).

БЦЖ е задължителна в:
- България (до 48ч след раждане), с 3 реваксинации при негативен Манту тест - на 7 месеца, 7 и 11-год.
- Чехия, задължителна само за рискови групи (поставя се от 4 ден след раждането до 6-та седмица). Няма реваксинации.
- Унгария. Няма реваксинации.
- Полша. Няма реваксинации (до 24 ч. след раждане).

Обобщение
БЦЖ не се използва в доста европейски страни, в други се прилага само за рискови групи, в трети само в една доза, а единствено в някои бивши социалистически страни се прилагат реваксинации (1 или 2), като понастоящем България е единствената страна в света с толкова много прилагани дози БЦЖ.

# 18 409
  • БГ
Скрит текст:
Най-смешно ми е като каже някой, че не е чул в другите държави да се оплакват. А вие къде го виждате тези хора, влизате ли в техните форуми, четете ли тяхната бгмама, та знаете, че навсякъде приемат всички мерки със смирение и благодарност?
И още един въпрос имам. Със страшно настървение всеки ден цитирате колко са умрели в няколко държави. Защо не се показват добрите примери? Едната Австрия, за която ни разказва един потребител и това е. Всичко останало са ковчези и снимки от Ломбардия. Защо? Каква е целта?

Ще ти кажа защо. В Австрия, Южна Корея, Сингапур, Индия, Тайланд - там кажат ли ти да носиш маска, носиш маска. Кажат ли ти превишиш ли скоростта - 350 евро без да ги интересува мнението ти.

В Швейцария - казаха им преди 2 седмици да си стоят вкъщи и всичко си е вкъщи. Няма хрън, няма мрън, няма репресират ме.

Където спазват карантината се оправят бързо. Тук освен с глоби и налагане на глобите с друго не може да се накара българина да пази себе си и другите.

Южна Корея, Сингапур, Индия, Тайланд - в евро няма д те глобят.  

В Швейцария  не им наредиха, а призоваха. Техния мин пред с това започна - не можем да нарушим правата на швейраските граждани, но призоваваме ....

И тук се пробваха с призив, ама всички разбраха призива като покана да проявят творчество докато шикалкавят - стоене на пейките пред блока, разхождане на кучетата в куп, сбирки в гимназията, разходка до женския пазар ... Като не става с призив с глоби.

А в Швейцария, шефа на СЗО им обясни какво е положението и швейцарците си се затвориха в къщите. Ама като швейцарци, не като роби. Тука да се пазиш здрав било робство, а да си пазиш бебето живо било враг на народа.

Ганьовщина до шия.

Абе прибрали се / не прибрали се - имат 15700 заразени/ 350 починали. И какво. И техните мерки са след нас уж взети. Поне 10 дни след нас затвориха училищата, а преди това не са имали грипна ваканция. Ма за тях няма смисъл да говорим въобще.
За мен това с пълното изолиране си остава глупост. Абсолютна. Да не кажем въобще, че пълна изолация няма как да се постигне.  Ако ще и по 500 000 да направят глобите.

# 18 410
  • Пловдив
Аз не разбрах къде и как се мият ръцете, преди да влезеш вкъщи.
И колко ката дрехи? Днес тук беше около 20 градуса, ако бяш с шапка, щях да съм се споминала от прегряване на мозъка а не от коронавирус.

# 18 411
Мъж от Пловдив, военен на 49 години е в тежко състояние и интубиран в Пълмед, Пловдив
От 17 март той е в домашен отпуск, който прекарва в град Карлово, където живее. По време на отпуска военнослужещият е бил в контакт със свой близък, завърнал се от Англия. От 23 март старши сержантът е с висока температура и кашлица.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/voenen-ot- … tubiran-e-6107607

По това време вече нямахме ли ИП? А карантината за пристигащите от Великобритания кога стана задължителна? Ето го този човек явно е бил на принципа "на мен няма да ми се случи" и сега лежи в интензивното с тръба в гърлото.

# 18 412
Мъж от Пловдив, военен на 49 години е в тежко състояние и интубиран в Пълмед, Пловдив
От 17 март той е в домашен отпуск, който прекарва в град Карлово, където живее. По време на отпуска военнослужещият е бил в контакт със свой близък, завърнал се от Англия. От 23 март старши сержантът е с висока температура и кашлица.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/voenen-ot- … tubiran-e-6107607

По това време вече нямахме ли ИП? А карантината за пристигащите от Великобритания кога стана задължителна? Ето го този човек явно е бил на принципа "на мен няма да ми се случи" и сега лежи в интензивното с тръба в гърлото.
Защото Генералът така е казал: човек отива в болница , ако стане в средно-тежко или тежко състояние .
Между другото, го чух да казва също:
ЛЛ звъни на РЗИ или някъде си, да се направи тест, ако на пациентът му предстои  болнично лечение, демек ако вече се е влошил, т.е след като влезе в болница, чак тогава тест

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:57 от Не се сърди, човече

# 18 413
Браво!
Споделям същото мнение от няколко дни.
За съжаление за 11 годишните отпадна януари 2020 (случайно?), с на освование "следваме примера на Европа" (с токова следване до къде...)

Ако вече някой е публикувал се извинявам. Става дума за БЦЖ-то.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042937v1?fb … VtIt0V6GNIpUfeadE
https://www.sciencemag.org/news/2020/03/can-century-old-tb-vacci … y7EShGe95hyoRzLSA
https://mobile.twitter.com/dasgobardhan?fbclid=IwAR0BFsXkDVKXsKt … _Rd27KJyTd0kaavnA
Според официални източници [7-13] БЦЖ е изключена от имунизационните календари на:
- Австрия
- Белгия
- Дания
- Германия
- Исландия
- Италия
- Холандия
- Словакия
- Испания
- Швейцария

- Естония (1-5 ден от раждането) - препоръчителна за всички.
- Кипър - препоръчителна само за групи в сериозен риск и при определени условия.
- Финландия - препоръчителна само за групи в сериозен риск.
- Франция - препоръчителна само за групи в сериозен риск.
- Гърция - препоръчителна само за рискови групи, реимунизация на 5 в групи със сериозен риск.
- Ирландия - препоръчителна за всички, но се очаква да отпадне от календара.
- Латвия - препоръчителна за всички.
- Лихтенщайн - препоръчителна само за деца, чиито родители са от страни с високо разпространение на туберкулоза (до 12 месеца).
- Литва - препоръчителна за всички.
- Люксембург - препоръчителна само при специфични индикации.
- Малта - препоръчителна само за строго дефинирани групи в риск.
- Норвегия - препоръчително само за специфични групи в риск (на 6 седмици).
- Португалия - препоръчителна само за групи в риск.
- Словения - препоръчителна само за бебета на емигранти от страни с висока заболеваемост от туберкулоза през последните 5 год.
- Хърватия – препоръчителна за всички. За предпочитане по време на престоя в болница след раждането, в противен случай трябва да се прилага преди навършване на 1 година.
- Швеция - препоръчителна само за бебета, изложени на сериозен риск да заболеят (поставя се на 6 месеца).
- Обединено кралство - препоръчителна само за деца от високорискови райони със заболеваемост от туберкулоза 40/100хил.
- Румъния - препоръчителна за всички (поставя се 2-7 ден от раждане).

БЦЖ е задължителна в:
- България (до 48ч след раждане), с 3 реваксинации при негативен Манту тест - на 7 месеца, 7 и 11-год.
- Чехия, задължителна само за рискови групи (поставя се от 4 ден след раждането до 6-та седмица). Няма реваксинации.
- Унгария. Няма реваксинации.
- Полша. Няма реваксинации (до 24 ч. след раждане).

Обобщение
БЦЖ не се използва в доста европейски страни, в други се прилага само за рискови групи, в трети само в една доза, а единствено в някои бивши социалистически страни се прилагат реваксинации (1 или 2), като понастоящем България е единствената страна в света с толкова много прилагани дози БЦЖ.

# 18 414

Да, така е! Моето дете я получи тази ваксина тук в Швеция. Педиатърът като разбра че съм от България,  рече и отсече, че ще водя детето в България, следователно рискът е сериозен и затова ще го ваксинира с БЦЖ.

Франция и тя го е закършила като гледам цифрите, днес имат рекорден брой починали - 418 и над 5 000 в интензивните отделения. Вече и Франция изпращат критично болни в Германия за лечение.

# 18 415
  • При семейството си
Въпросната заповед за маските:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/30/rd-01-168.pdf

# 18 416
Тук аз глоба не видях.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:58 от Анонимен

# 18 417
  • Другата България
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?
Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Продължаваш да пишеш неверни неща, така, както ги разбираш ти по някакъв свой начин, непонятно какъв, болдваш, пишеш с главни букви, а всъщност нищо от написаното не е вярно. Нищо. И понеже предполагам, всъщност не, сигурна съм, че няма как да потвърдиш горенаписаното с официални линкове и информация, така, както не можеш да подкрепиш и това с нарушаването на закони в предходните си твърдения, за което също ти поисках официални източници, та нека аз ти покажа линкове за Италия и Испания. За това какво включва карантината там, не доброволната /каквато няма/, а задължителната. Няма да ти казвам "разбери", защото явно това няма как да се получи при теб, но дано спреш да пише неверни неща и най-сетне схванеш, че демократичните общества затварят здрави хора именно без да са болни, но не без причина, а поради една единствена причина - за да не се разболеят.
Италия:https://news.bg/disasters/udalzhavat-natsionalnata-karantina-v-italiya.html
Испания:https://baricada.org/2020/03/15/espana-coronavirus-covid-19-karantina/
Като това са линкове отпреди две седмици. Сега нещата са далеч по-затегнати. Отново ще кажа-в темата пишат момичета и от двете държави, разказват, прочетете преди да пишете неща, които са плод на вашите разбирания и виждания, но това не ги прави верни официално.

# 18 418
Според мен правилният начин държавата да въведе задължителни маски е нещо подобно. Първо ги осигурява, и след това ги раздава. Например раздават се маски, на входа и изхода на всеки магазин, за всеки който е напазарувал за над 30 лв. Тъкмо ще се стимулират хората да пазаруват по на едро, и по рядко да излизат а на всеки ден. Държавата въвежда електронна с-ма в която полицаите въвеждат данните на всеки без маска, не глобавя всеки без маска веднага, а официално го предупреждава и на 2-ият или 3-ият път вече следва глоба. По този начин държавата ще покаже че е майка а не мащеха на хората.

# 18 419
Някой може ли да ми каже, има ли някъде дефиниция на понятието "защитна маска за лице". Какъв вид точно маска включва това понятие. Например една обикновена кърпа вързана пред лицето, защитна маска ли е? Кое точно е защитна маска от десетките видове маски за лице?

Общи условия

Активация на акаунт