COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 653
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 040
  • София
Скрит текст:
Какви са тия човешки права, дето все ревете, че ви се потъпкват? Излизайки и неспазвайки рестрикциите, в желанието си да се смамоизтъкнете как вас никой не може да ви контролира и прочие булшит, застрашавате себе си и другите. Което не е ли един вид потъпкване на правата на хората около вас?
Измествате фокуса на ситуацията. Който е да се опазим живи и здрави, to flatten the curve и после да се борим с икономическите последствия.
Което звучи като
"...дайте сега да гасим пожара, пък после ще смятаме колко % са изгарянията.И ако оживеем, може и да помислим как да се върнем в изгорялата къща.".
Абсурдно, откъдето и да го погледнеш....

Да бе,а всички знаем, че при пожар първо тичаме да се върнем в изгорялата къща и си гледаме изгарянията, а не го гасим. Така и така се е запалил - по-добре да изгори всичко, до което стигне Simple Smile Инетересна логика.

# 20 041
Може ли да ме просветлите, за какво аджеба ще служи тази система с тези СМС-и?

Още никой не знае, но според мен ще служи за събиране на пари. Дано не съм права, но смятам, че ще ги направят платени.

# 20 042
..И един прекрасен ден ще разберем защо е било така. Няма да е много далеч.
В момента това звучи като светъл лъч на надежда, че ще свърши този кошмар. Hug Но в деня на истината не знам какво ще бъде, не вярвам да се дълбоко разочароващо.

# 20 043
Скрит текст:
Какви са тия човешки права, дето все ревете, че ви се потъпкват? Излизайки и неспазвайки рестрикциите, в желанието си да се смамоизтъкнете как вас никой не може да ви контролира и прочие булшит, застрашавате себе си и другите. Което не е ли един вид потъпкване на правата на хората около вас?
Измествате фокуса на ситуацията. Който е да се опазим живи и здрави, to flatten the curve и после да се борим с икономическите последствия.
Което звучи като
"...дайте сега да гасим пожара, пък после ще смятаме колко % са изгарянията.И ако оживеем, може и да помислим как да се върнем в изгорялата къща.".
Абсурдно, откъдето и да го погледнеш....
...а ти предлагаш " дайте сега да се пържим в огъня и кот' такоа" ?

Аз не видях да предлага такова нещо...точно обратното предлага...

# 20 044
  • Bulgaria
Е, не! Македония е известна с присвояването на всичко, не очаквах, че и коронавирусът е техен.

https://www.actualno.com/interest/koronavirusyt-s-makedonski-pro … V05E1550m0BQG6s_g

# 20 045
Аз не знам с това "откриване и изолиране на случаите" до къде ще стигнем. Починалата в 5-та градска в София жена от ковид е работила с дни болна на гарата  Илиянци. Имала е близък контакт с поне 10-20 души на ден по думите на шефа й. Имала е и връзка със сина на първите починали мъж и жена в Пирогов. От ВМА и Пирогов са отказали да тестват който и да е на гарата. Изолирана е само дъщеря й.
"За момента нито един служител на гара "Илиянци" не е сложен под карантина, нито пък има изследвани. Изолирани са само съпругът и дъщерята на 64-годишната жена."

Това нормално ли е според вас? До къде ще стигнем така? Май и нас ни готвят за стаден имунитет, но под прикритието на тотална загриженост. Иначе депутатите и полицаите ще ги тестват. Но доказано контактните - не.
Нямам думи!

https://www.dnes.bg/stranata/2020/04/01/niama-da-slagat-pod-kara … t-covid-19.444335

# 20 046
Скрит текст:
Ти какво по-умно би предложила или направила ако беше на тяхно място?
Какви по-добри неща се правят в други държави. сподели моля?
Аз не съм достатъчно умна и нищо не предлагам.  
Но пък прочетох как в Сингапур са се справили например, без да превръщат народа си в затворници и без да слагат прът в икономиката си.Значи може.
Защо у нас НЕ искат така, аз няма как да знам.

У нас не искат, защото си познават материала. Тази тема е живото доказателство, че нито сингапурската стратегия, нито шведската стратегия могат да бъдат приложени в България. И причината е манталитетът на българина и тропането с краче "Тия на мен ли ша ми кажат какво да правя".

Ето една статия на български, от която много добре става ясно защо стратегията на Швеция е невъзможно да се приложи в България. Няколко цитата:

Но не само неписаната забрана за политическа намеса в работата на агенциите и научно обоснованите политики са причина за стратегията на Швеция за овладяване на заразата. Изисква се и друг фактор - а именно, че доверието, което шведите имат към държавата си и нейните структури, е значително по-голямо, отколкото в повечето държави по света.

Има три аспекта на скандинавското общество с високо доверие, казва Трегорд. "Първо, гражданите са склонни да влагат много вяра в публичните агенции и вярват, че те действат в обществен интерес. Второ, властите, от своя страна, се доверяват на гражданите да се вслушват в техните съвети. Трето, съществува високо ниво на междуличностно доверие, при което шведите се доверяват един на друг, че всички ще действат отговорно."

Приложено към настоящата ситуация, това означава, че експертите в областта на общественото здравеопазване и политиците действат в единомислие и под презумпцията, че препоръките, които отправят към гражданите, ще бъдат спазени. Затова и в страната липсват драконовите мерки.

Вместо тях има очакване, че гражданите ще поемат лична отговорност, ще избягват тълпите, ще работят от вкъщи, ще поддържат дистанция в градския транспорт и т.н., без да са задължени да го правят.

"Не е необходимо да въвеждаме спешни законодателни или надзорни мерки, за да гарантираме, че хората остават у дома, защото властите вярват, че гражданите ще следват съветите им, а гражданите се доверяват един на друг, за да действат отговорно", заяви Микаел Ростила, професор по обществено здраве.

Цялата статия, абстрахирайте се от цифрите в статията, защото вече не са актуални към днешна дата и това за 500 души, от понеделник са 50, но не това е важното в статията

https://webcafe.bg/svyat/zashto-shvetsiya-izbra-drug-pat-za-borb … oronavirusa.html? fbclid=IwAR3Ad4tlu31yi4JwCzDkONIcE1vV-WelwA_Skfzxb7l0yNuiaZibLd2X0LY
[/spoiler]
Много точно казано, Pure. Помня когато именно от теб чух за пръв път за "шведската стратегия" и когато в темата бяха възмутени, отбелязах, че не е важно какво мислим ние, а какво мислят шведите. Мимоходом отбелязах по-късно и че БоДжо си надцени електората - опита да направи същото, но явно англичаните не са шведи. Възхитих се и от премиера на Нидерландия, който каза в прав текст на народа си какво ги очаква и как ще преминат през трудностите. И забележете, не съм критично настроена към останалите, които не го правят. Всичко зависи от готовността и зрелостта на хората, от доверието към институциите. Разбирам ги, единственото, което не приемам, е да се насажда или допуска разделение между хората. Разбирам, че врагът е "невидим", а някои винаги търсят виновници, които да посочат с пръст и да си излеят гнева, но не бива да се допуска да се обръщаме един срещу друг. Тази омраза може да ни нанесе повече щети от вируса.

# 20 047
Скрит текст:
Скрит текст:
Ти какво по-умно би предложила или направила ако беше на тяхно място?
Какви по-добри неща се правят в други държави. сподели моля?
Аз не съм достатъчно умна и нищо не предлагам.  
Но пък прочетох как в Сингапур са се справили например, без да превръщат народа си в затворници и без да слагат прът в икономиката си.Значи може.
Защо у нас НЕ искат така, аз няма как да знам.

У нас не искат, защото си познават материала. Тази тема е живото доказателство, че нито сингапурската стратегия, нито шведската стратегия могат да бъдат приложени в България. И причината е манталитетът на българина и тропането с краче "Тия на мен ли ша ми кажат какво да правя".

Ето една статия на български, от която много добре става ясно защо стратегията на Швеция е невъзможно да се приложи в България. Няколко цитата:

Но не само неписаната забрана за политическа намеса в работата на агенциите и научно обоснованите политики са причина за стратегията на Швеция за овладяване на заразата. Изисква се и друг фактор - а именно, че доверието, което шведите имат към държавата си и нейните структури, е значително по-голямо, отколкото в повечето държави по света.

Има три аспекта на скандинавското общество с високо доверие, казва Трегорд. "Първо, гражданите са склонни да влагат много вяра в публичните агенции и вярват, че те действат в обществен интерес. Второ, властите, от своя страна, се доверяват на гражданите да се вслушват в техните съвети. Трето, съществува високо ниво на междуличностно доверие, при което шведите се доверяват един на друг, че всички ще действат отговорно."

Приложено към настоящата ситуация, това означава, че експертите в областта на общественото здравеопазване и политиците действат в единомислие и под презумпцията, че препоръките, които отправят към гражданите, ще бъдат спазени. Затова и в страната липсват драконовите мерки.

Вместо тях има очакване, че гражданите ще поемат лична отговорност, ще избягват тълпите, ще работят от вкъщи, ще поддържат дистанция в градския транспорт и т.н., без да са задължени да го правят.

"Не е необходимо да въвеждаме спешни законодателни или надзорни мерки, за да гарантираме, че хората остават у дома, защото властите вярват, че гражданите ще следват съветите им, а гражданите се доверяват един на друг, за да действат отговорно", заяви Микаел Ростила, професор по обществено здраве.

Цялата статия, абстрахирайте се от цифрите в статията, защото вече не са актуални към днешна дата и това за 500 души, от понеделник са 50, но не това е важното в статията

https://webcafe.bg/svyat/zashto-shvetsiya-izbra-drug-pat-za-borb … oronavirusa.html? fbclid=IwAR3Ad4tlu31yi4JwCzDkONIcE1vV-WelwA_Skfzxb7l0yNuiaZibLd2X0LY
Скрит текст:
Много точно казано, Pure. Помня когато именно от теб чух за пръв път за "шведската стратегия" и когато в темата бяха възмутени, отбелязах, че не е важно какво мислим ние, а какво мислят шведите. Мимоходом отбелязах по-късно и че БоДжо си надцени електората - опита да направи същото, но явно англичаните не са шведи. Възхитих се и от премиера на Нидерландия, който каза в прав текст на народа си какво ги очаква и как ще преминат през трудностите. И забележете, не съм критично настроена към останалите, които не го правят. Всичко зависи от готовността и зрелостта на хората, от доверието към институциите. Разбирам ги, единственото, което не приемам, е да се насажда или допуска разделение между хората.
Разбирам, че врагът е "невидим", а някои винаги търсят виновници, които да посочат с пръст и да си излеят гнева, но не бива да се допуска да се обръщаме един срещу друг. Тази омраза може да ни нанесе повече щети от вируса.

Аз се признавам за малко виновна по този въпрос....щото с много лошо око се обръщам към тлъстите акули, които от алчност си изнесоха производствата в Китай...ама това е друга тема, която е косвено свързана с Ковид.

# 20 048
  • София
Извинете за глупавия ми въпрос, но не мога да смогна да изчета изцяло темата. Сега слушам брифинга от тази сутрин, някоя журналистка пита Мутафчийски за новата система с СМС-ите. На въпроса дали това означава всеобща забрана за излизане от домовете, Мутафчийски отговори, че едното няма връзка с другото.

Може ли да ме просветлите, за какво аджеба ще служи тази система с тези СМС-и?
Няма да има такава система. Никога не са казвали, че ще има. Тези дни на въпрос как ще става в случай, че някога искат някакви документи, а човек няма принтер, хипотетично каза генерала може би с смс. Не трябваше да го прави, но сега се надяваме, че вече знае, че каквото и да каже е важно.

А за критичните и мерките – напълно съм съгласна. От моите познати и приятели най-ядосаните на мерките, най-критичните, си се пазят най-много и спазват повече от предвидените мерки. Не е рядкост човек да изпитва удовлетворение като тръби колко е съвестен и след това да е небрежен, а и обратното.

# 20 049
  • София
СЗО: Няма данни Covid-19 да се предава по въздух

Цитат
Респираторните инфекции могат да се предават чрез капчици с различна големина: когато частиците на капката са с диаметър > 5 μm, те се определят като респираторни частици, а когато са < 5 μm се определят като частици (droplet nuclei). Според досегашните разкрития, COVID 19 се разпространява между хората основно чрез респираторните частици и чрез директни контакни пътища. В анализ на 75 465 случая на COVID 19 в Китай, не е докладвано предаване по въздуха.

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/szo-nyama-danni-covi … predava-po-vyzduh
Това е много интересно, дано не е като Македонския сайт вчера.
Защото буквално до вчера ни обясняваха, че издържа във въздуха, прикрепен към фини прахови частици, до 3 часа. Ето заради това някъде ставаше ясна и забраната за излизане, освен неотложно до магазин и аптека. Затова в Китай като има еди болен в една сграда, насила го завличат в отделна сгада, щото наблюденията показали, че по неясно кви причини всички в сградата се разразяват (или голямата част, някой предположи чрез шахтите и пр.), точно наскоро СЗО препоръча не само карантина, но и изолация на заразените (в отделни сгради очевидно).....
Сега пък не се предава по въздух? Ма по данни САМО от КИТАЙ ли? Щото техните данни в началото бяха за нещо съвсем лекинко така, нали....

Е, не! Македония е известна с присвояването на всичко, не очаквах, че и коронавирусът е техен.

https://www.actualno.com/interest/koronavirusyt-s-makedonski-pro … V05E1550m0BQG6s_g
Мда, честит Първи април.

# 20 050
Скрит текст:
Скрит текст:
А информация за починалите в БГ имаш ли? Ако там има увеличение, може да се окаже, че хората &quot;предпочитат&quot; да си починат в дома, а не в болница и разбира се причината за смъртта не е КВ.
 Миналата година ,2019,средно са били 289 на ден, починали в България. Тази година дават до сега 287 на ден.

https://countrymeters.info/en/Bulgaria
Много благодаря за тази информация!
Хайде сега да поразсъждаваме за Италия...щом в Бг е било и е нормално да починат 287 души на ден в сезона, много ли е чудно, че в Италия в момента са починали около 800 души на ден, при положение, че ние сме 7 млн., а те - 60 млн.? Дали не можем да намерим същата статистика за Италия?
Хм, хм....има нещо гнило в....света....дето полудя с тоя вирус....
Скрит текст:
Не знам, за мен лично, като видя препълнените болници в Италия и Испания нещо не ми се струва да е световна конспирация.
Все ми е тая колко теста правим, за мен това е безсмислено. За какво ни е тая статистика. Това, което е важно е, пълни ли са нашите болници, или не са. Ми не са - засега. Значи, колкото и болни да има>
1. Или го карат леко, което е супер
2. Или няма толкова болни
За мен имаше смисъл да тестваме в началото, за да не внесем вируса в страната. Сега вече, дали ще има придошли или не, е все тая. Той си обикаля на местна почва. Така че налягаме си парцалите, стоим вкъщи и се молим, до средата - края на май да мине цялата работа.

То болниците винаги са препълнени в зимния сезон. Дори генералът в началото се изпусна и рече, че болниците ни са препълнени и после, като го пляснаха по кокалчетата, смени плочата и друга песен запя....има го документирано от брифингите, който иска, може да го намери това - мисля, че беше на 4-5 ден от карантината.
И ако е вярно, че миналата година в Италия са умирали около 1500-1600 души на месец, БЕЗ Короната, а тази година са ПАК около 1500-1600 на месец, СЪС Короната, за какво е целия вой тогава?
Защото, явно, СЪС или БЕЗ коронавирус, в Италия около 1500 души на месец умират.
Починали през март 2019 в Бергамо - 125 общо - източник ISTAT
Починали през март 2020 в Бергамо - 881 от 1 до 26 март, за непълен месец.

Графика за смъртността в Бергамо:

Починали през март 2019 в Ломбардия - 9062 общо - източник ISTAT
Починали през март 2020 в Ломбардия - 7176 само от корона-вирус. Данни за всички починали в региона през месеца няма, демографският баланс на ISTAT не се публикува веднага, а изисква период от поне три месеца, за да бъде публикуван.
Не виждам нищо необичайно в тези числа и графики. Това е просто грип. Мангъров така каза, сигурно е истина. Все пак човекът е специалист, тествал е лично всички жители на град Ухан с неговите бързи тестове и е установил, че 70% от тях(около 8 милиона души) вече са прекарали ковид19.

# 20 051
[
Скрит текст:
quote author=Фри link=topic=1189333.msg40480094#msg40480094 date=1585732805]
Скрит текст:
Франсоаз, аз разбирам какво искаш да кажеш. Не казвам, че си налагаш мнението, а споделям аз защо не налагам своите виждания и се стремя без да ги губя да се адаптирам към условията на "средата".  Помисли, реално погледнато кой лидер на държава или организация може в съвременния свят да предложи твоя модел? Реалността е различна просто. Идеите ти са смели и звучат прекалено екзистенциално и за хора с моята "по-натурална" същност, а какво остава за поголовно разпространените съвременни начини на действие.
И понеже стана въпрос за малко по-различни виждания, ще спомена, че аз продължавам да вярвам, че България ще бъде някак защитена и ще минем "встрани" от пожара. И май месец светът ще почне да си отдъхва /малко да дам воля на моята "лудост" и вяра в разни метафизични и "други" закони/

За Италия и аз продължавам да се чудя защо случаите се концентрираха в  Ломбардия, финансовото сърце на Италия. Помня, че първите случаи бяха в Ломбардия и Венето, но във втората област не се разви толкова драматично картината. Но каквато и да е причината - реагираме на фактите.

Аз смятам и вече писах по темата, че причините са:
1. Голяма диаспора от китайци около Милано
2. Много хора, които са в стара възраст (застаряващо население)
3. Лайфстайл - жизнерадост в комбинация със "здравословен" мързел
За мен причината там е, че на 19.2. 46000 зрители са се събрали на мача Аталанта Валенсия в Милано. Имало е и много автобуси с фенове от Бергамо плюс много испанци. Отделно всички по кръчмите и по домовете с големи компании за мача. Още не са вярвали и са пренебрегнали опасността от зараза, и така.
[/quote]

Но по същото време във Венеция имаше карнавал, дори го прекъснаха при първите случаи. А китайците по заводите не е задължително да са били носители, та Китай е огромна държава, не всички са от Ухан.
Дълголетниците сред населението обяснява донякъде високата смъртност.
Лайфстайла не е най-характерен точно за тази част.
Аз търся причината някъде другаде, но всъщност няма значение, може някой ден някой някъде да разкрие загадката.

# 20 052
Македонците да забравят, че вирусът е техен, защото бил тръгнал от Прилеп Grinning Последно, нали пациент 0 била продавачка на живи скариди?

# 20 053
  • Пловдив

Публикацията е от 1.04.2020. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 20 054
Скрит текст:
СЗО: Няма данни Covid-19 да се предава по въздух

Цитат
Респираторните инфекции могат да се предават чрез капчици с различна големина: когато частиците на капката са с диаметър > 5 μm, те се определят като респираторни частици, а когато са < 5 μm се определят като частици (droplet nuclei). Според досегашните разкрития, COVID 19 се разпространява между хората основно чрез респираторните частици и чрез директни контакни пътища. В анализ на 75 465 случая на COVID 19 в Китай, не е докладвано предаване по въздуха.

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/szo-nyama-danni-covi … predava-po-vyzduh
Това е много интересно, дано не е като Македонския сайт вчера.
Защото буквално до вчера ни обясняваха, че издържа във въздуха, прикрепен към фини прахови частици, до 3 часа. Ето заради това някъде ставаше ясна и забраната за излизане, освен неотложно до магазин и аптека. Затова в Китай като има еди болен в една сграда, насила го завличат в отделна сгада, щото наблюденията показали, че по неясно кви причини всички в сградата се разразяват (или голямата част, някой предположи чрез шахтите и пр.), точно наскоро СЗО препоръча не само карантина, но и изолация на заразените (в отделни сгради очевидно).....
Сега пък не се предава по въздух? Ма по данни САМО от КИТАЙ ли? Щото техните данни в началото бяха за нещо съвсем лекинко така, нали....

Мда, честит Първи април.

Според мен искат да объркат тотално хората с непрекъснато излизаща противоречива информация и накрая всички да се откажат от каквито и да е мерки, да я карат едно към гьотере, да се натръшка половината свят, да се броят труповете накрая и да се приключва с истерията. Защото тези карантини са до време - после няма полезен ход.

Общи условия

Активация на акаунт