COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 296
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 600
Ами не съм обикалял всички аптеки, но шефа на лекарският съюз казва че няма навсякъде. В сутрешният блок казаха че няма маски в малките населени места. Което значи там автоматично излизаш, бам глоба. Отиването ти на работа там може да е на цена 5 000 лв. Поне държавата ще напълни бюджета. Страшна тъпотия е да правиш нещо задължително без да го осигуриш в наличност. В заповедта на Ананиев не виждам да важи само за големи градове обаче.

# 18 601
ВЪПРОС ЗА 5000 лева

Как да отида да си купя маска до аптеката, без да имам маска, която да сложа по пътя за аптеката, в която няма маски?
Два месеца се говори за този вирус. Как пък за два месеца не успяха да се снабдят с маски? Точно сега като наложиха забрана за излизане без маска са се сетили, че им трябва.

# 18 602
'Как' ??? Шефът на щаба 1000% пъти каза, че са само за тези, които са болни.

# 18 603
Няма никакво значение кой се е сетил и кой не. То ако всички са се сетели нямаше да се дебатира тая заповед.
Понеже заповедта не е издържана по никакъв друг начин освен от епидемиологична гледна точка след като държавата няма да осигурява маски. Ето аз питам сега защо В.Николаев ще води сутрешният блок без маска, неговите гости се обзалагам че също ще са без маски, те нали се намират на закрито о-вено място. Заповедта важи за тях, защо не я спазват и дават лош пример на народа. Може би досега се набиваше в главите на народа че маските не помагат и затова те продължават да са без маски.

# 18 604
Днес вдигат карантината на Банско. Май няма новозаболели там? А уж огнище. Някой с повече информация?

# 18 605
Довечера я вдигат. От 19,00 часа официално. Хекимян и той без маска. Аз се чудя заповедта за открити и закрити о-вени места не важи ли за тв студиата.

# 18 606
Южна Корея отличничката.

Иначе Италия изглежда преминаха пика.

# 18 607
  • София
Сега остава да разберем как стана този номер в Банско - там беше огнище, щом разбрахме за болни именно след работа или пребиваване в Банско, а сега след две седмици карантина - нищо. Ама нищичко!

# 18 608
И аз тава се чудя.
Говори по бтв български лекар в Америка. Каза, че умират много млади, здрави хора - 20-30 годишни. Confused

# 18 609

Ами дано помислят предварително за всичко, и в тия кодове трябва да има посещение за грижа при роднини. А не пак да късат нервите на хората.

Какво включва "грижа за роднини"?
Би трябвало да е единствено доставка на храна и лекарства, което може да върши всяка социална служба, при недостиг на хора - с помощта на доброволци.

Сега остава да разберем как стана този номер в Банско - там беше огнище, щом разбрахме за болни именно след работа или пребиваване в Банско, а сега след две седмици карантина - нищо. Ама нищичко!

Не разбрах обявиха ли колко хора са тествани в Банско?

# 18 610
  • София
Глобата е на основание новия чл. 209а от Закона за здравето:
Чл. 209а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) (1) Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.
.........

# 18 611
# 18 612
  • София
Да не е било по ресторанти и хотели огнището и като са затворили - местните са си Ок.
Или как?
Или въобще не са тествали?

# 18 613
  • София
да, аз именно това гледах и се отвратих. Но съм виждала и съвсем съвременно произвоство, поточна линия, напълно автоматизирана. Остава да се чудим ние от кой вид ползваме - ръчната изработка или автоматичната.

За Банско по БНТ.

# 18 614
Глобата е на основание новия чл. 209а от Закона за здравето:
Чл. 209а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) (1) Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.
.........
В закона за здравето в същият чл. 63 ал.4 се казва че: Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, (от които част е заповедта на Ананиев) а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети. Т.е. държавата е длъжна да осигури маските ако ще ги прави задължителни, да не говоря че тя не само не ги осигурява но и слушам в сутрешният блок че маски в малките населени места няма. Това обаче основание ли е да не се налагат там глоби на живеещите и то в размер на 5 000 лв. В заповедта не пише, единствено се казва че който е без маска и се намира на о-вено открито или закрито място подлежи на глоба.

Общи условия

Активация на акаунт